Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Tahukah anda, sejarah perkembangan dasar perumahan di Malaysia telah bermula seawal tahun 1957 lagi?

Kejayaan demi kejayaan telah dicapai pihak Kerajaan dalam menangani isu perumahan di Malaysia di bawah pelbagai inisiatif yang proaktif, sekaligus menjadikan Malaysia sebagai rujukan utama negara sedang membangun serantau.

Sebagai pemula, kita perlu faham bahawa fasa perkembangan dasar perumahan di Malaysia ini terbahagi kepada lima fasa utama yakni:

  1. Fasa Perumahan Awal Kemerdekaan (1957 – 1970)
  2. Perumahan Untuk Mengatasi Kemiskinan (1970 – 1985)
  3. Perumahan Berfokuskan Pasaran (1986 – 1997)
  4. Perumahan Untuk Menghapuskan Setinggan (1998 – 2011)
  5. Perumahan Mampu Milik (2012 hingga kini)

Semenjak Tuan Khaw Kai Boh menjadi Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan sehinggalah penyandang terkini iaitu YB Zuraida Kamaruddin, frekuensi dan pola pembangunan perumahan di Malaysia sangat berkait rapat dengan keadaan sosial semasa, politik dan ekonomi negara.

1. Perumahan Awal Kemerdekaan (1957-1970)

Kredit Gambar: Every Culture

Usai mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, Lembaga Perumahan Persekutuan Tanah Melayu (Housing Trust Federation of Malaya) yang diasaskan pihak British sebelum merdeka lagi telah mewujudkan perumahan kos rendah di kawasan bandar.

Untuk rekod, 7,431 unit kediaman rumah kos rendah telah dibina dengan purata 826 unit setahun sepanjang tahun 1956 hingga 1965.

Bilangan unit yang dibina adalah jauh terlalu rendah dengan keperluan perumahan semasa ketika itu lebih – lebih lagi di kawasan tumpuan seperti Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Memandang serius akan isu perumahan di Malaysia ketika itu, Kerajaan telah menubuhkan Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan pada tahun 1964 dengan Tuan Khaw Kai Boh menjadi menterinya yang pertama pada 2 Mei 1964.

Antara langkah drastik yang dilakukan adalah dengan meningkatkan penyediaan perumahan kos rendah, mengarahkan Kerajaan Negeri menyediakan tanah yang dijual pada harga nominal kepada KPKT  untuk pembangunan rumah kos rendah.

Langkah lain adalah mewujudkan standard asas bagi merangka standard minimum pembangunan rumah kos rendah dan dalam masa sama mengurangkan kos pembinaan.

Hasilnya, bilangan unit rumah kos rendah yang berjaya disiapkan telah meningkat dengan mendadak di mana pada tahun 1967 sehingga 1969 sahaja, sebanyak 14,175 unit atau purata 4,725 unit setahun rumah kos rendah berjaya disiapkan.

Antara projek perumahan ikonik yang masih diingati sehingga hari ini adalah Flat Pekeliling di Kuala lumpur, Rifle Range di Pulau Pinang dan juga taman perumahan di kawasan Petaling Jaya.

2. Perumahan Untuk Mengatasi Masalah Kemiskinan (1970 – 1985)

Kredit Gambar: Poskod.my

Kesan selepas pengenalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1970, dasar dan strategi program perumahan di Malaysia telah menjurus kepada usaha untuk membasmi kemiskinan dan juga meningkatkan peluang pekerjaan.

Akhirnya, program Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) telah dilancarkan pada tahun 1976 dengan atas inisiatif untuk menyediakan lebih banyak unit kediaman kepada golongan berpendapatan rendah.

Di bawah program ini, Kerajaan Negeri telah dipertanggungjawabkan untuk membina rumah dengan peruntukan dari Kerajaan Persekutuan.

Sepanjang tahun 1976 hingga 1990 sahaja, sejumlah 121,855 unit kediaman di bawah program Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) telah berjaya disiapkan di seluruh negara.

Malahan, agensi pembangunan ekonomi negeri seperti Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perak (PKENP) telah diwujudkan dalam membantu Kerajaan membina lebih banyak projek perumahan untuk rakyat daripada golongan berpendapatan rendah dan sederhana di kawasan bandar.

Pada fasa ini jugalah wujudnya dasar Kerajaan yang mewajibkan pembinaan 30% rumah kos rendah bagi pembangunan perumahan swasta mula diperkenalkan yakni pada tahun 1981.

Untuk rekod, harga rumah kos rendah yang dibina pihak swasta telah ditetapkan pada kadar tidak melebihi RM25,000 dengan objektif menggalakkan penglibatan pihak swasta dalam penyediaan hartanah dan juga membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki kediaman.

Impak positif dari dasar ini adalah stok perumahan kos rendah mampu disediakan untuk rakyat dengan mengurangkan kebergantungan sepenuhnya kepada Kerajaan.

Dalam fasa ini jugalah ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera mula meningkat sejajar dengan objektif asal DEB yang diperkenalkan Tun Abdul Razak.

3. Perumahan Berfokuskan Pasaran (1986 – 1997)

Kredit Gambar: Property Insight

Tahun 1980-an adalah era kerajaan mula campur tangan dalam pasaran perumahan di mana perkara ini menjadi trend global ketika itu.

Sungguhpun begitu, wujud desakan daripada agensi antarabangsa seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF) supaya Malaysia mempromosikan dasar pasaran terbuka sekaligus mengurangkan campur tangan Kerajaan dalam urusan perniagaan pada ketika itu.

Kesannya, peruntukan penyediaan perumahan oleh Kerajaan telah berkurangan bermula awal 1990-an.

“Antara projek perumahan ikonik yang dibangunkan oleh pihak swasta pada fasa ini adalah projek perumahan Tanjung Bungah, Pulau Pinang dan perumahan moden di sekitar Putrajaya.”

Akan tetapi, tanggungjawab penyediaan perumahan untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana telah diserahkan kepada pemaju swasta. Sebahagian besar projek perumahan rakyat dibangunkan sepenuhnya pihak swasta dan peranan ini berterusan sehinggalah ke hari ini.

Berdasarkan data yang dikeluarkan KPKT pada tahun 2018, sebanyak 3.7 juta unit rumah berjaya dibina pemaju dari tahun 1971 hingga 2017.

Ini termasuk 1.2 juta unit rumah kos rendah yang dibina sepenuhnya oleh pemaju swasta tanpa bantuan kewangan dari Kerajaan.

4. Perumahan Untuk Setinggan (1998 – 2011)

Kredit Gambar: Property Hunter

Rantau Asia bagai diserang badai ombak apabila krisis ekonomi 1997 melanda menyebabkan Kerajaan menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) sebagai inisiatif menangani krisis ekonomi negara.

MTEN telah mengambil langkah yang kurang popular dengan meningkatkan harga siling rumah kos rendah dari RM25,000 kepada 42,000 seunit.

Harga rumah kos sederhana pula telah dinaikkan kepada RM60,000 – RM150,000 bermula Jun 1998 dan rumah kos tinggi pula dinaikkan kepada RM150,000 ke atas.

Masalah yang cuba diselesaikan pada fasa ini adalah :-

1. Menjana ekonomi negara melalui sektor pembinaan.

2. Meningkatkan penyediaan perumahan untuk rakyat.

3. Mengatasi masalah penempatan setinggan 1990-an.

“Tahukah anda, pada tahun 1999 terdapat kira – kira 571,261 ahli isi rumah yang menetap di setinggan dan memerlukan solusi drastik. “

Solusi yang diambil Kerajaan di bawah MTEN pada tahun 1998 adalah dengan memansuhkan program PAKR yang dilaksanakan semenjak tahun 1976 dengan inisiatif terbaru yang dikenali Program Perumahan Rakyat (PPR).

Dasar PPR menjadi solusi terbaik menyelesaikan isu setinggan dengan sewa bulanan serendah RM124 atau harga jualan RM35,000 dengan fokus utama kepada golongan setinggan.

Strategi penempatan semula setinggan adalah dengan membina PPR di sekitar kawasan setinggan tersebut.

“Program PPR telah berjaya mengurangkan isu setinggan sehingga 91% menjelang Jun 2018.”

Program PPR dilihat sebagai kejayaan terbesar KPKT dengan 102,630 unit rumah PPR telah berjaya disewa dan dijual yang menempatkan 35,566 isi rumah di seluruh negara.

Daripada 571,261 isi rumah setinggan pada tahun 1999, telah menurun kepada 52,503 sahaja.

5. Perumahan Mampu Milik (2012 Hingga Kini)

Kredit Gambar: The Star

Kerajaan sedar akan kepentingan penyediaan rumah mampu milik sebagai langkah primer dalam menangani kos sara hidup yang semakin meningkat hari demi hari.

Langkah ini ini diterjemahkan dalam penyediaan Dasar Perumahan Negara (2013 – 2017) dengan kerjasama Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri.

Dan akhirnya, tertubuhlah pelbagai agensi dengan pelbagai program khusus untuk membantu bukan sahaja golongan B40, bahkan golongan M40 untuk memiliki rumah.

Program di peringkat persekutuan:

1. Perbadanan Perumahan 1Malaysia (PR1MA)

2. Rumah Wilayah Persekutuan (RUMAWIP)

3. Rumah Mesra Rakyat (RMR)

4. Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM)

Program di peringkat negeri:

1. Rumah Selangorku

2. Rumah Mampu Milik Johor

3. PR1MA Pahang

Penawaran perumahan untuk rakyat berpendapatan rendah akan terus menjadi agenda utama Kerajaan dalam memastikan peruntukan sosial sektor perumahan dinikmati oleh isi rumah yang berkelayakan.

Industri hartanah di Malaysia tidak dapat dinafikan antara yang paling unik di rantau Asia Tenggara dengan pelbagai cabaran dan solusi yang praktikal cuba dilakukan oleh pihak kerajaan dan juga pihak swasta.

Semoga lebih ramai golongan Bumiputera mencapai kesedaran akan kepentingan memiliki hartanah dan sekaligus meningkatkan ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

Buat individu yang pernah membeli rumah, pernahkah anda alami masalah rumah yang anda beli mengalami kecacatan (defect)?

Anda betul-betul dapat mengenal pasti kecacatan unit kediaman anda apabila mengupah orang yang berpengalaman untuk menyemak kecacatan dari struktur atas hingga bawah, luaran dan dalaman rumah.

Biasanya, apabila berlaku sebarang kecacatan pada unit kediaman yang baru dibeli, pembeli akan lanjutkan isu ini kepada wakil pemaju hartanah.

Baca : 6 Kelebihan Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale (Second Hand)

Ada yang membuat tuntutan secara bersurat ke atas kecacatan rumah dan juga hanya membuat aduan menerusi aplikasi yang disediakan pemaju hartanah.

Bagaimana jika pemaju hartanah tersebut berkeras dan berdegil untuk membaik pulih kecacatan unit kediaman anda?

Sebenarnya, anda sebagai pemilik unit kediaman mempunyai hak untuk menuntut pemaju hartanah untuk membaik pulih struktur rumah yang mengalami kecacatan samada ketara atau tidak ketara.

Dengan syarat, rumah yang anda beli itu masih lagi berada dalam Defect Liability Period (DLP).

Apa Itu Defect Liability Period (DLP)?

Singakatannya adalah DLP yang bermaksud satu tempoh jaminan yang diberikan pemaju hartanah kepada pembeli rumah sekiranya berlaku kecacatan pada unit kediaman.

Baca : Apa Perlu Buat Bila Dapat Kunci Rumah Daripada Pemaju?

Tempoh sebenar DLP adalah 24 bulan dari tarikh pembeli rumah mendapat kunci rumah.

Kecacatan pada struktur rumah tidak berlaku pada projek hartanah dari pemaju hartanah kecil sahaja.

Bahkan, ada juga kes kecacatan melibatkan pemaju hartanah ternama tanah air dan berlaku hampir di setiap negeri di Malaysia.

Untuk membuat tuntutan dengan syarat unit kediaman anda masih lagi mempunyai DLP, ikut langkah di bawah.

Senarai Semak Rumah Defect Liability Period (DLP)

1. Hantar Surat Rasmi

Caranya adalah dengan menghantar sepucuk surat rasmi kepada pemaju hartanah dan CC peguam S&P rumah anda. Pastikan anda guna pos berdaftar supaya ada rekod.

“Tahukah anda, duit pinjaman hartanah dari bank anda dikawal oleh peguam S&P anda. Peguam dan bank hanya meluluskan 95% kepada pemaju hartanah. Baki 5% adalah untuk retention sum.”

Baca : 3 Sebab Kita Kena Gunakan Kuota Pinjaman Hartanah Sebaik Mungkin

“Rentetion sum adalah sejumlah wang yang perlu didepositkan kepada pihak LHDN untuk Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).”

2. Aduan Tribunal

Selepas tempoh 30 hari anda menghantar surat dan tiada tindak balas dari wakil pemaju hartanah, anda boleh hantarkan surat kedua untuk peringatan sebelum melanjutkan aduan anda ke Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Berkemungkinan surat pertama tidak berjaya sampai ke alamat pemaju hartanah atau isu – isu lain.

Jangan lupa untuk CC surat tersebut kepada peguam S&P anda juga.

3. Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah

Jika tiada tindakan diambil dari wakil pemaju hartanah selepas tempoh 14 hari, maka anda boleh bawa kedua – dua surat tadi ke Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.

Jangan risau, pihak Tribunal akan memihak kepada pembeli hartanah.

Retention sum sebanyak 5% tadi hanya akan dilepaskan pihak peguam dan bank hanya selepas tempoh DLP tamat yaqni 24 bulan.

Kenapa pihak bank tahan 5% retention sum?

Objektifnya adalah supaya pemaju hartanah membaik pulih kecacatan unit kediaman sepanjang tempoh DLP.

Selain itu, 5% retention sum ini juga boleh dituntut sekiranya pemilik rumah melakukan pembaikan pulih kecacatan rumah sendiri.

Baca : 5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Syaratnya, anda perlu ikut langkah-langkah yang dikongsikan di atas beserta resit.

Nota Tambahan:

  • Sekiranya berlaku kecacatan ketara seperti retak pada struktur bangunan rumah, anda perlu semak waranti rumah anda dan buat proses yang sama.

Kesimpulannya dalam setiap projek hartanah, kemungkinan untuk sebuah unit mengalami kecacatan itu agak besar.

Boleh jadi unit kediaman itu adalah unit anda atau keluarga, sahabat dan kenalan anda.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Dengan mengetahui hak anda sebagai pembeli, anda boleh baik pulih kecacatan struktur rumah anda menjadi semakin parah di kemudian hari.

Selepas selesai segala proses membaik pulih kecacatan rumah, barulah sesuai untuk anda melakukan renovasi.

Dengan harga rumah yang sangat tidak masuk akal hari ini, penting untuk anda sebagai pembeli mengetahui dan menggunakan hak anda sebaik mungkin.

Sumber Rujukan: