Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Tahukah anda, sejarah perkembangan dasar perumahan di Malaysia telah bermula seawal tahun 1957 lagi?

Kejayaan demi kejayaan telah dicapai pihak Kerajaan dalam menangani isu perumahan di Malaysia di bawah pelbagai inisiatif yang proaktif, sekaligus menjadikan Malaysia sebagai rujukan utama negara sedang membangun serantau.

Sebagai pemula, kita perlu faham bahawa fasa perkembangan dasar perumahan di Malaysia ini terbahagi kepada lima fasa utama yakni:

  1. Fasa Perumahan Awal Kemerdekaan (1957 – 1970)
  2. Perumahan Untuk Mengatasi Kemiskinan (1970 – 1985)
  3. Perumahan Berfokuskan Pasaran (1986 – 1997)
  4. Perumahan Untuk Menghapuskan Setinggan (1998 – 2011)
  5. Perumahan Mampu Milik (2012 hingga kini)

Semenjak Tuan Khaw Kai Boh menjadi Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan sehinggalah penyandang terkini iaitu YB Zuraida Kamaruddin, frekuensi dan pola pembangunan perumahan di Malaysia sangat berkait rapat dengan keadaan sosial semasa, politik dan ekonomi negara.

1. Perumahan Awal Kemerdekaan (1957-1970)

Kredit Gambar: Every Culture

Usai mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, Lembaga Perumahan Persekutuan Tanah Melayu (Housing Trust Federation of Malaya) yang diasaskan pihak British sebelum merdeka lagi telah mewujudkan perumahan kos rendah di kawasan bandar.

Untuk rekod, 7,431 unit kediaman rumah kos rendah telah dibina dengan purata 826 unit setahun sepanjang tahun 1956 hingga 1965.

Bilangan unit yang dibina adalah jauh terlalu rendah dengan keperluan perumahan semasa ketika itu lebih – lebih lagi di kawasan tumpuan seperti Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Memandang serius akan isu perumahan di Malaysia ketika itu, Kerajaan telah menubuhkan Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan pada tahun 1964 dengan Tuan Khaw Kai Boh menjadi menterinya yang pertama pada 2 Mei 1964.

Antara langkah drastik yang dilakukan adalah dengan meningkatkan penyediaan perumahan kos rendah, mengarahkan Kerajaan Negeri menyediakan tanah yang dijual pada harga nominal kepada KPKT  untuk pembangunan rumah kos rendah.

Langkah lain adalah mewujudkan standard asas bagi merangka standard minimum pembangunan rumah kos rendah dan dalam masa sama mengurangkan kos pembinaan.

Hasilnya, bilangan unit rumah kos rendah yang berjaya disiapkan telah meningkat dengan mendadak di mana pada tahun 1967 sehingga 1969 sahaja, sebanyak 14,175 unit atau purata 4,725 unit setahun rumah kos rendah berjaya disiapkan.

Antara projek perumahan ikonik yang masih diingati sehingga hari ini adalah Flat Pekeliling di Kuala lumpur, Rifle Range di Pulau Pinang dan juga taman perumahan di kawasan Petaling Jaya.

2. Perumahan Untuk Mengatasi Masalah Kemiskinan (1970 – 1985)

Kredit Gambar: Poskod.my

Kesan selepas pengenalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1970, dasar dan strategi program perumahan di Malaysia telah menjurus kepada usaha untuk membasmi kemiskinan dan juga meningkatkan peluang pekerjaan.

Akhirnya, program Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) telah dilancarkan pada tahun 1976 dengan atas inisiatif untuk menyediakan lebih banyak unit kediaman kepada golongan berpendapatan rendah.

Di bawah program ini, Kerajaan Negeri telah dipertanggungjawabkan untuk membina rumah dengan peruntukan dari Kerajaan Persekutuan.

Sepanjang tahun 1976 hingga 1990 sahaja, sejumlah 121,855 unit kediaman di bawah program Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) telah berjaya disiapkan di seluruh negara.

Malahan, agensi pembangunan ekonomi negeri seperti Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perak (PKENP) telah diwujudkan dalam membantu Kerajaan membina lebih banyak projek perumahan untuk rakyat daripada golongan berpendapatan rendah dan sederhana di kawasan bandar.

Pada fasa ini jugalah wujudnya dasar Kerajaan yang mewajibkan pembinaan 30% rumah kos rendah bagi pembangunan perumahan swasta mula diperkenalkan yakni pada tahun 1981.

Untuk rekod, harga rumah kos rendah yang dibina pihak swasta telah ditetapkan pada kadar tidak melebihi RM25,000 dengan objektif menggalakkan penglibatan pihak swasta dalam penyediaan hartanah dan juga membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki kediaman.

Impak positif dari dasar ini adalah stok perumahan kos rendah mampu disediakan untuk rakyat dengan mengurangkan kebergantungan sepenuhnya kepada Kerajaan.

Dalam fasa ini jugalah ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera mula meningkat sejajar dengan objektif asal DEB yang diperkenalkan Tun Abdul Razak.

3. Perumahan Berfokuskan Pasaran (1986 – 1997)

Kredit Gambar: Property Insight

Tahun 1980-an adalah era kerajaan mula campur tangan dalam pasaran perumahan di mana perkara ini menjadi trend global ketika itu.

Sungguhpun begitu, wujud desakan daripada agensi antarabangsa seperti Bank Dunia dan International Monetary Fund (IMF) supaya Malaysia mempromosikan dasar pasaran terbuka sekaligus mengurangkan campur tangan Kerajaan dalam urusan perniagaan pada ketika itu.

Kesannya, peruntukan penyediaan perumahan oleh Kerajaan telah berkurangan bermula awal 1990-an.

“Antara projek perumahan ikonik yang dibangunkan oleh pihak swasta pada fasa ini adalah projek perumahan Tanjung Bungah, Pulau Pinang dan perumahan moden di sekitar Putrajaya.”

Akan tetapi, tanggungjawab penyediaan perumahan untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana telah diserahkan kepada pemaju swasta. Sebahagian besar projek perumahan rakyat dibangunkan sepenuhnya pihak swasta dan peranan ini berterusan sehinggalah ke hari ini.

Berdasarkan data yang dikeluarkan KPKT pada tahun 2018, sebanyak 3.7 juta unit rumah berjaya dibina pemaju dari tahun 1971 hingga 2017.

Ini termasuk 1.2 juta unit rumah kos rendah yang dibina sepenuhnya oleh pemaju swasta tanpa bantuan kewangan dari Kerajaan.

4. Perumahan Untuk Setinggan (1998 – 2011)

Kredit Gambar: Property Hunter

Rantau Asia bagai diserang badai ombak apabila krisis ekonomi 1997 melanda menyebabkan Kerajaan menubuhkan Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) sebagai inisiatif menangani krisis ekonomi negara.

Iklan

MTEN telah mengambil langkah yang kurang popular dengan meningkatkan harga siling rumah kos rendah dari RM25,000 kepada 42,000 seunit.

Harga rumah kos sederhana pula telah dinaikkan kepada RM60,000 – RM150,000 bermula Jun 1998 dan rumah kos tinggi pula dinaikkan kepada RM150,000 ke atas.

Masalah yang cuba diselesaikan pada fasa ini adalah :-

1. Menjana ekonomi negara melalui sektor pembinaan.

2. Meningkatkan penyediaan perumahan untuk rakyat.

3. Mengatasi masalah penempatan setinggan 1990-an.

“Tahukah anda, pada tahun 1999 terdapat kira – kira 571,261 ahli isi rumah yang menetap di setinggan dan memerlukan solusi drastik. “

Solusi yang diambil Kerajaan di bawah MTEN pada tahun 1998 adalah dengan memansuhkan program PAKR yang dilaksanakan semenjak tahun 1976 dengan inisiatif terbaru yang dikenali Program Perumahan Rakyat (PPR).

Dasar PPR menjadi solusi terbaik menyelesaikan isu setinggan dengan sewa bulanan serendah RM124 atau harga jualan RM35,000 dengan fokus utama kepada golongan setinggan.

Strategi penempatan semula setinggan adalah dengan membina PPR di sekitar kawasan setinggan tersebut.

“Program PPR telah berjaya mengurangkan isu setinggan sehingga 91% menjelang Jun 2018.”

Program PPR dilihat sebagai kejayaan terbesar KPKT dengan 102,630 unit rumah PPR telah berjaya disewa dan dijual yang menempatkan 35,566 isi rumah di seluruh negara.

Daripada 571,261 isi rumah setinggan pada tahun 1999, telah menurun kepada 52,503 sahaja.

5. Perumahan Mampu Milik (2012 Hingga Kini)

Kredit Gambar: The Star

Kerajaan sedar akan kepentingan penyediaan rumah mampu milik sebagai langkah primer dalam menangani kos sara hidup yang semakin meningkat hari demi hari.

Langkah ini ini diterjemahkan dalam penyediaan Dasar Perumahan Negara (2013 – 2017) dengan kerjasama Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri.

Dan akhirnya, tertubuhlah pelbagai agensi dengan pelbagai program khusus untuk membantu bukan sahaja golongan B40, bahkan golongan M40 untuk memiliki rumah.

Program di peringkat persekutuan:

1. Perbadanan Perumahan 1Malaysia (PR1MA)

2. Rumah Wilayah Persekutuan (RUMAWIP)

3. Rumah Mesra Rakyat (RMR)

4. Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM)

Program di peringkat negeri:

1. Rumah Selangorku

2. Rumah Mampu Milik Johor

3. PR1MA Pahang

Penawaran perumahan untuk rakyat berpendapatan rendah akan terus menjadi agenda utama Kerajaan dalam memastikan peruntukan sosial sektor perumahan dinikmati oleh isi rumah yang berkelayakan.

Industri hartanah di Malaysia tidak dapat dinafikan antara yang paling unik di rantau Asia Tenggara dengan pelbagai cabaran dan solusi yang praktikal cuba dilakukan oleh pihak kerajaan dan juga pihak swasta.

Semoga lebih ramai golongan Bumiputera mencapai kesedaran akan kepentingan memiliki hartanah dan sekaligus meningkatkan ekuiti pemilikan hartanah di kalangan Bumiputera.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketahui 6 Rahsia Kenapa Orang Lain Mudah Beli Rumah

“Muda-muda lagi dah ada rumah sendiri, kenapa orang lain mudah sangat nak beli rumah?”

Kita sering terfikir bagaimana orang muda mudah membeli rumah. Apatah lagi mereka adalah kawan baik kita sendiri yang kerja biasa-biasa. Bukanlah tercabar tetapi pelik, senang sahaja boleh dapat rumah idaman dan lulus pinjaman bank pula.

Jangan biarkan perasaan kagum anda menghantui diri dek ingin tahu sebabnya. Apa kata anda lihat sendiri sebab orang lain mudah beli rumah yang dikongsikan oleh pakar hartanah ini iaitu Dr Azizul Azli Ahmad.

1. Mempunyai Ilmu Hartanah

Pernahkah kita fikirkan bagaimana cara untuk membeli rumah dengan mudah, tidak bukan? Kenapa kita tidak belajar tentang caranya. Pendapat saya, ilmu hartanah adalah sangat penting sebelum anda membeli rumah. 

Ilmu hartanah terdiri daripada formula hartanah mudah, gaji dan pendapatan yang layak mendapatkan rumah, jenis rumah, cara dapatkan pembiayaan dan lain-lain lagi. 

2. Semak Kelayakan Gaji Dan Rumah Kita

Ya, kita harus padankan gaji atau pendapatan kita dengan jenis rumah yang ingin kita beli.  Mudah sahaja caranya, kita boleh singgah ke mana-mana bank dengan membawa slip gaji untuk membuat semakan kelayakan rumah yang mampu kita beli. Jika sudah ada rumah pertama, pasanglah impian untuk membeli rumah kedua pula. Jangan pula ada hati nak tambah orang rumah!

3. Standby Duit Deposit

Deposit adalah wang pendahuluan dari harga hartanah yang ingin dibeli sebagai tanda persetujuan untuk mengelak dibeli oleh orang lain. Deposit rumah kebiasaannya dikira berdasarkan peratus dari harga hartanah yang dipilih.

Deposit adalah elemen penting, begitu juga dengan simpanan sebelum membeli rumah. Buatlah simpanan bermula dari sekarang dengan menabung.

4. Jaga Rekod CCRIS Kita

Walaupun PTPTN kita mendapat penangguhan, ia tetap muncul di dalam rekod CCRIS kita. Jangan terkejut jika permohonan rumah pertama anda ditolak oleh semua bank. Cepat-cepat hubungi pegawai PTPTN untuk mula membayar dengan baik.

Baca 4 Cara Untuk Bersihkan rekod CCRIS

5. Cantikkan Debt Service Ratio (DSR)

Jika kita sudah mempunyai komitmen pinjaman peribadi, tiba-tiba kita dapatkan pula kereta idaman harga bulanan separuh daripada gaji kita, DSR kita menjadi tidak cantik.  Sepatutnya, kita harus beli rumah dahulu.

Iklan

Baca Ketahui DSR Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Anda Miliki Berdasarkan Gaji

 6. Tangguh Buat ASB Financing

ASB adalah pelaburan yang baik tetapi jika anda berniat untuk beli rumah dalam tahun ini, tangguhkan dahulu ASBF supaya rekod CCRIS anda lebih baik.  Mohon loan rumah sehingga berjaya dahulu, kemudian barulah buat ASBF!

Ramai gadis-gadis suka lelaki yang ada rumah sendiri sebelum membuat keputusan untuk menjadi teman hidup. Itulah fakta sebenar! Kalaupun anda sudah berumah tangga, jangan biar umur meningkat baru fikirkan soal aset rumah. Belilah sekarang sementara harga rumah tidak menaik dengan tinggi lagi seiring masa.

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Anda mungkin berasa bahawa anda mempunyai kedudukan kewangan yang baik, tetapi adakah pihak bank atau institusi kewangan mempunyai pandangan yang sama?

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti :

✔️ i-Score (skor kredit)
✔️ CCRIS
✔️ SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA)
✔️ PTPTN
✔️ Maklumat pinjaman dari syarikat bukan berkaitan perbankan

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line. Dalam 15 minit inshaAllah siap.

Iklan

Tatacara Pengurusan Harta Pusaka Untuk Waris Bawah Umur

Kes perebutan pembahagaian harta pusaka sering berlaku apabila tidak memahami hak dan tanggungjawab dalam sistem perwarisan Islam. Bagi yang masih kabur tentang tatacara pengurusan harta pusaka bagi waris bawah umur, Tuan Salkukhairi Abd Sukor akan menerangkan dengan lebih lanjut mengenainya. Beliau merupakan Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam).

Pentadbir Adalah Pengurus Harta, Bukan Pemilik

Kebiasaannya dalam kes di mana seseorang meninggal dunia meninggalkan waris bawah umur atau waris kurang upaya, seorang pentadbir akan dilantik oleh mahkamah atau pejabat pusaka kecil untuk mewakili waris-waris dalam menguruskan harta pusaka si mati.

Harta pusaka tersebut tidak boleh terus di turun milik kepada semua waris, sebaliknya akan di turun milik kepada nama pentadbir yang dilantik sehinggalah waris yang bawah umur tersebut telah mencapai umur dewasa iaitu 18 tahun dan sehinggalah status waris kurang upaya tersebut ditarik balik.

Kebiasaannya juga satu kaveat pendaftar akan dimasukkan oleh Pentadbir Tanah pada hakmilik tanah pusaka tersebut untuk melindungi hak dan kepentingan waris-waris bawah umur dan kurang upaya tadi. Dengan adanya kaveat pendaftar tersebut tanah pusaka tadi tidak boleh di pindah milik kepada pihak lain.

Pentadbir tadi walaupun namanya ada dalam geran harta pusaka tersebut, ianya tidak menjadikan beliau mempunyai hak pemilikan terhadap harta pusaka tersebut.

Sebaliknya, Pentadbir hanya berperanan untuk mentadbir harta tersebut sahaja dan mempastikan bahawa hak dan kepentingan semua waris (terutamanya waris yang bawah umur dan kurang upaya tadi) terhadap harta pusaka tersebut dilindungi.

Pentadbir perlu bertanggungjawab untuk mempastikan hasil yang diperolehi daripada harta tersebut diagih-agihkan mengikut bahagian masing-masing sebagaimana yang dinyatakan dalam perintah pusaka. Beliau juga hendaklah mempastikan yang bahagian untuk waris yang bawah umur dan kurang upaya tadi hanya digunakan untuk tujuan kebajikan mereka sahaja.

Perintah Jualan Harta Pusaka

Sekiranya Pentadbir bercadang untuk menjual harta pusaka tersebut, beliau perlu mendapatkan persetujuan bertulis daripada kesemua waris-waris tersebut terlebih dahulu.

Dengan persetujuan bertulis tersebut beliau hendaklah memfailkan permohonan Perintah Jualan daripada mahkamah Tinggi (untuk kes pusaka yang difailkan di Mahkamah Tinggi) atau memfailkan Borang P (Borang Permohonn Bicara Semula Pusaka) di Pejabat pusaka kecil.

Iklan

Sebelum perintah jualan diperolehi, Pentadbir perlu membuktikan kepada mahkamah atau pejabat pusaka kecil yang jualan tanah tersebut dipersetujui oleh semua waris.

Pentadbir juga perlu menjelaskan bagaimanakah langkah-langkah yang akan diambil untuk memastikan hasil jualan harta tersebut kelak akan dibahagikan kepada waris-waris termasuklah waris bawah umur dan kurang upaya itu mengikut pembahagian yang telah diputuskan. Biasanya bahagian waris bawah umur dan kurang upaya tadi hasil daripada jualan harta tersebut akan dipegang oleh pemegang amanah yang dilantik seperti peguam atau Amanah Raya.

Sekiranya mahkamah atau pejabat pusaka kecil berpuas hati dengan hujah-hujah pentadbir dengan 2 perkara di atas, barulah perintah jualan akan dikeluarkan dan kaveat pendaftar pada harta tersebut akan ditarik balik.

Dengan adanya perintah jualan barulah Pentadbir boleh jual harta tersebut dan memindahmilikkannya kepada pembeli.

Pendek kata tugas Pentadbir ni bukan mudah. Kerana mereka memegang tanggungjawab dan amanah yang sangat berat. Jika silap urus dan tidak amanah pasti beliau akan tanggung dosanya di akhirat kelak dan beliau juga boleh dikenakan tindakan undang-undang yang berkenaan.

Menukar Pentadbir Harta Yang Tidak Amanah

Pentadbir yang tidak jujur dan tidak amanah boleh diganti oleh orang lain. Caranya sama juga seperti mana prosedur untuk dapatkan perintah jualan di atas di mana permohonan boleh dibuat oleh mana-mana waris lain untuk menggantikan Pentadbir yang tidak jujur dan amanah tadi. Jika mahkamah atau pejabat pusaka kecil berpuas hati, kuasa pentadbir sedia ada akan dibatalkan dan pentadbir baru akan dilantik.

Kredit: Salkukhairi Abd Sukor

Tak Guna Berebut Harta Dunia

Sudah seringkali kita dengar pertelingkahan di antara ahli keluarga sehingga menyebabkan putus hubungan silaturahim sesama mereka. Semuanya disebabkan oleh tamak dengan harta dunia yang tak kekal pun.

Akhirat jugalah tempat yang kekal abadi, maka uruskanlah harta pusaka sebaik mungkin.

Iklan

Beli Rumah Secara Joint Venture (JV)? Ini Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Joint Venture atau perkongsian dalam pelaburan hartanah merupakan satu teknik yang popular di Malaysia, dengan objektif membeli sebuah hartanah dan menjana pendapatan daripadanya.

Caranya mungkin melalui sewaan harian hasil daripada Airbnb, sewaan bulanan dan tahunan kepada penyewa jangka masa panjang, atau pun sebagai satu pelaburan jangka panjang untuk dijual pada satu tempoh matang.

Teknik yang akan dikupas dalam artikel ini adalah berkenaan joint venture dalam pelaburan hartanah untuk pelaburan jangka masa panjang.

Biasa Kita Dengar Syarikat Saja Yang Joint Venture

Image by Michal Jarmoluk from Pixabay

Trend membeli rumah secara joint venture ini sinonim dengan pelabur hartanah yang membeli pada harga murah, dan menjualnya semula apabila hartanah dan lokasi telah matang pada harga yang lebih tinggi.

Krisis ekonomi dan ketidakstabilan politik di Malaysia menyukarkan pelabur-pelabur hartanah memohon pembiayaan pinjaman hartanah daripada bank.

Oleh itu, kebanyakan pelabur hartanah mengambil langkah proaktif dan kreatif dengan memanfaatkan orang lain untuk tujuan pelaburan hartanah.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu Dimiliki Berdasarkan Gaji

“Ada yang membuat joint venture dengan pasangan hidup, ibu bapa, rakan-rakan atau pun sesama pelabur hartanah sendiri.”

Contoh paling mudah adalah Ali, Lim dan Kumar bersama-sama mengeluarkan modal untuk membeli sebuah rumah teres berkembar di Nilai pada tahun 2010.

Mereka bersama-sama bersetuju untuk menjual rumah teres tersebut selepas 10 tahun yakni pada tahun 2020 selepas lokasi dan hartanah tersebut benar-benar matang dan mampu dijual pada kadar 10% – 30% daripada harga pembelian pada tahun 2010.

Baca : Simpan 7 Tahun, Tuai 7 Tahun

Sementara menunggu tempoh matang 10 tahun yang mereka telah tetapkan, mereka menyewakan hartanah tersebut pada penyewa yang bekerja di sekitar Nilai, Sepang dan Putrajaya.

Baca : Pelaburan Saham vs Hartanah. Ini 9 Perbandingannya

Lain orang lain cara perkongsiannya. Ada yang mengeluarkan modal dan mengharapkan rakan kongsi mengeluarkan masa dan tenaga dan sebaliknya.

Bila kita bercakap tentang pelaburan, risiko untuk berlaku kegagalan dan kerugian adalah sangat tinggi.

Cara untuk mengurangkan risiko untuk rugi dan juga mendapat untung hasil dari pelaburan melalui kaedah JV ini adalah dengan:

  • Kajian mendalam terhadap hartanah dan lokasi.
  • Tanggungjawab setiap rakan kongsi yang terlibat.
  • Strategi pelaburan.

Kelebihan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Pixabay from Pexels

Bajet Hartanah Lebih Besar

Andaikan gaji kita RM3,000 dengan kadar Debt Service Ratio (DSR) 25% dan layak untuk membeli sebuah rumah pada harga RM225,000.

Baca : Cara Kumpul Deposit Rumah Tak Sampai 3 Tahun

Dengan melakukan joint venture dalam pelaburan hartanah, kita mampu membeli rumah pada harga yang lebih tinggi untuk tujuan pelaburan hartanah.

Perkongsian Kos Dan Cukai

Kos awal pembelian sebuah hartanah seperti duti setem, kos guaman dan juga kos lain seperti management fee, sinking fund, deposit TNB, cukai tanah, cukai pintu dan cukai pentaksiran hartanah mampu dikongsi bersama rakan kongsi yang lain.

Baca : 9 Bajet Sebelum Dan Selepas Beli Rumah

Lebih ramai rakan kongsi kita, lebih banyak kos dan cukai yang boleh dikongsikan untuk dibayar secara bersama.

Perjanjian Yang Sah

Disebabkan kita mempunyai objektif yang jelas, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan mendaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebuah syarikat perkongsian.

Iklan

Atau pun boleh sekurang-kurangnya membuat kontrak bertulis di antara setiap rakan kongsi akan pelaburan hartanah jenis joint venture yang kita akan lakukan bersama mereka.

Kalau membuat joint venture dengan ahli keluarga atau pasangan hidup, mereka mungkin agak keberatan untuk menandatangani surat perjanjian ini dan beranggapan surat perjanjian tersebut tidak perlu kerana bergantung kepada faktor percaya di antara satu sama lain.

Namun melalui cara ini, ianya mampu mengelakkan kita daripada ditipu rakan kongsi atau pun dikejar pegawai LHDN atas kesalahan tidak mengisytiharkan harta.

Konsultansi Undang-Undang Percuma

Kebanyakan yang menceburkan diri dalam pelaburan hartanah secara joint venture ini bukanlah broker kampung atau baru sehari dua berkecimpung dalam industri hartanah.

Mereka mempunyai kenalan dari ejen hartanah, pegawai LHDN, pegawai bank dan juga peguam hartanah.

Kekurangan Beli Rumah Secara Joint Venture

Photo by Download a pic Donate a buck! ^ from Pexels

Hilang Kelayakan Pelepasan RPGT

Apabila membuat pelaburan hartanah dengan teknik joint venture, kita berisiko tinggi untuk kehilangan peluang untuk mendapatkan pengecualian Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) atau RPGT.

Oleh itu, kita terpaksa menanggung kos yang tinggi sekiranya berhasrat untuk menjual hartanah tersebut dalam tempoh kurang daripada lima tahun.

Masalah Kewangan

Apabila salah seorang rakan kongsi menghadapi masalah kewangan, ianya secara tidak langsung telah menganggu wang aliran tunai rakan kongsi yang lain.

Kita mungkin terpaksa menggunakan modal yang lebih untuk kos-kos bulanan dan tahunan dari hartanah yang telah dibeli.

Visi Yang Berbeza

Dalam sebuah kapal tidak boleh ada dua orang nakhoda. Setiap rakan kongsi mempunyai visi yang berbeza daripada pelaburan hartanah tersebut.

Baca : Bukan Semuanya Indah Dalam Pelaburan Hartanah

Ada yang ingin untung dalam masa singkat dan ada yang ingin untung dalam masa panjang. Pastikan kita mencari rakan kongsi yang satu ‘kepala’ dan mudah dibawa bincang agar tidak menyesal di kemudian hari.

Masalah Kepercayaan

Apabila melibatkan soal wang, masalah kepercayaan pasti muncul walaupun kita membuat perkongsian bersama pasangan hidup atau keluarga.

Baca : 7 Tips Berniaga ‘Style’ Orang Kelantan

Kerap kali pelaburan hartanah melalui joint venture ini lingkup kerana masalah kepercayaan di antara rakan kongsi.

Sentiasalah berterus terang, jujur dan amanah dalam menjalankan tanggungjawab anda sebagai rakan kongsi.

Pelaburan hartanah dengan cara joint venture ini memang kedengaran menarik dan mudah untuk dilaksanakan.

Tetapi hanya apabila kita mempunyai rakan kongsi yang berkongsi visi dan kepercayaan yang sama.

Baca : Hibah Sebelum Hiba Ketahui Perbezaan Hibah Faraid dan Wasiat

Jangan terlalu seronok apabila bank meluluskan loan rumah, kerana saat itulah kita dan rakan kongsi yang lain akan diuji.

Sebagai penutup, sentiasa sediakan payung sebelum hujan. Pastikan kita mempunyai kontrak bertulis berdasarkan perkongsian ini dan lakukan hibah hartanah seawal mungkin bagi mengelakkan salah laku sekiranya berlaku kematian di antara rakan kongsi.

Iklan

Siapa Kata Bisnes ‘Enterprise’ Tak Boleh Mohon Loan Rumah?

“Saya berniaga online. Tiada payslip. Duit berniaga dapat, belanja dan kemudian ada lebih baru simpan bank. Boleh ke buat loan nak beli rumah?”

Bagi peniaga yang sudah daftar bisnes secara Enterprise atau Sole Proprietorship (Pemilikan Tunggal), pasti ada impian untuk beli rumah. Tapi orang kata, macam susah je bank nak luluskan loan?

Betul ke cerita tu?

Jom kita dengar apa kata Hamizi Hamdan, iaitu seorang Pengarah Syarikat, Perunding Hartanah, Penceramah & Penulis Buku.

Hanya dengan 5 langkah mudah, seorang peniaga kecil dapat memohon loan rumah.

1. Kena faham company sole prop = diri sendiri (individu)

2. Hanya 10% daripada hasil jualan (terima bayaran) dianggap sebagai gaji.

Iklan

3. Contoh: Anda berniaga jual baju, sebulan collection dalam RM20,000. Bank akan anggap 10% gaji anda. Maksudnya gaji anda RM2,000 sebulan. Jangan harap lah nak dapat loan beli rumah.

4. Rujuk contoh tadi, kalau nak gaji dalam RM5,000 ke atas, kena pastikan collection RM50,000 sebulan ke atas.

5. Dan paling bagus sekali, buat akaun tahunan dan hantar borang income tax. Orang kalau kena bayar income tax maksudnya ‘ada duit lebih’.

Nampak macam mudah kan? Tapi kalau orang lain dah dapat beli rumah mengikut langkah di atas, anda pun ikut je lah sampai berjaya lulus loan rumah tersebut.

Sekarang dah tahu bisnes berlesenkan enterprise juga boleh berhutang.

Jadi, tiada masalah lagi untuk peniaga kecil seperti syarikat enterprise untuk membeli rumah menggunakan tips yang dikongsikan di atas. Apa lagi, kongsikan dengan rakan-rakan anda yang juga ada bisnes enterprise.

Jika minat bisnes enterprise anda sesibuk gambar hiasan di atas boleh belajar dengan Puan Norfaziela

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!