4 Langkah Mudah Untuk Semak Status Pelesenan Individu Atau Syarikat

Jika anda seorang pelabur, mesti pernah dengar nama Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) ni kan? Kalau nak tahu, SC merupakan sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.

Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

Dalam dunia pelaburan, adalah penting untuk kita berurusan dengan individu atau syarikat yang mempunyai lesen yang dikeluarkan oleh SC supaya tidak ditipu sifu saham jadian dan scammers.

Untuk itu, jom kita tengok 4 langkah mudah untuk menyemak status pelesesan seseorang individu atau sesebuah syarikat seperti berikut:

1. Layari laman web https://www.sc.com.my/

2. Klik “Licensed and Registered Persons” di bawah “Resources”

Iklan

3. Klik “Public Register of License Holders”

4. Semak status pelesenan dengan memasukkan nama individu atau syarikat

Hanya dengan 4 langkah mudah kita dah boleh semak status pelesenan mereka. Sangat penting untuk kita berurusan dengan individu atau syarikat yang mempunyai lesen yang dikeluarkan oleh SC ini.

Semoga kita semua dijauhkan daripada para scammers dan skim penipuan yang semakin berleluasa.

Kredit: https://www.facebook.com/InvestSmartSC

Baca juga:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Simpan Dalam ASB Memang Selamat, Tapi ASB ‘Simpan’ Duit Kita Dekat Mana?

Umum tahu bahawa simpanan dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB) adalah sangat selamat sebab harga sahamnya kekal RM1, tak naik tak turun. Saban tahun pelabur akan memperolehi pulangan dalam bentuk dividen dan ia sangatlah konsisten. Tengok saja jadual di bawah.

Orang kata ekonomi gawat ke bagus ke, masih berbaloi untuk simpan duit dalam ASB ni. Ditambah pula dengan Compounding Interest atau Faedah Berganda, memang sesuai untuk dijadikan instrumen pelaburan bagi jangka masa panjang.

Tapi kalau ASB mampu beri dividen 6-8% setiap tahun, di mana pula ASB ‘simpan’ duit kita?

Jawapannya ada dalam Laporan Tahunan ASB.

Tapi berapa ramai daripada kita yang suka membaca betul tak? Boleh muat turun Laporan Tahunan ASB Tahun 2017 di sini.

8.81% Pelabur ASB Punya 80.17% Duit Dalam ASB

Biasa dengar Prinsip Pareto 80/20 tak? Menurut kajian, 80% kekayaan dimiliki oleh golongan 20% yang terkaya.

Tapi di Malaysia nampak gayanya 80.17% kekayaan dimiliki oleh golongan 8.81% pula?

Sumber: Laporan Tahunan ASB 2017 mukasurat 58

Setakat 31 Disember 2017, sebanyak RM145.8 bilion disimpan dalam ASB oleh 9.3 juta rakyat Malaysia (lebih spesifik lagi golongan Bumiputera).

Jadi Di Manakah ASB Melabur Wang RM145.8 Bilion Tersebut?

Sumber: Laporan Tahunan ASB 2017 mukasurat 59

Jawapannya adalah di Pasaran Ekuiti, atau lebih tepat lagi di Bursa Malaysia. Banyak pula tu, sampai 77.61%. Dan sudah semestinya keuntungan yang diperolehi daripada pelaburan ini lebih daripada dividen tahunan yang diberi kepada mereka yang melabur dalam ASB.

Top 20 Syarikat Pegangan ASB

Sumber: Laporan Tahunan ASB 2017 mukasurat 60

Siapa yang tak kenal nama-nama syarikat di atas ni kan? Kesemuanya merupakan nama-nama terkemuka dalam industri masing-masing. Dan hampir suku daripadanya dilaburkan dalam syarikat Maybank.

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

Jom kita ambil contoh Sime Darby Plantation. Selain daripada Permodalan Nasional Berhad (PNB) selaku pengurus dana ASB di tempat pertama, Employee Provident Fund (EPF) atau Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) menjadi pelabur utama syarikat.

Malah ia turut menarik minat pelabur asing iaitu Vanguard dan BlackRock.

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya kita tengok pula syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB). Sekali lagi kelihatan Employee Provident Fund (EPF) atau Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) dan Vanguard banyak melabur ke dalam TNB, namun Khazanah Nasional muncul pula sebagai pemegang saham terbesar.

Sumber: Bursa Marketplace

Jom tengok pula syarikat telekomunikasi gergasi Malaysia, Maxis. Selain daripada syarikat Binariang, kita dapat lihat bagaimana KWSP, Tabung Haji, KWAP dan Public Mutual menjadi pemegang utama syarikat.

Sumber: Bursa Marketplace

Dan yang terakhir sekali, tengok pula syarikat pembinaan terkenal – SP Setia. Selain daripada PNB, pelabur besar lain adalah KWSP, KWAP, Valuecap dan juga Tabung Haji. Manakala Aberdeen Asset Management, Vanguard dan Norges Bank adalah pelabur asing yang mempunyai pegangan yang tinggi dalam SP Setia ni.

Belajar Pelaburan Saham Kalau Nak Untung Lebih 6-8% Sebulan, Seminggu

Simpan dalam ASB memang selamat (baca tak rugi) , tapi melabur dalam saham pun selamat kalau kena caranya. Kalau rasa dividen 6-8% setahun daripada ASB dah memadai, teruskanlah.

Tapi kalau nak belajar melabur sendiri di Bursa Malaysia dan buat untung lebih dari itu, jom kita belajar lagi.

Belajar macam mana mudahnya boleh beli saham syarikat-syarikat seperti F&N, Nestle, Pos Malaysia, Ajinomoto, Padini Holdings, Petronas Chemicals Group dan banyak lagi. Buat masa ini ada 694 saham syarikat yang boleh kita pilih.

Sedutan video dari Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy

Jika beminat nak belajar A-Z macam mana nak buat duit dalam pelaburan saham patuh syariah boleh datang sendiri ke Seminar Labur Saham anjuran bersama Bursa Malaysia-i ini.

Jemput baca:

Ambil tahu juga Kat Mana Tabung Haji (TH) Labur Duit Kita?

Iklan

5 Kategori Pelabur Mengikut Robert Kiyosaki

Siapa yang tak nak jadi pelabur berjaya? Semua pelabur pasti memegang matlamat untuk menjadi pelabur tegar yang berjaya. Begitu juga dengan Robert Kiyosaki yang mengajarkan anaknya supaya menjadi pelabur yang bagaimana, dengan mengenali diri sendiri terlebih dahulu.

Tak kenal siapa beliau? Jemput baca Asyik Sebut Robert Kiyosaki, Tapi Tak Ramai Yang Kenal Pakar Pelaburan Ini yang terkenal dengan buku best-seller Rich Dad Poor Dad.

Terdapat beberapa jenis kategori-kategori pelabur yang berbeza-beza seperti berikut:

#1 Pelabur Bertauliah (The Accredited Investor)

Pelabur bertauliah adalah pelabur yang mempunyai banyak simpanan, wang dan nilai bersih sendirian yang amat tinggi. Pelabur bertauliah ini juga amat dikagumi ramai kerana kebijaksanaan dan hartanya yang melimpah-ruah.

Sekiranya anda mempunyai pelaburan jangka panjang, kemungkinan anda akan menjadi pelabur bertauliah.

#2 Pelabur Berkelayakan (Qualified Investor)

Pelabur berkelayakan adalah mereka yang melabur dan mempunyai ilmu asas serta hal-hal teknikal pelaburan. Mereka mengetahui teknik menganalisa urusniaga saham awam yang tersenarai di pasaran saham. 

Selalunya, pelabur berkelayakan adalah penganalisis saham dan pedagang saham.

#3 Pelabur Sofistikated (Sophisticated Investor)

Mereka yang melabur dan memahami undang-undang serta peraturan-peraturan berkaitan juga digelar pelabur sofistikated. Mereka bukan sahaja memahami, tetapi mereka menggunakan undang-undang dalam pelaburan mereka.

Iklan

Sebagai contoh, mereka faham tentang undang-undang korporat dan sistem percukaian bagi tujuan untuk melindungi modal pelaburan serta memaksimumkan pendapatan mereka.

#4 Pelabur Dalaman (The Inside Investor)

Pelabur dalaman dikatakan mencipta pelaburan kerana mereka mampu membina aset dan mencapai matlamat syarikat yang ditetapkan. 

Bak kata pepatah, “Orang kaya yang tahu mencipta wang 1 juta dolar akan membuat 10 juta dolar berikutnya dengan mudah.”

#5 Pelabur Tegar (The Ultimate Investor)

Menjadi penjual pegangan saham adalah salah satu fungsi pelabur tegar.  Mereka juga dikenali sebagai selling shareholder di mana jualan pegangan saham mereka berjaya dijual kepada orang awam. Mereka juga memiliki bisnes yang berjaya dan amat besar.

Anda Kategori Yang Mana?

Bagaimanakah cara untuk kita tergolong dalam kategori pelabur yang mana?

Semestinya ia dilihat daripada matlamat dan cara pelaburan anda. Harta dan kekayaan serta jumlah wang anda tidak semestinya menjadikan anda pelabur yang hebat, tetapi faktor-faktor kejayaan lain juga mampu menjadikan anda salah seorang pelabur yang amat luar biasa.

Sumber RujukanRich Dad’s: Guide To Investing

Iklan

Idea Pelaburan Benjamin Franklin Yang Mampu Membangkitkan Inspirasi

Pada tahun 1785 seorang ahli matematik Perancis, yang bernama Charles-Joseph Mathon de la Cour telah menulis sebuah kisah parodi mengenai Benjamin Franklin yang bertajuk Poor Richard’s Almanack.

Tujuan utama buku tersebut diterbitkan adalah untuk mempersendakan atau mengejek seorang pemimpin Amerika Syarikat yang kononnya di pandang sebagai seorang yang optimis dan berkeyakinan tinggi.

Di antara petikan dalam buku tersebut ialah ‘Fortunate Richard meninggalkan sejumlah kecil wang, lalu mewasiatkan wang tersebut (serta faedahnya) hanya boleh digunakan selepas 500 tahun.

Sungguhpun begitu, Benjamin Franklin tertarik mengenai idea yang diutarakan oleh Charles-Joseph Mathon de la Cour. Franklin memutuskan untuk meninggalkan wasiat wang sebanyak €1,000 (iaitu kira-kira $4,500 pada kematian beliau) kepada dua bandar yang paling beliau sayangi iaitu, Boston dan Philadelphia.

Dengan syarat, wang tersebut hanya boleh dibelanjakan 75% selepas tempoh 100 tahun dan baki 25% wang tersebut akan digunakan selepas 200 tahun dari tarikh asal wang tersebut di simpan.

Selepas 100 tahun, setiap bandar mengambil 75% dana tersebut, untuk digunakan dalam pembangunan infrastruktur awam, contohnya baik pulih jambatan, bangunan awam dan sebagainya. Kemudiannya baki 25% dari wang tersebut akan terus disimpan untuk 100 tahun yang akan datang.

Seribu Berkembang Menjadi Berjuta

Percayakah anda, jika menurut amanat wasiat beliau, kedua-dua bandar tersebut akan mempunyai wang sebanyak hampir $20 juta, yang hanya bermodalkan wang daripada €1,000.

Manakala jika mereka menahan untuk mengeluarkan dana tersebut dalam tempoh masa 200 tahun, potensi nilai yang akan berjaya dicapai iaitu hampir $78 juta.

Iklan

Sungguhpun begitu bandar Boston hanya dapat mengumpul kira-kira $5 juta, dan Philadelphia berjaya mengumpul $2 juta selepas 200 tahun dari tarikh pelaburan tersebut di laksanakan.

Ini disebabkan ketetapan lain syarat wasiat Benjamin Franklin yang mengarahkan, untuk mengeluarkan sedikit wang simpanan tersebut bagi menampung hidup mereka yang berkelayakan (berdasarkan syarat-syarat yang tertentu).

Pelaburan Jangka Masa Panjang Mendahului Zaman

Sungguhpun begitu, Benjamin Franklin masih berjaya mencipta sesuatu fenomena idea pelaburan yang sungguh menakjubkan. Sekaligus beliau mewariskan legasi idea tersebut kepada generasi yang seterusnya.

Sehinggakan kedua-dua bandar tersebut Boston dan Philadelphia mula mengikuti idea pelaburan tersebut, namun mengubahnya sedikit dengan melabur ke dalam akaun simpanan dan syarikat insurans hayat.

Kejayaan Benjamin Franklin mungkin akan terus masyhur berkurun-kurun lamanya. Bayangkan melabur wang dalam tempoh 200 tahun, akhirnya mampu mengubah landskap pelaburan dunia, terutama sekali kedua-dua bandar tersebut.

Tahukah anda idea pelaburan yang diguna pakai oleh Benjamin Franklin dari kurun ke-17, pada hari ini lebih di kenali sebagai Compounding Interest (Faedah Berganda). Bayangkan sebelum kemunculan nama-nama besar seperti Warren Buffett, sudah wujud pelabur genius yang mendahului zaman.

Baca: Bro, Biasa Dengar Tak ‘Compounding Interest’? Ini Ada Contoh Kiraan

Iklan

4 Tanda Seorang Pengurus Dana (Fund Manager) Yang Hebat

Pelaburan merupakan suatu yang dilakukan dalam tempoh masa yang panjang, dari beberapa bulan sehinggalah berpuluh tahun lamanya. Seseorang pengurus pelaburan atau investment manager sudah tentulah perlu menilai prestasi portfolio sepanjang tempoh masa tersebut.

Ianya perlu dilakukan tanpa mengambil kira sama ada dia melabur untuk diri sendiri atau bagi pihak orang lain. Prestasi portfolio tersebutlah merupakan kayu ukur terbaik sebagai pengurus pelaburan.

Ramai membuat kesilapan bahawa angka keuntungan atau pulangan sahaja sudah memadai untuk mengukur prestasi portfolio. Antara aspek lain yang perlu diambil kira ialah penanda aras (benchmark) dan juga tahap risiko.

Selain itu, dinasihatkan juga agar tidak terlalu kerap mengukur prestasi portfolio dan tidak juga terlalu jarang. Sebagai pelabur jangkamasa panjang, melihat prestasi portfolio setiap hari ialah satu tindakan yang tidak produktif kerana boleh menyebabkan seseorang pelabur itu hilang pertimbangan akibat melihat naik turun nilai portfolio setiap hari.

Namun, menunggu terlalu lama juga tidak disyorkan kerana boleh menyebabkan anda menyimpan portfolio yang underperform terlalu lama. Kekerapan yang sesuai adalah setiap suku tahun ke setiap tahun.

Bagaimana kita boleh ukur sebaik mana prestasi kita atau orang lain sebagai pengurus dana? Di sini penulis berikan beberapa kayu ukur.

1. Pulangan Lebih Tinggi Daripada Benchmark Secara Konsisten

Bagi sesetengah orang, pulangan adalah segala-galanya kerana itulah yang menunjukkan pengurus dana itu buat duit atau tidak. Namun, tanpa perbandingan, tak mungkin kita dapat tahu pengurus tersebut bagus atau tidak.

Mungkin dia merekodkan pulangan 15% pada tahun tersebut tetapi pasaran saham merekodkan keuntungan 20%, jadi maksudnya dia tidaklah sebagus mana. Perbandingan yang paling biasa dilakukan adalah perbandingan bersama benchmark.

Contohnya, dana yang dilaburkan 100% ke dalam saham-saham patuh shariah Malaysia boleh dibandingkan dengan FBM Hijrah atau FBM Emas. Pokoknya, kita kena bandingkan dana kita dengan benchmark yang sesuai. Satu lagi cara adalah dengan mengikut keperluan.

Contohnya, sekiranya kita memerlukan pulangan 3% setahun, itu juga boleh dijadikan benchmark. Sesetengah dana juga menggunakan kadar inflasi sebagai benchmark. Terpulang kepada objektif anda.

Tanda seorang pengurus dana yang baik ialah dia mampu memberikan pulangan lebih baik dari benchmark secara konsisten dalam jangkamasa yang panjang.

2. Nilai Sharpe Ratio Yang Tinggi

Berbanding angka pulangan semata-mata, adalah lebih baik sekiranya kita sertakan Sharpe ratio ataupun nisbah Sharpe dalam penilaian prestasi dana kita. Nisbah Sharpe ialah pulangan dana ditolak dengan kadar sifar risiko (risk-free return) dan dibahagikan dengan volatiliti dana.

Dengan kata lain, ia adalah risk-adjusted return.

Angka ini memberitahu sama ada anda mendapat pulangan yang setimpal dengan risiko yang anda ambil. Untuk mengira sendiri volatiliti dana anda adalah leceh dan prosesnya panjang, namun jika anda melabur dalam unit amanah, biasanya mereka memberikan angka volatiliti ini dalam laporan dana.

Pendek kata, lebih tinggi nisbah Sharpe maka lebih baiklah pengurus dana tersebut kerana memberikan pulangan yang setimpal dengan risiko yang diambil.

Contoh pulangan yang tidak setimpal adalah sekiranya anda melabur dalam wang kripto yang berisiko tinggi namun hanya mendapat pulangan yang sama dengan pelaburan dalam bon yang berisiko rendah.

Baik kita labur dalam bon kerana ia lebih selamat, betul tak?

Anda boleh ambil beberapa unit amanah yang serupa (contohnya unit amanah yang melabur ke dalam saham large cap Malaysia) dan bandingkan nisbah Sharpe mereka.

Iklan

Yang lebih tinggi nisbah Sharpenya itulah yang lebih baik.

3. Tracking Error Tidak Terlalu Kecil Atau Besar

Tracking error ialah angka yang menunjukkan berapa jauh nilai dana anda bergerak berbanding dengan nilai benchmark. Lebih tinggi angka tracking error, maksudnya pengurus dana tersebut lebih aktif (tidak mengikuti benchmark terlalu rapat).

Kalau tracking error rendah, maksudnya dana tersebut agak sama dengan benchmark dari segi saham-saham di dalamnya dan juga pemberatnya (weighting). Tracking error sifar bermaksud dana tersebut ialah dana pasif iaitu menyerupai benchmark 100%, contohnya ETF.

Maksudnya kalau benchmark jatuh 1%, dana tersebut akan jatuh 1%, dan sebaliknya.

Apabila kita membayar management fee kepada pengurus dana, kita mahu dia mengambil risiko yang berpatutan dan seterusnya menjana pulangan lebih tinggi dari benchmark. Kalau mengikuti benchmark terlalu rapat, macam mana nak membuat pulangan lebih tinggi dari benchmark kan?

Baik beli ETF je, tak perlu bayar management fee yang tinggi.

Namun, kita juga mahu memastikan yang pengurus dana tidak terpesong terlalu jauh dari benchmark. Apa gunanya meletakkan benchmark tapi beli aset yang tiada kaitan dengan benchmark?

Contohnya, letak benchmark FBM KLCI tapi 70% weighting dalam portfolio ialah saham small cap. Tidak sesuai.

Tracking error yang sesuai untuk seorang pengurus dana aktif ialah dalam lingkungan 4% ke 7%. Kalau rajin, anda boleh gunakan formula di bawah untuk membuat pengiraan tracking error.

Namun, tracking error bukanlah pengukur pulangan tetapi lebih kepada pengukur tahap risiko.

4. Nilai Information Ratio Yang Tinggi

Nisbah maklumat atau information ratio adalah nisbah yang menggabungkan Sharpe ratio dan tracking error. Sharpe ratio membandingkan pulangan dana dengan kadar sifar risiko, manakala information ratio membandingkan pulangan dana dengan benchmark.

Ini adalah nisbah yang amat popular untuk mengukur tahap kemahiran seseorang pengurus dana.

Formula information ratio adalah seperti berikut:

Seperti Sharpe ratio, lebih tinggi nilainya maka lebih baik. Ia adalah nisbah yang baik untuk menunjukkan kemahiran pengurus dana kerana ia menunjukkan sama ada pengurus dana tersebut mendapat pulangan yang lebih apabila dia menjadi lebih “aktif”.

Kalau dia terlalu aktif (jauh dari benchmark) tetapi pulangan sama atau dibawah benchmark, baik anda beli ETF sahaja. Seperti Sharpe ratio juga, anda perlu gunakan information ratio sebagai perbandingan untuk beberapa dana dalam kategori yang sama dan pilihlah yang paling tinggi nilainya.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!