Cara Beli Kripto Seperti Bitcoin Menggunakan Platform Luno

Sejak baru-baru ini, aset digital atau yang dikenali sebagai mata wang kripto semakin hangat diperkatakan. Maklumlah, Bitcoin yang dahulunya hampir mencecah setinggi USD20,000 pada hujung tahun 2017 akhirnya crash dan jatuh ke paras USD3,000 saja.

Bermula tahun 2020 apabila kita dilanda pandemik Covid-19, harga Bitcoin semakin meningkat. Terkini, harga Bitcoin telah pun memecah paras USD50,000 dan dijangka akan naik lagi.

Maka, ramailah yang mula bergiat aktif dalam meneroka pasaran aset digital ini. Nak beli Bitcoin dan aset digital lain, kita kena buka akaun dulu.

Boleh rujuk artikel Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno. Pastikan anda buka dengan salah satu daripada tiga platform yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia iaitu Luno, SINEGY dan Tokenize.

Tapi sebelum nak buat pembelian, klik Rewards dan masukkan kod 63B72W. Bila dah deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250, nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Atau pun klik saja link ini https://www.luno.com/invite/63B72W

5 Langkah Mudah Nak Beli Aset Digital Seperti Bitcoin Menggunakan Platform Luno

1. Login ke akaun Luno anda. Ini merupakan paparan aplikasi tersebut, klik butang Buy.

2. Deposit duit / Top-up dulu wallet

3. Masih ingat lagi syarat untuk dapat RM25 Bitcoin percuma?

Lepas masuk kod 63B72W, minima pembelian adalah RM250 tapi itu tak termasuk kos transaksi beli Luno lagi.

Nak selamat, masukkan RM300 minima.

4. FPX akan caj 70 sen untuk setiap transaksi

5. Guna Maybank2U pun mudah

Tahniah kerana berjaya beli aset digital kita yang pertama menggunakan Luno. Bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin pun dah masuk

Mudah kan? Anggaplah aset digital ini sebagai pelaburan jangka masa panjang. Ianya juga sesuai sebagai tempat untuk kita pelbagaikan portfolio pelaburan.

Guna saja teknik simpan dan peram, nak topup setiap bulan atau setiap minggu pun boleh. Tapi pastikan kita beli melalui platform yang diiktiraf.

Bila dah beli, mestilah kita kena tahu cara nak jual kan? Nanti kami akan kongsikan dalam artikel akan datang.

Eh kejap, betul ke pelaburan aset digital ini patuh Syariah? Jom dengarkan penjelasan Dr. Zaharuddin yang merupakan pakar dalam bidang muamalat dan kewangan Islam.

Baca: Aset Digital Menurut Perspektif Syariah (KEPUTUSAN MAJLIS PENASIHAT SYARIAH
SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA 31 Disember 2020)

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Eq8, Yayasan Waqaf Malaysia Lancar ETF Wakaf Pertama Di Bursa Malaysia Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Kenanga Investors Bhd, Eq8 Capital Sdn Bhd mengumumkan kerjasama strategik baharu dengan Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) bagi pelancaran dana dagangan bursa (ETF) bercirikan wakaf pertama di Bursa Malaysia tahun ini.

Eq8 berkata kerjasama berkenaan adalah perkongsian berterusan antara syarikat induknya dan YWM sejak pelancaran Dana Wakaf Al-Ihsan Kenanga pada 2021, diikuti dengan Siri Kemampanan Kenanga: Dana Wakaf Musa’adah Kecemasan pada 2022.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Kenanga Investors Datuk Ismitz Matthew De Alwis berkata kumpulan itu akan terus meneraju tanggungjawab untuk mempromosikan produk pasaran modal berkaitan wakaf.

“Kami yakin inisiatif baharu ini akan menyumbang dengan lebih besar kepada pertumbuhan pasaran ETF dengan menarik pelabur yang bukan sahaja berminat dengan manfaat kewangan ETF seperti kepelbagaian dan mudah tunai,  malah memberi impak sosial yang positif melalui pelaburan mereka.

“Dengan menyatukan keuntungan kewangan dengan pulangan sosial, kami boleh menarik minat pelabur yang lebih luas, menggalakkan inovasi dan pengembangan yang lebih besar dalam sektor ETF,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Eq8 Umar Alhadad berkata ETF bercirikan wakaf baharu itu dihasilkan untuk mencapai pertumbuhan modal dan pengagihan pendapatan yang stabil dengan melabur dalam kepelbagaian portfolio yang mematuhi prinsip Syariah.

Selaras dengan ciri produk wakaf yang dicadangkan, beliau berkata sebahagian daripada pendapatan yang diraih akan diagihkan kepada sektor seperti pendidikan, penjagaan kesihatan, pemerkasaan ekonomi dan pemeliharaan atau pembangunan alam sekitar.

“Pendekatan pelaburan dua impak kami memastikan pelabur berupaya meraih keuntungan pada masa sama, melaksanakan perbezaan yang signifikan dalam komuniti di samping mencapai matlamat kewangan mereka,” katanya.

— BERNAMA