Padah Hidup Menunjuk Apabila Beli Kereta Mahal

Pastinya kita berasa teruja menyelubungi diri anda apabila permohonan pinjaman kereta telah diluluskan. Rasa bangga pun ada sebab baru kerja tapi dah boleh pakai kereta mahal. Yang dah lama bekerja pun belum pasti dapat berkereta mahal dan baru.

Tapi anda lupa, ansuran bulanan yang tinggi dan mencecah hampir 50% gaji belum termasuk lagi kos-kos sampingan lain seperti minyak kereta, kos penyelenggaraan, tol, parking, cukai jalan, takaful dan sebagainya. Silap haribulan, hujung bulan duit nak makan pun tiada.

Semua duit habis setelkan kereta.

Untuk kebanyakan anak muda, lifestyle masih sangat penting. Sedangkan berkereta mewah bukan jaminan sebuah kehidupan yang menyenangkan. Mungkin senang di mata orang, tetapi susah sendiri yang rasa.

Jom kita tengok beberapa kesan buruk apabila nak menunjuk sangat beli kereta yang salah.

#1. Susah beli rumah

Bila anda telah mempunyai komitmen yang besar, maknanya anda berdepan dengan kesukaran untuk membuat pinjaman untuk beli rumah. Pihak bank pun sukar nak luluskan pinjaman.

Lihat sendiri daripada pengalaman orang lain yang hingga kini menyesal tak sudah kerana gagal mendapatkan pinjaman rumah disebabkan oleh pinjaman kereta yang tinggi.

Tidak dinafikan kereta adalah pengangkutan yang sudah menjadi keperkuan bagi setiap orang bagi memudahkan pergerakan dari satu destinasi ke destinasi yang lain.

Tetapi sebaliknya kita juga ada pengangkutan awam seperti LRT, bas, monorel dan sebagainya. Atau boleh naik e-hailing seperti Grab atau teksi ke tempat yang ingin dituju – dengan kos yang lebih sedikit.

Lagipun, kereta adalah aset yang menyusut nilainya saban tahun. Sebaik saja kita beli kereta dan keluar daripada showroom kereta, ada yang dah turun 10%. Dan katanya setiap tahun harga kereta yang kita ada akan menyusut lagi 10%.

Sanggupkah kita beli kereta yang semakin berkurangan nilainya? Sedangkan kita berpeluang untuk membeli rumah yang akan meningkat nilainya setiap tahun?

#2. Tiada simpanan dan pelaburan

Bila ansuran kereta dan kos-kos lain yang berkaitan sudah mencecah separuh daripada gaji bulanan, adakah anda masih mampu untuk membuat simpanan dan pelaburan? Silap haribulan duit keluar lagi banyak daripada duit masuk, kita terpaksa pula berhutang untuk meneruskan kehidupan.

Ada juga yang terpaksa mengurangkan kualiti hidup seperti mengikat perut dan juga ada yang terpaksa melakukan 2-3 kerja untuk menambah pendapatan.

Sebaliknya, sekiranya ansuran kereta adalah lebih rendah, anda berpeluang untuk membuat simpanan dan pelaburan dengan jumlah yang lebih tinggi.

Baca juga 3 Tips Bijak Wang Untuk Beli Kereta

Simpanan dan pelaburan inilah yang dapat membantu kita di masa depan. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku, sebab itulah kita kena buat persediaan. Ibarat pepatah, “sediakan payung sebelum hujan”.

Hati pun jadi lebih tenang, kerana anda tidak perlu bimbang memikirkan perkara-perkara buruk yang akan menimpa anda ataupun keluarga.

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.