Tips Capai Kejayaan Kewangan 2022

Mencapai kejayaan kewangan merupakan suatu keutamaan yang penting apabila memasuki tahun baru. Akibat pandemik yang berlaku pada tahun 2020 dan 2021, ramai yang tertekan akibat masalah kewangan. 

Kini, mereka tekad untuk mencapai kejayaan kewangan tahunan masing-masing. Jom lihat antara tips untuk mencapai kejayaan kewangan 2022. Tidak mustahil anda boleh mencapai kebebasan dan kejayaan kewangan yang anda impikan.

1. Jana Lebih Daripada Satu Sumber Pendapatan

Kini, kebergantungan dengan satu jenis sumber pendapatan sudah tidak relevan lagi. Itulah sebabnya untuk mencapai kejayaan kewangan 2022, kita harus mencipta lebih daripada satu sumber pendapatan kita. Dengan melakukan cara ini, anda pasti akan melihat kestabilan dalam jumlah kewangan yang anda miliki.

2.  Tetapkan Matlamat Kewangan

Dalam mencapai kejayaan kewangan pada tahun 2022, amat penting untuk memastikan anda telah menetapkan matlamat kewangan yang diinginkan. Dengan adanya matlamat kewangan, ianya membantu memastikan anda mengambil langkah dan perancangan perbelanjaan yang betul.  Anda juga boleh mendapatkan pandangan daripada mereka yang profesional.

3.  Nikmati Kehidupan Yang Dimiliki

Selain itu, menikmati kehidupan juga merupakan antara faktor penting dalam mencapai kejayaan kewangan. Semua tahu bahawa menjana wang adalah sesuatu yang amat penting tetapi sekiranya emosi dan fikiran kita terganggu, ia boleh menjejaskan kejayaan kewangan kita. 

Jadi, nikmatilah kehidupan anda dengan seronok bagi memastikan emosi dan fikiran anda ditahap yang baik agar dapat mencapai kejayaan kewangan dengan sempurna.

4. Laburkan Separuh Simpanan Yang Ada

Salah satu cara terbaik untuk mencapai kejayaan kewangan yang lebih cepat adalah dengan mengembangkan simpanan yang dimiliki. Dengan melaburkan separuh daripada simpanan anda dalam pelaburan yang boleh dipercayai, maka anda boleh menjana lebih banyak pendapatan. 

Walaupun ini merupakan antara salah satu tips yang berkesan untuk capai kejayaan kewangan, jangan lupa untuk mendapatkan pandangan daripada mereka yang professional. Pastikan ilmu juga penuh di dada, supaya tidak membuat kesilapan yang terlalu berisiko.

5. Bajet Kewangan Secara Bulanan

Akhir sekali, tips mencapai kejayaan kewangan, pastikan anda menyediakan rekod bajet kewangan secara bulanan. Dengan memiliki bajet kewangan secara terperinci, ia menjadi rujukan atau petunjuk yang baik dalam setiap perbelanjaan yang dilakukan dan bakal dilakukan oleh anda.

Selain itu, bajet kewangan ini juga dapat meningkatkan prestasi simpanan anda dalam mencapai kejayaan kewangan yang diinginkan. Apabila kita mempunyai rancangan yang teliti berkaitan bajet, ia akan membantu anda menguruskan wang dengan lebih bijak.

Kesimpulannya, mencapai kejayaan kewangan 2022 ini memerlukan disiplin yang amat tinggi. Tanpa disiplin dan penilaian yang teliti, pasti rekod kewangan dan kemasukan wang 2022 tidak berhasil seperti yang diimpikan. Semoga tips di atas membantu anda mencapai kejayaan kewangan yang anda mahukan.

Sumber:

  1. https://may.coin-group.com/3250839-how-to-achieve-financial-success
  2. https://sflcn.com/tips-for-financial-success-in-2022/

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.