Cara Mudah Bina Tabung Kecemasan Untuk Keluarga

Duit sememangnya diperlukan oleh kita tambah-tambah lagi apabila mengalami kecemasan. Setujukah anda bahawa tabung kecemasan itu sangat penting?

Tabung ini sememangnya sangat penting untuk kegunaan kecemasan ketika mengalami masalah kewangan.

Biasanya untuk membina tabung kecemasan memerlukan cara yang tersendiri. Tanpa cara atau langkah yang betul, pasti tabung kecemasan tidak dapat dibina dengan baik. Dalam entri ini, kami akan kongsikan cara bina tabung kecemasan untuk keluarga.

1. Rancang Simpanan Kewangan

Sebaik sahaja anda mempunyai rancangan kewangan, pastikan anda mengikuti rancangan yang telah dibuat tanpa kompromi. Pastikan ada tidak sesekali tersasar dari matlamat yang telah anda rancangkan. Untuk merancang simpanan kewangan anda, anda perlulah menilai pendapatan bersih anda dengan jumlah yang ingin disimpan dalam tabung kecemasan.

Pastikan anda mengasingkan jumlah perbelanjaan keseluruhan daripada pendapatan bersih anda. Melalui jumlah baki pendapatan anda, ambil 10% untuk disimpan dalam tabung kecemasan. Pastikan jumlahnya tetap setiap bulan untuk memastikan tabung kecemasan anda berkembang secara konsisten dan banyak.

2. Jangan ‘Hangat-Hangat Tahi Ayam’

Antara cabaran dalam menjalankan tabung kecemasan adalah memiliki keazaman yang konsisten dan ramai orang biasanya akan berhenti selepas 6 atau 8 bulan melakukan tabung kecemasan tersebut. Jadi, perkara tersebut perlu dielakkan dan jangan ‘hangat-hangat tahi ayam’

Apa yang patut anda lakukan adalah mengekalkan simpanan untuk tabung kecemasan tersebut. Ingat, jangan pernah sesekali mempunyai niat untuk menggunakan dana kecemasan bagi perkara yang tidak penting dan merugikan.

3. Elakkan Berhutang

Bagi membina tabung kecemasan untuk keluarga juga memerlukan kita mengelakkan diri daripada berhutang. Jadi, ukurlah baju di badan sendiri dan jika tidak mampu maka jangan sesekali membelinya. Kebanyakan daripada kita sering berhutang untuk perkara yang tidak penting seperti membeli telefon bimbit atau pun untuk melancong ke luar negara.

Tabiat seperti ini akan menyebabkan punca pendapatan bulanan anda menjadi semakin berkurangan kerana dibebani hutang. Jika terdesak untuk berhutang, pastikan anda membuat keputusan yang rasional. Jangan sesekali berhutang dengan jumlah yang tidak berkemampuan kerana ianya akan memburukkan lagi rekod CCRIS dan boleh menyebabkan tekanan hidup. 

4. Buat Kerja Sampingan

Bagi individu yang berpendapatan rendah, amat bagus sekiranya anda mendapatkan kerja sampingan bagi membina tabung kecemasan untuk keluarga. Dengan cara ini, ia sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan beban pendapatan dan dapat meningkatkan simpanan tabung kecemasan untuk keluarga. 

Sebagai contoh, kerja sampingan yang anda boleh buat secara online adalah blogging, pereka grafik, pereka laman web dan sebagainya. 

Sebagai alternatif, anda juga boleh mendapatkan kerja sambilan di restoran atau mana-mana premis perniagaan yang sesuai dengan kemampuan anda.

5. Mengawal Perbelanjaan Yang Dilakukan

Dalam memastikan pembinaan tabung kecemasan untuk keluarga berjalan dengan lancar, anda perlu berfikir seperti seorang ahli perniagaan dan kesemua perbelanjaan mesti diambil kira. Apa yang penting, pastikan anda tidak berbelanja secara berlebihan dengan membeli barangan yang tidak menjadi keutamaan anda.

6. Sediakan Pelan Tambahan

Rancangan anda untuk membina tabung kecemasan untuk keluarga berjalan dengan jayanya, anda perlu mempunyai pelan tambahan yang kemas terlebih dahulu. Pelan tambahan ini akan menjadi panduan untuk anda mencapai matlamat bina tabung kecemasan untuk keluarga anda. 

Pelan terbaik adalah anda haruslah mempunyai sasaran kewangan yang jelas dan sebagai contoh, anda membuat simpanan sebanyak RM50 seminggu di dalam akaun tabung kecemasan untuk keluarga anda.

Kesimpulannya, cara di atas sememangnya antara cara terbaik dalam usaha untuk membina tabung kecemasan keluarga. Semoga dengan mengikuti cara di atas, tabung kecemasan anda akan mempunyai banyak wang. Ingatlah, tabung kecemasan ini amat diperlukan oleh sesiapa sahaja ketika mengalami masalah kewangan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Le Bourne Optimis Catat Pertumbuhan PPerniagaan Meskipun Senario Harga Koko Tidak Menentu

KUALA LUMPUR, 14 Mei (Bernama) — Pengeluar coklat industri, Le Bourne Sdn Bhd optimis dengan prospek dan pertumbuhan perolehannya bagi tahun ini meskipun keadaan harga koko yang tidak menentu disebabkan oleh kekurangan bekalan biji koko.

Pengarah Urusannya Ng Boon Yeap berkata menyedari ketidaktentuan dalam pasaran komoditi tersebut, syarikat itu mengambil pendekatan berhati-hati untuk melaksanakan pelarasan harga produknya kerana ini boleh menjejaskan tingkah laku pembelian pelanggan.

“Harga produk coklat perlu dinaikkan tetapi atas alasan yang munasabah. Hari ini, semua harga meningkat, termasuk logistik dan kos buruh.

“Dengan pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan ditambah dengan keadaan ketegangan geopolitik, semuanya menjadi sangat mahal.

“Sudah tentunya, kita perlu menaikkan (harga) untuk menangani inflasi dan harga bahan mentah yang tinggi. Namun begitu, kami melihat penggunaan coklat di rantau ini masih berkembang,” katanya kepada Bernama.

Ng berkata, senario ketika ini memberi kesan kepada keseluruhan industri koko dan bukan hanya terhad kepada satu-satu syarikat sahaja.

Menurut tradingeconomics.com, harga koko mencatatkan kenaikan tidak dijangka tahun ini ke paras tertinggi dalam sejarah pada 19 April lepas kepada US$12,218 satu tan (US$1=RM4.71) disebabkan kebimbangan terhadap pengurangan bekalan.

Bagaimanapun, harga pasaran menyusut kepada US$7,350.1 satu tan pada 6 Mei namun naik semula kepada US$8,256.9 satu tan pada 13 Mei.

Harga koko global melonjak naik apabila keadaan cuaca buruk telah menjejaskan pengeluaran di wilayah pengeluar utama.

Kira-kira 70 peratus daripada koko global dikeluarkan di Afrika Barat, dengan Ivory Coast dan Ghana berdepan masalah penuaian akibat hujan lebat yang disebabkan oleh fenomena cuaca El Nino.

Mengulas mengenai permintaan pasaran Le Bourne, Ng berkata, “Ia masih ada. Tidak ada pelanggan yang membatalkan pesanan kerana kami telah merancang strategi untuk menangani cabaran ini.”

BAGAIMANA KISAH BERMULA

Ng yang berlatarbelakangkan dalam bidang kejuruteraan menyertai industri tersebut pada 1989 apabila beliau bekerja dengan sebuah syarikat elektronik Amerika sebagai jurutera selama kira-kira dua setengah tahun.

Beliau kemudiannya berhenti dan menyertai sebuah syarikat Jerman sebagai pakar teknikal dalam pindahan teknologi koko dan teknologi pemprosesan coklat.

“Sejak itu, saya membawa balik teknologi tersebut ke Malaysia dan Asia Tenggara. Saya membantu beberapa syarikat Malaysia menubuhkan kilang pemprosesan koko moden mereka, dan salah satu daripadanya termasuk yang terbesar di negara ini dan Asia,” katanya.

Ng berkata Le Bourne bermula hasil daripada usaha sekumpulan usahawan yang berpandangan jauh dan memililki pengalaman lebih 50 tahun dalam pemprosesan coklat, pembangunan teknologi, teknikal produk dan aplikasi.

Menurutnya, meskipun nama Le Bourne berasal dari sebuah kawasan kecil di Perancis, ia didaftarkan pada 2009 dengan LB sebagai logonya.

“Jika anda memusingkan logo LB 90 darjah, anda boleh melihat bibir manusia kerana kami mencipta logo sedemikian rupa untuk menunjukkan bahawa produk itu secara semula jadi lazat dan sihat.

“Saat anda membicarakan tentang coklat, anda akan membayangkannya dari Switzerland atau negara-negara Eropah. Oleh itu, untuk bersaing dalam industri, apa yang anda perlukan ialah mencipta logo yang baik dengan nama jenama yang baik untuk memasarkan produk kerana coklat secara tradisinya dikaitkan sebagai produk Eropah,” katanya.

Mengenai produknya, beliau berkata Le Bourne menghasilkan spektrum produk yang meluas yang sesuai untuk semua kegunaan, menawarkan perkhidmatan komprehensif bagi membolehkan pelanggan menikmati faedah rantaian nilai yang lengkap.

“Produk kami pada asasnya 80 peratus untuk dieksport ke 20 negara, terutamanya ke rantau Asia Pasifik, manakala baki 20 peratus adalah untuk penggunaan tempatan.

“Sebagai pengeluar coklat industri, atau pengeluar coklat sebenar, kami menghasilkan coklat untuk  pengeluar makanan, gourmet (makanan atau masakan berkualiti tinggi) dan perkhidmatan makanan,” katanya.

Ng berkata lindung nilai mata wang adalah sebab utama mengapa Le Bourne mengeksport lebih separuh daripada produknya ke luar negara.

“Lindung nilai mata wang adalah antara usaha untuk mengurangkan kesan turun naik mata wang. Memandangkan kami menggunakan bahan mentah yang diimport, lindung nilai mata wang membantu kami melindungi perniagaan kami daripada keadaan yang tidak dijangka seperti nilai ringgit yang lebih rendah,” katanya. 

STOK BIJI KOKO

Ng menjelaskan meskipun keadaan pasaran yang tidak menentu, perniagaan coklat masih perlu untuk terus berkembang. 

Oleh itu, katanya, semua syarikat dalam industri itu perlu mencari kaedah kreatif untuk mengurangkan kos operasi perniagaan mereka.

Memetik laporan Pertubuhan Koko Antarabangsa (ICC), Ng berkata jumlah peratusan pengisaran koko bagi suku keempat 2023 adalah minimum berbanding suku keempat 2022, dengan kekurangan hanya 0.2 peratus, menunjukkan bahawa penggunaan koko masih kukuh.

“Kami mengunjurkan penggunaan koko tahun ini tidak berubah atau lebih rendah sedikit bagi keseluruhan industri koko,” katanya.

Menurut data bulanan terkini ICC, kekurangan bekalan sebanyak 374,000 tan dijangkakan bagi tahun tanaman 2023/2024 berbanding 74,000 tan metrik dalam tempoh yang sama sebelumnya.

Mengenai stok biji koko, Ng berkata secara umumnya, pemain industri koko telah menandatangani kontrak hadapan beberapa bulan lebih awal, sekurang-kurangnya enam bulan hingga satu tahun, untuk mendapatkan stok koko.

“Justeru, tidak menjadi masalah kepada mereka (syarikat besar) jika senario kekurangan bekalan berlaku secara tidak dijangka, kerana mereka mempunyai stok biji koko yang banyak untuk mengekalkan perniagaan mereka,” katanya.

— BERNAMA