5 Persediaan Sebelum Nak Beli Rumah

Ramai yang memasang impian untuk beli rumah. Secara logiknya, takkan nak menyewa rumah sampai ke tua. Rugilah bayar sewa lama-lama tapi yang untung tuan rumah kerana kita yang tolong bayarkan instalment rumah.

Sebelum nak beli rumah, ada beberapa persediaan yang setiap orang perlu buat. Sekiranya kita tidak bersedia, rancangan untuk beli rumah mungkin terpaksa ditangguhkan.

Mari kita tengok beberapa persediaan yang perlu dilakukan.

1. Pekerjaan

Cara pengiraan gaji yang pihak bank lakukan berbeza mengikut jenis pekerjaan seseorang. Sekiranya anda mempunyai pekerjaan tetap, pihak bank akan minta 3 bulan slip gaji beserta surat pengesahan pekerjaan.

Ini bermakna anda perlu melepasi tempoh percubaan dahulu sebelum disahkan sebagai pekerja tetap. Sekiranya anda berniat untuk beli rumah dalam masa terdekat, elakkan daripada menukar kerja dan segera beli rumah sebelum berhenti dan terima tawaran kerja baru.

Untuk mereka yang bekerja berdasarkan komisen seperti jurujual dan ejen takaful, pihak bank akan mengambil kira purata gaji bulanan selama 6 bulan. Ini adalah kerana pekerjaan berdasarkan komisen tidak mempunyai gaji yang tetap, sebaliknya ia berubah-ubah berdasarkan prestasi jualan semasa.

2. Gaji Dan Komitmen

Pihak bank akan menilai sama ada pembeli rumah mempunyai kemampuan untuk membayar semula ansuran bulanan pinjaman. Ini penting supaya bank hanya beri pinjaman kepada mereka yang betul-betul layak sahaja.

Secara umumnya, segala komitmen bulanan pembeli dengan pihak bank termasuklah pinjaman PTPTN, pinjaman kereta dan juga pinjaman rumah yang ingin dipohon; perlu kurang daripada 60% gaji bulanan.

Setiap bank mempunyai kriteria penilaian yang tertentu. Sekiranya tidak pasti, boleh hubungi pihak bank untuk memeriksa kelayakan pinjaman yang lebih tepat berdasarkan gaji dan komitmen masing-masing.

3. Rekod Kewangan

Sebagai sebahagian daripada penilaian pihak bank untuk meluluskan permohonan pinjaman rumah, pihak bank akan memeriksa rekod kewangan pemohon berdasarkan data pinjaman kita yang lalu.

Ianya disimpan di dalam Central Credit Reference Information System (CCRIS) pangkalan data Bank Negara Malaysia (BNM) yang mempunyai rekod bayaran balik pinjaman setiap orang. Rekod kewangan seperti bayaran balik pinjaman kad kredit dan pinjaman kereta akan dirujuk untuk menilai sama ada pemohon membayar tepat pada waktunya atau tidak.

4. Deposit

Pembeli rumah perlu menyediakan deposit untuk beli rumah. Berapa banyak jumlah deposit yang diperlukan adalah bergantung kepada beberapa faktor.

Namun sekiranya pembeli ingin beli rumah yang masih dalam pembinaan, deposit yang diperlukan adalah rendah. Ada pemaju yang menanggung kos-kos tertentu, sehinggakan ada rumah yang boleh dibeli dengan ‘zero deposit’.

Sekiranya anda ingin beli rumah subsale atau rumah second-hand, kebiasaannya akan dikenakan deposit sebanyak 10% berserta kos-kos berkaitan yang perlu dibayar sekitar 5% daripada harga rumah. Kalau rumah berharga RM300,000, anggaran deposit yang diperlukan adalah sekitar RM45,000.

5. Tujuan Beli Rumah

Kenalpasti tujuan beli rumah samada untuk duduk sendiri atau sebagai rumah pelaburan. Ini penting kerana kriteria pemilihan rumah berbeza mengikut tujuan.

Sekiranya kita membeli untuk duduk sendiri, sudah pasti kita mahukan yang terbaik kerana kita akan duduk untuk jangka masa panjang. Pilihlah rumah yang terbaik mengikut citarasa masing-masing dari segi lokasi, pelan rumah, fasiliti dan sebagainya.

Sebaliknya untuk rumah yang bertujuan untuk pelaburan, kena kaji dulu berapa instalment bulanan dan kadar sewa. Sekiranya aliran tunai positif, iaitu kadar sewa melebihi bayaran bulanan kepada pihak bank – memang terbaik.

Rumusan

Ramai yang membuat tanggapan bahawa halangan terbesar orang muda untuk beli rumah adalah kerana perlu sediakan deposit yang tinggi. Namun begitu, ada cara dan keadaan dimana pembeli tidak perlu menyediakan modal deposit yang tinggi.

Persediaan yang paling utama ialah persediaan dari segi pengetahuan berkaitan persediaan beli rumah, proses beli rumah dan semua selok-belok berkaitan pembelian rumah.

Cara paling mudah adalah dengan merujuk kepada ejen hartanah untuk khidmat nasihat berkaitan pembelian rumah supaya proses pembelian rumah berjalan dengan lancar.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Sumber Rujukan :

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA