Kita Sebenarnya Beli Barang Bukan Dengan Duit, Tetapi Dengan Masa

“The price of anything is the amount of life you exchange for it.

Henry David Thoreau

Fuh, selama ini duk ingat kita beli atau bayar sesuatu benda tu dengan wang ringgit. Tetapi kita sebenarnya bayar dengan masa kita.

Bila kita melihat melalui konsep ini, kita akan lebih menghargai masa kita. Maka betullah pepatah yang kata “Masa itu emas”.

Kita ambil contoh gaji rakyat Malaysia untuk lebih mudah faham:

Sumber: Department of Statistics Malaysia

Menurut kajian yang dijalankan Jabatan Statistik Malaysia, purata pendapatan rakyat Malaysia adalah sebanyak RM2,308. Dan secara purata, kita bekerja selama 40 jam seminggu atau 160 jam sebulan untuk mendapatkan gaji sebanyak itu.

Maka gaji purata sejam rakyat Malaysia adalah:
RM2,308 sebulan / 160 jam = RM14.43 sejam

Sekarang dah tahu berapa kadar gaji sejam, jom kita tengok beberapa contoh perbelanjaan yang biasa buat semua orang:

1. Secawan kopi Starbucks atau satu set makanan ringan (fast food):
RM15 = 1 jam kita bekerja

2. Telefon pintar Samsung Galaxy Note 10:
RM3,000 = 207 jam atau sebulan lebih kita bekerja

3. Perodua Bezza 1.0G:
RM36,580 = 2,534 jam atau 15 bulan lebih kita bekerja

Tapi itu kalau semua duit gaji kita dibelanjakan untuk beli barang. Takkan duit gaji kita tak usik langsung? Duit untuk barang dapur? Duit makan minum kat tempat kerja? Instalment bulanan rumah? Duit nak pergi bercuti?

Sebab mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Khazanah Research Institute pula, mereka yang bergaji di bawah RM2,000 – hanya ada baki RM76 untuk dibuat simpanan setiap bulan.

Bila kita pecahkan perbelanjaan kita kepada kadar gaji sejam, baru kita nampak berapa besar nilainya berbanding dengan pendapatan kita.

Semoga kita lebih menghargai usaha kita berpenat lelah setiap hari bekerja demi sesuap nasi, agar tidak dibelanjakan sesuka hati.

Sumber Inspirasi: We Don’t Buy Things with Money, We Buy Them with Hours from our Life

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA