4 Cara Untuk Mula Mengumpul Emas

Rata-rata rakyat Malaysia sangat suka menyimpan emas dan ramai juga yang suka memakai emas. Emas yang paling popular di Malaysia ialah emas 916.

Emas 916 bermaksud 91.6% emas tulen dan baki 8.4% adalah campuran bahan lain dalam proses untuk menjadikannya barang kemas.

Bagi yang telah mempunyai simpanan emas, sudah tentu tidak menjadi masalah untuk mengumpul emas yang seterusnya kerana mereka sudah mempunyai kesedaran tentang kebaikan menyimpan emas.

Tapi bagi yang belum bermula, masalah utama tidak tahu cara untuk mengumpul emas sekaligus menganggap menyimpan emas ini adalah sesuatu yang merumitkan.

Secara jujurnya, menyimpan emas bukanlah sesuatu yang mudah. Namun ianya juga bukanlah sesuatu yang rumit.

Anda hanya perlu tahu langkah yang betul untuk mula menyimpan emas. Apabila dah tahu langkah yang terbaik untuk menyimpan emas, maka amatlah mudah bagi anda untuk menyimpan emas.

Berikut adalah 4 langkah untuk mengumpul emas dengan mudah.

1. Sebulan 1 Gram Emas

Anda boleh menggunakan teknik satu bulan satu gram emas. Satu bulan satu gram emas bermaksud, setiap bulan anda mestilah konsisten sekurang-kurangnya membeli dan menyimpan emas sebanyak satu gram.

Bayangkan jika anda konsisten menyimpan satu gram emas dalam tempoh setahun, simpanan anda itu sudah pasti menjadi 12 gram dalam masa setahun.

2. Beli Emas Terpakai

Emas terpakai adalah emas yang telah digunakan oleh orang lain. Kebiasaannya, akan ada orang yang terdesak inginkan duit.

Oleh itu, mereka biasanya akan menjual emas tersebut pada harga yang lebih rendah berbanding harga semasa emas. Inilah peluang keemasan untuk anda.

Tapi kena pastikan bahawa emas tersebut adalah tulen dan bukannya tiruan.

3. Tukar Duit Kepada Emas

Kita tahu bahawa nilai wang ringgit akan dimakan inflasi setiap tahun. Kalau beberapa tahun yang lalu nasi lemak dan teh tarik boleh didapati dengan harga 50 sen, tetapi sekarang harganya telah meningkat menjadi RM2.

Dan tahukah anda bahawa emas adalah aset yang kalis inflasi? Tukar sebahagian daripada simpanan wang ringgit anda dalam bentuk emas untuk mengekalkan nilainya pada masa hadapan.

4. Buka Akaun Emas

Terdapat banyak bank yang membuka pelaburan emas seperti ini. Pilihlah dengan bijak dan yang patuh syariah.

Kebanyakannya boleh dibuat secara online, tanpa perlu kita lakukan transaksi di mana-mana cawangan atau ‘over-the-counter’. Cukup sekadar menggunakan laptop atau telefon pintar pun dah boleh beli emas.

Sekarang anda dah tahu bagaimana caranya untuk bermula, jom mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold hari ini juga.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pemegang Unit Pavilion Reit Lulus Pembelian Pavilion Bukit Jalil Mall Dengan Harga RM2.2 Bilion

KUALA LUMPUR, 22 Mac (Bernama) — Pemegang unit Pavilion Real Estate Investment Trust (Pavilion REIT) bersetuju untuk mengambil alih Pavilion Bukit Jalil Mall dengan harga RM2.2 bilion.

Pengurus Pavilion REIT, Pavilion REIT Management Sdn Bhd dalam satu kenyataan hari ini berkata persetujuan oleh pemegang unit itu juga menyaksikan kelulusan dua tawaran saham persendirian untuk membiayai sebahagian daripada pembelian tersebut melibatkan RM720 juta tranche yang dijangka selesai pada suku kedua tahun ini dan RM550 juta tranche yang dijangka selesai selewat-lewatnya menjelang suku kedua 2025.

Harga terbitan unit baharu itu akan ditentukan kemudiannya menerusi proses penetapan harga manakala baki selebihnya akan dibiayai menerusi pinjaman bank, katanya. 

Tahap kadar hutang Pavilion REIT akan meningkat daripada 33.8 peratus pada 31 Dis, 2022, kepada 36.8 peratus selepas kedua-dua tawaran saham persendirian itu selesai. 

Menurutnya, angka itu masih berada di bawah had tahap kadar hutang pada 50 peratus seperti yang dibenarkan di bawah garis panduan REIT tersenarai, yang akan menyediakan peluang kepada Pavilion REIT untuk meneroka pengambilalihan yang berpotensi.

Pengurus itu berkata pasca tawaran saham persendiran kedua-dua tranche itu, pemegang unit akan menyaksikan pencairan dalam pegang unit pemegang unit utamanya, yang akan menambah baik kecairan dagangan dan memberi manfaat kepada pelabur runcit.

Ketua pegawai eksekutif Pavilion REIT Management Sdn Bhd Datuk Philip Ho berkata pengambilalihan itu merupakan bukti kualiti aset dan kekuatan jenama Pavilion. 

Ia juga menunjukkan keyakinan pemegang unit Pavilion REIT terhadap prospek pertumbuhan jangka panjang ekonomi Malaysia, katanya.

Pengambilalihan itu kali pertama diumumkan pada 22 Nov, 2022 dengan pemegang amanah Pavilion REIT, MTrustee Bhd akan membeli gedung beli belah tersebut dan semua aset dan hak berkaitan daripada Regal Path Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Malton Bhd.

Pembelian itu dijangka meningkatkan asas portfolio Pavilion REIT kepada RM 8.3 bilion daripada RM 6.0 bilion dan menyediakan peluang pertumbuhan masa depan bagi amanah itu. 

— BERNAMA