7 Sikap Pelabur Yang Merugikan Diri Sendiri

Pelaburan sememangnya mendatangkan untung dan rugi, namun, adakah semua itu bergantung atas sikap pelabur itu sendiri?

Pelaburan berjaya atau tidak juga bergantung kepada sikap pelabur itu sendiri. Apa yang penting dalam pelaburan, semuanya berkaitan dengan ilmu dan pengalaman dalam melabur. Tanpa ilmu dan pengalaman, ia pasti merugikan pelabur itu sendiri.

Baiklah, ini merupakan antara 7 sikap pelabur yang merugikan diri sendiri yang anda perlu tahu supaya tidak tersalah langkah. Akibat sikap kita yang tidak sepatutnya, boleh jadi pelaburan kita juga turut terjejas.

1. Tidak Memahami Nilai Pelaburan

Terdapat segelintir pelabur yang mempunyai sikap tidak memahami nilai pelaburan. Tanpa memahami sebarang nilai pelaburan, harapan untuk mengecapi kejayaan yang konsisten sebagai pelabur hanyalah sebuah mimpi. 

Walaupun kita tahu bahawa dalam pelaburan, adanya risiko dan jangka masa tertentu tetapi dengan memahami nilai pelaburan, ianya boleh membuatkan pelaburan kita menjadi lebih baik dan terurus.

2. Tidak Berfikiran Secara Probabilistik

Pelabur yang tidak berfikiran secara probabilistik sememangnya tidak mempunyai kualiti untuk berjaya dalam bidang pelaburan. Sebagai seorang pelabur, kita mestilah sentiasa mencari kelebihan yang ada dalam membuat keputusan dan bukannya daripada hasil semata-mata. Ianya adalah kerana hasil tertentu mungkin tidak menunjukkan kualiti keputusan yang tepat. 

Keputusan yang baik kadangkala menghasilkan hasil yang buruk dan keputusan yang buruk kadangkala membawa kepada hasil yang baik. Walau bagaimanapun, dalam pelaburan jangka masa yang panjang, keputusan yang baik biasanya meramalkan hasil yang menggalakkan walaupun ianya tidak 100% tepat. Menurut otai-otai pelaburan, pelabur yang hebat biasanya memiliki pemikiran secara probabilistik.

3. Tidak Membuat Semakan Terhadap Perubahan Harga Pasaran Saham

Selain itu terdapat beberapa sikap pelabur yang merugikan diri. Antaranya adalah tidak membuat semakan terhadap perubahan harga pada pasaran saham. Biasanya pelabur yang hebat akan sentiasa menyemak harga saham setiap hari, membaca berita mengenai perubahan nilai pelaburan dan mengikuti perkembangan semasa mengenai pelaburan.

4. Tidak Mengambil Peluang Yang Ada

Kegagalan dalam pelaburan juga disebabkan oleh sikap pelabur yang tidak menggunakan peluang yang ada. Hampir kebanyakan pelabur tidak memberi tumpuan dalam mencari peluang yang ada serta kurang memberikan perhatian terhadap peluang yang dimiliki. Tetapi untuk berjaya, seseorang itu perlulah mengambil peluang yang ada secara maksimum untuk mendapatkan hasil pelaburan yang optimum.

5. Tidak Berfikiran Secara Terbuka

Amat merugikan sekiranya seseorang pelabur itu tidak berfikiran secara terbuka kerana dengan sikap tersebut ianya akan memusnahkan karier pelabur itu sendiri. Bagi mempunyai sikap berfikiran secara terbuka, kita hendaklah menyertai beberapa kumpulan komuniti pelaburan bagi mendapatkan idea-idea yang baru.

Selain itu, menelaah hasil karyawan pelabur-pelabur berjaya juga akan membuat fikiran kita lebih terbuka.

6. Tamak Dalam Membuat Pelaburan

Selain itu, pelabur yang mempunyai sikap yang tamak dalam membuat pelaburan juga akan merugikan dirinya sendiri. Ini kerana dengan sikap tersebut akan menyebabkan pelabur cepat kehilangan wang yang dimiliki serta boleh menyebabkan muflis. 

Di samping itu, dengan sikap tamak juga akan menyebabkan seseorang pelabur itu tidak dapat mengawal wang pelaburannya sekiranya nilai pasaran saham telah berubah.

7.  Tidak Mempunyai Perancangan Yang Mantap

Akhir sekali, sikap pelabur yang merugikan diri sendiri adalah tidak mempunyai perancangan yang mantap. Dalam pelaburan, adalah sangat penting untuk mempunyai perancangan yang mantap untuk mencapai matlamat yang diinginkan. Dengan mempunyai visi juga akan membuatkan seseorang itu akan fokus dengan matlamat yang ingin dicapainya.

Tanpa visi yang jelas, pelaburan seseorang itu akan terumbang ambing dan menghadapi kesukaran untuk mencapai apa yang diinginkannya. Selain itu, tanpa perancangan yang mantap juga akan menyebabkan pelaburan seseorang itu akan terjejas jika berlaku perkara yang tidak diinginkan.

Kesimpulannya, untuk menjadi pelabur dengan sikap yang baik adalah dengan tidak mencontohi sikap yang disenaraikan di atas iaitu sikap pelabur yang merugikan diri sendiri. Jika anda memiliki beberapa sikap di atas, masih sempat lagi untuk berubah ke arah sikap pelabur yang baik. Dengan menghindari sikap di atas juga akan membuatkan pelaburan saham anda menjadi lebih menguntungkan kelak.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA