Buat 4 Perkara Ini Sebelum Beli Kereta Terpakai

Ramai yang bercadang untuk membeli sebuah kereta baru, namun dek kerana harganya yang tinggi telah menyebabkan ramai yang terpaksa menahan diri.  Lantaran itu, ramai yang bercadang untuk membeli kereta terpakai yang memerlukan kos yang lebih rendah.

Zaman sekarang, kereta bukan lagi dilihat sebagai satu kemahuan, namun ianya lebih merupakan satu bentuk keperluan. Berikut adalah 4 perkara yang perlu anda anda lakukan sebelum membuat keputusan untuk membeli kereta terpakai pilihan anda.

1. Tengok Kondisi Kereta

Ini adalah perkara penting yang perlu diutamakan. Mungkin ada di kalangan kita yang masih baru dan tiada pengalaman untuk membuat pemeriksaan tentang keadaan kereta. Sebaiknya, anda membawa kenalan anda atau seorang mekanik yang lebih arif berkenaan kedaaan kereta dan minta mereka lihat dan komen kondisi kereta tersebut.

Utamakan dahulu memeriksa bahagian badan kereta. Ini dapat menentukan sekiranya kereta tersebut pernah mengalami kemalangan atau pun merupakan sebuah kereta banjir.

Kemudian, anda terus memeriksa pada bahagian yang tersembunyi seperti di bawah pelapik bonet belakang, di sekeliling getah pintu dan juga di bawah karpet lantai. Seterusnya anda bolehlah membuat pemeriksaan pada pada bahagian mekanikal agar semuanya berfungsi dengan baik.

2. Pandu Uji Terlebih Dahulu

Jangan pernah sesekali anda membeli sebuah kereta tanpa melakukan pandu uji terlebih dahulu. Sebab bila dah pandu uji, baru anda dapat rasakan prestasi kereta di atas jalanraya yang sebenar, dan bukat setakat gambar di majalah atau pun di online sahaja. Jangan terpedaya dengan gambar yang cantik dan kereta yang berkilat!

Sebelum membuat pandu uji, anda disarankan untuk menghidupkan enjin kereta dengan membiarkannya selama 10-15 minit untuk menguji tahap kesejukan penghawa dingin dan juga radiator.

Bagi kereta dengan transmisi automatik, anda harus tekan brek dan masukkan gear R dan D terlebih dahulu. Manakala untuk kereta manual pula, anda perlu masukkan kesemua gear untuk memastikan kesemua gear terkunci semasa tuil dimasukkan. Sangat penting, kerana kos nak repair gearbox bukanlah murah.

3. Utamakan Kereta Dengan Rekod Servis Lengkap

Tanya kepada pemilik atau dealer kereta terpakai tersebut jika terdapat rekod servis buku log. Setiap kereta yang dibeli akan dibekalkan bersama buku rekod ini dan akan ditandakan oleh pusat servis setiap kali kereta tersebut diselenggara.

Apa barangan yang telah diganti dan dan sejauh mana tahap perjalanan kereta tersebut, semuanya telah dicatat dengan baik. Ini bagi memastikan kereta tersebut dipelihara dengan baik dan diselenggara pada waktu yang ditetapkan.

4. Pastikan Dokumen Lengkap

Ramai yang terlepas pandang bab ini. Sebelum membeli kereta terpakai tersebut, pastikan anda lihat sendiri geran asli. Lihat pada setiap perincian dalam spesifikasi adalah benar dan tepat tanpa sebarang pindaan, terutamanya nombor enjin dan nombor casis. Dah banyak kita dengar kes kereta klon, jadi ambil langkah berhati-hati.

Pada bahagian kolum spesifikasi, ada menunjukkan sebuah kolum kecil yang pada kebiasaanya ditulis ‘’Hak Milik Dituntut Oleh Bank’’. Anda sebagai bakal pemilik kereta tersebut, perlu memastikan kolum tersebut telah mendapat cop ‘’DIBATALKAN’’  daripada pihak JPJ untuk memastikan tiada sebarang sekatan di kemudian hari.

Tunggu, Ada Lagi

Elok juga sekiranya kita baca artikel Ketahui Kos Sebenar Pemilik Kereta Perlu Tanggung barulah kita sedar bahawa beli kereta bukan setakat bayar instalment bulan-bulan di bank, kerana banyak lagi kos yang kita tak nampak sebenarnya. Juga baca 6 Perkara Yang Kita Perlu Tahu Sebelum Mohon Loan Kereta supaya kita lebih jelas tentang proses dan apa yang diperlukan sebelum membuat pembiayaan dengan pihak bank.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA