Dari Initial Coin Offering (ICO), Kini Sponsy Melancarkan Auction Di Ebay Sahaja

Sektor cryptocurrency mengalami ketidakstabilan sejak Disember 2017 yang menyebabkan pasaran tersebut menjejaskan Initial Coin Offering (ICO). Berpunca daripada itu, Sponsy telah pun menyenaraikan platform mereka di Ebay untuk meraih dana minimum $60,000.

Sponsy iailah decentralized platform yang menghubungkan tajaan dengan pihak yang menaja. Menurut Financial Times, akhir tahun 2017 yang lalu mereka mengumumkan mahu meraih dana walaupun tidak mempunyai sebarang produk.

Pengasas syarikat itu memberitahu kepada Financial Times bahawasanya ianya adalah normal bagi sesuatu syarikat mendapat dana jutaan dollar melalui ICO tanpa mempunyai sebarang produk.

Kenyataan itu dikeluarkan sewaktu Great Crypto Bubble belum melanda pada sekitar 2017-2018. Lantas, peguam Sponsy menasihatkan pengasas syarikat iaitu Ivan Komar supaya mempunyai produk terlebih dahulu sebelum ICO.

Namun, Ivan Komar mengatakan nasihat peguamnya itu tidak berasas lantaran banyak syarikat di luar sana tidak mempunyai produk tetapi mendapat sekurang-kurangnya $10 juta sekurang-kurangnya.

Beliau tegas mengatakan nasihat peguam tadi mungkin diambil daripada sudut pelanggan tetapi daripada sudi perniagaan, keutamaan harus diberikan kepada mendapatkan dana. Sebab itu, Sponsy masih belum mempunyai sebarang produk.

Pada tahun 2018, pasaran kelihatan suram tidak seperti dahulu sehinggakan Komar berkata, pasaran pun tidak menentu dan sudah pasti pelabur tidak akan berminat dengan tawaran daripada Sponsy.

Disebabkan hal itu, Komar memutuskan untuk meletakkan bidding auction di Ebay untuk menarik minat syarikat blockchain atau mereka yang mempunyai bajet besar dalam R&D. Beliau merasakan tanpa blockchain, atau dengan adanya blockchain business model perniagaan ini boleh diteruskan tanpa sebarang masalah. Dengan tagline mereka Decentralised Sponsorship Platform, Komar yakin Sponsy boleh membangun suatu hari nanti.

Financial Times pula pada masa yang sama, memberikan pendapat bahawa adalah lebih baik jika Komar mendengar nasihat peguam mereka. Ini kerana 9 bulan selepas itu, mahkamah US telah pun mewartakan penipuan berkaitan ICO jatuh di bawah undang-undang sekuriti.

Kini, Sponsy mendapat $60,000 minimum bid di Ebay, jumlah yang dianggap rendah oleh Komar. Sepatutnya jumlah bid harus melebihi $200,000.

Ada beberapa pengajaran yang kita dapat melalui kisah ini.

1. Dapatkan dana untuk kembangkan perniagaan

Bagi sesebuah perniagaan, peringkat awal agak sukar untuk bergerak. Akan tetapi itu lebih baik daripada kita mengambil wang pelabur dalam keadaan yang tidak pasti. Disarankan perniagaan kita mempunyai ‘traction’ atau growth dahulu barulah berfikir untuk raise funding.

2. Dapatkan nasihat sewajarnya dan pertimbangkan dengan baik

Bermain dengan perkara yang melibatkan undang-undang ini memerlukan penelitian yang tinggi. Jika kita tersilap membuat percaturan, mungkin kita boleh didakwa di atas sebab melakukan kesalahan tertentu.

Semoga anda mendapat manfaat dari artikel ini dan sebarkan untuk kebaikan orang ramai. Jika anda mahu belajar untuk melabur, silakan baca artikel 7 sumber rujukan pelabur masakini.

Artikel ini disumbangkan oleh Faiz Azizan, penulis utama Investor.MY, sebuah blog rujukan para pelabur di Malaysia.

Malaysia Ke Arah Pengawalseliaan Aset Digital

Mungkin sedikit terlewat, tetapi Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan bersama-sama mengukuhkan lagi pengawalseliaan terhadap penawaran dan dagangan aset digital di Malaysia, termasuklah ICO ni.

Malah pihak SC pun sedang giat mendapatkan pandangan orang ramai berkenaan isu ICO ni. Boleh dapatkan maklumat lanjut berkenaannya di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prestasi Kripto Di Luno Tahun 2023

Salah satu instrumen pelaburan yang mula menarik minat orang ramai kini adalah pelaburan mata wang kripto. 

Jika kita berbicara mengenai mata wang kripto pada satu ketika dahulu, pastinya ia adalah sesuatu yang sangat asing inikan pula untuk dijadikan sebagai pelaburan.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini ramai yang sudah mengenali kripto terutamanya Bitcoin. 

Antara platform yang menyediakan perdagangan kripto pula adalah Luno. 

Luno merupakan salah satu operator aset digital yang berdaftar yang sah di Malaysia serta dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Setakat ini hanya ada lima syarikat operator aset digital yang berdaftar di Malaysia iaitu HATA Digital Sdn Bhd, Luno Malaysia Sdn Bhd, MX Global Sdn Bhd, SINEGY DAX Sdn Bhd, dan Tokenize Technology (M) Sdn Bhd.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Jika ada yang risau sekiranya anda membeli kripto dan ia tidak boleh dijual beli di negara lain, baca Adakah Kripto ‘Sah Laku’ Di Seluruh Dunia?

Pada awalnya platform Luno hanya ada empat kripto yang didagangkan seperti Bitcoin, Ethereum, Ripple dan Litecoin. 

Kini, platform Luno sangat fleksibel dan memperdagangkan sehingga 11 mata wang kripto seperti di bawah.

Platform: Luno

Baca: Luno Memperluas Tawaran Mata Wang Kripto, Perkenal Cardano Dan Solana Di Platformnya

Baca: Luno Memperkenalkan Avalanche (AVAX) dalam Usaha Menambah Lagi Tawaran Mata Wang Kripto Pada Platform Luno

Dengan sekali login ke dalam akaun Luno anda, anda berpeluang untuk mempelbagaikan pelaburan anda dalam pelbagai mata wang kripto.

Prestasi Mata Wang Kripto Pada Tahun 2023

Mari kita lihat prestasi kritpo di Luno bagi tahun 2023 ini. Secara total, ada 11 kripto yang ditawarkan di platform Luno.
Jom kita bandingkan prestasi kesemua kripto ini pada tahun 2023.

1. Solana

Kripto Solana merekodkan perubahan tertinggi dari segi peratusan sepanjang tahun 2023. Pada 1 Januari 2023, harga Solana hanyalah RM44.27 namun di penghujung tahun 2023, harga Solana didagangkan pada RM433.94. Ia merekodkan kenaikan sebanyak 980.21%.

2. Avalanche

Kripto Avalanche juga tidak kurang hebatnya. Walaupun Avalanche jarang didengari namun ia berjaya merekodkan kenaikan sebanyak RM131.66 atau 263.58% sepanjang tahun 2023.

3. Chainlink

Di kedudukan ketiga, Chainlink merekodkan kenaikan sebanyak 184.94%. Pada 1 Januari 2023 harga Chainlink adalah RM24.7 dan pada 31 Disember 2023, harga Chainlink telah meningkat sebanyak RM45.68 kepada RM70.38.

4. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash berbeza dengan Bitcoin. Jangan terkeliru di antara dua kripto ini. Bitcoin Cash didagangkan pada RM430 pada awal tahun 2023 dan pada penghujung 2023 ia didagangkan pada RM1,217. Ia merekodkan kenaikan sebanyak 183.02%.

Baca: Luno Memperkenalkan Bitcoin Cash Kepada Pengguna Malaysia

5. Bitcoin

Kripto yang pertama iaitu Bitcoin merekodkan perubahan sebanyak 167.54%. Meskipun Bitcoin merupakan kripto yang paling mahal namun, ia mampu mencatatkan kenaikan sebanyak RM124,564. Ini bermakna Bitcoin masih mendapat minat daripada kalangan pelabur. 

Baca: Ada Apa Dengan Bitcoin Dan Mata Wang Digital?

6. Cardano

Cardano baru diperkenalkan di platform Luno pada tahun 2022. Ia memberi ruang kepada pengguna platform Luno untuk menjalankan urusniaga jual beli kripto ini. 

Pada tahun 2023, Cardano berjaya merekodkan kenaikan sebanyak 162.11%. 

Baca: Luno Memperluas Tawaran Mata Wang Kripto, Perkenal Cardano Dan Solana Di Platformnya

7. Ethereum

Ethereum merupakan kripto yang mempunyai market cap kedua terbesar selepas Bitcoin berjaya merekodkan kenaikan sebanyak 103.18%. Ia membuat kenaikan sebanyak RM5459 pada tahun 2023 dan Ethereum merupakan mata wang digital terakhir yang membuat kenaikan di atas 100% yang didagangkan di platform Luno.

8. Ripple

Ripple merupakan salah satu mata wang digital terawal yang didagangkan di platform Luno. Ia juga antara salah satu kripto yang paling murah di Luno. Ripple merekodkan kenaikan sebanyak 92.92% pada tahun 2023.

9. Uniswap

Uniswap didagangkan pada RM22.87 pada 1 Januari 2023 dan RM33.93 pada 31 Disember 2023. Kenaikan sebanyak 48.36% dalam tempoh 1 tahun.

10. Polygon

Mata wang digital yang seterusnya iaitu Polygon membuat kenaikan sebanyak 34.86% bagi tahun 2023. 

Polygon juga antara kripto yang baru sahaja ditambah dalam platform Luno.

11. Litecoin

Di tempat terakhir adalah Litecoin dengan kenaikan sebanyak 10.29% dalam tahun 2023. Litecoin merupakan antara kripto terawal yang didagangkan di platform Luno ketika Luno baru sahaja berjaya mendapatkan lesen daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Kesimpulannya, kesemua 11 kripto yang didagangkan di platform Luno mencatatatkan kenaikan sepanjang tahun 2023. Majoriti berjaya memberikan ROI yang baik kepada pelabur yang membelinya pada awal tahun dan masih memegangnya sehingga akhir tahun.

Jom baca beberapa artikel berkaitan jual beli kripto sekiranya anda berminat untuk tahu caranya.

Baca : Cara Beli Kripto Seperti Bitcoin Menggunakan Platform Luno
Baca : Cara Jual Bitcoin, ETH, XRP, Litecoin Menggunakan Platform Luno

Nak melabur dalam aset digital kripto ini mudah sahaja sebenarnya kerana yang penting anda ada akaun dalam mana-mana platform kripto. Jika anda belum ada akaun Luno, jangan lepaskan peluang dan buka akaun anda di link ini.

Seperti biasa, pastikan hanya guna duit modal yang kita sanggup burnt atau rugi 100%. Perlu ingat untung pasangannya rugi. Pulangan pasangannya risiko.

Tiada pelaburan yang memberi keuntungan tanpa risiko kerugian.

Boleh buka akaun Luno di sini dan claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma. Jika sudah buka akaun, sebelum nak buat pembelian, klik Rewards dan masukkan kod 63B72W. Bila dah deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250, nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee