Ketahui Kos Sebenar Pemilik Kereta Perlu Tanggung

Sebelum ini kami ada menyiarkan pasal Kalau Gaji RM2,500, Belilah Kereta Bernilai RM30,000, iaitu dengan kiraan kasar Gaji x 12 Bulan. Ini bermakna jika anda bergaji RM2,500 sebulan maka anda selayaknya memandu kereta bernilai RM30,000.

Ada yang seakan tidak percaya, tetapi ada beberapa sebabnya, iaitu anda perlu tahu kos sebenar pemilikan kereta.

Ini adalah kerana kos sebenar memiliki kereta adalah jauh melangkaui bayaran bulanan sewa beli dengan pihak bank! Di antara kos-kos lain yang terlibat, samada kita sedar atau tidak adalah:

#1. Insurans / Takaful Kereta

Perlu diperbaharui setiap tahun. Tanpa insurans, cukai jalan tidak boleh diperbaharui. Premium yang perlu dibayar bergantung kepada nilai semasa kereta dan jenis liputan perlindungan (comprehensive/third party). Ini merupakan kos lebur, tiada nilai tebus balik kecuali disebabkan pembatalan polisi kerana menjual kereta atau sebagainya. 

#2. Cukai Jalan

Dibayar kepada kerajaan melalui Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Diperbaharui setiap 6 atau 12 bulan, dan bergantung kepada kapasiti enjin.

Sebagai contoh; 1000cc (RM20/tahun), 1300cc (RM70/tahun), 1500cc (RM90/tahun) dan 2000cc (RM380/tahun). 

#3. Harga Petrol/Diesel

Bergantung kepada harga petrol semasa, jarak perjalanan harian dan keupayaan enjin. Cara pemanduan juga sedikit sebanyak mempengaruhi penggunaan minyak. Kereta-kereta baru moden biasanya dilengkapkan dengan pelbagai teknologi untuk menjimatkan penggunaan minyak. Biasanya penggunaan diukur dengan unit kilometer per liter (km/L). Data biasanya boleh diperolehi daripada brocur pengeluar kereta. 

Sebagai contoh Perodua Axia auto boleh bergerak sejauh 21 km bagi setiap liter minyak. Kalau Honda Civic 2.0 pula dalam 11 km bagi setiap liter minyak.

#4. Kos Penyelenggaraan dan Servis

Untuk memelihara kebolehpanduan dan keselesaan, kereta perlu diservis mengikut jadual yang ditetapkan. Kos bergantung kepada jenama dan umur kereta yang dipandu, dan boleh mencecah ratusan ringgit malah ribuan ringgit untuk setiap lawatan servis!

Antara yang kerap ditukar/diservis adalah minyak enjin, minyak gear, penapis minyak enjin, penapis udara, palam pencucuh dan alas brek. 

Sebagai contoh; Kos bagi kereta Honda biasanya mencecah RM300 – RM500 bagi sekali servis minor. Kalau major servis boleh mencecah sehingga RM1,000 (Fakta ini diambil berdasarkan pengalaman penulis)

#5. Kos Tidak Terjangka

Akibat daripada “wear-and-tear” penggunaan biasa, kerosakan komponen yang tidak ditanggung oleh jaminan pengeluar dan penggantian kritikal seperti bateri kereta dan tayar.

Sebagai contoh harga bateri jenama Century bermula dari RM190. Harga tayar Michelin pula dalam lingkungan RM300 sebiji. Nak lebih murah tayar jenama Goodyear dalam lingkungan RM200 sebiji. 4 biji kot nak tukar. Pandai-pandailah cari tayar yang murah ya!

Tanamkan sifat prihatin; aspek keselamatan tidak sepatutnya dikompromi dalam apa jua keadaan sekalipun! 

#6. Kos Tol/Parkir

Jika kereta digunakan untuk ulang alik ke pejabat, maka tentunya kos tol dan parkir harian perlu diambilkira. Jika anda menetap di bandar-bandar besar, kos ini juga boleh mencecah ratusan ringgit sebulan tanpa kita sedari.

Sebagai contoh kadar parkir di bandaraya Kuala Lumpur telah pun dinaikkan berkuatkuasa Julai 2016. Jika diambil RM1.50 sejam x 8 jam bekerja = RM12 sehari!

#7. Kos Susut Nilai (Depreciation)

Perbezaan di antara nilai asal sewaktu anda beli kereta dengan nilai semasa. Bergantung kepada pelbagai aspek seperti keadaan kereta, permintaan, spesifikasi dan lain-lain. Hal ini perlu diambil kira kerana anda boleh membuat anggaran kerugian yang akan ditanggung apabila menjual semula kereta tersebut. Secara amnya, susut nilai kereta adalah di dalam lingkungan 8% hingga 15% setahun.

Perit Menanggung Sebenarnya?

Apabila dilihat semula dengan terperinci, banyak juga kos-kos yang terlibat. Perlu diingat juga kos pembiayaan kereta yang dipersetujui bersama bank asalnya juga telah dikenakan faedah ke atasnya bergantung kepada tempoh pembayaran balik.

Tidak memeranjatkan bahawa pinjaman kereta adalah antara punca utama rakyat Malaysia menjadi bankrap kerana memandang rendah kos sebenar pemilikan kereta! Kereta adalah liabiliti, dan bukannya aset. Diharap kita semua akan lebih berhati-hati dan mempertimbangkan perihal ini apabila merancang untuk membeli kereta baru kelak.

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pertumbuhan Pinjaman Bank Malaysia Kekal Lima Hingga Enam Peratus Pada 2023 — S&P Global

KUALA LUMPUR, 17 Nov  (Bernama) — Pertumbuhan pinjaman sektor perbankan Malaysia dijangka kekal di antara lima hingga enam peratus pada 2023 bersandarkan kepada ekonomi negara yang stabil yang akan menyokong kepercayaan kredit perniagaan dan pengguna Malaysia, kata S&P Global Ratings.

Katanya, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia diunjurkan berkembang pada 6.6 peratus pada 2022 dan purata 4.5 peratus dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Dalam Ulasan Prospek Bank 2023 oleh S&P Global Ratings yang dikeluarkan hari ini, firma penyelidikan itu berkata bank juga boleh mengatasi risiko kualiti aset yang semakin meningkat kerana permodalan yang kukuh dan penimbal peruntukan mampu mengimbangi tekanan kualiti aset.

Permodalan kukuh bank-bank Malaysia setakat 30 Jun, 2022 ialah pada 14.3 peratus nisbah ekuiti biasa Tahap-1, dan penampan peruntukan sebanyak 1.8 peratus daripada jumlah pinjaman akan membantu mereka menyerap peningkatan tekanan kredit yang sederhana, katanya.

Walau bagaimanapun, ia menyatakan bahawa kualiti aset dijangka merosot dan nisbah pinjaman tidak berbayar (NPL) industri mungkin akan meningkat kepada 2.5 hingga 3.0 peratus dalam tempoh dua tahun akan datang daripada 1.8 peratus pada akhir Jun 2022 berikutan tamatnya tempoh program moratorium.

”Pinjaman kepada isi rumah berpendapatan rendah dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang bergelut untuk pulih daripada pandemik mungkin berisiko. Inflasi yang lebih tinggi dan kadar faedah menyebabkan ia menjadi lebih teruk. Penampan peruntukan tinggi bank juga harus mengehadkan keperluan dalam peruntukan tambahan walaupun NPL meningkat.

“Sementara itu, kos kredit pula akan menurun kepada 30 hingga 40 mata asas (bps) tetapi kekal lebih tinggi daripada paras prapandemik kerana institusi perbankan berkemungkinan kekal berhati-hati di tengah-tengah ketidaktentuan global,” katanya.

Ia berkata bagaimanapun, pendapatan bank boleh menghampiri tahap prapandemik bermula 2023, dengan margin yang lebih tinggi, kos kredit yang disederhanakan dan kadar cukai yang dinormalkan akan mendorong dalam peningkatan itu.

“Dalam kes asas kami, kami meramalkan pulangan purata aset sebanyak 1.3 hingga 1.4 peratus, berbanding 1.1 hingga 1.2 peratus yang dianggarkan untuk 2022,” katanya.

S&P Global Ratings juga menekankan bahawa risiko pasaran hartanah harus dikekalkan walaupun isu lebihan bekalan dalam pasaran hartanah kekal sebagai cabaran berstruktur.

“Namun begitu, pertumbuhan sederhana dalam harga hartanah pada beberapa tahun kebelakangan ini, nisbah pinjaman kepada nilai berhemat bank dan pinjaman yang berhati-hati kepada risiko mengehadkan segmen komersial daripada sektor ini,” katanya.

Melangkah ke hadapan, ia berkata pada tahun depan, inflasi dan kadar faedah yang lebih tinggi boleh menjejaskan permintaan kredit dan meningkatkan risiko mungkir bagi sesetengah pengguna yang berpendapatan rendah serta kepada PKS.

“Kami melihat risiko ini sebagai masih boleh diurus. Walaupun ia bukan kes asas kami, peningkatan mendadak dalam pengangguran juga boleh meningkatkan risiko kualiti aset untuk sektor perbankan.

“Beberapa bank digital baharu boleh melancarkan operasi pada 2023. Walaupun kami percaya bank yang besar akan mengekalkan bahagian pasaran mereka, ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana model perniagaan mereka berkembang untuk bertindak balas dengan persaingan digital,” katanya.

Melihat secara lebih meluas lagi terhadap sektor perbankan global, ia berkata sektor perbankan akan menjadi lebih sukar pada 2023. Walaupun sebahagian besar penilaian bank adalah stabil, S&P Global menjangkakan penimbal penting yang telah dibina oleh bank sepanjang 10 tahun yang lalu akan diuji kali ini.

Margin faedah bersih semakin “gemuk” dalam banyak bidang kuasa berdasarkan kadar faedah yang lebih tinggi. Rangsangan ini, bersama-sama dengan kualiti aset yang kukuh dan permodalan yang teguh, terus menyokong pandangan secara keseluruhan yang stabil merentas sektor perbankan global.

Asas deposit yang kukuh disokong oleh lebihan simpanan hasil daripada pandemik COVID-19 turut membantu, katanya.

Ia juga menekankan bahawa inflasi berada pada paras tertinggi 40 tahun dalam beberapa bidang kuasa perbankan, dan ini memberi kesan kepada kos pinjaman yang lebih tinggi. Inflasi juga bertindak seperti brek pada prospek pertumbuhan ekonomi.

Persamaan bagi bank boleh berubah pada inflasi yang lebih tinggi secara material di luar kes asas semasa S&P Global, atau kemelesetan yang lebih mendalam atau lebih lama mengakibatkan penguncupan pertumbuhan yang lebih teruk daripada jangkaan dan pengangguran yang lebih tinggi, katanya.

“Risiko utama kepada penarafan bank ialah munculnya keadaan ekonomi dan pembiayaan yang lebih teruk daripada kes asas kami. Risiko utama tambahan ialah insolvensi korporat yang berpotensi lebih tinggi diburukkan lagi oleh pinjaman korporat yang besar, pinjaman kerajaan yang tinggi dan sektor hartanah yang melemah.

“Kami menjangkakan peningkatan dalam perbezaan kredit antara yang kuat dan lemah. Cabaran mungkin lebih akut dan pantas untuk institusi kewangan bukan bank, dan bank tertentu di pasaran sedang pesat membangun. Entiti di negara yang paling terdedah kepada sekatan tenaga juga mungkin menghadapi cabaran,” tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pertumbuhan-pinjaman-bank-malaysia-kekal-lima-hingga-enam-peratus-pada-2023-sp-global/