Marrybrown Buka Cawangan Pertama Di Melbourne, Sasar 30 Lagi Di Australia

KUALA LUMPUR, 11 Mei (Bernama) — Restoran makanan segera halal Malaysia, Marrybrown Sdn Bhd melebarkan sayapnya ke pasaran Australia menerusi pembukaan cawangan pertama di Melbourne, hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Joshua Liew berkata komitmen syarikat terhadap aspek kualiti dan perkhidmatan pelanggan jelas terbukti menerusi pembukaan premis pertama itu di Burwood One Shopping Centre di pinggir Burwood.

“Langkah ini akan memberi manfaat kepada mereka yang datang membeli-belah di kawasan ini dan kini mampu menikmati menu sedap Marrybrown dengan cita rasa unik Malaysia dan barat bersama-sama rakan dan keluarga.

“Sebagai peneraju rantaian makanan segera Malaysia, kami berbangga dapat mengembangkan lagi kehadiran kami di Australia dan berkongsi selera terbaik Malaysia serta juadah warisannya di pentas dunia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Liew berkata Marrybrown turut menyasarkan pertumbuhan lebih tinggi di pasaran Australia menerusi pembukaan 30 lagi cawangan di serata negara itu pada masa depan.

Kejayaan di Australia dijangka berterusan melalui pembukaan dua cawangan baharu di pusat bandar Melbourne Central Business District sebelum akhir tahun ini, termasuk di mercu tanda Crown Casino.

Menurut Liew, Marrybrown juga merancang untuk memanfaatkan kejayaan daripada lokasi di Melbourne dan seterusnya berkembang ke bandar-bandar lain serata Australia seperti Sydney dan Perth.

“Kami percaya sesiapa pun perlu wajar mendapat akses makanan halal berkualiti tinggi dan Marrybrown komited untuk menyajikan makanan pada harga berpatutan kepada semua pelanggan,” katanya.

Marrybrown pada masa ini memenuhi selera berjuta-juta pelanggan menerusi lebih 500 cawangannya di serata 16 negara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA