Anda Masih Baru Dalam Saham? Amalkan 5 Tabiat Ini

Tujuan kita belajar saham semestinya untuk melaburkan wang bukannya meleburkan wang. Jika anda merupakan newbies dan masih lagi mencari rentak untuk berjaya mengembangkan wang melalui saham, anda boleh amalkan tips ringkas ni.

1. Kegunaan Stop Loss

Kerugian dalam trading tidak dapat dielakkan. Malah trader yang terbaik pun boleh kerugian. Akan tetapi mereka bijak meminimakan kerugian kerana mereka tahu bila untuk keluar dari pasaran apabila set up trading mereka tidak menjadi.

Malangnya, ramai trader baru tidak suka menerima bahawa mereka salah dan membiarkan kerugian berterusan sehingga tidak terkawal. Bagi menetapkan stop loss, anda boleh menggunakan kaedah risk reward ratio ataupun melihat kepada paras support yang terdekat.

Baca : Teknik Cut Loss, Minimakan Kerugian

2. Matlamat Yang Jelas

Traders perlu mempunyai investment objective yang jelas. Contohnya long term, medium term dan short term. Ini adalah supaya mereka tahu strategi apa yang sesuai untuk digunakan dan tetapan timeframe mana yang sesuai untuk diguna pakai

3. Membuat Perancangan atau Trading Plan

Jika anda merancang untuk menang, anda tidak akan pergi ke perlawanan tanpa pelan permainan, yang bermaksud memulakan trading tanpa sebarang strategi. Mereka yang tidak mempunyai pelan dalam fikiran akan mendedahkan diri mereka kepada kesilapan psikologi yang boleh menyebabkan mereka kerugian.

Sebagai contoh, trading plan anda perlu ada:

  • Jenis pasaran yang akan anda trade (equity, warrant, futures)
  • Timeframe yang akan digunakan (minutes, daily, weekly)
  • Trading entry (buy on breakout, buy on rebound, buy on pullback)
  • Take profit target dan stop loss order

4. Trading Journal

Membuat trading journal adalah tugas penting dalam mana-mana prestasi atau usaha berorientasikan matlamat. Kuncinya adalah untuk mempunyai beberapa cara untuk menjejaki dan terus memberi tumpuan untuk meningkatkan prestasi anda.

Ia bertindak seperti report card yang dapat menunjukkan prestasi anda dalam aktiviti perdagangan saham.

5. Cari Strategi Sesuai

Ramai trader baru yang telah trading selama berbulan-bulan tetapi masih belum menentukan strategi yang sesuai dengan mereka. Buat permulaan, adalah normal jika kita masih mencari-cari rentak untuk berdagang saham.

Akan tetapi bila anda dah jumpa strategi yang sesuai, teruskan berlatih kerana trader sepatutnya fokus satu strategi sehingga betul- betul mahir.

Memetik kata-kata Bruce Lee:

“I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who had practiced one kick 10,000 times.”

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA