MBA: Biodiesel Sawit Berdepan Sekatan Disebabkan EU RED III, Peraturan EPA AS

PUTRAJAYA, 3 Okt (Bernama) — Biodiesel sawit terus berdepan sekatan di bawah Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui Kesatuan Eropah (EU RED III) dan garis panduan Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) AS, kata Persatuan Biodiesel Malaysia (MBA) hari ini. 

Presiden MBA UR Unnithan berkata garis panduan RED III dan EPA AS masih memberi tumpuan kepada bahan api biodiesel berbanding biodiesel sumber lain dan ia sumber pengeluaran yang tidak mampan.

“Ini adalah tidak adil dan saya ingin menggunakan platform ini untuk menggesa kita semua, termasuk kerajaan Malaysia dan juga mereka di seluruh dunia, bagi membina konsensus global walaupun wujudnya masalah yang jelas, tetapi tiada sesiapa yang mahu membincangkan, iaitu perubahan kegunaan tanah secara tidak langsung (ILUC). ILUC adalah salah satu sebab minyak sawit telah disisihkan dan diharamkan untuk dieksport.

“Sehubungan itu, saya menggesa kita semua untuk bekerja dalam konsensus global dan menggunakan metrik untuk membuktikan bahawa kita tidak menyebabkan penebangan hutan dan benar-benar menggunakan sumber yang mampan,” katanya berucap di Persidangan Biodiesel Sawit Keempat di sini hari ini.

Bertemakan “Mengimbangi Pengecualian Karbon, Sekuriti Tenaga dan Impak Sosial”, persidangan yang dihoskan MBA pada 2-4 Oktober telah menarik lebih daripada 100 perwakilan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA