8 Tips Pelaburan Saham Daripada Peter Lynch

“Learn to Earn, Beating the Street, One Up on Wall Street”

Pernah dengar ketiga-tiga tajuk tersebut? Itu adalah tajuk-tajuk buku yang dihasilkan oleh Peter Lynch yang merupakan seorang pelabur saham terkenal dari Amerika Syarikat.

Peter Lynch juga amat disenangi ramai dengan sikapnya yang dermawan dan tidak jemu berkongsi ilmu. Beliau menguruskan syarikat pelaburan yang terkenal iaitu Fidelity Magellan bermula dari tahun 1977 lagi sehinggalah 1990. 

Beliau berjaya kembangkan aset dana yang dilaburkan daripada USD20 juta kepada USD14 bilion, dengan memperolehi keuntungan purata sebanyak 29% setahun.

Peter Lynch selalu menghadiri seminar pelaburan dan berkongsi mengenai kejayaan beliau. Menurut salah satu artikel hasil Kaushal Majmudar, CFA, dalam salah satu seminar pelaburan di New York pada tahun 2005, Peter Lynch berkongsi 8 tips pelaburan saham yang penting untuk semua pelabur.

1. Wajib Kenal Syarikat

Kenali syarikat yang ingin dibeli dengan lebih baik. Bukan sahaja syarikat, semua bisnesnya juga anda mesti ambil tahu.

2. Ada Hal Yang Tidak Berguna

Meramal ekonomi negara, dunia dan kadar faedah sebenarnya adalah tidak berguna. Jangan buang masa meramal.

3. Kenal Pasti Syarikat Yang Bagus

Kita ada banyak masa untuk mengenal pasti syarikat yang sangat bagus. Ketahui dan kenal pasti dengan teliti mana satu yang bagus untuk masa hadapan yang baik.

4. Berhati-hati

Kebanyakan pelaburan berbeza, yang nampak elok tak semestinya banyak untung. Elakkan terjebak dengan peluang pelaburan yang sentiasa menjanjikan keuntungan dan indah-indah belaka.

5. Pengurusan Syarikat

Pengurusan syarikat adalah sangat penting dan perlu diberi perhatian. Kita kena pastikan pihak pengurusan syarikat memang berpengalaman dan mampu membawa syarikat ke peringkat yang lebih tinggi.

6. ‘Be Humble’

Selalulah merendah diri dalam setiap perkara sama ada ia besar atau kecil, hebat atau tidak. Jangan terlalu berbangga takut kelak akan memakan diri.

7. Fahami Sebaiknya

Belajarlah untuk memahami setiap perkara sebaiknya. Sebelum membeli saham juga, anda harus tahu kenapa anda perlu membelinya. Cuba jelaskan kenapa anda harus beli saham tersebut.

8. Fokus

Banyak perkara yang bakal membimbangkan kita, tetapi kita hanya perlu fokus pada 1 perkara sahaja iaitu fakta syarikat.

Peter Lynch mempunyai pendirian dan pendapatnya tersendiri iaitu memahami bisnes yang kita beli sebaik-baiknya. Beliau menyarankan untuk kita melukis di atas sekeping kertas dengan menggunakan krayon. 

Dengan itu, kita dapat memahami gambaran dengan lebih jelas lagi. Jangan sesekali terganggu dengan khabar angin pasaran tetapi fokus kepada kualiti syarikat dan pelaburan untuk tempoh masa yang panjang.

Untuk anda yang sedang kerja makan gaji, teruskan bekerja dan belajar cara buat duit tambahan dengan menjadi seorang Swing Trader!

Dalam Webinar Swing Trading ini anda akan belajar:

✔ Cara bagaimana untuk tak perlu monitor saham hari-hari untuk buat duit
✔ Cukup sekadar trade seminggu atau sebulan sekali
✔ Mantapkan ilmu teknikal untuk Sharp Entry dan Sharp Exit

Daftar sekarang -> thekapital.my/swingtrading

Iklan

Previous ArticleNext Article

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur