Syarikat Penerbangan Baharu, Laluan Terkini Tingkatkan Pemulihan Pada Suku Ketiga – MAHB

KUALA LUMPUR, 20 Okt (Bernama) — Pengenalan tiga syarikat penerbangan baharu dan pelbagai laluan terkini oleh syarikat penerbangan rakan kongsi sedia ada bagi seluruh rangkaian Malaysia Airports Group di Malaysia telah meningkatkan pemulihan berterusan perjalanan udara bagi suku ketiga 2023.

Dalam kenyataan pada Jumaat, Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menjelaskan pihaknya mengalu-alukan kehadiran Salam Air, Super Air Jet dan Sichuan Airlines di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Selain itu, syarikat penerbangan rakan kongsi sedia ada turut menambah 12 destinasi baharu dan menyambung semula tujuh laluan sebagai tambahan kepada perkhidmatan semasa mereka, menurutnya.

“Peningkatan tawaran penerbangan ini menyumbang kepada jumlah pergerakan penumpang tempatan pada suku lepas sebanyak 21.7 juta, pemulihan lebih 80 peratus bagi jumlah trafik sukuan buat kali pertama berbanding tempoh yang sama September 2019,” tambahnya.

MAHB memaklumkan laluan baharu yang diperkenalkan ialah KUL-Muscat oleh Salam Air; KUL-Lombok, KUL-Pekanbaru dan KUL-Surabaya oleh Super Air Jet; serta KUL-Haikou oleh Sichuan Airlines.

Destinasi baharu yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan sedia ada dari KLIA pula ialah Auckland, Jeddah dan Okinawa oleh Batik Air Malaysia; Chengdu oleh AirAsia X, Air China dan Batik Air Malaysia; serta Shanghai Pudong oleh China Eastern, jelasnya.

Perkhidmatan baharu dari Pulau Pinang ialah Kuala Namu oleh Batik Air Indonesia; Guilin oleh Batik Air Malaysia; Hong Kong oleh AirAsia; dan Xiamen oleh Xiamen Airlines manakala perkhidmatan baharu dari Langkawi ialah Chengdu oleh Batik Air Malaysia dan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pula ialah Beijing Daxing oleh AirAsia .

Menurut MAHB, Batik Air Malaysia turut menyambung semula perkhidmatan ke Hong Kong, Zhengzhou, Adelaide dan Chennai dari KLIA manakala AirAsia X menyambung semula laluan Kuala Lumpur-Raja Sansi.

MAHB mencatatkan 6.9 juta jumlah pergerakan penumpang bagi lapangan terbang di Malaysia atau 67 peratus daripada prestasi kumpulan, iaitu 10.3 juta bagi September 2023.

MAHB menekankan bahawa walaupun taufan melanda beberapa bahagian di China, Hong Kong, Macau, Filipina, Taiwan dan Jepun pada September 2023, lapangan terbang tempatannnya mencatatkan 3.3 juta jumlah penumpang antarabangsa, mencecah 79.3 peratus, pemulihan trafik tertinggi bagi trafik bulanan sepanjang 2019.

“Sektor domestik mencatatkan 3.6 juta pergerakan penumpang, mencecah 86.7 peratus daripada paras 2019. Secara keseluruhan, prestasi bagi Malaysia pada September 2023 mencapai 83 peratus daripada angka September 2019,” jelasnya.

Sementara itu, lapangan terbang MAHB di Turki, Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen Istanbul (SAW) merekodkan  3.4 juta jumlah pergerakan penumpang pada September 2023 dan angka itu memberangsangkan kerana terus bertahan melebihi paras tiga juta pada penghujung perjalanan musim panas, menurutnya.

Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik SAW masing-masing 1.8 juta dan 1.7 juta penumpang pada bulan lepas, atau gabungan 52:48 antara penumpang antarabangsa dan domestik.

“Berasaskan suku tahunan, angka itu mencapai 10.9 juta pergerakan penumpang dengan sektor antarabangsa dan domestik masing-masing mencatatkan 5.6 juta dan 5.3 juta penumpang; atau 133.5 peratus dan 89.8 peratus daripada paras 2019,” jelasnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Permohonan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik Dibuka Disember Ini – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 29 Nov (Bernama) — Permohonan program Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik akan dibuka kepada rakyat pada Disember ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata skim ini dibuka kepada rakyat yang berpendapatan tahunan RM120,000 ke bawah dengan pemberian rebat sehingga RM2,400 kepada pembeli. 

Semasa pembentangan Belanjawan 2024, kerajaan memperkenalkan Skim Galakan Penggunaan Motosikal Elektrik dengan rebat sehingga RM2,400 bagi membantu pengguna beralih kepada motosikal elektrik.

Beliau berkata kerajaan juga mengalu-alukan pelaburan melebihi RM170 juta oleh Tenaga Nasional Bhd (TNB), Gentari Sdn Bhd dan Tesla Malaysia untuk memasang 180 stesen pengecasan kenderaan elektrik.

“Bagi menterjemah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), kerajaan menyediakan Dana Mudah Cara Peralihan Tenaga Negara berjumlah RM2 bilion,” katanya ketika membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 bagi bacaan kali kedua di persidangan Dewan Negara, pada Rabu.

Anwar berkata dari segi keutamaan pelaburan, tumpuan juga diberikan kepada bidang pertumbuhan tinggi bernilai tinggi dan pendekatan insentif berasaskan keberhasilan yang menggunakan sistem tiering akan dilaksanakan.

“Sebagai permulaan, galakan cukai pelaburan semula secara tiering akan diberikan dalam bentuk elaun cukai pelaburan 70 peratus atau 100 peratus.

Perdana Menteri berkata bagi membina ekosistem lebih luas untuk kluster elektrik dan elektronik (E&E) di wilayah utara, kawasan perindustrian berteknologi tinggi di daerah Kerian, Perak akan dibuka.

“Bagi memudahkan urusan pelaburan langsung asing (FDI) dan pelaburan langsung domestik (DDI) sehingga ia diluluskan, Jawatankuasa Tindakan Penyelarasan Pelaburan dan Perdagangan (JTPPP) ditubuhkan dan perlu melaporkan terus kepada Majlis Pelaburan Negara,” katanya.

— BERNAMA