Tips Capai Kejayaan Kewangan 2022

Mencapai kejayaan kewangan merupakan suatu keutamaan yang penting apabila memasuki tahun baru. Akibat pandemik yang berlaku pada tahun 2020 dan 2021, ramai yang tertekan akibat masalah kewangan. 

Kini, mereka tekad untuk mencapai kejayaan kewangan tahunan masing-masing. Jom lihat antara tips untuk mencapai kejayaan kewangan 2022. Tidak mustahil anda boleh mencapai kebebasan dan kejayaan kewangan yang anda impikan.

1. Jana Lebih Daripada Satu Sumber Pendapatan

Kini, kebergantungan dengan satu jenis sumber pendapatan sudah tidak relevan lagi. Itulah sebabnya untuk mencapai kejayaan kewangan 2022, kita harus mencipta lebih daripada satu sumber pendapatan kita. Dengan melakukan cara ini, anda pasti akan melihat kestabilan dalam jumlah kewangan yang anda miliki.

2.  Tetapkan Matlamat Kewangan

Dalam mencapai kejayaan kewangan pada tahun 2022, amat penting untuk memastikan anda telah menetapkan matlamat kewangan yang diinginkan. Dengan adanya matlamat kewangan, ianya membantu memastikan anda mengambil langkah dan perancangan perbelanjaan yang betul.  Anda juga boleh mendapatkan pandangan daripada mereka yang profesional.

3.  Nikmati Kehidupan Yang Dimiliki

Selain itu, menikmati kehidupan juga merupakan antara faktor penting dalam mencapai kejayaan kewangan. Semua tahu bahawa menjana wang adalah sesuatu yang amat penting tetapi sekiranya emosi dan fikiran kita terganggu, ia boleh menjejaskan kejayaan kewangan kita. 

Jadi, nikmatilah kehidupan anda dengan seronok bagi memastikan emosi dan fikiran anda ditahap yang baik agar dapat mencapai kejayaan kewangan dengan sempurna.

4. Laburkan Separuh Simpanan Yang Ada

Salah satu cara terbaik untuk mencapai kejayaan kewangan yang lebih cepat adalah dengan mengembangkan simpanan yang dimiliki. Dengan melaburkan separuh daripada simpanan anda dalam pelaburan yang boleh dipercayai, maka anda boleh menjana lebih banyak pendapatan. 

Walaupun ini merupakan antara salah satu tips yang berkesan untuk capai kejayaan kewangan, jangan lupa untuk mendapatkan pandangan daripada mereka yang professional. Pastikan ilmu juga penuh di dada, supaya tidak membuat kesilapan yang terlalu berisiko.

5. Bajet Kewangan Secara Bulanan

Akhir sekali, tips mencapai kejayaan kewangan, pastikan anda menyediakan rekod bajet kewangan secara bulanan. Dengan memiliki bajet kewangan secara terperinci, ia menjadi rujukan atau petunjuk yang baik dalam setiap perbelanjaan yang dilakukan dan bakal dilakukan oleh anda.

Selain itu, bajet kewangan ini juga dapat meningkatkan prestasi simpanan anda dalam mencapai kejayaan kewangan yang diinginkan. Apabila kita mempunyai rancangan yang teliti berkaitan bajet, ia akan membantu anda menguruskan wang dengan lebih bijak.

Kesimpulannya, mencapai kejayaan kewangan 2022 ini memerlukan disiplin yang amat tinggi. Tanpa disiplin dan penilaian yang teliti, pasti rekod kewangan dan kemasukan wang 2022 tidak berhasil seperti yang diimpikan. Semoga tips di atas membantu anda mencapai kejayaan kewangan yang anda mahukan.

Sumber:

  1. https://may.coin-group.com/3250839-how-to-achieve-financial-success
  2. https://sflcn.com/tips-for-financial-success-in-2022/

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

KWSP Dijangka Umum Inisiatif Akaun 3 Pada April Ini – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan inisiatif  ‘Akaun Fleksibel’ atau Akaun 3 pada April ini yang merangkumi mekanisme serta kelonggaran pengeluaran kepada pencarum, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Beliau berkata, mekanisme mengenai Akaun 3 itu akan diperjelaskan kepada pencarum selepas KWSP mengumumkan agihan dividen pada Ahad ini.

“Mereka (KWSP) juga akan menyatakan dan menerangkan cara-cara pengeluaran, mekanisme yang ada di mana pemecahan akaun tiga akan diterangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Khairil Nizam Khirudin (PN-Jerantut) mengenai status terkini Akaun 3 khususnya dari segi kaedah pengeluaran pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Amir Hamzah berkata kerajaan tidak melihat kepada sebarang pengeluaran secara bersasar kerana ia akan memburukkan lagi isu ketidakcukupan simpanan persaraan.

“Kerajaan tidak melihat kepada pengeluaran bersasar kerana akan ada juga kelonggaran dalam Akaun 3 itu,” katanya.

— BERNAMA