KUSKOP Fokus Kukuhkan Rangkaian Koperasi COOP Mart

KUALA LUMPUR, 13 Mac (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) melalui Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) akan memberi fokus kepada usaha mengukuhkan rangkaian kedai koperasi COOP Mart sedia ada.

Timbalan Menteri KUSKOP, Datuk R Ramanan berkata pembukaan rangkaian Coopmart yang baharu pula akan mengutamakan kawasan-kawasan perumahan yang berpotensi seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Projek Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM).

Selain itu, katanya selaras aspirasi Dasar Koperasi Malaysia (DAKOM) 2030, bagi memajukan sektor koperasi untuk pembangunan sosioekonomi masyarakat, kementerian itu melalui SKM juga telah melaksanakan Program Jualan Madani Koperasi sebagai salah satu alternatif dalam membantu kerajaan menangani kos sara hidup.

“Ia memberi peluang kepada masyarakat untuk mendapatkan barangan keperluan harian dengan kadar penjimatan sehingga 20 peratus yang akan dapat meringankan bebanan kehidupan seharian rakyat,” katanya ketika menggulung perbahasan Usul Menjunjung Kasih Titah Diraja bagi KUSKOP di Dewan Rakyat, hari ini.

Sehingga 1 Mac 2024, sebanyak 2,611 Coopmart telah ditubuhkan di seluruh negara.

Dalam pada itu, Ramanan berkata peruntukan program keusahawanan dan pembangunan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang disalurkan kepada kementerian dan agensi akan memberi manfaat kepada usahawan-usahawan di negeri-negeri.

Kerajaan Negeri juga turut menyediakan peruntukan bagi program keusahawanan dan PMKS yang dilaporkan kepada SME Corporation Malaysia melalui Pelaporan Pelan Tindakan Bersepadu PMKS (SMEIPA).

“Bagi memastikan pembangunan dan penyelarasan inisiatif keusahawanan berjalan lancar dan tidak berlaku pertindihan, Majlis Pembangunan Keusahawanan Nasional (MPKN) yang dipengerusikan oleh Menteri KUSKOP serta dianggotai Exco Keusahawanan Negeri dibentuk bagi menyelaras hala tuju pembangunan keusahawanan dan pelaksanaan inisiatif di antara Kerajaan Persekutuan dan Negeri supaya lebih terancang dan strategik,” katanya.

Pada masa yang sama, beliau menyatakan bahawa Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) Nasional akan menggunakan peruntukan dalaman untuk membantu usahawan informal dan mikro dalam perniagaan masing-masing.

Ini sebagai jawapan kepada pertanyaan Datuk Mas Ermieyati Samsudin (PN-Masjid Tanah) yang menganggap bahawa KUSKOP memerlukan peruntukkan tambahan melebihi RM330 juta untuk TEKUN.

Bagaimanapun, Ramanan menegaskan bahawa walaupun peruntukan yang disediakan tidak mencukupi, kementerian akan menambah dengan menggunakan dana dalaman TEKUN dan memanfaatkan semula dana daripada peminjam-peminjam sebelum ini.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kementerian Pengangkutan Yakin ECRL Siap Disember 2026, Mula Operasi Januari 2027 – Loke

SEPANG, 2 April (Bernama) — Kementerian Pengangkutan yakin Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan dapat disiapkan mengikut jadual pada Disember 2026 dan beroperasi bermula Januari 2027 sekali gus menjimatkan masa perjalanan dari Kota Bharu, Kelantan ke Kuala Lumpur dalam masa empat jam.

Menteri berkenaan Anthony Loke Siew Fook berkata projek berkenaan telah mencatat kemajuan sebanyak 64 peratus setakat Mac 2024 bagi keseluruhan jajaran yang merangkumi empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Selangor.

“Projek ECRL telah memasuki fasa baharu pembinaan sejak 2023, dengan kerja-kerja infrastruktur juga merangkumi pemasangan rasuk jejambat, pemasangan landasan, pembinaan stesen dan pembinaan depot kereta api. 

“Sepanjang 665 kilometer (km), projek infrastruktur kebangsaaan ini merangkumi lebih 1,900 tapak kerja dan hampir 650 sedang aktif dalam pelbagai aktiviti pembinaan,” katanya semasa berucap pada Majlis Berbuka Puasa Ramadan 2024 bersama warga Kementerian Pengangkutan, projek ECRL dan pihak berkepentingan ECRL di sini hari ini.

Katanya kerja-kerja pengorekan Terowong Berkembar Genting sepanjang 16.39km dengan kombinasi kaedah “gerudi dan letup” beserta mesin pengorek terowong telah mencapai kedalaman melebihi 8km bagi kedua-dua bahagian terowong. 

“Ini bermakna Terowong Berkembar Genting dijangka dapat mencapai penembusan pada suku kedua 2025 sekali gus menjadikannya terowong rel terpanjang di Asia,” katanya.

Loke berkata kerja-kerja jambatan projek ECRL juga berjalan lancar dengan pemasangan rasuk jejambat untuk 155 jambatan daripada jumlah keseluruhan 219 jambatan, telah berjaya disempurnakan setakat Februari 2024. 

Beliau berkata kerja-kerja pemasangan landasan sejauh 92km telah siap pada akhir Februari 2024, iaitu sebulan lebih awal daripada yang dijadualkan.

Justeru, mesin pemasangan trek model ‘CCPG-500A’ yang canggih serta julung kali diguna pakai dalam industri rel di Malaysia, telah mula melaksanakan kerja-kerja pemasangan landasan ECRL bagi fasa kedua dari Kuantan Port City ke Maran di Pahang sejak 9 Mac lepas.

“Kerja-kerja pemasangan landasan fasa kedua sepanjang 97km ini dijangka siap pada Jun 2024, dan seterusnya membolehkan kerja-kerja pemasangan landasan dijalankan antara Dungun, Terengganu dan Kota Bharu.

“Selain itu, kerja-kerja pemasangan sistem elektrifikasi untuk kereta api ECRL akan bermula seawal Mei tahun ini di kawasan Stesen Cherating, Pahang dan disusuli dengan lokasi di mana pemasangan landasan telah siap,” katanya.

— BERNAMA