Hasil Daripada Kenaikan Cukai Perkhidmatan Akan Dikembalikan Kepada Rakyat – Ahmad Maslan

PUTRAJAYA, 20 Okt (Bernama) — Hasil yang diperoleh melalui kenaikan kadar cukai perkhidmatan daripada enam peratus kepada lapan peratus akan dikembalikan kepada rakyat menerusi beberapa inisiatif yang diumumkan dalam Belanjawan 2024, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Ahmad berkata beliau mengambil maklum tentang pelbagai pandangan yang diutarakan mengenai kenaikan cukai perkhidmatan itu termasuk ketika perbahasan di Dewan Rakyat namun menegaskan langkah itu adalah bertujuan untuk mereformasikan ekonomi negara.

“Ia bukan sia-sia, hasilnya dipulangkan kepada rakyat,” katanya pada sidang media selepas melancarkan sistem MySawit, MyExcise Fasa Dua dan Cubic kelolaan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), di sini, hari ini.

Perdana Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Belanjawan 2024 pada 13 Okt lepas berkata kadar cukai perkhidmatan akan dinaikkan kepada lapan peratus berbanding enam peratus ketika ini namun tidak melibatkan makanan, minuman dan telekomunikasi.

Sementara itu, Ahmad berkata, ketiga-tiga sistem JKDM yang dilancarkan itu akan menekankan kepada keberkesanan dan kecekapan cara bekerja dengan menggunakan inovasi teknologi serta menambah baik prosedur kerja.

“Sistem tersebut akan mula beroperasi serta-merta dan harapan kita ialah dengan adanya sistem ini, ia boleh memberikan ketangkasan dari segi sudut kerja kastam dan apabila kita guna kaedah digital, maka ia akan mengurangkan ketirisan dan menambahkan hasil,” katanya.

Beliau berkata JKDM menetapkan sasaran penambahan kutipan hasil sebanyak RM1.5 bilion pada  2023.

Kutipan cukai Kastam bagi 2022 dilaporkan berjumlah RM53.54 bilion, meningkat 25.97 peratus atau RM11.03 bilion berbanding kutipan pada 2021.

MySawit merupakan sistem untuk membantu pengeluar kelapa sawit yang mempunyai ladang dengan keluasan tidak kurang daripada 40.46 hektar untuk berdaftar dengan JKDM di bawah Akta Levi Keuntungan Luar Biasa 1998 manakala MyExcise merupakan sistem yang digunakan oleh pengilang untuk permohonan lesen dan pembayaran duti eksais secara dalam talian.

Cubic pula adalah sistem carian maklumat kenderaan import sepenuhnya (CBU) yang akan digunakan oleh pegawai pentaksir kenderaan dan syarikat berkaitan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA