Aerodyne Sasar Perluas Penyelesaian Teknologinya Ke Pasaran Pertanian India

KUALA LUMPUR, 14 Julai (Bernama) — Aerodyne Group berhasrat untuk memperluaskan perniagaannya dengan menyediakan penyelesaian teknologi dron, teknologi data, dan transformasi digital (DT3) ke pasaran pertanian India bulan depan.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kamarul A. Muhamed berkata Aerodyne mengorak langkah ini memandangkan penyelesaian mereka itu berjaya bertapak dengan kukuh di Malaysia dan Indonesia baru-baru ini.

“Terdapat dorongan besar untuk teknologi ini oleh kerajaan di sana; kita sudah buat kajian pasaran dan ada yang sudah mula (menyediakannya).

“Jadi saya akan ke India pada minggu pertama bulan Ogos untuk memulakan operasi,” katanya semasa webinar Perbualan MIDF hari ini.

Kamarul berkata Aerodyne sudah stabil di Malaysia dan penggunaan teknologi digital termaju serta penyelesaian DT3 lain dalam pertanian membolehkan Malaysia mengurangkan kebergantungannya kepada buruh murah.

Beliau berkata sesetengah pelanggannya melaporkan peningkatan hasil melebihi 30 peratus dan penyelesaian DT3 juga telah membantu pokok untuk terus hidup.

“Kami mempunyai sensor spektrum hiper (yang dapat) mengesan pokok mana yang sakit. Pelanggan telah menjimatkan kira-kira RM235 juta daripada pokok-pokok yang hampir mati,” katanya.

Tambahnya, isu jaminan makanan baru-baru ini merupakan masalah yang serius dan penyelesaian menggunakan teknologi adalah perlu bagi mengurus dan mempercepatkan pertumbuhan industri pertanian.

Dalam pada itu, Kamarul berkata Aerodyne juga telah menceburi sektor pertanian, dan syarikat itu mempunyai tanah seluas 100 hektar serta berhasrat meningkatkan perniagaannya.

Sehingga kini, beliau berkata syarikat itu mempunyai nilai perolehan kira-kira RM400 juta dalam hasil pertanian.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/aerodyne-sasar-perluas-penyelesaian-teknologinya-ke-pasaran-pertanian-india/

Previous ArticleNext Article

Bank Ambil Serius Keselamatan Data Pemegang Kad – Persatuan

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) — Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) menegaskan dan mengesahkan pihak bank sentiasa memberi perhatian serius kepada keselamatan data pemegang kad.

Dua persatuan itu menjelaskan bank melakukan langkah balas keselamatan tambahan untuk melindungi pemegang kad daripada risiko yang berpotensi berlaku.

Langkah ini termasuk tetapi tidak terhad kepada peningkatan pemantauan penipuan dalam masa sebenar untuk mengesan tingkah laku penggunaan kad yang luar biasa dan penipuan, menurut persatuan itu dalam kenyataan bersama pada Khamis.

Kenyataan itu bagi mengulas mengenai data kad berpotensi terjejas dalam insiden keselamatan siber seperti dinyatakan iPay88 baru-baru ini.

“Bank melaksanakan langkah keselamatan berbilang peringkat yang ketat seperti pengesahan dwi-faktor untuk menghalang transaksi kad kredit dan kad debit tanpa izin.

“Bank akan menghubungi pemegang kad secara terus menerusi saluran rasmi bank jika pihak bank mengesan transaksi luar biasa yang mungkin memerlukan pengesahan tambahan. Pemegang kad juga perlu menghubungi bank masing-masing menerusi pusat panggilan atau cawangan untuk bantuan berkaitan perkara ini,” menurut ABM dan AIBIM.

Anggota ABM dan AIBIM juga menyakinkan pemegang kad bahawa pelanggan boleh terus menggunakan kad bank mereka seperti biasa selain diingatkan supaya sentiasa menyemak penyata bank dan pemberitahuan transaksi mereka dari bank.

“Sekiranya pemegang kad mengesan sebarang transaksi yang tidak dibenarkan, mereka perlu segera menghubungi bank mereka di nombor yang tertera di belakang kad bank untuk mendapatkan bantuan.

“Pemegang kad diingatkan, memandangkan ancaman keselamatan siber yang lebih sofistikated, adalah penting untuk berwaspada pada setiap masa,” jelas persatuan itu.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bank-ambil-serius-keselamatan-data-pemegang-kad-persatuan/