Tutorial Simpanan Akaun Tabung Haji Anak-Anak Secara Online

Norma biasa tiba sahaja musim perayaan, kanak-kanak akan lebih keterujaannya sebab dapat duit raya. Justeru, ibu bapa perlu memainkan peranan penting agar duit raya anak-anak tidak dibazirkan bahkan disimpan sebaiknya di tempat yang betul.

Ikuti hasil perkongsian daripada Puan Nur Aliah Mohd Nor berkenaan cara-cara nak simpan duit raya anak ke dalam akaun Tabung Haji. Buat secara online saja, tak perlu bersusah-payah.

Mudah Je Rupanya Nak Simpan Duit Raya Anak Di Tabung Haji. Ni Caranya.

Lia risau sangat kalau kita tak tahu cara nak uruskan simpanan duit raya anak-anak ke Tabung Haji ni!

Ramai juga orang kat luar sana yang gelisah sampai terpaksa PM Lia tanya cara macam mana nak transfer duit anak mereka ni ke Tabung Haji.

Lia suka dengan mak ayah yang dah fikirkan simpanan untuk anak-anaknya. Atleast simpan di Tabung Haji setiap tahun dapat juga dividen. Kan?

Sini Lia kongsikan cara mudah simpan duit anak ke Akaun Tabung Haji melalui perbankan atas talian Maybank2u.

Namun sebelum itu, bagi anda yang 1st time nak buat transfer macam ni, perkara utama anda perlu pergi ke ATM Maybank dan bawa sekali buku akaun Tabung Haji tu ye.

Linkkan Dulu Akaun Maybank Dengan Akaun Tabung Haji

Caranya:

1) Masukkan kad ATM Maybank ke mesin ATM Maybank
2) Pergi ke menu Tabung Haji (TH)
3) Tekan “Daftar Akaun TH ke ATM Kad”
4) Masukkan nombor akaun TH (boleh rujuk di buku akaun TH)
5) Siap!

Lepas dah siap daftar akaun Tabung Haji untuk diri sendiri dan anak-anak di mesin ATM, kemudian anda perlu buka website atau apps Maybank2u.

Ikut je langkah-langkah gambar di bawah ni, Lia ada tunjukkan step by step yang sangat mudah untuk anda follow.

Jangan biarkan duit raya anak-anak simpan di rumah. Masukkan terus ke akaun Tabung Haji agar lebih selamat. Biarkan je duit tu beranak-pinak (dividen) dalam akaun Tabung Haji. Best kan.

Step 1:
Masukkan kad Maybank anda, pilih bahasa M’sia atau English.

Step 2:
Pilih TABUNG HAJI (TH) di skrin menu utama ATM Maybank

Step 3:
Click Daftar Akaun Kanak-Kanak TH Ke ATM Kad

P/S : Kat sini macam-macam boleh buat tau. Nak check baki Tabung Haji pon boleh.

Step 4:
Sebelum nak daftarkan akaun anak-anak ke TH, Mak Ayah WAJIB daftar terlebih dahulu ke akaun TH di ATM Maybank.

Step 5:
Masukkan nombor akaun TH Mak/Ayah

Step 6:
Masukkan nombor siri buku akaun TH (rujuk pada buku Tabung Haji)

Click pada YA.

Seterusnya boleh register akaun TH untuk anak-anak pula.

Step 7:
Ini website Maybank yang paling latest.

Login je macam biasa. (Bawah sekali Lia ada tunjuk cara login website Maybank yang lama).

Step 8:
Click pada Pay & Transfer

Step 9:
Click pada Tabung Haji

Step 10:
Di bahagian sini anda boleh pilih nak transfer duit ke akaun Tabung Haji diri sendiri, atau untuk anak-anak.

Semua urusan Tabung Haji boleh buat dalam ni.

Nampak tak di sebelah kanan ada tulis RM? Di situ ada tunjuk berapa baki Tabung Haji anda.

P/S : Sekali lagi nak ingatkan, pastikan daftar/aktifkan dulu akaun TH anak-anak di ATM Maybank.

Siap!

Okay yang ini Lia nak tunjukkan cara bagaimana anda boleh buka website Maybank2u yang versi lama punya.

Nampak kan arrow warna kuning di sebelah kanan tu? Itu tandanya kalau anda nak back to old version Maybank.

Yang part ni login je macam biasa.

Click pada Accounts & Banking

Di bawah All Accounts, ada Tabung Haji. Click pada Tabung Haji tu.

Wah! Nampak tak bestnya pakai Maybank ni, semua ada! Nak check baki, nak transfer dari Tabung Haji ke akaun Maybank atau Maybank ke Tabung Haji (Diri sendiri atau anak-anak), dan boleh juga daftar haji!

Untuk keluarkan, boleh transfer ke akaun Maybank dan keluarkan melalui ATM.

Ni contohnya dari Maybank nak transfer duit ke Tabung Haji. Boleh tulis berapa amount nak transfer, dari akaun mana, ke akaun siapa (contoh: anak-anak).

Mudah je kan? Alhamdulillah semuanya dah siap!

Minta tolong sampaikan berita dan info ni pada keluarga kita ye sebab mungkin masih ramai yang belum tahu.

P/S : Bagi yang tak pernah buka akaun Tabung Haji, anda boleh buka akaun dengan bawa IC ibu/bapa, bawa MyKid dan Sijil Kelahiran anak ke bangunan Tabung Haji, Bank Islam atau Bank Rakyat.

Kredit: FB Nur Aliah Mohd Nor

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

  • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
  • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
  • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

  • Personal Financing-i
    • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
    • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
  • Savings Pot
    • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
    • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
  • Rize tawar kadar keuntungan 3.8% setiap tahun!
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

  • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
  • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
  • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
  • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
  • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.