Enron, Skandal Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Amerika Syarikat

Enron merupakan nama yang cukup terkenal di Amerika Syarikat pada era 1990-an. Syarikat ini merupakan salah satu syarikat yang paling berdaya saing ketika itu.

Menurut majalah Fortune, Enron merupakan salah sebuah syarikat yang paling inovatif di dunia.

Tapi tahukah anda, semua itu hanyalah satu sandiwara bagi mengaburi mata para pelabur syarikatnya sendiri?

Mari kita singkap bagaimana syarikat yang terkenal ini telah menjadi skandal penipuan yang terbesar dalam sejarah dunia korporat Amerika Syarikat.

Permulaan Enron

Kenneth Lay

Syarikat ini merupakan gabungan dua syarikat pembekal gas iaitu Natural Gas Corporation dan InterNorth Inc pada tahun 1986. Syarikat ini berjaya digabungkan oleh Kenneth Lay yang merupakan seorang usahawan yang berjaya pada ketika itu.

Penggabungan kedua syarikat ini telah menghasilkan syarikat yang bernama Enron. Permulaan perniagaan ini tidak begitu bagus, kerana keuntungan yang dimiliki melalui penjualan gas asli tidak seperti yang diharapkan.

Oleh yang demikian, Kenneth Lay telah merubah corak perniagaan syarikat tersebut.

Jeffrey Skilling

Perjalanan syarikat ini berubah apabila Kenneth Lay telah berjaya mengupah seorang konsultan yang bernama Jeffrey Skilling, yang kemudiannya telah menjadi COO syarikat. Jeffrey Skilling merupakan seorang yang sangat mahir di dalam dunia perniagaan dan mereka berdua berjaya mengembangkan perniagaan mereka pada era 1990-an.

Di antara faktor kejayaan syarikat adalah kejayaan mendapat kontrak pembekal gas asli yang kedua terbesar di Amerika Syarikat. Sejak dari itu, Enron berjaya mendapat keuntungan dalam operasi perniagaan mereka dari tahun ke tahun.

Jeffrey Skilling mengamalkan dasar yang keras terhadap perkerja Enron dengan memecat pekerja yang kurang memberi tambah nilai kepada syarikat.

Beliau terpengaruh dengan hasil penulisan Richard Dawkin di dalam buku “The Selfish Gene”, dengan mempercayai bahawa “duit” dan “ketakutan” adalah motivasi yang terbaik untuk meningkatkan prestasi pekerja.

Jeffrey Skilling tidak ragu-ragu untuk memecat pekerja yang mempunyai prestasi yang teruk. Oleh yang demkian, pekerja Enron sanggup berkerja lebih masa untuk memastikan diri mereka selamat daripada diberhentikan kerja.

Oleh kerana sikap yang sentiasa ingin kejayaan dalam kehidupan, Jeffrey Skilling dipengaruhi oleh sifat yang ingin sentiasa menang. Kesannya, walaupun pendapatan Enron mengalami kerugian, beliau akan memastikan syarikat tersebut mempunyai financial statement yang “cantik” bagi menarik para pelabur dari luar untuk melabur ke dalam syarikat tersebut.

Antara taktik yang digunakan untuk memanipulasi financial statement Enron adalah dengan menggunakan teknik Mark-to-Market Accounting iaitu meletakkan kontrak yang diperolehi sebagai keuntungan syarikat.

Oleh kerana Enron pada ketika itu mempunyai banyak kontrak, di bahagian Balance Sheet, ia ditulis sebagai keuntungan syarikat walaupun keuntungan sebenar belum lagi masuk ke dalam akaun syarikat.

Jeffrey Skilling juga turut memperkenalkan platform trading online yang membenarkan mana-mana individu untuk melakukan trading secara online bagi komoditi gas asli. Ini benar-benar menarik ramai pelabur dari Wall Street untuk melabur ke dalam Enron.

Dalam tempoh 3 tahun, saham Enron naik dengan begitu mendadak sehingga mencapai harga $90 untuk seunit saham. Ini telah menjadikan Enron bernilai $60 bilion, sedangkan keuntungan yang diperolehi syarikat adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan market capitalization.

Penipuan terbongkar apabila berlaku krisis dot-com bubble di mana pihak SEC telah membuat siasatan terhadap Enron kerana curiga dengan financial statement yang dikeluarkan oleh syarikat. Akhirnya Kenneth Lay dan Jeffrey Skilling dihadapkan di makhmah dan didapati bersalah di atas tuduhan menipu duit pelabur.

Kenneth Lay tidak sempat dimasukan ke penjara kerana meninggal dunia akibat serangan jantung, manakala Jeffrey Skilling dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun. Syarikat ini diisytiharkan bankrup dan telah menyebabkan seramai 28,500 orang pekerja kehilangan kerja.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.