Cypark Terbitkan Tranche Ketiga Sukuk Musharakah Kekal RM165 Juta

KUALA LUMPUR, 26 Sept (Bernama) — Cypark Renewable Energy Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Cypark Resources Bhd telah menerbitkan tranche ketiga Sukuk Musharakah Kekal sebanyak RM165 juta dalam nilai nominal atas dasar tidak bercagar daripada saiz terbitan sehingga RM265 juta di bawah Program Sukuk Musharakah Kekal (Penerbitan Tranche Ketiga).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, Cypark Resources berkata hasil yang diperoleh daripada penerbitan Tranche Ketiga itu akan digunakan untuk modal kerja, perbelanjaan modal, pembayaran balik pembiayaan dan pinjaman sedia ada, membayar kos dan perbelanjaan lain yang berkaitan dengan penerbitan Program Sukuk Musharakah Kekal.

“Penerbitan itu telah dilanggan sepenuhnya oleh Jakel Capital Sdn Bhd, pemegang saham utama syarikat, berdasarkan hasil pasaran yang setanding dengan terbitan Program Sukuk Musharakah Kekal,” katanya.

Cypark Resources juga berkata dengan selesainya penerbitan Tranche Ketiga juga menandakan selesainya Program Sukuk Musharakah Kekal.

RHB Investment Bank Bhd merupakan penasihat utama, pengatur utama dan pengurus utama bagi Program Sukuk Musharakah Kekal dan juga pengurus utama bagi penerbitan Tranche Ketiga.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA