4 Cara Untuk Mula Mengumpul Emas

Rata-rata rakyat Malaysia sangat suka menyimpan emas dan ramai juga yang suka memakai emas. Emas yang paling popular di Malaysia ialah emas 916.

Emas 916 bermaksud 91.6% emas tulen dan baki 8.4% adalah campuran bahan lain dalam proses untuk menjadikannya barang kemas.

Bagi yang telah mempunyai simpanan emas, sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mengumpul emas yang seterusnya kerana mereka sudah mempunyai kesedaran tentang kebaikan menyimpan emas.

Tapi bagi yang belum bermula, masalah utama tidak tahu cara untuk mengumpul emas sekaligus menganggap menyimpan emas ini adalah sesuatu yang merumitkan.

Secara jujurnya, menyimpan emas bukanlah sesuatu yang mudah. Namun ianya juga bukanlah sesuatu yang rumit.

Anda hanya perlu tahu langkah yang betul untuk mula menyimpan emas. Apabila dah tahu langkah yang terbaik untuk menyimpan emas, maka amatlah mudah bagi anda untuk menyimpan emas.

Berikut adalah 4 langkah untuk mengumpul emas dengan mudah.

1. Sebulan 1 Gram Emas

Anda boleh menggunakan teknik satu bulan satu gram emas. Satu bulan satu gram emas bermaksud, setiap bulan anda mestilah konsisten sekurang-kurangnya membeli dan menyimpan emas sebanyak satu gram.

Bayangkan jika anda konsisten menyimpan satu gram emas dalam tempoh setahun, simpanan anda itu sudah pasti menjadi 12 gram dalam masa setahun.

2. Beli Emas Terpakai

Emas terpakai adalah emas yang telah digunakan oleh orang lain. Kebiasaannya, akan ada orang yang terdesak inginkan duit.

Oleh itu, mereka biasanya akan menjual emas tersebut pada harga yang lebih rendah berbanding harga semasa emas. Inilah peluang keemasan untuk anda.

Tapi kena pastikan bahawa emas tersebut adalah tulen dan bukannya tiruan.

3. Tukar Duit Kepada Emas

Kita tahu bahawa nilai wang ringgit akan dimakan inflasi setiap tahun. Kalau beberapa tahun yang lalu nasi lemak dan teh tarik boleh didapati dengan harga 50 sen, tetapi sekarang harganya telah meningkat menjadi RM2.

Dan tahukah anda bahawa emas adalah aset yang kalis inflasi? Tukar sebahagian daripada simpanan wang ringgit anda dalam bentuk emas untuk mengekalkan nilainya pada masa hadapan.

4. Buka Akaun Emas

Terdapat banyak bank yang membuka pelaburan emas seperti ini. Pilihlah dengan bijak dan yang patuh syariah.

Kebanyakannya boleh dibuat secara online, tanpa perlu kita lakukan transaksi di mana-mana cawangan atau ‘over-the-counter’. Cukup sekadar menggunakan laptop atau telefon pintar pun dah boleh beli emas.

Sekarang anda dah tahu bagaimana caranya untuk bermula, jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Mudah Kenal Pasti Emas Tulen Dan Emas Palsu

Permintaan emas semakin hari semakin tinggi, namun untuk memiliki emas, perlulah mengenal pasti ketulenannya.

Bagi menguji sama ada emas tersebut tulen atau palsu,  ia diuji dengan pelbagai cara dan kaedah.

Bukan sahaja dijadikan perhiasan wanita, emas juga merupakan salah satu pelaburan yang sangat menguntungkan. Apabila terdapat jualan murah mengenai emas tidak kira sejauh mana lokasi kedai tersebut, pasti ramai yang sanggup datang untuk membelinya dari seluruh pelusuk negara.

Namun, perlu diingatkan bahawa emas yang dijual dengan harga murah tidak semestinya 100% tulen.

Untuk pengetahuan anda, kini terdapat banyak kes penipuan mengenai keaslian emas tersebut. Jadi, untuk memastikan emas yang dibeli itu tulen ataupun tidak, mari kami kongsikan cara kenal pasti emas tulen dan emas palsu dengan mudah.

Cara Kenal Emas Tulen Atau Palsu

1. Menggores Emas Pada Permukaan Seramik

Cara yang paling mudah untuk mengetahui sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggores emas tersebut pada permukaan seramik. Ada sesetengah pihak mengatakan bahawa dengan menggores permukaan emas pada seramik, jika terdapat kesan hitam pada emas tersebut maka ianya adalah emas palsu. 

Sekiranya anda menggores emas pada permukaan seramik dan tiada kesan hitam, emas tersebut sememangnya tulen.

2. Menimbang Berat Dan Mengukur Ketumpatan Emas

Bagi mengetahui sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, biasanya ia juga boleh dikenal pasti dari segi menimbang berat dan mengukur ketumpatan emas tersebut. Cara yang paling mudah adalah dengan menimbangnya menggunakan penimbang digital. 

Untuk mengukur ketumpatan emas, anda juga boleh merendam emas di dalam air. Jika isipadu air tidak berubah walaupun emas tersebut dikeluarkan, maka emas tersebut adalah tulen.

3. Menguji Fizikal Emas Secara Visual

Setiap emas biasanya mempunyai bacaan kehalusan antara 1 hingga 999 atau dalam bacaan karat ialah 10k, 14k, 18k, 22k ataupun 24k. Sebab itulah jika kita melihat emas yang dijual pasti akan dilabelkan dengan angka tersebut. Perlu diingatkan juga bahawa emas tiruan juga kadangkala dicop dengan bacaan angka tersebut untuk mengelirukan pelanggan.

Jadi, untuk memastikan sama ada emas tersebut tulen ataupun tidak, ia boleh dikenal pasti melalui ujian fizikal emas secara visual. Biasanya golongan pakar akan memeriksa fizikal emas tersebut menggunakan kanta pembesar dengan sangat teliti. 

Di Malaysia, terdapat beberapa pajak gadai patuh syariah yang boleh menentukan ketulenan emas fizikal tersebut melalui visual seperti ini.

4. Menguji Ketulenan Emas Menggunakan Magnet

Nak lagi mudah, cara kenal pasti emas tulen atau emas palsu juga adalah dengan menggunakan magnet. Kita ketahui bahawa magnet mampu menarik segala jenis besi dan sekiranya emas anda melekat pada magnet, maka emas tersebut adalah palsu.

Emas yang melekat pada magnet mempunyai kandungan logam lain iaitu besi yang telah dicampur dengan emas.

5. Menggigit Emas Tersebut Dengan Tidak Terlalu Kuat

Cara terakhir untuk mengenal pasti sama ada emas tersebut tulen atau palsu adalah dengan menggigit emas dengan tidak terlalu kuat. Cara ini biasanya dilakukan oleh atlet yang mendapat pingat emas. Mereka akan menggigit sedikit pingat tersebut untuk mengenal pasti sama ada ia tulen atau tidak. 

Namun perlu diingatkan untuk tidak menggigitnya terlalu kuat, ianya kerana jika emas tersebut meninggalkan kesan yang dalam maka emas tersebut akan menjadi 24K.

Akhir kata, untuk mengetahui sama ada emas yang dimiliki adalah tulen atau tidak, sila kenal pastinya dengan cara di atas. Jika tidak, pasti anda akan mengalami kerugian yang tinggi akibat ditipu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Semoga perkongsian bermanfaat untuk anda.

Baca juga: