Anda Pembeli Rumah Second Hand? Buatlah Pertukaran Nama Terhadap 3 Perkara Ini

Tentu sekali berbeza prosesnya abila membeli rumah undercon dengan pemaju dan membeli rumah second hand. Proses seperti pertukaran nama dan segala jenis dokumen perlu dilakukan dengan teliti.

Masih ramai yang terlepas pandang berkaitan perkara-perkara penting yang perlu dilakukan apabila membeli rumah second hand terutama sekali bagi mereka yang baru pertama kalinya membeli rumah.

Ada yang beranggapan apabila urusan beli rumah selesai kemudian hanya cuci kaki masuk ke rumah.

Berikut adalah 3 perkara pertukaran nama yang perlu dilakukan oleh pembeli rumah second hand.

1. Pertukaran Nama Bil Utiliti

Ramai yang terlupa pada perkara ini. Ini penting untuk anda menukar nama pada semua jenis bil utiliti seperti bil air, bil Indah Water dan juga bil elekrik.

Selepas sahaja urusan jula beli rumah second hand tersebut, anda sebagai pembeli perlu terus ke pejabat pembekal perkhidmatan utiliti contohnya Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk terus membuat pertukaran nama daripada pemilik lama kepada nama pemilik baru.

Pembeli rumah boleh melakukan pertukaran nama ini dengan 2 cara iaitu buka akaun baru ataupun sambung guna akaun pemilik lama. Sekiranya anda memilih untuk mengguna pakai cara pertama, pastikan pemilik lama membayar segala tunggakan pada akaun tersebut.

Seterusnya, jika anda memilih untuk mengguna pakai akaun kedua, anda perlu memulangkan bayaran deposit bil utiliti kepada pemilik lama kerana pemilik lama tidak akan menerima deposit selagi akaun tersebut tidak melakukan pembatalan.

2. Pertukaran Nama Cukai Pintu

Selaku pembeli yang juga merangkap sebagai pemilik rumah baru, anda perlu pergi ke Majlis Daerah ataupun Majlis Perbandaran lokasi rumah anda dibeli untuk melakukan pertukaran nama dalam rekod cukai pintu rumah tersebut.

Dokumen yang perlu anda sediakan adalah seperti:

  • Salinan kad pengenalan
  • Salinan SNP
  • Salinan geran
  • Salinan cukai pintu terkini

3. Pertukaran Nama Bil Penyelenggaraan (Maintenance)

Pertukaran ini hanya tertakluk kepada rumah berstarata sahaja. Proses ini memerlukan pembeli untuk membuat makluman kepada bahagian maintenance bahawasanya anda sebagai pembeli adalah pemilik baru rumah tersebut.

Untuk pengetahuan anda, proses ini adalah di bawah tanggungjawab anda sebagai seorang pembeli. Namun, ada sesetengah peguam yang menawarkan perkhidmatan ini sekaligus dengan urusan jual beli rumah tersebut.

Sila pastikan bahawa nama anda telah ditukar bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak diingini berlaku di masa hadapan.

Sumber Rujukan: Kita Reporters

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Malaysia Dijangka Stabil Pada 2024, Pertumbuhan Kekal Sehingga 3 Tahun Akan Datang – Nga

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia dijangka kekal stabil pada 2024 dan mencatatkan pertumbuhan yang berterusan dalam tempoh tiga tahun akan datang hasil daripada rangsangan pelbagai inisiatif oleh Kerajaan MADANI di bawah Belanjawan 2024, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming.

Beliau berkata pasaran hartanah menunjukkan pertumbuhan ketara dan berdaya tahan dengan kaunter hartanah individu mencatatkan pertumbuhan harga saham sehingga 600 peratus. 

Menurutnya, kaunter hartanah di pasaran saham berada dalam aliran meningkat dari Januari 2023 hingga Jun 2024, dengan 76 daripada 100 kaunter hartanah di Bursa Malaysia mencatatkan kenaikan harga saham. 

“(Sementara itu) 22 kaunter menunjukkan penurunan harga saham, (dan) dua kaunter mengekalkan harga saham mereka meskipun mencatatkan prestasi turun naik,” kata Nga dalam satu kenyataan hari ini. 

Beliau berkata dalam kalangan kaunter utama DPS Resources Bhd mencatatkan pertumbuhan harga saham 600 peratus, UEM Sunrise Bhd naik 347 peratus dan WMG Holdings Bhd meningkat 326 peratus dari Januari 2023 hingga Jun 2024. 

“Trajektori positif dijangka berterusan sehingga ke separuh kedua 2024.

“Saya percaya di bawah pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, pasaran hartanah kita akan mempunyai masa depan yang cerah pada tahun-tahun mendatang. 

“Kita perlu berganding bahu untuk meningkatkan reputasi industri kita dan meningkatkan keyakinan pelabur untuk menjadikan pasaran hartanah malahan lebih berdaya tahan,” kata Nga. 

Menurut kenyataan itu, urus niaga pasaran hartanah Malaysia bernilai RM42.31 bilion, dengan lebih  89,000 urus niaga direkodkan dalam suku pertama 2023 (S1 2023).

Manakala pada Suku Pertama 2024, urus niaga pasaran hartanah mencecah RM56.53 bilion, dengan lebih daripada 104,000 urus niaga, menandakan peningkatan sebanyak RM14.22 bilion dari segi nilai.

“Pertumbuhan ketara ini menunjukkan pasaran hartanah Malaysia semakin pulih dan kembali meningkat,” katanya.

— BERNAMA