3 Tips Bijak Wang Untuk Beli Kereta

Ramai yang inginkan kereta sendiri. Hari ini, kereta dilihat sebagai sebuah kenderaan yang menjadi keperluan setiap orang bagi memudahkan kita bergerak ke sana ke sini.

Namun, memiliki kereta bukanlah semudah yang disangkakan. Ianya memerlukan persediaan kewangan yang rapi untuk membayar ansuran bulanan, persediaan sekiranya kereta berdepan dengan masalah yang perlu dibaiki, dan juga perkara-perkara lain yang berkaitan.

Kereta bukan sekadar bayar instalment bulanan semata-mata. Berikut adalah 3 tips bijak wang untuk anda yang nak beli kereta.

#1. Pembelian Secara Tunai

Gambar sekadar hiasan

Ia mungkin dilihat mengambil masa yang lama, namun ia dapat mengelakkan anda daripada bayaran ansuran bulanan.
Logiknya mungkin hanya mampu untuk beli kereta terpakai. Tidak salah sekiranya anda menggunakan kereta terpakai. Cuma kena ada ilmu memilih kereta yang ‘sesuai’.

Bahkan ianya lebih menguntungkan kerana tidak perlu menanggung beban hutang setiap bulan hanya untuk sebuah kereta yang semakin susut nilainya dari setahun ke setahun.

Duit ansuran bayaran kereta ini boleh digunakan sebagai simpanan atau pun untuk mengumpul deposit untuk beli rumah. Hati tenang, tiada bebanan hutang dan boleh upgrade kereta bila-bila kita suka.

#2. Deposit Yang Tinggi

Jika anda perasan, banyak sekali iklan yang menawarkan pembelian kereta tanpa deposit. Jangan mudah terpengaruh dengan tawaran ini kerana pembelian tanpa deposit (full loan) akan meningkatkan ansuran bayaran bulanan.

Jika pendapatan anda kecil, tetapi mahu memohon full loan, dari segi matematiknya, sebenarnya anda masih belum mampu untuk membeli kereta tersebut.

Anda boleh gunakan tips kedua ini jika ingin membeli kereta yang tinggi nilainya. Katakan anda berminat nak membeli sebuah kereta yang bernilai RM50,000 tanpa deposit, kira berapa faedah yang perlu dibayar dan ansuran bulanannya.

Bandingkan pula sekiranya anda menyediakan deposit 20% atau lebih tinggi lagi, cuba kira berapa penjimatan daripada segi faedah dan rendahnya ansuran bulanan tersebut.

#3. Beli Kereta Yang Berharga Setahun Gaji

Sekiranya gaji anda RM3,000 sebulan, maka setahun ianya adalah sebanyak RM36,000. Maka carilah kereta yang berharga RM36,000.

Ada ke? Ada banyak sebenarnya kereta yang berharga dalam lingkungan harga ini.

Tujuan kita beli kereta yang berharga setahun gaji adalah bagi memastikan anda betul-betul mampu untuk membayar ansuran bulanan serta kos-kos lain yang berkaitan.

Kos-kos ini termasuklah minyak, tol, parking, saman, cukai jalan, takaful kereta, minyak enjin, minyak gear, tayar dan sebagainya.

Kalau tak nak beli kereta, nak bayar sewa bulan-bulan macam Netflix pun boleh. Baca lagi Toyota Lancar Skim Langganan Kereta Patuh Shariah Pertama Dunia

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Pengamal PT&K Dikecualikan Daripada Cukai Perkhidmatan 8 Peratus – Amir Hamzah

PUTRAJAYA, 19 Feb (Bernama) — Pengamal perubatan tradisional dan komplementari yang berdaftar di bawah Akta Perubatan Tradisional dan Komplementari (PT&K) 2016 [Akta 775] akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan sebanyak lapan peratus, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

“Selagi mereka berdaftar dengan akta di bawah Kementerian Kesihatan, mereka akan dikecualikan daripada cukai perkhidmatan yang akan berkuat kuasa pada 1 Mac 2024,” katanya kepada Bernama dalam satu temu bual khas hari ini.

Sehubungan dengan keputusan itu, beliau berkata pengamal PT&K yang telah berdaftar dengan akta tersebut tidak perlu berdaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia dan seterusnya tidak mengenakan cukai bagi perkhidmatan seperti perubatan tradisional Melayu, perubatan tradisional Cina, perubatan tradisional India, homeopati, kiropraktik, osteopati dan amalan pengubatan Islam.

“Kementerian Kewangan juga bersetuju supaya keputusan tersebut terpakai ke atas perkhidmatan yang disediakan oleh pusat kesihatan atau kesejahteraan, rumah urut atau tempat yang seumpamanya yang dikendalikan oleh pengamal PT&K yang berdaftar dengan Akta 775 bagi perkhidmatan di atas untuk tempoh sebelum 1 Мас 2024,” katanya.

Amir Hamzah berkata ini adalah susulan keputusan Kementerian Kewangan agar perkhidmatan disediakan oleh pusat kesihatan atau kesejahteraan, rumah urut atau tempat seumpamanya yang dikendalikan oleh pengamal PT&K berdaftar dengan akta tersebut tidak dikategorikan sebagai perkhidmatan bercukai berkuat kuasa mulai 1 Mac 2024. 

“Maklum balas ini juga telah mengambil kira perbincangan daripada sesi libat urus bersama pihak berkepentingan industri PT&K,” katanya.

Beliau berkata pengecualian cukai perkhidmatan bagi perkhidmatan PT&K ini antara usaha untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat sebagaimana yang ditekankan dalam konsep Malaysia MADANI dan diterapkan dalam kerangka Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

“Keputusan yang dipersetujui oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim ini adalah langkah untuk meningkatkan keselesaan dan kesejahteraan rakyat.

“Pada masa yang sama, Kerangka Ekonomi MADANI juga akan giat memperkasakan sektor perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang menggajikan hampir separuh tenaga kerja di Malaysia,” katanya.

Amir Hamzah berkata kerajaan akur bahawa jauh lagi landasan untuk melebarkan sayap PMKS tempatan ke persada antarabangsa. 

“Maka pengusaha tersebut memerlukan kebergantungan permintaan domestik untuk kemandirian perniagaan mereka buat masa ini, lebih-lebih lagi bagi PMKS yang menyediakan perkhidmatan kepada rakyat Malaysia,” katanya.

— BERNAMA