Pernyataan Dasar Monetari Bank Negara Malaysia, Tiada Perubahan OPR

Ada yang baru pertama kali dengar ke OPR ni? Kalau nak tahu lebih lanjut, jemput baca Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya.

Dan semalam Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan bahawa kadar OPR kekal pada paras 3%.

Pernyataan Dasar Monetari

Pada mesyuarat hari ini, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (Overnight Policy Rate, OPR) pada 3.00 peratus.

Ekonomi global berkembang pada kadar yang lebih sederhana, dengan peningkatan perlahan yang lebih serentak merentas ekonomi maju dan ekonomi sedang pesat membangun. Terdapat juga penunjuk bahawa kelembapan perdagangan global yang lemah telah menjejaskan permintaan domestik, terutamanya kegiatan pelaburan. Pada masa hadapan, ketegangan geopolitik, ketidakpastian dasar dan pertikaian perdagangan yang berlarutan boleh menjejaskan lagi volatiliti pasaran kewangan dan seterusnya mempengaruhi prospek pertumbuhan global. Pelonggaran dasar monetari dan langkah-langkah dasar yang lain dijangka memberi sokongan kepada pertumbuhan.

Bagi Malaysia, penunjuk ekonomi terkini masih sejajar dengan jangkaan, menandakan kegiatan ekonomi berkembang dengan sederhana pada suku ketiga. Pada masa hadapan, pertumbuhan dijangka terus dipacu oleh perbelanjaan sektor swasta yang teguh. Meskipun pelaburan swasta dijangka terus sederhana, perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pertumbuhan pekerjaan dan upah yang berterusan. Langkah-langkah Kerajaan baru-baru ini akan menyediakan rangsangan tambahan kepada kegiatan ekonomi. Di sektor luaran, walaupun eksport terus terjejas akibat permintaan global yang lebih rendah, kesan ini dapat dikurangkan sebahagiannya oleh struktur eksport yang pelbagai. Secara keseluruhan, pertumbuhan ekonomi Malaysia pada tahun 2019 dijangka tetap berada dalam lingkungan anggaran dan kadar pertumbuhan dijangka berterusan menjelang tahun 2020. Unjuran ini masih tertakluk pada risiko pertumbuhan akan menjadi lebih rendah, berpunca terutamanya daripada ketidakpastian dalam keadaan ekonomi dan kewangan global serta kelemahan dalam sektor berkaitan dengan komoditi.

Purata inflasi keseluruhan pada tahun 2019 dijangka rendah. Pada tahun 2020, purata inflasi keseluruhan dijangka lebih tinggi tetapi tetap kekal pada kadar yang sederhana. Hal ini mencerminkan luputnya impak daripada perubahan dasar cukai penggunaan, pemansuhan harga siling bagi harga runcit bahan api domestik dalam keadaan prospek harga minyak dunia yang secara relatif lemah dan langkah-langkah dasar yang sedia ada untuk membendung harga makanan. Walau bagaimanapun, trajektori inflasi keseluruhan akan bergantung pada perkembangan harga minyak dan harga komoditi sedunia. Inflasi asas dijangka kekal stabil kerana disokong oleh kegiatan ekonomi yang terus berkembang dan ketiadaan tekanan permintaan yang besar.

Iklan

Pada kadar semasa OPR, pendirian dasar monetari kekal akomodatif dan menyokong kegiatan ekonomi. MPC akan terus menilai imbangan risiko terhadap prospek pertumbuhan dalam negeri dan inflasi untuk memastikan pendirian dasar monetari terus kondusif terhadap pertumbuhan yang berterusan dalam keadaan harga yang stabil.

Mesyuarat ini juga meluluskan jadual mesyuarat MPC untuk tahun 2020. Selaras dengan Akta Bank Negara Malaysia 2009, mesyuarat MPC akan diadakan sebanyak enam kali setahun. Mesyuarat akan diadakan selama dua hari dan Pernyataan Dasar Monetari diumumkan pada jam 3.00 petang pada hari kedua mesyuarat MPC.
 

Jadual Mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari bagi tahun 2020
Bil Mesyuarat MPCTarikh
Pertama21 dan 22 Januari 2020 (Selasa dan Rabu)
Kedua2 dan 3 Mac 2020 (Isnin dan Selasa)
Ketiga4 dan 5 Mei 2020 (Isnin dan Selasa)
Keempat6 dan 7 Julai 2020 (Isnin dan Selasa)
Kelima9 dan 10 September 2020 (Rabu dan Khamis)
Keenam2 dan 3 November 2020 (Isnin dan Selasa)

Sumber: Bank Negara Malaysia

OPR Turun Mei Lalu, Rakyat Sakan Berbelanja

Kali terakhir BNM mengurangkan kadar OPR pada bulan Mei 2019, rakyat Malaysia menunjukkan reaksi yang positif dengan berbelanja lebih daripada biasa.

Kita dapat lihat bahawa:

  • Peningkatan pembelian rumah sebanyak 13%
  • Peningkatan pembelian kereta penumpang sebanyak 23.3%
  • Peningkatan pembelian motosikal sebanyak 7.8%

Impian kita untuk melihat lagi satu penurunan tahun ini nampaknya tidak menjadi kenyataan.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maqasid Shariah Dan 5 Contoh Pemeliharaan Harta Dalam Konteks Ekonomi Dan Kewangan Islam

Kita selalu dengar perkataan maqasid shariah tetapi adakah kita faham apa itu maqasid shariah. Maqasid shariah adalah objektif shariah bertujuan untuk memelihara 5 perkara asas manusia iaitu memelihara agama, nyawa akal, keturunan dan harta.

Dalam konteks pembangunan ekonomi dan kewangan, ianya berkaitrapat dengan cara pemerolehan, pemeliharaan, pengurusan, perbelanjaan, dan pengagihan harta.

Berikut merupakan 5 contoh untuk mencapai pemeliharaan harta dalam konteks Ekonomi dan Kewangan Islam:

1. Pelaburan dan Pengurusan Kekayaan Secara Berterusan

Pembangunan hidup manusia tidak hanya meliputi keperluan asasi sahaja, tetapi juga melibatkan peningkatan taraf hidup. Harta sedia ada perlu dilaburkan supaya keuntungan dapat dijana dan pelbagai projek yang meningkatkan kehidupan manusia dapat dilancarkan.

Oleh itu, kita digalakkan untuk melabur dalam instrumen patuh shariah seperti saham, amanah saham, dan koperasi.

2. Keadilan Dalam Kontrak

Sistem kewangan Islam menyemai prinsip keadilan dalam pemilikan harta kepada semua pihak. Jika diperhatikan kepada akad‐akad yang ada dalam sistem kewangan Islam, semuanya mempunyai rukun‐rukun serta syarat‐syarat yang perlu dipatuhi.

Sebagai contoh, dalam kontrak qard yang diaplikasikan dalam akaun simpanan, pihak bank meminjam duit pelanggan dan akan memulangkannya apabila diminta.

3. Kesahihan Perpindahan Pemilikan

Dalam Kewangan Islam, rukun jual beli adalah adanya tawaran/penerimaan, barang/perkhidmatan, dan penjual/pembeli. Tanpa rukun di atas, pemilikan boleh dikatakan tidak sah.

Pemilikan yang sah amat penting bagi memastikan kesahihan pemilikan ke atas harta dan penentuan hak ke atas keuntungan.

4. Perkongsian Harta

Konsep perkongsian harta adalah diwajibkan dalam Agama Islam. Ini bagi mengelakkan jurang yang terlampau jauh di antara golongan yang kaya dan miskin.

Iklan

Disebabkan itulah, shariah menetapkan pemberian zakat, infaq, dan sedekah.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

5. Ketelusan Dalam Aktiviti Muamalat

Aktiviti perlu terhindar daripada elemen riba’, judi, dan ketidaktentuan. Kontrak pula perlu jelas di antara penjual dan pembeli. Sebagai contoh dalam kontrak mudharabah, pelabur (pelanggan) mengetahui bahawa pelaburan adalah berisiko untuk rugi (bukan sahaja mendapat untung).

Manakala pengusaha (bank) berusaha untuk membuat pelaburan sebaik mungkin supaya pelaburan tidak mengalami kerugian. Disebabkan itu, kontrak berasaskan mudharabah tidak dilindungi Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM).

Kesimpulannya, maqasid shariah itu sangat berkait rapat dengan kehidupan kita dari perkara yang kecil hingga besar. Artikel ini hanya menfokuskan daripada sudut pemeliharaan harta.

Jika ingin mengetahui maqasid shariah dalam ruang lingkup yang lebih luas, boleh layari laman web http://www.islam.gov.my/

Sekian, semoga bermanfaat.

Sumber Rujukan: http://www.islam.gov.my/bahagian-maqasid-syariah/1181-prinsip-maqasid-Syariah

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

10 Idea Menyeronokkan Untuk Menjana Pendapatan Mengikut Personaliti

Kos sara hidup yang semakin meningkat menyebabkan ramai yang mula menjana pendapatan sampingan untuk menampungnya. Selain daripada membuat lebih daripada satu kerja atau membuat pelaburan, anda juga boleh menggunakan pelbagai alternatif lain yang menyeronokkan untuk mencari duit lebih.

Contohnya, anda juga boleh jana pendapatan berdasarkan personaliti anda.

Ambil pilihan anda dari 10 pilihan yang kami cadangkan di sini, sama ada anda seorang orang yang suka bersosial, atau sama ada anda lebih suka aman damai untuk melakukan kerja anda.

Golongan Extrovert:

1. Jana Pendapatan Dengan Youtube

Sumber Gambar StockSnap/Pixabay

Tahukah anda bahawa anda boleh jana pendapatan dengan Youtube? Dengan Youtube Partner Programme, anda boleh mendapatkan keuntungan daripada video yang anda kongsikan dalam saluran anda. Anda perlulah membuat sebanyak mungkin kajian tentang pasaran di Malaysia, hiburan atau jenis isi kandungan yang menjadi kegemaran rakyat tempatan, dan cuba untuk penuhi kehendak tersebut.

Antara cadangan isi kandungan video yang mungkin anda minat ialah;

  • Jadikan si bulu kesayangan anda sebagai selebriti media sosial
  • Berkongsi tentang tutorial-tutorial terutamanya yang anda pakar
  • Menyediakan penyelesaian kepada masalah yang timbul dalam kehidupan seharian
  • Buat penilaian produk
  • Kongsikan hobi atau aktiviti masa lapang yang anda suka lakukan

2. Menjadi “Social Media Influencer”

Jika anda gemar berkongsi aktiviti harian anda dalam media sosial, gunakan hobi anda ini untuk menjana pendapatan sampingan. Beberapa kemahiran yang berguna adalah kemahiran menangkap dan menyunting gambar serta pemasaran.

Platform-platform ini mungkin boleh membantu anda dalam membina kehadiran dan pengaruh anda dalam dunia media sosial dengan cara menghubungkan anda dengan jenama-jenama terkemuka di Malaysia.

3. Mulakan Podcast Anda Sendiri

Sumber Gambar: PIX1861/Pixabay

Rajin bercerita tetapi malu untuk bediri di hadapan kamera? Podcast mungkin jawapannya. Anda boleh dapatkan tips berguna untuk memulakan podcast daripada personaliti terkemuka Internet, Gary Vaynerchuk.

4. Jemput Tetamu Untuk Makan Malam Di Rumah Anda

Sumber Gambar: StockSnap/Pixabay

Gunakan kemahiran memasak untuk menghidangkan tetamu air tangan paling sedap anda. Dengan menggunakan aplikasi seperti Plate Culture ,  anda boleh menambah pendapatan dengan menjadi tuan rumah yang baik supaya tetamu berpuas hati dan membayar perhidmatan anda tersebut.

Anda juga boleh menjual masakan dari rumah di wadah seperti Yumscious yang sememangnya menjadi platform mencari makanan yang dimasak di rumah.

5. Mengajar Kelas Kreatif Pada Hujung Minggu

Sumber Gambar: Free-Photos/Pixabay

Adakah suka mengajar? Kongsi pengetahuan anda melalui kelas hujung minggu, bertemu orang baru, dan membina network anda. Sekiranya anda tidak tahu di mana untuk memulakan, My Weekend Plan menawarkan platform yang kukuh untuk memulakan kelas anda.

Iklan

Kongsikan idea anda yang kreatif dengan cara mengajarkannya dengan mereka yang berminat pada hujung minggu. Buka bengkel kecil-kecilan untuk kelas kreatif anda, sama ada kelas fotografi, kempen pemasaran, ataupun kemahiran insaniah.

Golongan Introvert:

6. Menjadi Penerbit Kandungan Kreatif

Sumber Gambar: Free-Photos/Pixabay

Jika anda lebih suka bekerja dengan tenang tanpa perlu kelam kabut, anda juga boleh menjual rekaan-rekan grafik, atau produk digital yang dihasilkan sendiri di platform atas talian seperti Creative Market, Etsy, atau 123rf.

7. Buka Kursus Atas Talian

Sumber Gambar: Picography/Pixabay

Pengajaran dan pembelajaran lebih mudah dengan teknologi. Anda boleh menggunakan pengetahuan yang ada untuk membuka kursus atas talian. Teachable, platform yang mesra pengguna membenarkan anda merangka dan menjual kursus atas talian secara percuma dengan hanya lima (5) langkah mudah.

8. Jual Pakaian Terpakai

Sumber Gambar: Leighann Renee/Unsplash

Singkirkan tabiat kaki membeli anda dengan cara menjual barangan terpakai anda. Kedai atas talian adalah antara pilihan yang boleh dijadikan tempat untuk anda jual barangan anda. Platform di bawah dapat membantu anda:

9. Mulakan Perniagaan ‘Dropship’

Sumber Gambar: fancycrave1/Pixabay

Sekiranya anda tidak mempunyai modal yang banyak tetapi sangat berminat untuk memulakan perniagaan, anda mungkin boleh bermula dengan dropship.  Cari barangan yang sesuai dan berminat untuk anda jual di tempat paling sesuai untuk mencari peniaga online untuk menjadi ‘dropshipper‘ , Instagram.

10. Goyang Kaki Dan Buat Duit

Percaya atau tidak, anda juga boleh menjana pendapatan dengan hanya duduk di rumah dan tidak berbuat apa-apa. Cuba gunakan aplikasi ini dan jana pendapatan sampingan anda sekarang.

  • 8coin (kongsikan perkara/benda baru untuk memperoleh wang atau barang percuma)
  • Survey.com (jawab kaji selidik untuk memperoleh ganjaran)
  • FeaturePoints (dapatkan poin dengan memuat turun aplikasi percuma di peranti iPhone atau Android dan menggunakannya untuk seminit)

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

5 Tempat Ke Mana Duit Gaji Rakyat Malaysia Sering Dihabiskan Setiap Bulan

Bila hujung bulan, pasti ramai yang terpaksa berdepan situasi baki di dalam akaun bank yang hanya tinggal bawah RM100. Malah, ada juga yang lebih teruk iaitu belum sampai tengah bulan baki tinggal RM50.

Berdasarkan tinjauan kami, berikut merupakan 5 sebab utama mengapa ramai di antara anak muda yang kering duit setiap hujung bulan.

5 Sebab Duit Sering Habis Setiap Bulan

#1. Mamak

Nak salahkan mamak pun tak boleh juga, kita tu yang suka sangat melepak. Mentang-mentang banyak kedai mamak beroperasi 24 jam, kalau boleh nak lepak lama-lama dekat kedai mamak. Patutlah asyik penuh je restoran mamak kan? Harga takdelah murah mana.

Roti canai – RM1.20
Mee goreng mamak – RM5.00
Teh tarik – RM1.80
Ais kosong – RM0.40

Nak lepak dengan kawan-kawan seminggu sekali di kedai mamak tu logik lagi, tapi kalau hari-hari nak lepak sini, berjam-jam pula tu, air pun minum 3-4 round, memang cari nahas namanya.

#2. Smartphone & Gajet

Menurut kajian Gfk, jualan smartphone di Malaysia mencecah RM6.8 bilion (Mac 2016 – Feb 2017). Suatu jumlah yang nampak besar demi memenuhi keperluan pengguna dan kepesatan kelajuan internet di Malaysia.

Ada di antara kita gaji tak berapa besar, tetapi tiap kali ada model telefon baru keluar; mulalah rasa gelisah. Gaji bulanan baru RM2,500, model iPhone terbaru RM3,500 – sanggup tu nak swipe kad kredit semata-mata nakkan gajet yang terbaru. Bulan-bulan sedap je bayar minima 5%, memang sekejap lah cecah kredit limit tu.

Inilah yang orang sebut sebagai biar papa, asal bergaya. Sanggup makan Maggi hari-hari, asalkan gajet terkini ada untuk ditayang. Yang paling tak tahan, telefon mahal berharga ribuan ringgit, tapi kredit pun takde!

#3. Kopi Mahal & Starbucks

Lagi satu masalah kebanyakan orang kita adalah suka melepak tempat mahal, seolah-oleh bergaji 5 angka setiap bulan. Kalau melepak sambil bincang bisnes tu ok lagi, ini sembang kosong je.

Harga kopi ice blended – RM14.

Tak salah kalau kita hadkan minum kopi mahal sebulan sekali, tapi kalau seminggu sampai 3-4 kali, apa kes?

Iklan

#4. Keahlian Gymnasium

Selepas sibuk bekerja, maka gymnasium adalah di antara tempat popular selepas waktu pejabat. Dengan berimpikan badan yang fit dan sado, senanglah nanti nak jadi model atau artis. Ops, jangan marah, gurau je.

Yuran keahlian – RM150 sebulan.

Dengan yuran keahlian menelan belanja beratus ringgit setiap bulan, last-last perginya seminggu sekali je. Tapi tahukah anda, keahlian gym ni biasanya paling laris bila hujung tahun. Time tu lah ramai orang berazam nak kurus, jadi terpaksalah jadi ahli gym sebab nak kurus sebagai azam tahun baru.

Padahal, boleh sahaja workout di rumah, lebih jimat.

#5. Beli Belah di Lazada

Laman e-commerce seperti Lazada semakin mencuri perhatian (dan juga wang) orang ramai.

Mengikut satu kajian Lazada berada di ranking pertama diikuti Zalora and 11 Street.

Maklumlah iklan Lazada berada merata-rata tempat. Nak pula dengan strategi mereka yang suka beri baucar diskaun, ditambah pula dengan kemudahan penghantaran percuma ke pejabat atau pun ke rumah, memang begitu mudah dan menjimatkan petrol dan masa daripada kita bersesak ke pusat membeli-belah.

Memang tak dinafikan harga yang ditawarkan di laman e-commerce seperti Lazada kebiasaannya lebih murah jika dibandingkan di kedai-kedai biasa dan juga pasaraya besar.

Kalau untuk penjimatan takpelah juga, tetapi kalau dah setiap minggu klik button “ADD TO CART” boleh menjadi ketagihan yang berbahaya kepada dompet. Mana taknya, dengan beberapa klik boleh terus buat pembayaran, dan pesanan telah disahkan…Tahu-tahu je barang sampai.

Sedar tak sedar, banyak duit habis telah habis di sini.

Kurangkan Perbelanjaan ATAU Tambahkan Simpanan

Kenalpasti perbelanjaan yang tidak diperlukan dan terus tinggalkannya. Duit lebih tu eloklah dibuat simpanan sebagai modal untuk melabur. Tak salah nak reward diri sendiri sebulan sekali, itu pun kalau berjaya kurangkan perbelanjaan dan ada duit lebih sikit untuk  dibelanjakan.

Iklan

Didikan Kewangan Untuk Anak Sejak Dari Kecil

Zaman sekarang ibu bapa lebih senang hulurkan tablet (layan YouTube) dekat anak, berbanding turunkan ilmu-ilmu berguna.

Sebenarnya lebih awal kita mula mengajar anak kita tentang wang adalah lebih baik.

Dari laman web thesimpledollar.com, dunia akan datang orang ramai akan lebih banyak menggunakan aplikasi dan pembayaran secara cashless; jadi tanggungjawab ibu bapa masa untuk mempersiapkan anak-anak mereka dengan teknologi ini.

Ada 5 peringkat umur dan cara yang boleh kita tunjukkan kepada mereka iaitu:

1. Berkenalan Dengan Wang (Umur 3-5 tahun)

Sebenarnya pada usia ini kanak-kanak sudah patut tahu apa itu wang. Mereka perlu tahu wang itu ada nilai dan boleh digunakan untuk beli barang.

Mereka teruja dapat kumpul duit raya sebanyaknya. Siap buat kira-kira lagi dapat banyak berapa setiap hari.

Oleh itu, ibu bapa perlu beri pendedahan bagaimana untuk dapatkan, belanja, simpan dan memberi orang lain wang.

2. Bagaimana Orang Belanja (Umur 6-10 tahun)

Bagi usia ini pula, boleh perkenalkan barangan vs servis, keperluan vs kemahuan, sasaran jangka masa pendek vs sasaran jangka masa panjang. Apabila mereka dapat duit saku ke sekolah, boleh cakap mengenai perkara ini.

Mungkin boleh tetapkan sasaran seperti jika peperiksaan ahir tahun dapat membaca, menulis dan mengira dengan baik, akan diberikan ganjaran.

Wang simpanan siapa paling banyak terkumpul setiap 6 bulan juga boleh diberikan dapat ganjaran dalam bentuk percutian atau hadiah.

Iklan

3. Perkenalkan Akibat (Umur 11-13 tahun)

Pada usia ketika mereka baru masuk ke alam awal remaja, mereka sudah faham penggunaan kad kredit dan debit. Terangkan kebaikan dan keburukan pembayaran secara cashless dan e-wallet.

Budak sebenarnya memerhati bagaimana cara kita buat pembayaran. Terangkan juga sekiranya kita buat pelaburan ada compounding interest boleh dapat dividen;, jika kita buat loan, ada interest yang dikenakan; dan beritahu cara untuk mengenalpasti scammers.

4. Perkenalkan Cara Membina Kekayaan (Umur 13-15 tahun)

Pada usia ini, kebanyakan daripada mereka sudah tahu membezakan di antara yang baik dan yang buruk.

Ketika ini perlu diberitahu apa fungsi pekerjaan, apa jenis pekerjaan yang boleh menjana pendapatan, bagaimana sistem perbankan berfungsi, dan bagaimana untuk melabur ke dalam unit trust atau saham.

5. Persiapkan Diri Untuk Dunia Realiti (15-18 tahun)

Ianya merupakan usia remaja matang dan mempelajari banyak benda baru. Ketika ini boleh kenal pasti potensi dan kecenderungan mereka dalam sesuatu bidang.

Usah paksa mereka ambil bidang yang kita nak, sebab yang hidup dan bekerja nanti adalah mereka. Kita hanya petunjuk jalan dan hala tuju berdasarkan minat mereka tadi.

Ketika ini ada yang bekerja sambilan selepas habis SPM dan dapat duit gaji atau komisyen yang banyak berbanding apa yang ibu bapa berikan. Kita boleh beri pendedahan tentang hutang baik, hutang jahat, skor kredit dan cukai.

Semoga kita sama-sama lebih terbuka untuk mendidik generasi baru yang lebih berilmu tentang kewangan sejak dari kecil lagi.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!