5 Persediaan Sebelum Nak Beli Rumah

Ramai yang memasang impian untuk beli rumah. Secara logiknya, takkan nak menyewa rumah sampai ke tua. Rugilah bayar sewa lama-lama tapi yang untung tuan rumah kerana kita yang tolong bayarkan instalment rumah.

Sebelum nak beli rumah, ada beberapa persediaan yang setiap orang perlu buat. Sekiranya kita tidak bersedia, rancangan untuk beli rumah mungkin terpaksa ditangguhkan.

Mari kita tengok beberapa persediaan yang perlu dilakukan.

1. Pekerjaan

Cara pengiraan gaji yang pihak bank lakukan berbeza mengikut jenis pekerjaan seseorang. Sekiranya anda mempunyai pekerjaan tetap, pihak bank akan minta 3 bulan slip gaji beserta surat pengesahan pekerjaan.

Ini bermakna anda perlu melepasi tempoh percubaan dahulu sebelum disahkan sebagai pekerja tetap. Sekiranya anda berniat untuk beli rumah dalam masa terdekat, elakkan daripada menukar kerja dan segera beli rumah sebelum berhenti dan terima tawaran kerja baru.

Untuk mereka yang bekerja berdasarkan komisen seperti jurujual dan ejen takaful, pihak bank akan mengambil kira purata gaji bulanan selama 6 bulan. Ini adalah kerana pekerjaan berdasarkan komisen tidak mempunyai gaji yang tetap, sebaliknya ia berubah-ubah berdasarkan prestasi jualan semasa.

2. Gaji Dan Komitmen

Pihak bank akan menilai sama ada pembeli rumah mempunyai kemampuan untuk membayar semula ansuran bulanan pinjaman. Ini penting supaya bank hanya beri pinjaman kepada mereka yang betul-betul layak sahaja.

Secara umumnya, segala komitmen bulanan pembeli dengan pihak bank termasuklah pinjaman PTPTN, pinjaman kereta dan juga pinjaman rumah yang ingin dipohon; perlu kurang daripada 60% gaji bulanan.

Setiap bank mempunyai kriteria penilaian yang tertentu. Sekiranya tidak pasti, boleh hubungi pihak bank untuk memeriksa kelayakan pinjaman yang lebih tepat berdasarkan gaji dan komitmen masing-masing.

3. Rekod Kewangan

Sebagai sebahagian daripada penilaian pihak bank untuk meluluskan permohonan pinjaman rumah, pihak bank akan memeriksa rekod kewangan pemohon berdasarkan data pinjaman kita yang lalu.

Ianya disimpan di dalam Central Credit Reference Information System (CCRIS) pangkalan data Bank Negara Malaysia (BNM) yang mempunyai rekod bayaran balik pinjaman setiap orang. Rekod kewangan seperti bayaran balik pinjaman kad kredit dan pinjaman kereta akan dirujuk untuk menilai sama ada pemohon membayar tepat pada waktunya atau tidak.

4. Deposit

Pembeli rumah perlu menyediakan deposit untuk beli rumah. Berapa banyak jumlah deposit yang diperlukan adalah bergantung kepada beberapa faktor.

Namun sekiranya pembeli ingin beli rumah yang masih dalam pembinaan, deposit yang diperlukan adalah rendah. Ada pemaju yang menanggung kos-kos tertentu, sehinggakan ada rumah yang boleh dibeli dengan ‘zero deposit’.

Sekiranya anda ingin beli rumah subsale atau rumah second-hand, kebiasaannya akan dikenakan deposit sebanyak 10% berserta kos-kos berkaitan yang perlu dibayar sekitar 5% daripada harga rumah. Kalau rumah berharga RM300,000, anggaran deposit yang diperlukan adalah sekitar RM45,000.

5. Tujuan Beli Rumah

Kenalpasti tujuan beli rumah samada untuk duduk sendiri atau sebagai rumah pelaburan. Ini penting kerana kriteria pemilihan rumah berbeza mengikut tujuan.

Sekiranya kita membeli untuk duduk sendiri, sudah pasti kita mahukan yang terbaik kerana kita akan duduk untuk jangka masa panjang. Pilihlah rumah yang terbaik mengikut citarasa masing-masing dari segi lokasi, pelan rumah, fasiliti dan sebagainya.

Sebaliknya untuk rumah yang bertujuan untuk pelaburan, kena kaji dulu berapa instalment bulanan dan kadar sewa. Sekiranya aliran tunai positif, iaitu kadar sewa melebihi bayaran bulanan kepada pihak bank – memang terbaik.

Rumusan

Ramai yang membuat tanggapan bahawa halangan terbesar orang muda untuk beli rumah adalah kerana perlu sediakan deposit yang tinggi. Namun begitu, ada cara dan keadaan dimana pembeli tidak perlu menyediakan modal deposit yang tinggi.

Persediaan yang paling utama ialah persediaan dari segi pengetahuan berkaitan persediaan beli rumah, proses beli rumah dan semua selok-belok berkaitan pembelian rumah.

Cara paling mudah adalah dengan merujuk kepada ejen hartanah untuk khidmat nasihat berkaitan pembelian rumah supaya proses pembelian rumah berjalan dengan lancar.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Sumber Rujukan :

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.