Energizer dan Duracell, Musuh Ketat Dalam Dunia Bateri

Sebelum wujudnya bateri ion litium di era moden ini, penggunaan bateri sel kering adalah penting di dalam dunia elektronik dan elektrik. Bateri sel kering menjadi alat yang penting bagi menghidupkan gajet seperti kamera, lampu suluh dan alat muzik seperti Walkman dan radio.

Dua syarikat yang tidak asing lagi dalam dunia bateri adalah Energizer dan Duracell. Kedua-duanyanya adalah syarikat yang menghasilkan bateri berkualiti tinggi berbanding dengan jenama lain yang ada dalam pasaran.

Sejarah Penubuhan Energizer

Energizer ditubuhkan pada tahun 1980 yang berasal dari nama Eveready Battery Company. Ianya merupakan syarikat yang menghasilkan lampu suluh terawal pada awal kurun ke-20.

Eveready kemudiannya membangunkan bateri alkali yang ketika itu bersaing dengan Duracell pada tahun 1950-an. Bateri alkali ini digelar Eveready Alkaline Battery dan pada 1980-an, syarikat ini telah mengasingkan pengeluaran bateri alkali kepada jenama Energizer.

Pada tahun 2000, syarikat ini telah menyenaraikan syarikat mereka di New York Stock Exchange (NYSE) di bawah nama Energizer Holdings.

Sejarah Penubuhan Duracell

Duracell ditubuhkan oleh seorang saintis dan ahli perniagaan pada tahun 1916. Samuel Ruben dan Philip Mallory telah bekerjasama dalam membangunkan syarikat penghasilan bateri yang dikenali sebagai P.R. Mallory Company.

Perkembangan syarikat ini bermula apabila Perang Dunia Kedua tercetus di mana pada waktu tersebut, penggunaan bateri sangat diperlukan di dalam peralatan ketenteraan. Pada tahun 1964, syarikat ini memakai nama Duracell yang membawa maksud durable cell.

Syarikat ini secara rasminya telah menggunakan nama Duracell sebagai nama syarikat mereka pada tahun 1980-an.

Suratan Atau Kebetulan?

Kredit Gambar: All About Razor

Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah, kedua-duanya syarikat ini pernah berada di bawah satu bumbung kepada dua lagi pesaing yang cukup terkenal iaitu syarikat yang menghasilkan pisau pencukur.

Gillette dan Schick merupakan dua syarikat gergasi yang terkenal dalam menghasilkan pisau cukur yang berkualiti tinggi. Gillette membeli Duracell dari Kohlberg Kravis Roberts pada tahun 1996 dengan harga sebanyak USD7 bilion.

Pada tahun 2003, Energizer telah membeli Schick dari Pfizer dengan harga USD930 juta. Sehingga hari ini  Schick menjadi syarikat yang berada di bawah payung Energizer manakala Duracell pula telah dijual kepada  Berkshire Hathaway pada tahun 2014.

Ramai yang mengkritik pembelian Berkshire Hathaway ke atas Duracell kerana penggunaan bateri alkali kini sudah semakin tidak relevan disebabkan lambakan bateri ion litium yang boleh digunakan berkali-kali apabila dicas.

Pembelian Duracell oleh Warren Buffett adalah dipercayai untuk mengurangkan cukai perniagaan Berkshire Hathaway.

Kes Makahmah Melibatkan Dua Syarikat Ini

Kredit Gambar: The Drum

Sudah menjadi lumrah perniagaan, apabila dua syarikat yang bersaing di antara satu sama berkemungkinan akan berakhir di mahkamah. Antara kes mahkamah yang melibatkan dua syarikat ini adalah penggunaan maskot arnab sebagai maskot rasmi.

Tidak dapat dipastikan mengapa kedua-dua syarikat in gemar menggunakan arnab sebagai maskot rasmi mereka. Duracell pertama kali menggunakan maskot arnab di dalam iklan mereka pada tahun 1970-an.

Energizer juga menggunakan maskot arnab pada akhir tahun 1980-an dan menyebabkan Duracell telah mengambil tindakan undang-undang kerana menggunakan maskot yang sama.

Akhirnya kemenangan berpihak kepada Duracell apabila mahkamah hanya membenarkan Energizer menggunakan maskot arnab untuk pasaran Amerika Syarikat dan Duracell boleh menggunakannya di seluruh dunia.

Pada tahun 2020 pula, Duracell telah membuka kertas saman terhadap Energizer kerana mendakwa bahawa bateri alkali yang dihasilkan oleh Energizer mempunyai 50 kali kanda jangka hayat berbanding dengan bateri yang lain. Duracell mendakwa itu adalah iklan yang menipu pengguna.

Sehingga hari ini , kedua-dua syarikat menguasai pasaran bateri dengan Duracell menguasai sebanyak 29% pasaran berbanding Energizer dengan 25%. Walaupun nilai pasaran semakin berkurangan, tetapi mereka berdua nampak seperti tidak mahu mengaku kalah.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: