Enron, Skandal Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Amerika Syarikat

Enron merupakan nama yang cukup terkenal di Amerika Syarikat pada era 1990-an. Syarikat ini merupakan salah satu syarikat yang paling berdaya saing ketika itu.

Menurut majalah Fortune, Enron merupakan salah sebuah syarikat yang paling inovatif di dunia.

Tapi tahukah anda, semua itu hanyalah satu sandiwara bagi mengaburi mata para pelabur syarikatnya sendiri?

Mari kita singkap bagaimana syarikat yang terkenal ini telah menjadi skandal penipuan yang terbesar dalam sejarah dunia korporat Amerika Syarikat.

Permulaan Enron

Kenneth Lay

Syarikat ini merupakan gabungan dua syarikat pembekal gas iaitu Natural Gas Corporation dan InterNorth Inc pada tahun 1986. Syarikat ini berjaya digabungkan oleh Kenneth Lay yang merupakan seorang usahawan yang berjaya pada ketika itu.

Penggabungan kedua syarikat ini telah menghasilkan syarikat yang bernama Enron. Permulaan perniagaan ini tidak begitu bagus, kerana keuntungan yang dimiliki melalui penjualan gas asli tidak seperti yang diharapkan.

Oleh yang demikian, Kenneth Lay telah merubah corak perniagaan syarikat tersebut.

Jeffrey Skilling

Perjalanan syarikat ini berubah apabila Kenneth Lay telah berjaya mengupah seorang konsultan yang bernama Jeffrey Skilling, yang kemudiannya telah menjadi COO syarikat. Jeffrey Skilling merupakan seorang yang sangat mahir di dalam dunia perniagaan dan mereka berdua berjaya mengembangkan perniagaan mereka pada era 1990-an.

Di antara faktor kejayaan syarikat adalah kejayaan mendapat kontrak pembekal gas asli yang kedua terbesar di Amerika Syarikat. Sejak dari itu, Enron berjaya mendapat keuntungan dalam operasi perniagaan mereka dari tahun ke tahun.

Jeffrey Skilling mengamalkan dasar yang keras terhadap perkerja Enron dengan memecat pekerja yang kurang memberi tambah nilai kepada syarikat.

Beliau terpengaruh dengan hasil penulisan Richard Dawkin di dalam buku “The Selfish Gene”, dengan mempercayai bahawa “duit” dan “ketakutan” adalah motivasi yang terbaik untuk meningkatkan prestasi pekerja.

Jeffrey Skilling tidak ragu-ragu untuk memecat pekerja yang mempunyai prestasi yang teruk. Oleh yang demkian, pekerja Enron sanggup berkerja lebih masa untuk memastikan diri mereka selamat daripada diberhentikan kerja.

Oleh kerana sikap yang sentiasa ingin kejayaan dalam kehidupan, Jeffrey Skilling dipengaruhi oleh sifat yang ingin sentiasa menang. Kesannya, walaupun pendapatan Enron mengalami kerugian, beliau akan memastikan syarikat tersebut mempunyai financial statement yang “cantik” bagi menarik para pelabur dari luar untuk melabur ke dalam syarikat tersebut.

Antara taktik yang digunakan untuk memanipulasi financial statement Enron adalah dengan menggunakan teknik Mark-to-Market Accounting iaitu meletakkan kontrak yang diperolehi sebagai keuntungan syarikat.

Oleh kerana Enron pada ketika itu mempunyai banyak kontrak, di bahagian Balance Sheet, ia ditulis sebagai keuntungan syarikat walaupun keuntungan sebenar belum lagi masuk ke dalam akaun syarikat.

Jeffrey Skilling juga turut memperkenalkan platform trading online yang membenarkan mana-mana individu untuk melakukan trading secara online bagi komoditi gas asli. Ini benar-benar menarik ramai pelabur dari Wall Street untuk melabur ke dalam Enron.

Dalam tempoh 3 tahun, saham Enron naik dengan begitu mendadak sehingga mencapai harga $90 untuk seunit saham. Ini telah menjadikan Enron bernilai $60 bilion, sedangkan keuntungan yang diperolehi syarikat adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan market capitalization.

Penipuan terbongkar apabila berlaku krisis dot-com bubble di mana pihak SEC telah membuat siasatan terhadap Enron kerana curiga dengan financial statement yang dikeluarkan oleh syarikat. Akhirnya Kenneth Lay dan Jeffrey Skilling dihadapkan di makhmah dan didapati bersalah di atas tuduhan menipu duit pelabur.

Kenneth Lay tidak sempat dimasukan ke penjara kerana meninggal dunia akibat serangan jantung, manakala Jeffrey Skilling dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun. Syarikat ini diisytiharkan bankrup dan telah menyebabkan seramai 28,500 orang pekerja kehilangan kerja.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini 4 Cara Untuk Elak RM200 Kena ‘Block’ Bila Isi Minyak Guna Kad Debit Atau Kredit

Bagi mereka yang selalu swipe kad debit untuk isi minyak, pasti pernah dengar isu RM200 ‘dibekukan’ atau ‘dipegang’ untuk beberapa hari oleh bank pengeluar kad. Biasanya perlu tunggu 3 hari bekerja baru baki tersebut dipulangkan.

Ini bermakna kalau kita isi minyak RM50, swipe pakai kad debit, kalau semak transaksi dalam bank akan nampak mereka ‘tolak’ (PRE AUTHORIZED) RM200.

RM150 akan dikembalikan ke dalam akaun bank dalam tempoh beberapa hari selepas itu.

Tak kira jumlah isian kita tu RM40 ke RM70 ke, RM200 akan tetap ‘dibekukan’ sementara.

Ianya menjadi tular semula, apabila ia hangat diperkatan di media sosial dan di dalam suratkhabar:

Sumber: NST

Sebelum itu, kita fahamkan dulu situasi tersebut daripada pihak bank:

Sumber: CIMB Bank

Poin #5 dirujuk, di mana jumlah pra-kebenaran RM200 dicajkan ke akaun simpanan/semasa yang dikaitkan kepada kad debit atas pembelian petrol.

Selain daripada itu, izinkan kami untuk memetik sumber daripada Facebook pula:

Why do you need to block RM200 when a CIMB credit card is used at a self-serve petrol pump? All you need to do is…

Posted by Lemuel L Tay on Khamis, 15 Ogos 2013

Sumber: Facebook CIMB Malaysia

Nampaknya isu ini sudah agak lama berlaku, sejak tahun 2013 lagi. Namun, adakah tiada langsung jalan penyelesaiannya?

1. Guna Kad Debit CIMB Dan Pam Di Petronas

Mungkin ramai yang tak perasan, bermula 8 Februari 2017 lagi, jika anda menggunakan kad debit CIMB di stesen minyak Petronas; tiada lagi RM200 akan ditolak.

Mungkin bank lain juga mempunyai ‘partnership’ dengan stesen minyak yang lain, jadi ianya terpulang juga kepada bank yang mengeluarkan kad debit tersebut.

2. Swipe Kad Debit Atau Kad Kredit Di Terminal Dalam Stesen Minyak

Biasanya, kita pasti akan swipe kad debit atau kad kredit di tempat kita nak isi minyak bukan? Bagi memastikan akaun simpanan/semasa kita ditolak dengan jumlah yang tepat, pergilah masuk ke dalam stesen minyak dan swipe di terminal di dalam.

Kalau biasa kita minta nak isi penuh tanpa meletakkan sebarang nilai, kini kita perlu pula beritahu juruwang tersebut jumlah sebenar yang ingin ditolak. Jadi kalau biasa isi full tank dalam RM60, boleh minta juruwang setkan RM50. Jadi nanti akaun kita akan ditolak RM50 tepat-tepat.

Boleh juga guna kaedah ini jika malas nak ke kaunter:

Jika anda berada di Petron, tengok dekat skrin pam minyak tu, cari menu PRESET. Masukkan amaun yang nak diisi. Contoh RM50. Tekan ENTER. Masukkan kad debit. Tunggu kelulusan.

3. Pakai Wang Tunai

Mungkin tak berapa praktikal nak bawa wang tunai banyak-banyak, lagi-lagi untuk isi minyak. Tapi kalau mampu nak swipe kad debit, pastinya dalam akaun bank ada duit. Jadi keluarkan duit cash untuk bayar.

Untuk kad kredit pula, pastikan ada limit yang mencukupi. Jangan marah terminal kalau dia rejek permohonan nak isi minyak anda, padahal anda tu yang berhutang sampai dah nak over limit kredit yang diberikan.

4. Guna E-Wallet Petronas

Cara ini lagi mudah, pakai e-wallet untuk bayar. Dahsyat betul, tak sangka akhirnya dah boleh bayar guna telefon je semasa nak isi minyak.

Zaman sekarang mana ada orang tak pakai telefon pintar? Dengan aplikasi Setel ni, kita boleh pam dan bayar di stesen minyak Petronas, sambil-sambil kumpul mata ganjaran Mesra.

Sumber: Setel.my

Buat masa ini, bukan semua stesen minyak Petronas boleh gunakan aplikasi ini. Bagi yang berminat nak cuba, boleh muat turun aplikasi Setel tersebut di Google Play Store. Untuk iOS nampaknya belum siap lagi.

Setiap Masalah Ada Jalan Keluar

Tak perlu nak kondem sangat pihak bank, mereka mesti ada sebab perlu meletakkan syarat RM200 tersebut. Takkan mereka suka-suka je kan nak menyusahkan pengguna? Kita sebagai pengguna masih ada beberapa cara seperti di atas untuk elak daripada RM200 ‘dibekukan’ buat beberapa hari. Jadilah pengguna yang bijak!

Iklan

Bagaimana Cara Untuk Mengelak Rumah Pusaka Daripada Terjual Akibat Waris Berebut Bahagian Faraid

Sebenarnya kes urus pusaka akan menjadi sangat mudah apabila semua waris bersepakat dan membuat keputusan secara bersama-sama. Dan apabila satu kata sepakat boleh dibuat oleh semua waris, pengagihan mengikut faraid tidak perlu dilaksanakan pun.

Ini kerana kata muafakat yang telah dipersetujui oleh semua waris yang memudahkan urusan semua pihak.

Tapi masalah akan timbul hanya bila ada seorang sahaja waris yang tak bermuafakat. Maka akhirnya terpaksalah diagihkan harta mengikut bahagian faraid masing-masing.

Abang Tak Mahu Muafakat

Sebagai contoh, seorang ayah meninggal dunia, waris pusakanya adalah 3 orang anak lelaki dan 2 orang anak perempuan. Si ibu telah 10 tahun meninggal dunia.

Arwah hanya meninggalkan sebuah rumah di kampung dan sejumlah wang dalam beberapa akaun simpanan.

Semua adik-beradik sepakat untuk memberikan rumah dan tanah di kampung kepada adik bongsu mereka, kerana dialah yang menjaga arwah ayah di saat akhir hayatnya.

Lagipun, keempat-empat abang dan kakak semua tinggal di bandar. Memang jarang balik kampung pun.

Tetapi, abang yang sulung tidak bersetuju dengan keputusan tersebut. Dia tetap mahukan semua harta pusaka ayah dibahagikan mengikut hukum faraid.

Jadi bagaimanakah sepatutnya pembahagian harta pusaka arwah?

Adakah masih perlu ikut faraid kalau waris lain dah ada kata sepakat cara untuk membahagikan harta tersebut?

Kaedah Umum

Secara dasarnya, apabila seseorang meninggal dunia, harta yang ditinggalkannya menjadi harta pusaka. Sebelum diagih-agihkan, harta pusaka arwah mesti digunakan untuk menyelesaikan urusan arwah dulu.

Contohnya seperti, kos pengurusan jenazah dan membayar semua hutang arwah sekiranya ada. Dan selepas itu, barulah diagihkan kepada waris mengikut hukum faraid, kecuali dalam beberapa keadaan.  

1. Wasiat

Jika arwah ada membuat wasiat, laksanakan dulu wasiat tersebut. Seperti wasiat sedekah kepada masjid dan sebagainya.

Baki harta selepas wasiat dilaksanakan barulah diagihkan kepada waris.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

2. Hibah

Sekiranya semasa hayat arwah, ada menyatakan hasratnya untuk memberikan sekian-sekian harta kepada sesiapa sahaja selepas kematiannya, maka itupun perlu dilaksanakan.

Tetapi perlu diingat, sekiranya arwah hanya menyatakan hasrat untuk hibah hartanya dengan mulut sahaja, tanpa ada dokumen hitam putih, maka dengan mudah dicabar oleh warisnya. 

Oleh itu pastikan setiap hasrat dan perancangan harta kita semasa di dunia ini didokumentasikan dengan terperinci.

3. Permuafakatan Di Antara Waris

Ini adalah jalan penyelesaian yang lebih baik. Sekiranya SEMUA waris bersetuju dan bersepakat, maka pengagihan pusaka tersebut boleh dilaksanakan. Tetapi jika ada seorang sahaja waris yang tidak bersetuju, maka ia tidak boleh dilaksanakan.

Berbalik kepada masalah pengagihan pusaka tadi, walaupun majoiriti waris berhasrat untuk memberikan bahagian faraid mereka kepada adik bongsu mereka, tetapi apabila abang sulung tidak bersetuju maka ianya (pengagihah mengikut muafakat waris) tidak boleh dilaksanakan.

Oleh itu pembahagian faraid adik beradik ini adalah seperti berikut.

  • 3 anak lelaki x 2 bahagian seorang = 6 bahagian
  • 2 anak perempuan x 1 bahagian = 2 bahagian
  • Jumlah Bahagian = 8 Bahagian

Bahagian faraid abang sulung adalah 2/8 ataupun ¼.

Andaikanlah rumah tersebut dinilaikan berharga RM100,000. Maka bahagian abang sulung ¼ adalah RM25,000.

Oleh itu, bagi memenuhi tuntutan si abang yang mahukan bahagian faraidnya, maka terpaksalah si adik bongsu membayar RM25,000 sebagai pampasan kepada abangnya jika dia mahu juga rumah pusaka tersebut.

Jika si adik tidak mempunyai wang tunai, maka akhirnya terpaksalah dijual rumah tersebut dan dibahagi-bahagikan kepada semua adik beradik mengikut faraid.

Walaubagaimanapun, sebenarnya ada cara lain supaya rumah tersebut tidak perlu dijual, abang sulung mendapat bahagiannya dan si adik dapat duduk rumah pusaka bapanya.

Semasa perbincangan antara waris mengenai pengagihan harta pusaka, cuba dapatkan bantuan kaunselor pusaka, sebagai orang tengah.

Mereka adalah orang yang tidak mempunyai kepentingan dalam harta pusaka tersebut. Jadi tiada isu kalau meraka akan cenderung kepada mana-mana waris.

Kebiasaannya kaunselor akan cuba menasihati waris supaya memahami konsep harta pusaka yang sebenar dan juga konsep hukum faraid yang sering disalahertikan.

Hanya sekadar nak dapatkan hak tapi taknak bertanggungjawab. Apa yang dicapai dalam perbincangan tersebut adalah “win-win situation”.

Kesimpulan

Harta pusaka yang melibatkan hartanah adalah harta yang susah nak diuruskan dan agak sensitif untuk dibicarakan.

Kerana nilai hartanah yang tinggi, seringkali waris sukar untuk bersepakat dalam membahagikan bahagian masing-masing. Akhirnya, seringkali juga rumah-rumah pusaka ini terpaksa dijual untuk waris mendapatkan wang tunai.

Oleh itu, semasa masih hidup rancanglah harta agar dapat memudahkan urusan waris selepas kita meninggal dunia kelak.

Khususnya harta yang dalam bentuk rumah, lebih baik sekiranya kita hibahkan terus kepada waris.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang perunding harta pusaka di bawah Syarikat Pusaka KUDS Sdn Bhd. Selain aktif menulis perkongsian mengenai urus pusaka di Facebook, beliau kadangkala menerima jemputan untuk memberikan ceramah umum berkaitan urus harta pusaka.

Iklan

Lepas Habis Wabak COVID-19, Buat Ini Untuk Bangunkan Ekonomi Negara!

Wabak yang melanda telah terkena satu dunia sehingga mengakibatkan kegawatan ekonomi berlaku. Kerajaan seluruh dunia telah mengeluarkan arahan agar orang ramai duduk di rumah dan kita di Malaysia telah dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dengan adanya PKP, diharapkan penularan wabak Covid-19 ini akan berkurangan dan akhirnya terhenti. Tetapi disebabkan PKP ini jugalah, ramai yang terjejas teruk; terutamanya peniaga kecil dan sederhana (SME).

Pihak kerajaan telah melaksanakan pelbagai inisiatif bagi membantu rakyat Malaysia berdepan dengan situasi sukar ini. Tetapi apakah yang mampu kita lakukan untuk bangunkan ekonomi negara yang terjeas teruk ini?

Hayati perkongsian Tuan Naim Mustafa ini.

Mula Dengan Bangunkan Ekonomi Setempat

Kita perlu bangunkan ekonomi setempat dulu.

1. Makan di gerai/restoran di kawasan rumah kita.

2. Belanja di gerai runcit kawasan rumah kita.

3. Gunakan servis yang ditawarkan di kawasan rumah kita.

4. Support penjaja tepi jalan di kawasan rumah kita.

5. Bercuti di dalam Malaysia.

Dengan melakukan benda ini, ekonomi setempat akan berkitar. Bila orang mula membeli di kawasan itu, pekedai akan restock barang dari supplier. Supplier akan guna logistic chain untuk hantar barang. Dekat sini saja sudah libatkan 4 pihak.

  • Pembeli
  • Pekedai
  • Pembekal
  • Logistik

So, duit akan berputar.

1.Pembeli bagi duit dekat kedai.

2.Kedai bayar barang dekat supplier.

3.Supplier bayar postage dekat logistik.

4.Logistik akan gajikan driver.

5.Kemungkinan driver tu adalah pembeli di kedai runcit tersebut.

Ini adalah kitaran dalam ekonomi.

Dengan membangunkan ekonomi setempat, secara tak langsung ia akan bawa kepada pembangunan ekonomi negeri dan juga negara. Kita tak boleh support banyak, support sikit pun jadilah.

Sebab kerajaan dah belanja hampir RM250 bilion untuk bantu rakyat. Dengan harapan rakyat terus berbelanja untuk memastikan pusingan ekonomi itu berlaku.

Jika ekonomi gagal berpusing dengan baik contohnya:

1. Jika orang kurang berbelanja

2. Demand terhadap barang runcit menurun

3. Supplier tak untung, terpaksa buang pekerja

4. Bila takda demand juga, logistik terpaksa downsizing

5. Buang lagi pekerja

Ini kitaran ekonomi yang kurang sihat.

Jadi nasihat saya teruskan berbelanja di kawasan setempat. Tapi, belanjalah secara berhemah.

Sumber: Twitter Naim Mustafa

Jom kita sama-sama membantu Makcik Kiah, Lee Beauty Saloon, Restoran Mi Kolok Hj Salleh dan Syarikat Surjit Kaur Sdn Bhd di seluruh Malaysia. Semoga kita semua tabah menghadapi dugaan ini, #StayAtHome dan #KitaJagaKita

Iklan

Syukur Kadar OPR Kekal 3%, Maka Kadar Faedah Bank Juga Kekal

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) pada 3.00 peratus.

Ekonomi dunia terus berkembang dengan sederhana. Keadaan pasaran pekerja di negara maju kekal kukuh, manakala permintaan dalam negeri di negara Asia terus menyokong pertumbuhan. Walau bagaimanapun, penunjuk utama menjuruskan ke arah prospek ekonomi global yang tidak begitu menggalakkan dalam tempoh terdekat. Risiko ketara yang boleh menjejaskan pertumbuhan global juga masih wujud berpunca terutamanya daripada ketegangan perdagangan yang berlarutan. Meskipun prospek dasar monetari yang kian longgar di negara ekonomi utama telah mula mengurangkan sedikit keadaan kewangan global yang ketat, ketidakpastian dasar yang semakin memuncak boleh membawa kepada volatiliti pasaran kewangan yang keterlaluan.

Ekonomi Malaysia meningkat pada kadar yang dijangkakan pada suku pertama 2019, disokong oleh faktor dalam negeri dan luaran. Pada masa akan datang, pertumbuhan ekonomi akan disokong oleh permintaan dalam negeri, meskipun prestasi sektor luaran dijangka terjejas akibat pertumbuhan global yang semakin perlahan dan ketegangan perdagangan. Perbelanjaan isi rumah dan pelaburan modal akan terus dipacu oleh keadaan pasaran pekerja yang stabil dan pengembangan kapasiti dalam sektor utama seperti perkilangan dan perkhidmatan. Unjuran asas pertumbuhan kekal antara 4.3% hingga 4.8%. Namun begitu, unjuran ini adalah tertakluk pada risiko pertumbuhan menjadi rendah disebabkan oleh ketidakpastian yang berterusan dalam persekitaran global dan dalam negeri, ketegangan perdagangan yang semakin meruncing serta kelemahan yang berpanjangan dalam sektor berkaitan komoditi.

Meskipun inflasi keseluruhan kekal rendah dalam tempoh kebelakangan ini, kadarnya dijangka meningkat dalam bulan-bulan yang akan datang apabila luputnya impak daripada perubahan dasar cukai penggunaan. Secara keseluruhannya, pada tahun 2019, purata inflasi pada amnya dijangka stabil berbanding dengan tahun 2018. Trajektori inflasi keseluruhan akan bergantung pada harga minyak sedunia dan langkah-langkah dasar seperti masa pemansuhan harga siling bagi harga runcit bahan api domestik. Inflasi asas dijangka kekal stabil kerana disokong oleh kegiatan ekonomi yang terus berkembang dan ketiadaan tekanan permintaan yang besar.

Pada kadar semasa OPR, pendirian dasar monetari kekal akomodatif dan menyokong kegiatan ekonomi. MPC akan terus menilai imbangan risiko terhadap prospek pertumbuhan dalam negeri dan inflasi untuk memastikan pendirian dasar monetari terus kondusif terhadap pertumbuhan yang berterusan dalam keadaan harga yang stabil.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Carilah Kadar Yang Terbaik

Bagi mereka yang tengah shopping rumah tu, boleh rujuk Kadar Asas, BLR dan Kadar Pinjaman Efektif Indikatif Institusi Kewangan setakat 14 Jun 2019. Ambil tahu berkenaan Kadar Asas Terendah, Kadar Pinjaman Asas Terendah dan Kadar Pembiayaan Efektif Indikatif untuk manfaat kita bersama.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!