5 Pelaburan Selamat dan Menguntungkan Dari Duit Pencen KWSP 

Memasuki era pencen adalah suatu fasa yang dinanti-nantikan oleh ramai orang, namun sedikit sahaja yang menggunakan waktu ini untuk menjana pendapatan melalui pelaburan yang berkesan.  

Apa Itu Pencen? 

Pencen adalah masa di mana seseorang dapat menikmati hasil kerja kerasnya tanpa perlu bekerja lagi, baik itu dari sektor awam dengan sistem pencen kerajaan atau dari simpanan KWSP bagi sektor swasta. 

Namun, adakah wang pencen yang diterima setiap bulan mencukupi untuk menampung kehidupan selepas berhenti bekerja?  

Di sinilah pentingnya melabur untuk menggandakan simpanan pencen anda, sambil memastikan pelaburan tersebut selamat dan bijak.  

Berikut adalah lima pelaburan di Malaysia yang dianggap selamat dan menguntungkan untuk dana pencen: 

5 Pelaburan Yang Selamat Dan Menguntungkan 

1. Pelaburan Hartanah 

Pelaburan hartanah adalah pilihan pertama yang selamat untuk menggunakan duit pencen. Baik itu rumah pertama atau kedua, hartanah seringkali menjadi aset stabil yang nilai pelaburannya cenderung meningkat dalam jangka waktu panjang.  

Anda juga boleh mendapatkan pendapatan pasif melalui penyewaan atau menjadikan aset hartanah sebagai servis inap desa (homestay)

2. Pelaburan Emas 

Emas adalah aset yang dikenal sebagai pelaburan paling selamat di dunia, dengan nilai yang cenderung stabil bahkan meningkat di tengah krisis ekonomi.  

Dengan pelaburan emas, baik secara fizikal mahupun digital, anda dapat mengharapkan pulangan yang kukuh, tetapi pastikan anda memilih platform atau institusi yang dipercayai dan disahkan oleh Bank Negara Malaysia. Hati-hati! Pastikan labur emas dapat emas, dan bukan sebaliknya.

3. Pelaburan Tanah 

Tanah adalah aset dengan potensi keuntungan tinggi dan risiko rendah*, terutama jika terletak di lokasi yang strategik.  

Pelaburan ini tidak hanya memberikan keuntungan jangka panjang tetapi ada kelebihannya jika terjadi krisis, kerana nilai tanah cenderung untuk meningkat. 

4. Saham 

Menjadi pemegang saham dalam syarikat-syarikat pilihan boleh menjadi pelaburan yang menguntungkan untuk anda. Dengan ilmu yang betul, saham boleh menjana keuntungan jangka pendek, sederhana dan panjang. Saham juga mempunyai kadar kecairan yang tinggi kerana penjualan saham boleh dilakukan dengan mudah.

Mula dengan modal kecil dari wang lebihan yang ada adalah cara yang selamat untuk masuk ke dunia pelaburan saham tanpa risiko besar.*

Berminat nak buka akaun CDS dengan CGSI (sebelum ini dikenali sebagai CGS-CIMB)? Sekarang dah mudah, boleh buka secara atas talian (online) sahaja. Kelulusan pun segera jika tiada apa-apa isu.

Rujuk tutorial mudah ini > Nak Buka Akaun CDS Online Dengan CGSI (CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Atau klik sini dan masukkan kod remisier/MR SP1M538 pada ruang Remisier Reference.

5. Mata wang Kripto 

Walaupun dikenali sebagai pelaburan berisiko tinggi, mata wang kripto menawarkan potensi keuntungan yang agak menarik. Namun, penting untuk melakukan kajian mendalam dan berhati-hati dalam memilih mata wang atau platform yang stabil dan dipercayai. 

Nak melabur dalam aset digital kripto ini mudah sahaja sebenarnya kerana yang penting anda ada akaun dalam mana-mana platform kripto. Jika anda belum ada akaun Luno, jangan lepaskan peluang dan buka akaun anda di link ini.

Seperti biasa, pastikan hanya guna duit modal yang kita sanggup burnt atau rugi 100%. Perlu ingat untung pasangannya rugi. Pulangan pasangannya risiko.

Tiada pelaburan yang memberi keuntungan tanpa risiko kerugian.

Boleh buka akaun Luno di sini dan claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma. Jika sudah buka akaun, sebelum nak buat pembelian, klik Rewards dan masukkan kod 63B72W. Bila dah deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250, nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Kesimpulan 

Setiap pilihan pelaburan memiliki kelebihan dan risiko masing-masing. Bagi anda yang mempunyai duit lebihan untuk dilabur masa pencen, penting untuk merancang dengan baik dan mempertimbangkan setiap pelaburan dengan bijak.

Dapatkan nasihat dari pakar kewangan untuk meminimumkan risiko dan pastikan bahawa keputusan pelaburan anda adalah berdasarkan target pelaburan yang telah anda tetapkan.

Selamat melabur dan nikmati masa pencen anda dengan aman dan kebebasan kewangan. 

Artikel ini adalah kerjasama antara IQI Global, syarikat agensi hartanah global dan no 1 di Malaysia* dan Malajah Labur. 

*Kami menduduki tangga agensi hartanah no 1 di Malaysia kerana, IQI Global mempunyai rangkungan ejen hartanah yang terbanyak dan juga mempunyai lebih 28 cawangan di seluruh Malaysia, Sabah dan Sarawak. 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Maklumat yang terkandung di dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Semua keputusan pelaburan adalah tanggungjawab individu dan anda harus mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan berlesen sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Pelaburan dalam saham melibatkan risiko dan keuntungan sendiri. Prestasi masa lalu juga tidak menjamin prestasi masa hadapan. Trade at your own risk.

Previous ArticleNext Article

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA