7 Sikap Pelabur Yang Merugikan Diri Sendiri

Pelaburan sememangnya mendatangkan untung dan rugi, namun, adakah semua itu bergantung atas sikap pelabur itu sendiri?

Pelaburan berjaya atau tidak juga bergantung kepada sikap pelabur itu sendiri. Apa yang penting dalam pelaburan, semuanya berkaitan dengan ilmu dan pengalaman dalam melabur. Tanpa ilmu dan pengalaman, ia pasti merugikan pelabur itu sendiri.

Baiklah, ini merupakan antara 7 sikap pelabur yang merugikan diri sendiri yang anda perlu tahu supaya tidak tersalah langkah. Akibat sikap kita yang tidak sepatutnya, boleh jadi pelaburan kita juga turut terjejas.

1. Tidak Memahami Nilai Pelaburan

Terdapat segelintir pelabur yang mempunyai sikap tidak memahami nilai pelaburan. Tanpa memahami sebarang nilai pelaburan, harapan untuk mengecapi kejayaan yang konsisten sebagai pelabur hanyalah sebuah mimpi. 

Walaupun kita tahu bahawa dalam pelaburan, adanya risiko dan jangka masa tertentu tetapi dengan memahami nilai pelaburan, ianya boleh membuatkan pelaburan kita menjadi lebih baik dan terurus.

2. Tidak Berfikiran Secara Probabilistik

Pelabur yang tidak berfikiran secara probabilistik sememangnya tidak mempunyai kualiti untuk berjaya dalam bidang pelaburan. Sebagai seorang pelabur, kita mestilah sentiasa mencari kelebihan yang ada dalam membuat keputusan dan bukannya daripada hasil semata-mata. Ianya adalah kerana hasil tertentu mungkin tidak menunjukkan kualiti keputusan yang tepat. 

Keputusan yang baik kadangkala menghasilkan hasil yang buruk dan keputusan yang buruk kadangkala membawa kepada hasil yang baik. Walau bagaimanapun, dalam pelaburan jangka masa yang panjang, keputusan yang baik biasanya meramalkan hasil yang menggalakkan walaupun ianya tidak 100% tepat. Menurut otai-otai pelaburan, pelabur yang hebat biasanya memiliki pemikiran secara probabilistik.

3. Tidak Membuat Semakan Terhadap Perubahan Harga Pasaran Saham

Selain itu terdapat beberapa sikap pelabur yang merugikan diri. Antaranya adalah tidak membuat semakan terhadap perubahan harga pada pasaran saham. Biasanya pelabur yang hebat akan sentiasa menyemak harga saham setiap hari, membaca berita mengenai perubahan nilai pelaburan dan mengikuti perkembangan semasa mengenai pelaburan.

4. Tidak Mengambil Peluang Yang Ada

Kegagalan dalam pelaburan juga disebabkan oleh sikap pelabur yang tidak menggunakan peluang yang ada. Hampir kebanyakan pelabur tidak memberi tumpuan dalam mencari peluang yang ada serta kurang memberikan perhatian terhadap peluang yang dimiliki. Tetapi untuk berjaya, seseorang itu perlulah mengambil peluang yang ada secara maksimum untuk mendapatkan hasil pelaburan yang optimum.

5. Tidak Berfikiran Secara Terbuka

Amat merugikan sekiranya seseorang pelabur itu tidak berfikiran secara terbuka kerana dengan sikap tersebut ianya akan memusnahkan karier pelabur itu sendiri. Bagi mempunyai sikap berfikiran secara terbuka, kita hendaklah menyertai beberapa kumpulan komuniti pelaburan bagi mendapatkan idea-idea yang baru.

Selain itu, menelaah hasil karyawan pelabur-pelabur berjaya juga akan membuat fikiran kita lebih terbuka.

6. Tamak Dalam Membuat Pelaburan

Selain itu, pelabur yang mempunyai sikap yang tamak dalam membuat pelaburan juga akan merugikan dirinya sendiri. Ini kerana dengan sikap tersebut akan menyebabkan pelabur cepat kehilangan wang yang dimiliki serta boleh menyebabkan muflis. 

Di samping itu, dengan sikap tamak juga akan menyebabkan seseorang pelabur itu tidak dapat mengawal wang pelaburannya sekiranya nilai pasaran saham telah berubah.

7.  Tidak Mempunyai Perancangan Yang Mantap

Akhir sekali, sikap pelabur yang merugikan diri sendiri adalah tidak mempunyai perancangan yang mantap. Dalam pelaburan, adalah sangat penting untuk mempunyai perancangan yang mantap untuk mencapai matlamat yang diinginkan. Dengan mempunyai visi juga akan membuatkan seseorang itu akan fokus dengan matlamat yang ingin dicapainya.

Tanpa visi yang jelas, pelaburan seseorang itu akan terumbang ambing dan menghadapi kesukaran untuk mencapai apa yang diinginkannya. Selain itu, tanpa perancangan yang mantap juga akan menyebabkan pelaburan seseorang itu akan terjejas jika berlaku perkara yang tidak diinginkan.

Kesimpulannya, untuk menjadi pelabur dengan sikap yang baik adalah dengan tidak mencontohi sikap yang disenaraikan di atas iaitu sikap pelabur yang merugikan diri sendiri. Jika anda memiliki beberapa sikap di atas, masih sempat lagi untuk berubah ke arah sikap pelabur yang baik. Dengan menghindari sikap di atas juga akan membuatkan pelaburan saham anda menjadi lebih menguntungkan kelak.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee