Apa Itu Kadar Dasar Semalaman Atau Overnight Policy Rate (OPR) Dan 3 Kesan Penurunannya

Pada 7 Mei yang lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR), yang menjadi penanda aras rujukan pinjaman bank. Penurunan OPR itu bagi memastikan ekonomi negara terus berada pada landasan pertumbuhan yang mapan dalam keadaan inflasi yang stabil, disokong oleh pengantaraan kewangan yang kukuh.

Baru-baru ini ketika sidang Parlimen, Timbalan Menteri Kewangan kita iaitu Yang Berhormat Dato’ Ir Amiruddin Hamzah ada menyatakan kelulusan pinjaman telah melonjak sebanyak 13 peratus pada bulan Mei berbanding bulan sebelumnya.

Jom kita fahamkan betul-betul apa yang dimaksudkan dengan OPR ni dan 3 kesan akibat daripada penurunannya.

Apa itu OPR?

Overnight Policy Rate (OPR) atau Kadar Dasar Semalaman adalah faedah yang dikenakan bagi pinjaman di antara bank. Untuk makluman, bank juga membuat pinjaman di antara satu sama lain.

Pendeposit membuat simpanan di bank dan bank akan menggunakan semula duit tersebut bagi tujuan memberikan pinjaman. Apabila pendeposit mengeluarkan duit secara mendadak dan bank kekurangan tunai, bank akan membuat pinjaman daripada bank lain dan dikenakan faedah.

3 Kesan Penurunan OPR

1. Pengurangan Kadar Faedah (Konvensional) atau Kadar Keuntungan (Perbankan Islam)

Apabila OPR diturunkan, bank juga akan menurunkan Kadar Asas Pinjaman. Ini disebabkan kos pinjaman di antara bank telah berkurang, maka bank juga akan menurunkan kos pinjaman kepada peminjam. Secara automatik, pembayaran bulanan peminjam akan berkurang.

Namun perlu diingat, ia hanya melibatkan pinjaman/pembiayaan yang menggunakan kaedah ‘floating rate’.

2. Pengurangan Inflasi

Apabila pengguna mempunyai lebihan tunai akibat daripada pengurangan kadar faedah / kadar keuntungan, inflasi juga akan berjaya dikurangkan. Inflasi adalah penurunan kuasa beli pengguna untuk mendapatkan sesuatu barangan atau perkhidmatan berbanding sebelumnya.

Dengan lebihan tunai yang banyak, kuasa beli pengguna akan meningkat, mereka akan berbelanja, dan seterusnya mengurangkan kadar inflasi.

3. Sektor Hartanah Dan Automotif Melonjak

Apabila pengguna mempunyai lebihan wang, kebarangkalian bagi pihak bank untuk meluluskan pinjaman/pembiyaan adalah tinggi. Ini akan meningkatkan peratusan kelulusan pinjaman atau pembiayaan. Secara tidak langsung, hartanah yang dijual akan cepat laku kerana pembeli mudah mendapatkan kelulusan dari pihak bank.

Bukan sektor hartanah sahaja yang meningkat, kelulusan pinjaman untuk motosikal meningkat sebanyak 7.8% dan kereta penumpang pula meningkat sebanyak 23.3%.

Secara keseluruhannya, apabila semua bayaran bulanan pengguna berkurang, pengguna akan mempunyai lebihan tunai untuk dibelanjakan yang mana ianya boleh merangsang pertumbuhan ekonomi. Ini adalah sebab mengapa Bank Negara Malaysia telah menurunkan kadar OPR pada 7 Mei yang lepas.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Beliau boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Ramai sebenarnya yang masih tercari-cari maklumat berkenaan dokumen apakah yang mereka perlukan untuk membuat permohonan dalam pembiayaan rumah mereka. Jom lihat dan teliti satu persatu dokumen permohonan pembiayaan rumah yang telah disenaraikan oleh Tuan Amir Syahir ini.

Pihak bank memproses borang permohonan pembiayaan perumahan bukan dua tiga borang je. Banyak tau. Jadi, korang mesti sediakan dokumen yang lengkap.

Setiap kali saya nak mohon pembiayaan perumahan, saya akan sediakan sekali senarai semak ni. Mudah untuk memastikan supaya tiada dokumen yang tertinggal.

Kepada yang baru nak beli rumah pertama, boleh rujuk senarai semak ni.

1. Senarai Semak Untuk Yang Bergaji: https://drive.google.com/open?id=1BwfV1XJEYsbPSoSNQ-ldUj8zJnFhWGol

2. Senarai Semak Untuk Yang Bekerja Sendiri: https://drive.google.com/open?id=1VMG2kNxECoE3xv0J0wFWYSlN0sMN6lCb

3. Loan Profile: https://drive.google.com/open?id=1LdRDgXdbxs8zGVZem46bvFuuSU2C2rte

Ia juga boleh dijadikan sebagai bahan rujukan. Jangan ambil ringan ye. Ia membantu proses pembiayaan korang dibuat dengan lebih lancar dan cepat diluluskan oleh pihak bank.

Sumber: FB Amir Syahir

Juga dilampirkan gambar seperti berikut:

Senarai Semak (Checklist) Baru Satu, Banyak Lagi Perkara Perlu Dititikberatkan

Selain daripada menyediakan checklist seperti di atas, ambil tahu juga perkara-perkara lain yang boleh membantu kita seperti berikut:

Dah penuh ilmu di dada, barulah senang nak beramal dengan ilmu tersebut. Sebab jika tersalah langkah dalam bidang hartanah ini, boleh merana sampai 35 tahun lamanya.

Iklan

5 Benda Kita Kena Tahu Tentang Moratorium Sepanjang Covid-19 Untuk Individu

Pada awal bulan Mei, timbul kekeliruan dan kekecohan di kalangan peminjam tentang moratorium yang diberi akibat pandemik Covid-19. 

Dalam laporan Harian Metro, Bank Negara Malaysia (BNM) berkata bahawa penangguhan bayaran balik pinjaman atau pembiayaan sebenarnya bertujuan membantu aliran tunai peminjam yang terjejas akibat pandemik Covid-19. Menurut mereka, tujuan itu masih tidak berubah.

“Kekeliruan yang timbul adalah disebabkan oleh salah tanggapan bahawa jumlah bayaran balik sesuatu pinjaman Sewa Beli tidak boleh diubah,” jelas BNM.

“Salah tanggapan ini juga sedikit sebanyak mungkin disebabkan oleh ilustrasi pengiraan yang kami tunjukkan dalam versi awal soalan lazim (FAQ), yang menggunakan beberapa andaian dan kaveat.

“Kami kemudiannya mengeluarkan contoh pengiraan itu daripada FAQ ini apabila institusi kewangan menyediakan contoh pengiraan mereka.

“Ilustrasi yang kami tunjukkan bukan bertujuan untuk ‘menghilangkan’ caj kadar faedah terakru (yang diambil kira) kepada pinjaman yang diberikan penangguhan bayaran balik,” jelas BNM lagi.

Bagi menjawab segala persoalan dan kekeliruan orang ramai, BNM telahpun mengemas kini Portal Maklumat Bantuan COVID-19nya, di mana anda boleh ketahui lebih lanjut mengenai langkah-langkah oleh BNM dan industri kewangan Malaysia untuk membantu Individu, PKS, dan Syarikat Korporat sewaktu pandemik Covid-19.

This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Perlukan duit tambahan untuk membantu anda yang sedang dalam kesempitan? Klik sini sekarang!

Berikut merupakan beberapa ringkasan tentang moratorium bayaran balik pinjaman dan perkara yang berkaitan yang perlu diketahui oleh peminjam (Individu):

1. Faedah akan terus dikenakan (bagi pinjaman konvensional) dan keuntungan akan terus terakru/diambil kira (bagi pembiayaan Islam)

Buat mereka yang mendapatkan Pakej Penangguhan selama 6 bulan, faedah/keuntungan akan terus dimasukkan (terakru/diambil kira) ke dalam bayaran balik pinjaman/pembiayaan yang ditangguhkan dan peminjam/pelanggan perlu menunaikan pembayaran balik yang tertangguh pada masa akan datang.

Bagi pinjaman konvensional, faedah akan terus dikenakan ke atas baki yang belum dijelaskan yang merangkumi pinjaman pokok dan faedah (iaitu terkompaun) semasa tempoh moratorium. Walau bagaimanapun, beberapa institusi kewangan boleh membuat keputusan untuk tidak mengenakan kadar faedah kompaun semasa tempoh penangguhan. Anda boleh dapatkan maklumat lanjut tentang penangguhan ini di laman sesawang institusi kewangan anda.

Bagi pembiayaan Islam pula, keuntungan akan terus terakru (yakni diambil kira) pada jumlah pokok yang belum dijelaskan. Namun begitu, keuntungan tersebut tidak akan dikompaun selaras dengan prinsip Syariah. Walau bagaimanapun, institusi kewangan tidak dibenarkan mengenakan bayaran penalti lewat atas jumlah tertunda. Dalam erti kata lain, bayaran balik pinjaman/pembiayaan hanya tertangguh selama 6 bulan.

2. Contoh bayaran bulanan pinjaman/pembiayaan perumahan selepas tempoh moratorium 6 bulan

A) Ansuran bulanan sebelum penangguhan: RM1,438
B) Ansuran bulanan selepas penangguhan: RM1,483

Dalam ilustrasi pinjaman perumahan konvensional ini, terdapat tambahan sebanyak RM45. Ia adalah berdasarkan andaian-andaian yang berikut:

  • Tiada tempoh lanjutan selepas tempoh penangguhan
  • Jumlah pinjaman – RM300,000
  • Kadar faedah – 4.6% setahun (kadar faedah kompaun tidak dikenakan semasa tempoh penangguhan)
  • Tempoh asal – 35 tahun, dan peminjam telah membayar balik selama 5 tahun 
  • Bayaran pokok dan faedah digantung semasa tempoh penangguhan
  • Baki belum jelas sebelum tempoh penangguhan – RM280,585
  • Jumlah baki belum jelas selepas penangguhan yang perlu dibayar balik dalam tempoh 29.5 tahun = RM287,038
This image has an empty alt attribute; its file name is assidq_300x250px_bm01.jpg

Perlukan duit tambahan untuk membantu anda yang sedang dalam kesempitan? Klik sini sekarang!

3. Penukaran baki kad kredit kepada pinjaman/pembiayaan bertempoh 3-tahun (Pakej Penukaran)

Semua pemegang kad layak menyertai pakej penukaran tanpa mengira tahap pendapatan mereka. Bagi pemegang kad yang terlepas 3 bulan pembayaran bulanan minimum berturut-turut, institusi kewangan akan menukar baki kad kredit secara automatik kepada pinjaman bertempoh dengan tempoh pinjaman sehingga 3 tahun.

Institusi kewangan juga akan memberikan alternatif kepada pemegang kad lain memilih pada bila-bila masa dari 1 April hingga 31 Disember 2020 untuk menukar baki kad kredit mereka kepada pinjaman bertempoh pada tempoh dan kadar yang sama seperti yang dinyatakan.

Sekiranya anda berjaya menyelesaikan baki pinjaman/pembiayaan ini, tiada penalti dikenakan untuk penyelesaian awal.

4. Pemegang kad kredit yang telah menukar baki kad mereka kepada pinjaman/pembiayaan bertempoh sehingga 3-tahun BOLEH memohon untuk mendapatkan 6 bulan penangguhan

Bayaran pinjaman/pembiayaan bagi pinjaman/pembiayaan bertempoh sehingga 3-tahun tersebut akan diteruskan selepas tempoh penangguhan.

5. Sekiranya baki belum jelas kad kredit peminjam/pelanggan yang belum dijelaskan ditukar kepada pinjaman/pembiayaan bertempoh, rekod CCRIS mereka TIDAK akan terjejas teruk

Rekod CCRIS anda tidak akan terjejas teruk, jika akaun kad kredit anda masih berbayar (tunggakan kurang daripada 90 hari) pada tarikh penukaran. Walau bagaimanapun, jika akaun kad kredit anda tidak berbayar (tunggakan melebihi daripada 90 hari), maklumat ini akan terus terpapar dalam rekod CCRIS anda. Akaun ini akan ditanda sebagai R&R dalam CCRIS.

Dengan portal dan FAQ yang dikemas kini BNM, diharap tiada lagi kekeliruan yang timbul. Anda juga boleh hubungi pihak BNM atau institusi kewangan anda untuk maklumat lanjut.

Kredit: AsSidq.com

Iklan

Pakar Bisnes Ini Kongsi 5 Cara Mudah Untuk Lulus Pembiayaan Rumah

Data yang dikeluarkan Bank Negara Malaysia menunjukkan kadar pinjaman perumahan yang lulus menurun pada Januari hingga Jun 2019 pada 74.6% berbanding 76% pada tahun 2014 hingga tahun 2018.

Data ini sudah cukup menunjukkan sebenarnya masih ramai rakyat Malaysia yang masih bertarung untuk memiliki rumah sendiri.

Baca : Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Tiada orang yang mengimpikan untuk terus menyewa selama-lamanya dan pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera juga masih lagi rendah berbanding kaum Cina dan India.

Apa gunanya memperjuangkan ketuanan Melayu dan pelbagai sentimen perkauman sedangkan hakikatnya, nak memiliki sebuah rumah di tanah sendiri pun belum mampu?

Sebenarnya, punca kebanyakan pinjaman rumah tidak diluluskan oleh bank adalah gara-gara pemohon tidak mempunyai ilmu yang tepat.

Baca : 8 Langkah Untuk Beli Rumah Pertama

Jangan pula kita menuding jari kepada pihak bank sekiranya permohonan pinjaman rumah kita gagal. Sebaliknya, ambil tahu sebab kenapa bank tidak luluskan permohonan pinjaman rumah anda.

Artikel kali ini akan kongsikan kepada semua pembaca 5 cara mudah untuk pinjaman rumah anda lulus hasil perkongsian seorang pakar perniagaan.

3 Punca Bank Tidak Luluskan Loan Rumah

Sebelum itu, jom kita lihat 3 punca paling popular kenapa bank tidak luluskan pinjaman rumah anda.

1. Skor Kredit

Rata – rata pemohon pinjaman rumah pernah mempunyai komitmen bank seperti hutang ASB, hutang kereta, hutang rumah, hutang kad kredit ataupun hutang peribadi.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Kebanyakan pemohon gagal menjalankan tanggungjawab dalam pembayaran balik komitmen bank mengikut waktu yang ditetapkan.

Ada yang terlajak berbulan bulan menyebabkan skor kredit mereka corot. Kesannya, bank melihat pemohon dengan tabiat seperti ini sebagai risiko kerana ketidmampuan membayar hutang mengikut waktu berdasarkan rekod CCRS sedia ada.

2. Pendapatan Tidak Sesuai Dengan Harga Rumah

Ramai pemohon merasakan gaji bulanan RM5,000 melayakkan mereka untuk memohon pinjaman rumah bernilai RM500,000.

Sebenarnya perkara ini adalah sama sekali. Hatta gaji anda RM10,000 sebulan pun belum tentu melayakkan anda membeli rumah RM500,000 sekiranya komitmen bulanan anda adalah tinggi.

Baca : Berapa Kos Perlu Bayar Untuk Hartanah Berharga RM300,000 – RM700,000?

Sebagai pemula, semak kelayakan harga rumah mengikut gaji anda di portal online seperti Ringgitplus, Propertyguru dan iProperty.

3. Dokumen Tidak Lengkap

Majoriti pemohon pinjaman hartanah dari kalangan bekerja sendiri mempunyai masalah ini. Mereka gagal melampirkan dokumen cukai, penyata EPF, dan penyata bank.

Antara syarat bank untuk pemohon yang bekerja sendiri adalah syarikat anda mestilah melebihi tempoh 3 tahun.

Baca : Senarai Semak Dokumen Permohonan Pembiayaan Rumah

Sila rujuk ejen hartanah atau pegawai bank yang menguruskan urusan jual beli hartanah anda supaya anda mampu sediakan setiap dokumen wajib dan dokumen sokongan yang diperlukan bank.

5 Cara Mudah Lulus Loan Rumah

1. Buat Sedikit Hutang

Langkah pertama adalah dengan membuat sedikit hutang dengan bank atau institusi kewangan swasta seperti hutang motor, hutang kad kredit atau hutang Amanah Saham Nasional.

Boleh sahaja sekiranya anda membeli barang elektrik atau gadget secara online di Lazada atau Shopee dengan menggunakan fasiliti Easy Payment Plan kad kredit. .

Baca : Kad Kredit VS Pembiayaan Peribadi

Ini penting bagi bank melihat anda sebagai seorang yang mempunyai komitmen bayaran bulanan.

2. Jaga Rekod Pinjaman

Selepas anda membuat sedikit hutang, pastikan anda membuat bayaran balik mengikut waktu yang telah ditetapkan oleh bank.

Baca : 7 Kesilapan Biasa Anda Perlu Elakkan Semasa Memohon Pinjaman Peribadi

Fasa ini sangat penting kerana rekod anda akan disimpan dalam data Bank Negara Malaysia yang dipanggil CCRIS dan mampu diakses 17 bank di Malaysia.

Jangan pula anda sangkut komitmen bulanan dengan Maybank dan anda mohon pinjaman rumah dari CIMB. Tidak akan berhasil sama sekali.

3. Jangan Buat Pinjaman Terlalu Banyak

Debt Service Ratio anda adalah penentu dalam permohonan pembiayaan pinjaman hartanah anda.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Jangan gunakan peluang pinjaman terlalu tinggi kerana nisbah DSR yang terlalu tinggi mengurangkan peluang pinjaman hartanah anda untuk lulus.

Cukup sekadar 15% – 30% kadar Debt Service Ratio bulanan anda.

4. Gunakan Separuh Dari Fasiliti Yang Dibenarkan

Jika anda mempunyai fasiliti pinjaman, gunakan 50% daripada apa yang ditawarkan bank. Sekiranya limit card credit anda adalah RM5,000, gunakan RM2,500 sahaja.

Pastikan anda bayar RM2,500 sekiranya anda berhutang RM2,500 dan bukan bayaran minimum dan bayaran mestilah dibuat 21 hari sebelum tempoh pembayaran.

5. Isytihar Cukai

This image has an empty alt attribute; its file name is Pakar-Bisnes-Ini-Kongsi-5-Cara-Mudah-Untuk-Lulus-Loan-Rumah4-700x372.jpg

Golongan yang berniaga sendiri wajib isyithar cukai bagi membolehkan bank melihat pendapatan sebenar anda.

Baca : LHDN Ajak Orang Ramai Mengaku. Kalau Tidak….

Jangan risau untuk isytihar cukai kerana tidak semestinya anda wajib membayar cukai. Dan jangan pula anda lari dari membayar cukai, sebaliknya belajar teknik untuk mengurangkan kadar cukai anda.

Paling penting dalam permohonan pinjaman hartanah adalah pastkan komitmen anda tidak lebih daripada 60% pendapatan bulanan anda.

Baca : 7 Tips Beli Rumah Untuk Golongan Peniaga

Ukur baju di badan sendiri, gaji besar tidak bermakna anda boleh beli rumah mahal. Dan gaji rendah bukan penghalang untuk anda memiliki rumah jika komitmen bulanan anda rendah.

Semoga dengan perkongsian ini, anda lebih bersedia dalam membuat permohonan pinjaman hartanah anda.

Iklan

Peer-to-Peer (P2P) Lending: Pelaburan Dengan Memberi Pinjaman

Peer-to-peer lending atau lebih dikenali sebagai P2P sudah mula bertapak di Malaysia sejak dua tahun lalu. Ya, pastinya lepas Suruhanjaya Sekuriti (SC) menyiapkan proses kawal selia dan rangka dalam tentang bagaimana platform P2P berfungsi.

Jom kita lihat sepintas lalu apakah yang dimaksudkan dengan P2P ini.

Mekanisma

P2P merupakan adik-beradik dengan Equity Crowdfunding (ECF) daripada segi konsep mereka. P2P mahupun ECF merupakan salah satu cara syarikat mencari modal untuk mengembangkan perniagaan masing-masing.

Jadi, syarikat tersebut bukalah peluang kepada orang ramai untuk meletakkan wang masing-masing. Daripada segi pulangan, terdapat perbezaan yang ketara di antara dua jenis pelaburan ini.

Dalam kes ECF, pemilik syarikat akan memberi saham kepada pelabur manakala dalam kes P2P, pemilik syarikat akan memberi peratus keuntungan kepada pelabur secara bulanan.

Dalam cerita di atas, ada dua faktor penting dalam pelaburan P2P: pelabur dan pemilik syarikat. Sebenarnya ada satu lagi faktor penting dalam P2P era baru, iaitu pemilik platform.

Tugas pemilik platform ialah menapis projek yang boleh diiklankan atau ‘live’ sebagai kempen dalam platform masing-masing. Ini salah satu proses yang sangat penting dan dititikberatkan oleh SC. Ianya juga dikenali sebagai ‘Due Diligence’.

Apakah Platformnya?

Seperti biasa, bila kita sebut tentang pelaburan, kita kena pastikan yang platform pelaburan tersebut telah mendapat lesen daripada SC. Berikut ialah operator yang telah diberikan lesen oleh SC untuk menyediakan platform P2P:

  1. Capitalbay (Bay Smart Capital Ventures Sdn Bhd)
  2. B2B Finpal (B2B Finpal Sdn Bhd)
  3. CapSphere (Capsphere Services Sdn Bhd)
  4. Crowd Sense Sdn Bhd
  5. *Nusa Kapital (Ethis Kapital Sdn Bhd)
  6. Alixco (FBM Crowdtech Sdn Bhd)
  7. *Microleap (MicroLEAP PLT)
  8. Funding Societies (Modalku Ventures Sdn Bhd)
  9. Moneysave (M) Sdn Bhd
  10. Fundaztic (Peoplender Sdn Bhd)
  11. QuicKash (QuicKash Malaysia Sdn Bhd)

Berminat Nak Cuba? Begini Caranya

  1. Daftar di mana-mana platform yang disenaraikan di atas
  2. Ada sesetengah platform memerlukan anda mendeposit wang anda
  3. Boleh mula mencari mana-mana projek/investment notes. Ada beberapa item yang kita boleh lihat daripada investment notes yang diterbitkan:
    • Risiko. Pastikan anda baca definisi risiko bagi setiap platform. Ada platform yang membuat pembahagian risiko mengikut A – G yang mana A bermaksud risiko yang terendah manakala G merupakan risiko yang tertinggi. Ada juga yang mengklasifikasikan mengikut rendah, sederhana dan tinggi. Yang penting, anda baca dahulu. 
    • Pulangan. Berapa peratus yang bakal anda perolehi daripada pelaburan tersebut.
    • Tempoh. Setiap investment note berbeza tempoh pelaburan dan projeknya. Pastikan anda mampu untuk hilang sejumlah duit yang anda laburkan dalam tempoh yang ditetapkan oleh investment note tersebut
    • Probability of default. Peratus yang issuer/pemilik syarikat akan gagal untuk membayar semula pinjaman mereka daripada kita
  4. Kita boleh klik untuk melabur investment note yang kita rasa yakin untuk melabur

P2P boleh dikategorikan sebagai pelaburan yang tinggi risikonya. Ini kerana pelaburan jenis ini sangat bergantung kepada prestasi syarikat tersebut dan kita tidak boleh mengawal bagaimana syarikat tersebut.

Tapi macam biasa, pulangannya agak tinggi dan boleh mencecah ke 18%. Sesuai dengan konsep “High Risk, High Return”.

Bagi yang berminat dengan investment note yang patuh Syariah, boleh tengok-tengok yang nombor 5 & 7 dalam senarai operator di atas.

Andai nak cari projek bina rumah untuk mereka yang kurang berkemampuan di Indonesia (P2P dan patuh shariah juga), boleh klik di sini.

Selamat mencuba!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!