Pernyataan Dasar Monetari Bank Negara Malaysia, Tiada Perubahan OPR

Ada yang baru pertama kali dengar ke OPR ni? Kalau nak tahu lebih lanjut, jemput baca Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya.

Dan semalam Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan bahawa kadar OPR kekal pada paras 3%.

Pernyataan Dasar Monetari

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) pada 3.00 peratus.

Ekonomi global berkembang pada kadar yang lebih sederhana, dengan peningkatan perlahan yang lebih serentak merentas ekonomi maju dan ekonomi sedang pesat membangun. Terdapat juga penunjuk bahawa kelembapan perdagangan global yang lemah telah menjejaskan permintaan domestik, terutamanya kegiatan pelaburan. Pada masa hadapan, ketegangan geopolitik, ketidakpastian dasar dan pertikaian perdagangan yang berlarutan boleh menjejaskan lagi volatiliti pasaran kewangan dan seterusnya mempengaruhi prospek pertumbuhan global. Pelonggaran dasar monetari dan langkah-langkah dasar yang lain dijangka memberi sokongan kepada pertumbuhan.

Bagi Malaysia, penunjuk ekonomi terkini masih sejajar dengan jangkaan, menandakan kegiatan ekonomi berkembang dengan sederhana pada suku ketiga. Pada masa hadapan, pertumbuhan dijangka terus dipacu oleh perbelanjaan sektor swasta yang teguh. Meskipun pelaburan swasta dijangka terus sederhana, perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pertumbuhan pekerjaan dan upah yang berterusan. Langkah-langkah Kerajaan baru-baru ini akan menyediakan rangsangan tambahan kepada kegiatan ekonomi. Di sektor luaran, walaupun eksport terus terjejas akibat permintaan global yang lebih rendah, kesan ini dapat dikurangkan sebahagiannya oleh struktur eksport yang pelbagai. Secara keseluruhan, pertumbuhan ekonomi Malaysia pada tahun 2019 dijangka tetap berada dalam lingkungan anggaran dan kadar pertumbuhan dijangka berterusan menjelang tahun 2020. Unjuran ini masih tertakluk pada risiko pertumbuhan akan menjadi lebih rendah, berpunca terutamanya daripada ketidakpastian dalam keadaan ekonomi dan kewangan global serta kelemahan dalam sektor berkaitan dengan komoditi.

Purata inflasi keseluruhan pada tahun 2019 dijangka rendah. Pada tahun 2020, purata inflasi keseluruhan dijangka lebih tinggi tetapi tetap kekal pada kadar yang sederhana. Hal ini mencerminkan luputnya impak daripada perubahan dasar cukai penggunaan, pemansuhan harga siling bagi harga runcit bahan api domestik dalam keadaan prospek harga minyak dunia yang secara relatif lemah dan langkah-langkah dasar yang sedia ada untuk membendung harga makanan. Walau bagaimanapun, trajektori inflasi keseluruhan akan bergantung pada perkembangan harga minyak dan harga komoditi sedunia. Inflasi asas dijangka kekal stabil kerana disokong oleh kegiatan ekonomi yang terus berkembang dan ketiadaan tekanan permintaan yang besar.

Pada kadar semasa OPR, pendirian dasar monetari kekal akomodatif dan menyokong kegiatan ekonomi. MPC akan terus menilai imbangan risiko terhadap prospek pertumbuhan dalam negeri dan inflasi untuk memastikan pendirian dasar monetari terus kondusif terhadap pertumbuhan yang berterusan dalam keadaan harga yang stabil.

Mesyuarat ini juga meluluskan jadual mesyuarat MPC untuk tahun 2020. Selaras dengan Akta Bank Negara Malaysia 2009, mesyuarat MPC akan diadakan sebanyak enam kali setahun. Mesyuarat akan diadakan selama dua hari dan Pernyataan Dasar Monetari diumumkan pada jam 3.00 petang pada hari kedua mesyuarat MPC.
 

Jadual Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari bagi tahun 2020
Bil Mesyuarat MPCTarikh
Pertama21 dan 22 Januari 2020 (Selasa dan Rabu)
Kedua2 dan 3 Mac 2020 (Isnin dan Selasa)
Ketiga4 dan 5 Mei 2020 (Isnin dan Selasa)
Keempat6 dan 7 Julai 2020 (Isnin dan Selasa)
Kelima9 dan 10 September 2020 (Rabu dan Khamis)
Keenam2 dan 3 November 2020 (Isnin dan Selasa)

Sumber: Bank Negara Malaysia

OPR Turun Mei Lalu, Rakyat Sakan Berbelanja

Kali terakhir BNM mengurangkan kadar OPR pada bulan Mei 2019, rakyat Malaysia menunjukkan reaksi yang positif dengan berbelanja lebih daripada biasa.

Kita dapat lihat bahawa:

  • Peningkatan pembelian rumah sebanyak 13%
  • Peningkatan pembelian kereta penumpang sebanyak 23.3%
  • Peningkatan pembelian motosikal sebanyak 7.8%

Impian kita untuk melihat lagi satu penurunan tahun ini nampaknya tidak menjadi kenyataan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee