Aerodyne Sasar Perluas Penyelesaian Teknologinya Ke Pasaran Pertanian India

KUALA LUMPUR, 14 Julai (Bernama) — Aerodyne Group berhasrat untuk memperluaskan perniagaannya dengan menyediakan penyelesaian teknologi dron, teknologi data, dan transformasi digital (DT3) ke pasaran pertanian India bulan depan.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kamarul A. Muhamed berkata Aerodyne mengorak langkah ini memandangkan penyelesaian mereka itu berjaya bertapak dengan kukuh di Malaysia dan Indonesia baru-baru ini.

“Terdapat dorongan besar untuk teknologi ini oleh kerajaan di sana; kita sudah buat kajian pasaran dan ada yang sudah mula (menyediakannya).

“Jadi saya akan ke India pada minggu pertama bulan Ogos untuk memulakan operasi,” katanya semasa webinar Perbualan MIDF hari ini.

Kamarul berkata Aerodyne sudah stabil di Malaysia dan penggunaan teknologi digital termaju serta penyelesaian DT3 lain dalam pertanian membolehkan Malaysia mengurangkan kebergantungannya kepada buruh murah.

Beliau berkata sesetengah pelanggannya melaporkan peningkatan hasil melebihi 30 peratus dan penyelesaian DT3 juga telah membantu pokok untuk terus hidup.

“Kami mempunyai sensor spektrum hiper (yang dapat) mengesan pokok mana yang sakit. Pelanggan telah menjimatkan kira-kira RM235 juta daripada pokok-pokok yang hampir mati,” katanya.

Tambahnya, isu jaminan makanan baru-baru ini merupakan masalah yang serius dan penyelesaian menggunakan teknologi adalah perlu bagi mengurus dan mempercepatkan pertumbuhan industri pertanian.

Dalam pada itu, Kamarul berkata Aerodyne juga telah menceburi sektor pertanian, dan syarikat itu mempunyai tanah seluas 100 hektar serta berhasrat meningkatkan perniagaannya.

Sehingga kini, beliau berkata syarikat itu mempunyai nilai perolehan kira-kira RM400 juta dalam hasil pertanian.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/aerodyne-sasar-perluas-penyelesaian-teknologinya-ke-pasaran-pertanian-india/

Previous ArticleNext Article

Pas Penerbangan Tulisan Tangan, Daftar Masuk Manual Tangani Kekalutan Gangguan IT Global

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) — Insiden gangguan teknologi maklumat (IT) global mencetuskan kekalutan operasi lapangan terbang dan syarikat penerbangan di serata dunia pada Jumaat, termasuk lapangan terbang Berlin yang mengumumkan penangguhan semua penerbangan manakala di Malaysia menyaksikan segelintir syarikat melaporkan sistem daftar masuk dan tempahan terjejas.

Malah, setakat petang ini, difahamkan selain lapangan terbang dan syarikat penerbangan, gangguan itu turut menular ke peringkat operasi bursa saham, syarikat perkhidmatan kereta api, media serta bank-bank.

Punca insiden itu, sebagaimana diakui Crowdstrike, sebuah syarikat keselamatan siber Amerika Syarikat (AS) yang memaklumkan bertanggungjawab berikutan apa didakwanya sebagai ‘kecacatan’ pengaturcaraan di peringkatnya.

Berikutan itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutifnya George Kurtz berkata CrowdStrike sedang bekerjasama dengan pelanggan terjejas akibat kesan dalam kemas kini kandungan tunggal untuk hos Windows.

“Ini bukannya satu insiden keselamatan atau serangan siber. Malah, puncanya telah dikenal pasti, diasingkan serta usaha mengatasinya sedang dilakukan,” katanya dalam kenyataan disiarkan dalam laman LinkedIn.

Mengikut laporan, syarikat penerbangan seperti American Airlines, United dan Delta telah meminta bantuan pihak Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA) supaya semua penerbangan turut digantung di peringkat global.

FAA sebaliknya menyatakan sedang memantau semua isu teknikal membabitkan sistem IT di syarikat-syarikat penerbangan negara maju itu selain mengesahkan beberapa syarikat penerbangan meminta bantuan bagi menghentikan perkhidmatan berkenaan sehingga masalah itu dapat ditangani.

Sebaliknya di peringkat domestik, Malaysia Airports Holdings Bhd berkata rangkaian lapangan terbangnya di Malaysia tidak terjejas dengan gangguan IT global Microsoft.

“Bagaimanapun, beberapa rakan syarikat penerbangan kami terjejas akibat isu ini,” katanya.

Kenyataan itu jelas merujuk kepada keadaan dialami pelanggan syarikat penerbangan AirAsia

“Terkini!!! Semua sistem Daftar Masuk (dalam talian, kiosk) penerbangan #AirAsia mengalami gangguan teknikal,” kata pengguna Syahrul Azlan menerusi akaun X beliau, @syahrulazlan91.

“Mana yang perlu menaiki penerbangan dalam masa terdekat, sila datang awal ke Terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA2). Mereka yang belum ada pas penerbangan atau perlu serah bagasi, wajib beratur di kaunter,” katanya.

Akshay Kothari, melalui akaun X miliknya, @akothari  berkata: “Kegagalan Microsoft/CrowdStrike telah “menghuru-harakan” (menganggu operasi) kebanyakan lapangan terbang di India.

“Saya mendapat pas penerbangan tulisan tangan buat pertama kali hari ini,” katanya yang disertakan gambar pas penerbangan syarikat penerbangan Indigo Airlines dengan tulisan tangan berbanding biasanya cetakan komputer.

Ron Jeremy pula berkata sebuah syarikat penerbangan yang beribu pejabat di Denver, Colorado (Amerika Syarikat) – FlyFrontier telah menutup operasi sepenuhnya dan membatalkan semua penerbangan.

“Dalam beberapa jam anda akan menerima e-mel mengenai pilihan anda. Akibat masalah produk Microsoft, syarikat penerbangan ini tidak boleh beroperasi. Kakitangan mereka tidak boleh bekerja menggunakan komputer dan mereka tiada pilihan lain,” katanya di X.

Seorang lagi pengguna X, Pengarah Scowcroft Strategy Initiative, Andrew A. Michta berkata beliau terperangkap di Lapangan Terbang Athens, Greece.

“Kami diberitahu semua rangkaian Microsoft syarikat penerbangan AS tidak dapat beroperasi. Mereka tidak boleh mengeluarkan pelan pelan penerbangan…tiada apa pun yang boleh dilakukan. Saya baru sahaja menerima mesej dari seorang kenalan dari negara Eropah, beliau memberitahu bahawa rangkaian perbankan “lumpuh” di negaranya. Adakah ini serangan siber?.

Sementara itu, antara lapangan terbang paling sibuk di dunia, Lapangan Terbang Heathrow London, United Kingdom berkata gangguan di peringkat global itu hanya memberi kesan kepada sistem terpilih semasa penerbangan beroperasi dan telah melaksanakan pelan kontigensi untuk meminimumkan sebarang kesan terhadap perjalanan udara.

Pihak pengendali lapangan terbang itu turut menasihatkan penumpang supaya merujuk dengan syarikat penerbangan masing-masing bagi mendapatkan maklumat penerbangan terkini.

Di Malaysia, Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) berkata semakannya mendapati berlaku gangguan operasi di beberapa kawasan utama di negara ini.

“Sebagai contoh, operasi KLIA2 terjejas, menyebabkan proses daftar masuk terpaksa dilakukan secara manual dan tempoh menunggu yang lama. Bank turut menghadapi gangguan sistem sehingga menjejaskan urus niaga dan perkhidmatan pelanggan.

“Ini telah menyebabkan kelewatan dan cabaran terhadap operasi merentas pelbagai sektor, menjejaskan perniagaan dan orang ramai. Kami memantau keadaan dengan teliti dan bekerjasama rapat dengan pihak berkepentingan yang berkaitan untuk mengurangkan kesan dan memulihkan operasi secepat mungkin,” katanya

— BERNAMA