Kenapa Bank Pusat Turut Melancarkan Mata Wang Digital Mereka Sendiri?

Perkembangan mata wang digital kini berada di dalam fasa yang baru. Wang digital yang paling popular adalah Bitcoin di mana harganya naik meroket ketika krisis pandemik berlaku.

Image by WorldSpectrum from Pixabay

Tiada siapa sangka nilai Bitcoin mampu mencecah USD57,000 seunit beberapa hari yang lalu.

Walaupun begitu, ramai pelabur veteran terkenal dunia menasihati pelabur baru supaya tidak terjerumus dalam pelaburan alaf baru ini.

Ianya kerana wang digital tidak mempunyai intrinsic value dan tidak dikawal oleh mana-mana pihak, sebaliknya hanya bergantung kepada konsep supply and demand.

Bank Pusat Sukar Untuk Menghalang Perkembangan Mata Wang Digital

Perkembangan mata wang kripto atau juga dikenali sebagai aset digital ini telah sedikit sebanyak merisaukan pihak bank pusat terutamanya di negara maju. Ini kerana penggunaannya yang semakin popular di kalangan generasi baru menyebabkan bank pusat sukar untuk mengawal transaksi mereka.

Kepopularan mata wang digital di dalam urusan transaksi bakal memberi impak yang negatif kepada bank pusat sesebuah negara. Paling membimbangkan, bank pusat tidak mampu untuk menghalang orang ramai daripada terus menggunakan mata wang digital ini kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian.

Disebabkan tidak mampu untuk menghalang perkembangan wang digital, bank pusat terpaksa membangunkan mata wang digital mereka sendiri bagi bersaing dengan mata wang digital lain yang wujud di pasaran.

Salah satu sebab mengapa bank pusat begitu tekad untuk membangunkan mata wang digital mereka sendiri adalah bagaimana Facebook akan meneruskan untuk membangunkan wang digital mereka sendiri iaitu Diem (dahulunya dikenali sebagai Libra) yang boleh digunakan di dalam platform Facebook.

Facebok yang dipercayai mempunyai seramai 2.8 bilion pengguna aktif setiap bulan, dengan kewujudan Diem ini nanti; ianya bakal memberi impak yang besar terhadap sistem ekonomi dunia.

Akhirnya bank pusat telah sebulat suara untuk menyertai teknologi mata wang digital bagi mengelakkan peranan mereka terhakis. Kini bank-bank pusat di kebanyakan dunia telah membangunkan mata wang digital mereka sendiri bagi memenuhi kehendak orang ramai.

Mata Wang Digital Mempunyai Banyak Kelebihan

Kredit Gambar: Medium

Dengan perkembangan era digital yang semakin maju, ramai pengguna teknologi kini kurang gemar membawa wang tunai dalam jumlah yang banyak. Penggunaan mata wang digital boleh menjadi salah satu cara untuk memudahkan urusan transaksi mereka.

Dengan penularan wabak Covid-19 ini, mata wang digital merupakan salah satu platform yang dapat mengurangkan risiko jangkitan virus berkenaan.

Walaupun sistem bank membenarkan perkhidmatan seperti kad kredit dan debit kad semasa urusan pembelian, pihak pembeli lebih gemarkan menggunakan mata wang digital kerana tiada sebarang cas tersembunyi.

Perkembangan Wang Digital Pada Masa Hadapan

Kredit Gambar: Unhashed

Dengan perkembangan mata wang digital yang semakin mendapat tempat di hati orang ramai, pihak bank pusat terpaksa membangunkan mata wang digital mereka sendiri. China merupakan negara yang paling aktif dalam membangunkan mata wang digital untuk kegunaan rakyat mereka sendiri.

Dengan perkembangan ekonomi yang semakin pesat, bank pusat di seluruh dunia terpaksa mengikut perkembangan semasa untuk terus kekal relevan dalam industri kewangan.

Sumber Rujukan:

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Tips Pengurusan Kewangan Oleh Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (UZAR)

Siapa yang tidak mengenali Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman atau UZAR?

Beliau merupakan di antara individu awal yang mengajar Muslim di Malaysia mengenai hukum-hukum berkaitan Muamalat atau hukum berkaitan transaksi kewangan, khususnya dalam konteks semasa.

UZAR kini mempunyai seramai lebih 1 juta pengikut di laman Facebook dan beliau merupakan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sehingga tahun 2017. Pada tahun itu, UZAR melepaskan jawatan sebagai pensyarah bagi menumpukan masa dengan syarikatnya sendiri iaitu Elzar Group.

Di bawah Elzar Group, beliau menceburi beberapa cabang perniagaan melalui syarikat-syarikatnya Elzar Shariah Solution Sdn. Bhd., Elzar Trading Sdn. Bhd., Elzar Resources. Sdn. Bhd. dan lain-lain lagi.

UZAR turut menjadi penasihat syariah kepada beberapa syarikat terkemuka di antaranya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Exim Bank Berhad, Salam Sedania Capital Sdn. Bhd. dan banyak lagi.

Setelah kita mengenali serba sedikit mengenai sosok hebat ini, jom kita dengarkan 20 nasihat kewangan yang pernah beliau kongsikan di Mesir pada tahun 2015 dulu dalam satu program anjuran Kelab IKRAM Mesir:

1. Setiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk kepada pasangan supaya bila kita sudah tiada, ianya boleh dilunaskan. Kalau tidak, roh kita akan tergantung.

2. Duit KWSP (akaun 2) yang diperolehi boleh dilaburkan sebagai contoh membeli rumah atau sambung belajar. Jangan sesekali bersetuju bekerja tanpa KWSP walaupun cuma syarikat kecil. Kalau tidak, ianya salah di sisi undang-undang.

3. Sentiasa catat belanja harian. Supaya kita nampak aliran keluar masuk penggunaan duit kita.

4. Simpanan emas dan hartanah perlu didahulukan dan diutamakan. Cari Emas 999.9%. Ianya boleh dibeli di Al Rajhi Bank atau tempat yang dipercayai ketulenannya dengan harga yang lebih murah.

5. Kalau kita simpan duit tunai, ianya akan dimakan oleh inflasi. Maka laburkanlah.

6. Jangan tertipu dengan skim cepat kaya dan tertipu dengan harga ‘spread’ dalam membeli emas.

7. Fikirkan tentang pendapatan sampingan (side income). Pendapatan bolehguna atau disposable income perlu ditambah. Pastikan ianya tidak haram dan tidak mengganggu kerja utama. Berjinak-jinak juga diri dengan bidang penulisan.

8. Jauhi skim cepat kaya. Kalau menjanjikan keuntungan lebih 8% setahun, itu sangat meragukan. Jangan jadi kaya pelahap.

9. Bagi yang berumur bawah 30 tahun, ambillah takaful perubatan. Bila ambil lepas umur 30, dah susah kerana boleh jadi masa itu dah mula sakit macam-macam.

10. Aqidah kena yakin bahawa kekayaan itu kurniaan daripada Allah. Jangan anggap bila dibersihkan harta, kita akan jatuh miskin.

11. Dilema nak beli rumah. Nak sewa atau beli rumah kecil? Beli sahaja rumah kecil pun tak mengapa. Bila barga naik, boleh disewakan. Kumpul hartanah sedikit demi sedikit.

12. Duit muka boleh dapat daripada KWSP selepas 5 tahun atau pinjam dahulu daripada mak ayah atau kurangkan perbelanjaan tidak perlu. Beli Smart Tag kerana itu lebih jimat kerana tidak perlu beratur panjang. Bila beratur panjang, kereta lebih banyak guna minyak. Dan bawa kereta secara berhemah.

13. Lagi lambat beli rumah, lagi cepat harga naik setiap tahun. Sebolehnya beli sebelum umur mencecah 35 tahun. Harga rumah paling bagus ialah 56 kali ganda daripada pendapatan bulanan. Kalau tidak mampu, beli tanah dahulu, kemudian baru buat rumah. Belilah tanah yang dekat dengan jalan raya bukan pedalaman.

14. Bayaran bulanan rumah yang ideal adalah tidak melebihi 26% daripada gaji kita.

15. Tinggalkan saki baki riba kerana dosanya sama dengan berperang dengan Allah dan Rasul-Nya. Sedirham riba dosanya sama dengan 30 kali berzina. Sama dengan berzina dengan ibu sendiri. Na’udzu billah.

16. Bila nak cari peluang untuk melabur? Kita ada pelaburan di perbankan Islam, Takaful dan Investment link. Laburkan juga dalam Unit Amanah (Unit Trust) bila ada lebihan duit selama tiga tahun. Contohnya Amanah Hartanah Berhad (AHB) dengan keuntungan sekitar 6% setahun, dapat 6 bulan sekali.

17. Pelaburan saham pulangannya tinggi dan risikonya juga tinggi. Tetapi bagus untuk orang yang rajin membaca. Kalau malas membaca dan belajar tentang saham, jangan berani dekati pelaburan saham ini.

18. MLM untuk orang yang tak ‘tahu malu’ (kena tidak malu untuk buka mulut menjual). Susah nak dapat income jika malas dan tidak berusaha, tiada yang mudah dalam MLM yang sebenar.

19. Perdagangan forex adalah diputuskan haram oleh Muzakarah JAKIM dan pandangan itu juga bertepatan dengan fatwa oleh Imam Ghazali, Ibn Rusdh al Hafid, Ibn Taimiyah dan Ibn Qayyim.

20. Cara yang paling kurang risiko untuk buat pendapatan sampingan adalah cuba bakat menjual sebagai agen tanpa modal melalui program affliate atau dropship kepada mana-mana barangan halal.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur