Cara Jual Bitcoin, ETH, XRP, Litecoin Menggunakan Platform Luno

Sebelum ini kami ada kongsikan berkenaan bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno. Alhamdulillah, semakin ramai orang yang terbuka minda mengenai pelaburan baru ini.

Kami juga ada berkongsi bagaimana Cara Beli Aset Digital Seperti Bitcoin Menggunakan Platform Luno. Tapi bila dah beli, mesti nak jual pula untuk dapatkan keuntungan atau lock profit kita.

Jom kita tengok cara-cara untuk menjual Bitcoin dengan menggunakan platform Luno ini.

1. Klik aplikasi Luno dan login

2. Klik ‘Wallets’, tekan SELL dan pilih Bitcoin (atau Ethereum, Litecoin, Ripple) yang anda ingin jual

3. Pilih ‘MYR wallet’, nanti Bitcoin terjual dia akan masuk ke dalam wallet kita

4. Klik ‘Confirm’ untuk pengesahan

5. Masukkan nombor pin 4 digit yang telah ditetapkan semasa pendaftaran akaun Luno

6. Setel, mudah saja kan?

7. Tapi duit tersebut ada dalam wallet, sekarang kita nak pindah ke akaun bank pula. Klik ‘Local Currency’

8. Klik ‘Withdraw’

9. Masukkan maklumat akaun bank, pastikan nama akaun bank adalah sama seperti nama kita dan bukan nama orang lain

10. Masukkan nombor pin 4 digit

11. Pilih akaun bank yang telah didaftarkan sebentar tadi

12. Luno akan caj RM0.10 sebagai yuran pengeluaran. Klik ‘Confirm’

13. Masukkan nombor pin 4 digit

14. Itu saja, tahniah anda telah berjaya memindahkan wang daripada wallet ke akaun bank

15. Status adalah ‘Pending, biasanya ia akan ambil masa 1-2 hari untuk transaksi tersebut berjaya

Cukup mudah untuk jual Bitcoin menggunakan platform Luno ini.

Nak Bitcoin Percuma?

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma masukkan kod 63B72W. Bila dah deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250, nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

AHB Agih Pendapatan Interim 2.50 Sen, Dibayar Pada 15 April Ini

KUALA LUMPUR, 4 April (Bernama) — Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) mengumumkan agihan pendapatan interim  sebanyak 2.50 sen seunit bagi tempoh enam bulan berakhir 31 Mac, 2024, yang akan dibayar pada 15 April, 2024.

Dalam kenyataan bersama hari ini, pihak AHB, Pelaburan Hartanah Bhd (PHB) dan Maybank Asset Management Sdn Bhd (MAM) berkata agihan itu turut membabitkan pengagihan pendapatan asas sebanyak 2.20 sen seunit dan agihan bonus sebanyak 0.30 sen seunit.

Pembayaran bonus dibuat oleh PHB selaku penaja AHB dan akan dibayar kepada 1,000,000 unit pertama yang dimiliki oleh setiap pemegang unit.

“AHB akan membuat pembayaran berjumlah RM116.6 juta kepada kira-kira 80,000 pemegang unit untuk agihan pendapatan kali ini. Pendapatan pemegang unit tidak hanya dikecualikan daripada cukai, tetapi juga telah dizakatkan.  

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif PHB Mohamad Damshal Awang Damit berkata agihan itu menunjukkan strategi pelaburan kumpulan itu yang kukuh dalam menguruskan portfolio hartanah.

“Kami secara strategik membina portfolio AHB kepada RM20 bilion menjelang 2030 dengan secara selektif memperoleh hartanah yang menghasilkan pendapatan serta mengambil bahagian dalam pembangunan hartanah dalam sektor sasaran seperti penjagaan kesihatan, industri dan pendidikan,” katanya.

Selain itu, Mohamad Damshal berkata hampir keseluruhan daripada satu bilion unit tambahan AHB yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Oktober 2023, telah dilanggan.

Ini, kata beliau, membuktikan kepentingan dana pendapatan AHB yang stabil dan dipercayai oleh pelabur, terutamanya dalam merancang portfolio pelaburan keseluruhan mereka.

— BERNAMA

Baca juga: Tutorial Melabur Unit Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Guna Maybank2u