Tips Jimat Cermat Bagi Pesara

Pesara yang idak tahu berjimat cermat dan mengurus kewangan dengan baik adalah sesuatu yang membahayakan serta boleh memberi kesan seumur hidup.

Dengan hutang yang baru sahaja diselesaikan, golongan pesara perlu berjimat cermat untuk berbelanja. 

Bagi pesara yang tidak mempunyai simpanan atau pencen, kos perbelanjaan yang semakin meningkat sedikit sebanyak telah membebankan kehidupan mereka. Lebih menyedihkan, ada juga dalam kalangan mereka yang terpaksa hidup dalam kesusahan kerana kekurangan wang untuk menyara kehidupan.

Sama ada mempunyai simpanan atau lebihan wang, penting untuk kita semua berjimat cermat. Jom lihat tips jimat cermat bagi pesara yang boleh kita rancang dan amalkan.

1. Tukar Gaya Hidup Dan Gaya Perbelanjaan 

Jika sebelum ini anda sering berbelanja dengan gaya hidup yang mewah, mungkin ini adalah waktu yang tepat untuk anda hentikannya atau tukar gaya yang lebih baik lagi.  Berbelanja mewah bukanlah terbaik kerana adakala seseorang itu tidak berjimat cermat dan menyebabkan pembaziran tanpa disedari. 

Lagi pula, penting untuk tetapkan matlamat untuk menjimatkan wang pencen anda. Caranya adalah anda harus mengenal pasti perbelanjaan yang tidak diperlukan dengan membatalkan atau mengurangkan komitmen tersebut. 

Ia adalah salah satu tips jimat cermat bagi pesara. Sekiranya sebelum ini anda sering makan di restoran mewah, kini anda boleh memasak makanan yang lebih berkhasiat di rumah dan jauh lebih murah kosnya.

2. Urus Hutang Yang Dimiliki

Menguruskan hutang adalah antara tips terbaik untuk berjimat yang boleh kita ikuti. Kita akui bahawa hutang membuatkan kita merana sekiranya ia tidak diuruskan dengan sebaik mungkin. 

Bagi pesara, elakkan mempunyai hutang kad kredit kerana ia dapat membebankan hidup kelak. Tidak perlu tambah hutang lagi, malah apa yang perlu anda lakukan adalah uruskan hutang yang sedia ada.

3. Gunakan Pengangkutan Awam

Memanfaatkan penggunaan pengangkutan awam memberi banyak faedah kepada kita semua. Bukan sahaja dapat mengurangkan pencemaran alam sekitar, tetapi ia dapat mengurangkan kos pengangkutan.

Antara pengangkutan awam yang dapat menjimatkan wang bagi pesara adalah LRT, kereta api, bas, Grab dan sebagainya. Jika anda tergolong dalam kategori warga emas, ada beberapa jenis pengangkutan awam yang memberikan diskaun sehingga 50%!

4. Terus Sediakan Simpanan Masa Depan

Simpanan  sememangnya amat penting, walaupun selepas anda bersara. Jadi anda harus membuat simpanan yang kukuh dari segi kewangan untuk kecemasan, perubatan, percutian dan lain-lain lagi. Salah satu tips jimat cermat bagi pesara adalah pastikan simpanan anda dapat menampung sekurang-kurangnya 3 bulan perbelanjaan anda.

5. Bijak Guna Peluang Yang Ada

Sebagai seorang pesara, kita juga harus bijak dalam menggunakan peluang yang ada.  Contohnya, banyak perkhidmatan yang menyediakan potongan khas bagi warga emas dalam berbelanja dan juga menerima rawatan kesihatan percuma.

Oleh itu, tidak salah jika ingin berjimat cermat, anda boleh gunakan semua kemudahan yang disediakan ini. Selain itu, sekiranya anda aktif dalam berbelanja, gunakan kelebihan yang diberi seperti kumpul mata ganjaran dan dapatkan diskaun untuk barang keperluan.

Akhir kata, berada pada usia pesara bukanlah masa yang sesuai lagi untuk menggunakan wang sesuka hati. Jika anda bekerja sekalipun, pengurusan kewangan yang baik adalah sangat penting bagi setiap individu.

Wang yang ada juga harus digunakan dengan sebaik mungkin dan hiduplah mengikut kemampuan diri. Bak kata pepatah orang dulu-dulu, ‘beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis’.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Funding Societies Lancar Penyelesaian Pembiayaan Islam Komprehensif

Penyelesaian Pembiayaan Islam merangkumi produk Pembiayaan Mikro-i, Pembiayaan Invois-i dan Pembiayaan Perniagaan-i yang menyasarkan pelbagai segmen PMKS

KUALA LUMPUR, 30 Mei 2023 – Funding Societies, platform kewangan digital PKS bersepadu terbesar di Asia Tenggara, telah melancarkan koleksi produk pembiayaan komprehensif patuh Syariah bagi memenuhi keperluan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berkelayakan kredit namun terpinggir bagi mendapatkan kemudahan kredit untuk mengembangkan perniagaan mereka. Perkhidmatan pembiayaan Islam ini merangkumi Pembiayaan Perniagaan-i (Business Term Financing-i), Pembiayaan Mikro-i (Micro Financing-i), dan Pembiayaan Invois-i (Invoice Financing-i).

“Kemudahan kredit adalah penting untuk pembangunan dan perkembangan PKS secara inklusif dan mampan. Di Malaysia sahaja, jurang pembiayaan PKS sedia ada berjumlah RM90 bilion. Oleh sebab itu, platform pembiayaan PKS seperti Funding Societies memainkan peranan penting bagi merapatkan jurang tersebut. Kedudukan Malaysia sebagai peneraju pembiayaan Islam adalah berketepatan untuk memperkasakan tawaran pembiayaan patuh Syariah kami bagi menyokong pembangunan PKS Malaysia,” kata Wong Kah Meng, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan bagi Funding Societies | Modalku dan Pengasas Bersama Funding Societies Malaysia.

Chai Kien Poon, Ketua Negara Funding Societies Malaysia berkata, “Berdasarkan maklum balas pasaran, terdapat permintaan terhadap pembiayaan kewangan patuh Syariah daripada para usahawan. Pada masa yang sama, kewangan Islam juga mendapat perhatian kerana penekanannya ke atas keadilan dan ketelusan terutama bila melibatkan yuran dan caj. Selain itu, pengenalan Pembiayaan Islam kami adalah sejajar dengan aspirasi Malaysia untuk terus menerajui kewangan Islam serta memberikan tumpuan kepada ekonomi digital dan Teknologi Kewangan (FinTech) Islam.”

PKS yang berminat boleh membuat permohonan secara dalam talian dengan mudah, di mana-mana dan pada bila-bila masa. Menerusi pendekatan digital dan tanpa memerlukan sebarang jaminan Funding Societies turut menyediakan PMKS pembiayaan pada kadar yang lebih cepat berbanding institusi kewangan tradisional hasil daripada.

“Selain pelancaran pembiayaan Islam ini, kami juga telah membangunkan produk pelaburan patuh Syariah untuk para pelabur kami. Produk ini membolehkan mereka untuk mempelbagaikan pelaburan mereka dengan menyokong PMKS tempatan. Kami turut

menyaksikan permintaan memberangsangkan daripada para pelabur yang merangkumi pelabur runcit, individu kaya dan institusi. Lanjutan daripada itu, kami berharap untuk bekerjasama dengan institusi-institusi kewangan bagi menawarkan pelaburan patuh Syariah kepada pelanggan mereka,” tambah Chai.

Khairil Anuar Mohd Noor, Prinsipal, Masryef Advisory, yang turut hadir pada majlis pelancaran di Kuala Lumpur, berkata, “Kami amat berbesar hati untuk terlibat dalam inisiatif Funding Societies ini yang akan menyumbangkan kepada sektor pembiayaan Islam di Malaysia. Kami percaya bahawa melalui produk pembiayaan patuh Syariah oleh platform pembiayaan digital tersebut, lebih banyak PMKS akan dapat memperoleh dana melalui  pembiayaan alternatif untuk kelangsungan perniagaan mereka. Pada masa yang sama, ini turut menyediakan peluang pelaburan aset patuh Syariah alternatif. Kerjasama ini turut membolehkan kami menggabungkan kehebatan teknologi Funding Societies dengan kepakaran kami dalam perkhidmatan nasihat Syariah. Ini seterusnya akan memacu pertumbuhan inklusif serta melebarkan lagi potensi kewangan Islam untuk pembangunan ekonomi Malaysia secara mampan.”

Funding Societies telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 2016 dan telah menyediakan pembiayaan kepada sejumlah besar PKS. Platform FinTech ini telah mengagihkan pembiayaan lebih daripada RM2 bilion sejak Funding Societies beroperasi di Malaysia. Manakala lebih daripada RM13.74 bilion telah diagihkan platform pembiayaan PKS itu di rantau Asia Tenggara merangkumi  lebih daripada 5.1 juta transaksi setakat tahun 2022. Sambutan memberangsangkan berikutan pelancaran peringkat awal pada Mei 2022 mendorong kepada pelancaran penyelesaian pembiayaan hari ini. Platform FinTech ini turut menyasarkan untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya 50% agihannya terdiri daripada pembiayaan patuh Syariah menjelang 2025.

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian Pembiayaan Islam Funding Societies Malaysia, sila layari https://fundingsocieties.com.my/islamic-financing.