Tips Jimat Cermat Bagi Pesara

Pesara yang idak tahu berjimat cermat dan mengurus kewangan dengan baik adalah sesuatu yang membahayakan serta boleh memberi kesan seumur hidup.

Dengan hutang yang baru sahaja diselesaikan, golongan pesara perlu berjimat cermat untuk berbelanja. 

Bagi pesara yang tidak mempunyai simpanan atau pencen, kos perbelanjaan yang semakin meningkat sedikit sebanyak telah membebankan kehidupan mereka. Lebih menyedihkan, ada juga dalam kalangan mereka yang terpaksa hidup dalam kesusahan kerana kekurangan wang untuk menyara kehidupan.

Sama ada mempunyai simpanan atau lebihan wang, penting untuk kita semua berjimat cermat. Jom lihat tips jimat cermat bagi pesara yang boleh kita rancang dan amalkan.

1. Tukar Gaya Hidup Dan Gaya Perbelanjaan 

Jika sebelum ini anda sering berbelanja dengan gaya hidup yang mewah, mungkin ini adalah waktu yang tepat untuk anda hentikannya atau tukar gaya yang lebih baik lagi.  Berbelanja mewah bukanlah terbaik kerana adakala seseorang itu tidak berjimat cermat dan menyebabkan pembaziran tanpa disedari. 

Lagi pula, penting untuk tetapkan matlamat untuk menjimatkan wang pencen anda. Caranya adalah anda harus mengenal pasti perbelanjaan yang tidak diperlukan dengan membatalkan atau mengurangkan komitmen tersebut. 

Ia adalah salah satu tips jimat cermat bagi pesara. Sekiranya sebelum ini anda sering makan di restoran mewah, kini anda boleh memasak makanan yang lebih berkhasiat di rumah dan jauh lebih murah kosnya.

2. Urus Hutang Yang Dimiliki

Menguruskan hutang adalah antara tips terbaik untuk berjimat yang boleh kita ikuti. Kita akui bahawa hutang membuatkan kita merana sekiranya ia tidak diuruskan dengan sebaik mungkin. 

Bagi pesara, elakkan mempunyai hutang kad kredit kerana ia dapat membebankan hidup kelak. Tidak perlu tambah hutang lagi, malah apa yang perlu anda lakukan adalah uruskan hutang yang sedia ada.

3. Gunakan Pengangkutan Awam

Memanfaatkan penggunaan pengangkutan awam memberi banyak faedah kepada kita semua. Bukan sahaja dapat mengurangkan pencemaran alam sekitar, tetapi ia dapat mengurangkan kos pengangkutan.

Antara pengangkutan awam yang dapat menjimatkan wang bagi pesara adalah LRT, kereta api, bas, Grab dan sebagainya. Jika anda tergolong dalam kategori warga emas, ada beberapa jenis pengangkutan awam yang memberikan diskaun sehingga 50%!

4. Terus Sediakan Simpanan Masa Depan

Simpanan  sememangnya amat penting, walaupun selepas anda bersara. Jadi anda harus membuat simpanan yang kukuh dari segi kewangan untuk kecemasan, perubatan, percutian dan lain-lain lagi. Salah satu tips jimat cermat bagi pesara adalah pastikan simpanan anda dapat menampung sekurang-kurangnya 3 bulan perbelanjaan anda.

5. Bijak Guna Peluang Yang Ada

Sebagai seorang pesara, kita juga harus bijak dalam menggunakan peluang yang ada.  Contohnya, banyak perkhidmatan yang menyediakan potongan khas bagi warga emas dalam berbelanja dan juga menerima rawatan kesihatan percuma.

Oleh itu, tidak salah jika ingin berjimat cermat, anda boleh gunakan semua kemudahan yang disediakan ini. Selain itu, sekiranya anda aktif dalam berbelanja, gunakan kelebihan yang diberi seperti kumpul mata ganjaran dan dapatkan diskaun untuk barang keperluan.

Akhir kata, berada pada usia pesara bukanlah masa yang sesuai lagi untuk menggunakan wang sesuka hati. Jika anda bekerja sekalipun, pengurusan kewangan yang baik adalah sangat penting bagi setiap individu.

Wang yang ada juga harus digunakan dengan sebaik mungkin dan hiduplah mengikut kemampuan diri. Bak kata pepatah orang dulu-dulu, ‘beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis’.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: