Energizer dan Duracell, Musuh Ketat Dalam Dunia Bateri

Sebelum wujudnya bateri ion litium di era moden ini, penggunaan bateri sel kering adalah penting di dalam dunia elektronik dan elektrik. Bateri sel kering menjadi alat yang penting bagi menghidupkan gajet seperti kamera, lampu suluh dan alat muzik seperti Walkman dan radio.

Dua syarikat yang tidak asing lagi dalam dunia bateri adalah Energizer dan Duracell. Kedua-duanyanya adalah syarikat yang menghasilkan bateri berkualiti tinggi berbanding dengan jenama lain yang ada dalam pasaran.

Sejarah Penubuhan Energizer

Energizer ditubuhkan pada tahun 1980 yang berasal dari nama Eveready Battery Company. Ianya merupakan syarikat yang menghasilkan lampu suluh terawal pada awal kurun ke-20.

Eveready kemudiannya membangunkan bateri alkali yang ketika itu bersaing dengan Duracell pada tahun 1950-an. Bateri alkali ini digelar Eveready Alkaline Battery dan pada 1980-an, syarikat ini telah mengasingkan pengeluaran bateri alkali kepada jenama Energizer.

Pada tahun 2000, syarikat ini telah menyenaraikan syarikat mereka di New York Stock Exchange (NYSE) di bawah nama Energizer Holdings.

Sejarah Penubuhan Duracell

Duracell ditubuhkan oleh seorang saintis dan ahli perniagaan pada tahun 1916. Samuel Ruben dan Philip Mallory telah bekerjasama dalam membangunkan syarikat penghasilan bateri yang dikenali sebagai P.R. Mallory Company.

Perkembangan syarikat ini bermula apabila Perang Dunia Kedua tercetus di mana pada waktu tersebut, penggunaan bateri sangat diperlukan di dalam peralatan ketenteraan. Pada tahun 1964, syarikat ini memakai nama Duracell yang membawa maksud durable cell.

Syarikat ini secara rasminya telah menggunakan nama Duracell sebagai nama syarikat mereka pada tahun 1980-an.

Suratan Atau Kebetulan?

Kredit Gambar: All About Razor

Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah, kedua-duanya syarikat ini pernah berada di bawah satu bumbung kepada dua lagi pesaing yang cukup terkenal iaitu syarikat yang menghasilkan pisau pencukur.

Gillette dan Schick merupakan dua syarikat gergasi yang terkenal dalam menghasilkan pisau cukur yang berkualiti tinggi. Gillette membeli Duracell dari Kohlberg Kravis Roberts pada tahun 1996 dengan harga sebanyak USD7 bilion.

Pada tahun 2003, Energizer telah membeli Schick dari Pfizer dengan harga USD930 juta. Sehingga hari ini  Schick menjadi syarikat yang berada di bawah payung Energizer manakala Duracell pula telah dijual kepada  Berkshire Hathaway pada tahun 2014.

Ramai yang mengkritik pembelian Berkshire Hathaway ke atas Duracell kerana penggunaan bateri alkali kini sudah semakin tidak relevan disebabkan lambakan bateri ion litium yang boleh digunakan berkali-kali apabila dicas.

Pembelian Duracell oleh Warren Buffett adalah dipercayai untuk mengurangkan cukai perniagaan Berkshire Hathaway.

Kes Makahmah Melibatkan Dua Syarikat Ini

Kredit Gambar: The Drum

Sudah menjadi lumrah perniagaan, apabila dua syarikat yang bersaing di antara satu sama berkemungkinan akan berakhir di mahkamah. Antara kes mahkamah yang melibatkan dua syarikat ini adalah penggunaan maskot arnab sebagai maskot rasmi.

Tidak dapat dipastikan mengapa kedua-dua syarikat in gemar menggunakan arnab sebagai maskot rasmi mereka. Duracell pertama kali menggunakan maskot arnab di dalam iklan mereka pada tahun 1970-an.

Energizer juga menggunakan maskot arnab pada akhir tahun 1980-an dan menyebabkan Duracell telah mengambil tindakan undang-undang kerana menggunakan maskot yang sama.

Akhirnya kemenangan berpihak kepada Duracell apabila mahkamah hanya membenarkan Energizer menggunakan maskot arnab untuk pasaran Amerika Syarikat dan Duracell boleh menggunakannya di seluruh dunia.

Pada tahun 2020 pula, Duracell telah membuka kertas saman terhadap Energizer kerana mendakwa bahawa bateri alkali yang dihasilkan oleh Energizer mempunyai 50 kali kanda jangka hayat berbanding dengan bateri yang lain. Duracell mendakwa itu adalah iklan yang menipu pengguna.

Sehingga hari ini , kedua-dua syarikat menguasai pasaran bateri dengan Duracell menguasai sebanyak 29% pasaran berbanding Energizer dengan 25%. Walaupun nilai pasaran semakin berkurangan, tetapi mereka berdua nampak seperti tidak mahu mengaku kalah.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA