Tips Jimat Cermat Bagi Pesara

Pesara yang idak tahu berjimat cermat dan mengurus kewangan dengan baik adalah sesuatu yang membahayakan serta boleh memberi kesan seumur hidup.

Dengan hutang yang baru sahaja diselesaikan, golongan pesara perlu berjimat cermat untuk berbelanja. 

Bagi pesara yang tidak mempunyai simpanan atau pencen, kos perbelanjaan yang semakin meningkat sedikit sebanyak telah membebankan kehidupan mereka. Lebih menyedihkan, ada juga dalam kalangan mereka yang terpaksa hidup dalam kesusahan kerana kekurangan wang untuk menyara kehidupan.

Sama ada mempunyai simpanan atau lebihan wang, penting untuk kita semua berjimat cermat. Jom lihat tips jimat cermat bagi pesara yang boleh kita rancang dan amalkan.

1. Tukar Gaya Hidup Dan Gaya Perbelanjaan 

Jika sebelum ini anda sering berbelanja dengan gaya hidup yang mewah, mungkin ini adalah waktu yang tepat untuk anda hentikannya atau tukar gaya yang lebih baik lagi.  Berbelanja mewah bukanlah terbaik kerana adakala seseorang itu tidak berjimat cermat dan menyebabkan pembaziran tanpa disedari. 

Lagi pula, penting untuk tetapkan matlamat untuk menjimatkan wang pencen anda. Caranya adalah anda harus mengenal pasti perbelanjaan yang tidak diperlukan dengan membatalkan atau mengurangkan komitmen tersebut. 

Ia adalah salah satu tips jimat cermat bagi pesara. Sekiranya sebelum ini anda sering makan di restoran mewah, kini anda boleh memasak makanan yang lebih berkhasiat di rumah dan jauh lebih murah kosnya.

2. Urus Hutang Yang Dimiliki

Menguruskan hutang adalah antara tips terbaik untuk berjimat yang boleh kita ikuti. Kita akui bahawa hutang membuatkan kita merana sekiranya ia tidak diuruskan dengan sebaik mungkin. 

Bagi pesara, elakkan mempunyai hutang kad kredit kerana ia dapat membebankan hidup kelak. Tidak perlu tambah hutang lagi, malah apa yang perlu anda lakukan adalah uruskan hutang yang sedia ada.

3. Gunakan Pengangkutan Awam

Memanfaatkan penggunaan pengangkutan awam memberi banyak faedah kepada kita semua. Bukan sahaja dapat mengurangkan pencemaran alam sekitar, tetapi ia dapat mengurangkan kos pengangkutan.

Antara pengangkutan awam yang dapat menjimatkan wang bagi pesara adalah LRT, kereta api, bas, Grab dan sebagainya. Jika anda tergolong dalam kategori warga emas, ada beberapa jenis pengangkutan awam yang memberikan diskaun sehingga 50%!

4. Terus Sediakan Simpanan Masa Depan

Simpanan  sememangnya amat penting, walaupun selepas anda bersara. Jadi anda harus membuat simpanan yang kukuh dari segi kewangan untuk kecemasan, perubatan, percutian dan lain-lain lagi. Salah satu tips jimat cermat bagi pesara adalah pastikan simpanan anda dapat menampung sekurang-kurangnya 3 bulan perbelanjaan anda.

5. Bijak Guna Peluang Yang Ada

Sebagai seorang pesara, kita juga harus bijak dalam menggunakan peluang yang ada.  Contohnya, banyak perkhidmatan yang menyediakan potongan khas bagi warga emas dalam berbelanja dan juga menerima rawatan kesihatan percuma.

Oleh itu, tidak salah jika ingin berjimat cermat, anda boleh gunakan semua kemudahan yang disediakan ini. Selain itu, sekiranya anda aktif dalam berbelanja, gunakan kelebihan yang diberi seperti kumpul mata ganjaran dan dapatkan diskaun untuk barang keperluan.

Akhir kata, berada pada usia pesara bukanlah masa yang sesuai lagi untuk menggunakan wang sesuka hati. Jika anda bekerja sekalipun, pengurusan kewangan yang baik adalah sangat penting bagi setiap individu.

Wang yang ada juga harus digunakan dengan sebaik mungkin dan hiduplah mengikut kemampuan diri. Bak kata pepatah orang dulu-dulu, ‘beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis’.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan Pertama Malaysia Dilancar

untuk Memperteguh Tenaga Kerja Sektor Kewangan Masa Depan

Kuala Lumpur (22 Julai 2024): Sektor kewangan memainkan peranan yang penting dalam memacu pertumbuhan dan kestabilan ekonomi Malaysia, menyumbang anggaran 6.7% kepada KDNK pada tahun 2023, dengan ramalan pertumbuhan 4.3% untuk tahun 2024. Memandangkan sektor kewangan terus berkembang, dengan 168,832 pekerja setakat suku pertama 2024, pembangunan tenaga kerja yang bersedia untuk masa hadapan dan dilengkapi dengan kemahiran yang tinggi, adalah sangat penting untuk pertumbuhan dan kemampanan sektor itu. 

Trend utama yang memberikan kesan kepada tenaga kerja sektor kewangan Malaysia, iaitu, GenAI, transformasi digital, keselamatan siber, kelestarian, pendekatan berorientasikan pelanggan, dan pendekatan berorientasikan pekerja, secara asasnya membentuk semula model perniagaan dan peranan pekerjaan. Menurut laporan The Future of Jobs Report 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia, para majikan menganggarkan bahawa menjelang tahun 2027, 44% daripada kemahiran teras pekerja akan terganggu dan enam daripada 10 pekerja akan memerlukan latihan, tetapi hanya separuh mempunyai akses kepada peluang latihan yang mencukupi.

Menyedari keperluan mendesak untuk menangani pelbagai cabaran ini, Asian Institute of Chartered Bankers (AICB), dengan kerjasama Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), hari ini melancarkan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (FSF) yang pertama untuk memastikan tenaga kerja sektor kewangan bersedia untuk menghadapi masa depan dalam tempoh tiga tahun akan datang dengan menggalakkan penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan. Dirasmikan oleh YB Tuan Steven Sim Chee Keong, Menteri Sumber Manusia, Malaysia, dan Datuk Abdul Rasheed Ghaffour, Gabenor Bank Negara Malaysia, FSF akan memudahkan transformasi tenaga kerja, sejajar dengan Pelan Sektor Kewangan Bank Negara Malaysia 2022–2026, yang menekankan kepentingan memupuk bakat yang sesuai untuk masa hadapan bagi meningkatkan daya saing sektor kewangan.

FSF mengenal pasti 159 peranan pekerjaan yang relevan dan 157 kemahiran yang akan menjadi permintaan untuk tempoh tiga tahun akan datang, laluan perkembangan kerjaya yang berpotensi, dan menyediakan akses kepada hampir 1,000 program pembangunan kapasiti. Antara lain, FSF menonjolkan permintaan yang semakin meningkat untuk kemahiran dalam bidang teknologi sempadan (frontier), kelestarian dan Syariah.

Edward Ling, Ketua Eksekutif, Asian Institute of Chartered Bankers, berkata, “Memandangkan Malaysia menyasarkan 35% tenaga kerja mahir menjelang tahun 2030, Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (FSF) menandakan langkah penting dalam memajukan tenaga kerja sektor kewangan sedia masa hadapan. FSF menawarkan penyelesaian transformatif, menekankan strategi ‘Kemahiran-Diutamakan’ (`Skills-First’) yang akan merevolusikan pembangunan bakat serta mobiliti merentas peranan pekerjaan dan subsektor perkhidmatan kewangan. AICB berbangga menerajui inisiatif ini, sekali gus mencerminkan komitmen kami untuk menangani keperluan industri yang berkembang, menetapkan piawaian tinggi untuk penguasaan kemahiran, dan memupuk pembelajaran berterusan bagi pertumbuhan sektor dan kecemerlangan profesional.”

Yusry Yusoff, Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia, juga berkata, “Menjadi hasrat kami agar Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (FSF) dapat membolehkan IBFIM menyokong perkembangan profesional kewangan Islam yang berkemahiran tinggi, melengkapkan mereka dengan set kemahiran pelbagai yang dikehendaki untuk keperluan masa depan.” 

Paul Low, Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Insurans Malaysia, berkata, “Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (FSF) menyokong pembangunan profesional ahli kami dalam sektor insurans serta selaras dengan piawaian serta amalan terbaik global. MII kekal komited untuk memastikan bahawa program latihan dan pendidikan yang kami tawarkan adalah relevan, disesuaikan dengan baik, dan sejajar dengan keperluan industri insurans yang sentiasa berubah.”

FSF juga bertujuan untuk menyelaraskan program-program latihan dengan keperluan khusus sektor kewangan, sekali gus merapatkan jurang antara permintaan majikan dengan kemahiran tenaga kerja. FSF mengenal pasti 15 “Power Skills” (kemahiran asas), yang relevan untuk semua peranan pekerjaan, melengkapkan 142 “Prime Skills” (kemahiran teknikal). Institusi kewangan boleh menyesuaikan FSF untuk memenuhi keperluan tersendiri mereka, menggunakan rangka kerja ini sebagai panduan untuk pengesahan lanjut dan perancangan strategik dalam meningkatkan pembangunan bakat.

Inisiatif ini juga disokong oleh Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRDCorp) dan Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp). Bermula dari 22 Julai 2024, orang ramai boleh mengakses FSF melalui laman web AICB, IBFIM, and MII.

– Tamat –

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee