Hasil Daripada Kenaikan Cukai Perkhidmatan Akan Dikembalikan Kepada Rakyat – Ahmad Maslan

PUTRAJAYA, 20 Okt (Bernama) — Hasil yang diperoleh melalui kenaikan kadar cukai perkhidmatan daripada enam peratus kepada lapan peratus akan dikembalikan kepada rakyat menerusi beberapa inisiatif yang diumumkan dalam Belanjawan 2024, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan.

Ahmad berkata beliau mengambil maklum tentang pelbagai pandangan yang diutarakan mengenai kenaikan cukai perkhidmatan itu termasuk ketika perbahasan di Dewan Rakyat namun menegaskan langkah itu adalah bertujuan untuk mereformasikan ekonomi negara.

“Ia bukan sia-sia, hasilnya dipulangkan kepada rakyat,” katanya pada sidang media selepas melancarkan sistem MySawit, MyExcise Fasa Dua dan Cubic kelolaan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), di sini, hari ini.

Perdana Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan ketika membentangkan Belanjawan 2024 pada 13 Okt lepas berkata kadar cukai perkhidmatan akan dinaikkan kepada lapan peratus berbanding enam peratus ketika ini namun tidak melibatkan makanan, minuman dan telekomunikasi.

Sementara itu, Ahmad berkata, ketiga-tiga sistem JKDM yang dilancarkan itu akan menekankan kepada keberkesanan dan kecekapan cara bekerja dengan menggunakan inovasi teknologi serta menambah baik prosedur kerja.

“Sistem tersebut akan mula beroperasi serta-merta dan harapan kita ialah dengan adanya sistem ini, ia boleh memberikan ketangkasan dari segi sudut kerja kastam dan apabila kita guna kaedah digital, maka ia akan mengurangkan ketirisan dan menambahkan hasil,” katanya.

Beliau berkata JKDM menetapkan sasaran penambahan kutipan hasil sebanyak RM1.5 bilion pada  2023.

Kutipan cukai Kastam bagi 2022 dilaporkan berjumlah RM53.54 bilion, meningkat 25.97 peratus atau RM11.03 bilion berbanding kutipan pada 2021.

MySawit merupakan sistem untuk membantu pengeluar kelapa sawit yang mempunyai ladang dengan keluasan tidak kurang daripada 40.46 hektar untuk berdaftar dengan JKDM di bawah Akta Levi Keuntungan Luar Biasa 1998 manakala MyExcise merupakan sistem yang digunakan oleh pengilang untuk permohonan lesen dan pembayaran duti eksais secara dalam talian.

Cubic pula adalah sistem carian maklumat kenderaan import sepenuhnya (CBU) yang akan digunakan oleh pegawai pentaksir kenderaan dan syarikat berkaitan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Hasil Cukai Keuntungan Modal Dianggar RM800 Juta – MoF

KUALA LUMPUR, 8 Nov (Bernama) — Hasil daripada pelaksanaan Cukai Keuntungan Modal (CGT) yang dijangka bermula 1 Mac 2024 dianggarkan sekitar RM800 juta setahun berdasarkan trend pindah milik saham beberapa tahun terkini, kata Kementerian Kewangan (MoF). 

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Rakyat pada Selasa, MoF berkata CGT hanya akan dikenakan kepada pelupus saham tidak tersenarai yang terdiri daripada syarikat, perkongsian liabiliti terhad, koperasi dan badan amanah, sama ada entiti tempatan ataupun asing yang merupakan pemegang saham di dalam sesuatu syarikat. 

“Bagi tujuan ini, pindaan perundangan yang terlibat sedang dilaksanakan. 

“Garis panduan akan turut dikeluarkan bagi memberi penerangan yang lebih jelas berkaitan pelaksanaan CGT,” kata MoF.

Menurut kementerian, keputusan kerajaan untuk tidak mengenakan CGT ke atas saham tersenarai adalah bagi memastikan pasaran modal terus berkembang bagi syarikat-syarikat tersenarai sedia ada dan selari dengan usaha untuk mengekalkan keyakinan pelabur. 

“Langkah ini juga akan dapat meningkatkan tahap daya saing pasaran modal negara di peringkat global,” kata kementerian menjawab soalan Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin (PN-Putrajaya).

MoF berkata setelah mengambil kira pandangan dan maklum balas daripada pemegang taruh, kerajaan berpandangan langkah awal melaksanakan CGT dengan tumpuan ke atas pelupusan saham tidak tersenarai dalam syarikat tempatan oleh pembayar cukai selain individu adalah wajar. 

Antara pemegang taruh yang turut memberikan maklum balas adalah Dewan Perniagaan dan Perindustrian Antarabangsa Malaysia (MICCI),  Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia (ACCCIM) dan Persatuan Perbankan Pelaburan Malaysia (MIBA) 

“Langkah ini adalah selari dengan hala tuju mempermudah serta menambah baik aspek pentadbiran cukai, di samping sebagai salah satu usaha untuk mempelbagaikan sumber hasil pendapatan negara,” katanya.

— BERNAMA