Buat 4 Perkara Ini Sebelum Beli Kereta Terpakai

Ramai yang bercadang untuk membeli sebuah kereta baru, namun dek kerana harganya yang tinggi telah menyebabkan ramai yang terpaksa menahan diri.  Lantaran itu, ramai yang bercadang untuk membeli kereta terpakai yang memerlukan kos yang lebih rendah.

Zaman sekarang, kereta bukan lagi dilihat sebagai satu kemahuan, namun ianya lebih merupakan satu bentuk keperluan. Berikut adalah 4 perkara yang perlu anda anda lakukan sebelum membuat keputusan untuk membeli kereta terpakai pilihan anda.

1. Tengok Kondisi Kereta

Ini adalah perkara penting yang perlu diutamakan. Mungkin ada di kalangan kita yang masih baru dan tiada pengalaman untuk membuat pemeriksaan tentang keadaan kereta. Sebaiknya, anda membawa kenalan anda atau seorang mekanik yang lebih arif berkenaan kedaaan kereta dan minta mereka lihat dan komen kondisi kereta tersebut.

Utamakan dahulu memeriksa bahagian badan kereta. Ini dapat menentukan sekiranya kereta tersebut pernah mengalami kemalangan atau pun merupakan sebuah kereta banjir.

Kemudian, anda terus memeriksa pada bahagian yang tersembunyi seperti di bawah pelapik bonet belakang, di sekeliling getah pintu dan juga di bawah karpet lantai. Seterusnya anda bolehlah membuat pemeriksaan pada pada bahagian mekanikal agar semuanya berfungsi dengan baik.

2. Pandu Uji Terlebih Dahulu

Jangan pernah sesekali anda membeli sebuah kereta tanpa melakukan pandu uji terlebih dahulu. Sebab bila dah pandu uji, baru anda dapat rasakan prestasi kereta di atas jalanraya yang sebenar, dan bukat setakat gambar di majalah atau pun di online sahaja. Jangan terpedaya dengan gambar yang cantik dan kereta yang berkilat!

Sebelum membuat pandu uji, anda disarankan untuk menghidupkan enjin kereta dengan membiarkannya selama 10-15 minit untuk menguji tahap kesejukan penghawa dingin dan juga radiator.

Bagi kereta dengan transmisi automatik, anda harus tekan brek dan masukkan gear R dan D terlebih dahulu. Manakala untuk kereta manual pula, anda perlu masukkan kesemua gear untuk memastikan kesemua gear terkunci semasa tuil dimasukkan. Sangat penting, kerana kos nak repair gearbox bukanlah murah.

3. Utamakan Kereta Dengan Rekod Servis Lengkap

Tanya kepada pemilik atau dealer kereta terpakai tersebut jika terdapat rekod servis buku log. Setiap kereta yang dibeli akan dibekalkan bersama buku rekod ini dan akan ditandakan oleh pusat servis setiap kali kereta tersebut diselenggara.

Apa barangan yang telah diganti dan dan sejauh mana tahap perjalanan kereta tersebut, semuanya telah dicatat dengan baik. Ini bagi memastikan kereta tersebut dipelihara dengan baik dan diselenggara pada waktu yang ditetapkan.

4. Pastikan Dokumen Lengkap

Ramai yang terlepas pandang bab ini. Sebelum membeli kereta terpakai tersebut, pastikan anda lihat sendiri geran asli. Lihat pada setiap perincian dalam spesifikasi adalah benar dan tepat tanpa sebarang pindaan, terutamanya nombor enjin dan nombor casis. Dah banyak kita dengar kes kereta klon, jadi ambil langkah berhati-hati.

Pada bahagian kolum spesifikasi, ada menunjukkan sebuah kolum kecil yang pada kebiasaanya ditulis ‘’Hak Milik Dituntut Oleh Bank’’. Anda sebagai bakal pemilik kereta tersebut, perlu memastikan kolum tersebut telah mendapat cop ‘’DIBATALKAN’’  daripada pihak JPJ untuk memastikan tiada sebarang sekatan di kemudian hari.

Tunggu, Ada Lagi

Elok juga sekiranya kita baca artikel Ketahui Kos Sebenar Pemilik Kereta Perlu Tanggung barulah kita sedar bahawa beli kereta bukan setakat bayar instalment bulan-bulan di bank, kerana banyak lagi kos yang kita tak nampak sebenarnya. Juga baca 6 Perkara Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Mohon Loan Kereta supaya kita lebih jelas tentang proses dan apa yang diperlukan sebelum membuat pembiayaan dengan pihak bank.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.