Tidak Labur Simpanan Pendeposit Dalam Pelaburan Berisiko Tinggi Adalah Langkah Terbaik TH – Pakar

KUALA LUMPUR, 7 Mac (Bernama) — Langkah Lembaga Tabung Haji (TH) tidak melaburkan simpanan pendeposit dalam pelaburan berisiko tinggi, dilihat tepat untuk memastikan institusi itu terus berupaya memberikan pulangan positif kepada penyimpan.

Penganalisis Ekonomi Universiti Kuala Lumpur (UniKL) Business School Prof Dr Aimi Zulhazmi Abdul Rashid berkata tindakan itu seiring dengan strategi TH yang berhati-hati dalam mengekalkan daya tahan pelaburan berlandaskan pendekatan Alokasi Aset Strategik bagi menghadapi persekitaran yang tidak menentu.

“Dalam pelaburan, setiap penyimpan perlu memahami konsep pulangan tinggi mestilah mempunyai risiko yang tinggi, begitu juga sebaliknya. Sangat sukar dicari pulangan yang tinggi berdasarkan risiko yang rendah.

“Pelaburan yang dibuat adalah berlandaskan prinsip syariah, iaitu TH mampu memberi pulangan yang berpatutan setelah pembayaran zakat sebanyak 2.5 peratus dilunaskan bagi pihak pendeposit. Pelaburan wang pendeposit adalah selari dengan prinsip pelaburan yang halal dan berhemat,” katanya ketika dihubungi Bernama baru-baru ini.

Pada 9 Feb lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata pengumuman dan agihan keuntungan TH bagi tahun kewangan 2023 dijangka dibuat pada April iaitu selepas audit penuh selesai dijalankan.

Sebelum ini, TH mengumumkan agihan keuntungan bagi tahun kewangan 2022 adalah pada kadar 3.10 peratus setelah mengambil kira zakat 2.57 peratus, melibatkan jumlah agihan sebanyak RM2.65 bilion kepada lebih 8.7 juta pendeposit.

Aimi Zulhazmi berkata walau bagaimanapun, pendeposit perlu memahami bahawa TH juga bertanggungjawab membiayai kos mengerjakan haji yang terus meningkat setiap tahun dan pada masa sama masih lagi perlu mengagihkan dividen.

“Justeru, penyimpan perlu menerima hakikat bahawa tanggungjawab ini mengekang keupayaan TH dalam memberikan agihan keuntungan yang lebih memberangsangkan. Bantuan Kewangan Haji secara bersasar juga meningkat saban tahun akibat kenaikan kos dan ini semua di luar kawalan TH,” katanya.

Beliau berkata TH membiayai sebanyak RM265 juta bantuan bayaran haji pada 2023, dan bantuan itu dijangka meningkat tahun ini kepada RM350 juta berdasarkan kos kenaikan bagi setiap jemaah haji.

Seiring perkembangan semasa, TH juga perlu menghadapi faktor luar kawalan seperti krisis geopolitik yang berlarutan di Eropah Timur dan Asia Barat, penurunan nilai mata wang ringgit dan aliran pasaran kewangan dunia yang berteraskan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (Fed), katanya.

“Pengumuman Bank Negara Malaysia bahawa Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi suku keempat 2023 adalah sebanyak 3.0 peratus dan 3.7 peratus untuk keseluruhan 2023.

“Ia dalam jangkaan iaitu prestasi semasa ekonomi tidak dapat mencapai sasaran awal kerajaan di antara 4.0 peratus hingga 4.5 peratus untuk 2023, yang selari dengan ekonomi global yang lesu,” katanya.

Faktor-faktor tersebut banyak mempengaruhi prestasi pelaburan portfolio Tabung Haji bagi 2023, jelas beliau.

Sementara itu, Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid menjangkakan kadar hibah atau dividen TH untuk tahun kewangan 2023 yang akan diumum pada April adalah stabil atau lebih, namun tidak jauh daripada 3.10 peratus agihan keuntungan tahun kewangan 2022.

“Strategi pelaburan Tabung Haji sentiasa mempelbagaikan kelas aset mereka, termasuk dari segi pendedahan kepada saham di peringkat global. Berdasarkan prestasi aktiviti pasaran global tahun lepas yang mungkin memberangsangkan, itu juga akan membantu pendapatan pelaburan TH bagi 2023,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

AHB Agih Pendapatan Interim 2.50 Sen, Dibayar Pada 15 April Ini

KUALA LUMPUR, 4 April (Bernama) — Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) mengumumkan agihan pendapatan interim  sebanyak 2.50 sen seunit bagi tempoh enam bulan berakhir 31 Mac, 2024, yang akan dibayar pada 15 April, 2024.

Dalam kenyataan bersama hari ini, pihak AHB, Pelaburan Hartanah Bhd (PHB) dan Maybank Asset Management Sdn Bhd (MAM) berkata agihan itu turut membabitkan pengagihan pendapatan asas sebanyak 2.20 sen seunit dan agihan bonus sebanyak 0.30 sen seunit.

Pembayaran bonus dibuat oleh PHB selaku penaja AHB dan akan dibayar kepada 1,000,000 unit pertama yang dimiliki oleh setiap pemegang unit.

“AHB akan membuat pembayaran berjumlah RM116.6 juta kepada kira-kira 80,000 pemegang unit untuk agihan pendapatan kali ini. Pendapatan pemegang unit tidak hanya dikecualikan daripada cukai, tetapi juga telah dizakatkan.  

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Eksekutif PHB Mohamad Damshal Awang Damit berkata agihan itu menunjukkan strategi pelaburan kumpulan itu yang kukuh dalam menguruskan portfolio hartanah.

“Kami secara strategik membina portfolio AHB kepada RM20 bilion menjelang 2030 dengan secara selektif memperoleh hartanah yang menghasilkan pendapatan serta mengambil bahagian dalam pembangunan hartanah dalam sektor sasaran seperti penjagaan kesihatan, industri dan pendidikan,” katanya.

Selain itu, Mohamad Damshal berkata hampir keseluruhan daripada satu bilion unit tambahan AHB yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Oktober 2023, telah dilanggan.

Ini, kata beliau, membuktikan kepentingan dana pendapatan AHB yang stabil dan dipercayai oleh pelabur, terutamanya dalam merancang portfolio pelaburan keseluruhan mereka.

— BERNAMA

Baca juga: Tutorial Melabur Unit Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) Guna Maybank2u