Bernie Madoff, Raja Skim Ponzi Terbesar Dalam Sejarah Dunia Pelaburan Wall Street

Skim Ponzi atau skim cepat kaya adalah benda yang tidak asing yang dalam masyarakat kita pada hari ini. Skim ini paling popular yang digunakan untuk menipu segenap lapisan masyarakat, dari golongan pelajar universiti sehinggalah golongan pesara.

Skim ini seolah-olah tidak dapat dipisahkan daripada orang ramai, disebabkan keinginan untuk kaya dengan cepat tanpa berusaha pada kadar yang sepatutnya. Dari hari ke hari pendedahan yang dilakukan oleh media sosial dan media massa, masih terdapat banyak lagi mangsa penipuan yang berjaya ditipu menggunakan teknik ini.

Kebanyakan skim ini tidak mempunyai model perniagaan yang jelas, tetapi sekadar menggunakan teknik psikologi dengan menayangkan deretan kereta mewah,rumah besar dan percutian mewah.Sekiranya skim ala-ala Islamik sikit, umrah dan haji akan dijadikan umpan untuk menarik pelabur Islam yang baru.

Sejarah Skim Ponzi Dunia

Skim Ponzi yang pertama kalinya wujud didalam dunia ini telah dicatat dalam rekod jenayah adalah diasakan oleh Charles Ponzi yang berasal dari Itali. Sepanjang kerjaya dia sebagai seorang penyangak, beliau telah berjaya menipu  beribu-ribu orang termasuk duit tunai sebanyak USD 10 juta hasil dari penipuan yang dijalankan melalui skim pelaburan yang diasaskanya.

Charlie Ponzi,pengasas kepada sistem Ponzi.Imej dari www.biography.com

Kerana kehebatan dan kelicikanya, nama skim ini telah diabadikan sempena dengan nama beliau kerana skim ini adalah skim yang paling berkesan untuk menipu orang ramai. Maka lahirlah pelbagai konsep penipuan yang dijalankan oleh pihak penyagak hasil dari idea yang diasakan oleh beliau. Di luar negara mahupun dalam negara konsep diguna pakai dalam skim ini adalah hampir sama.

Bagaimana Skim Ponzi Ini Berjalan?

Secara mudahnya, skim Ponzi ini dengan menjanjikan pulangan keuntungan yang tidak masuk akal kepada peserta pelabur. Pelabur baru hedaklah melabur dalam sesuatu syarikat tertentu pada tempoh tertentu. Hasil duit kemasukan dari ahli baru akan digunakan untuk membayar bonus kepada ahli yang lama.

Kebiasaanya peserta yang terawal yang join skim ini akan dapat bayaran balik mengikut apa yang dijanjikan oleh syarikat atau pihak persendirian. Benda ini dilakukan adalah sekadar untuk mengaburi mata peserta yang baru supaya teras kepercayaan dapat dibina di antara penyangak dan peserta baru.

Sejarah Hidup Bernie Madoff

Jika negara kita popular dengan skim pelaburan yang dilakukan oleh Pak Man Telo, di Amerika Syarikat pula  popular dengan penipuan yang dilakukan oleh Bernard Lawrence Madoff. Beliau dilahirkan di kota New York pada 29 April 1938.

Bapanya berasal dari keturunan Yahudi dan merupakan pendatang dari Poland, manakala ibunya yang juga merupakan pendatang yang berasal dari Romania. Bapanya dahulu seorang tukang paip yang miskin sebelum sampai ke kota New York.

Mereka berdua berkahwin pada tahun 1932. Selepas beberapa lama menetap di New York, bapanya mula mengorak langkah dalam pelaburan saham di Wall Street bersama dengan ibunya.

Madoff mendapat pendidikan awalnya di sekolah Far Rockaway High School yang merupakan sebuah sekolah terpilih di kota New York. Selepas itu, beliau meneruskan pengajianya ke University Alabama selama setahun dan bertukar  ke University Hofstra ke peringkat ijazah dalam bidang sains politik pada tahun 1960.

Setahun sebelum beliau dia telah berkahwin dengan Ruth Alpern yang merupakan kawan lamanya dari sekolah menengah .Mereka dikurniakan dua orang anak lelaki hasil daripada perkahwinan ini.

Permulaan Kerjaya Bernie Madoff

Beliau menubuhkan syarikat Bernard L. Madoff Investment Securities bersama dengan isterinya. Dia memulakan syarikat pelaburan menggunakan modal sebanyak USD 5000 hasil daripada simpananya ketika menjadi seorang pengawal pantai dan juga duit yang dipinjamkan oleh mertuanya sebanyak USD50,000.

Madoff sewaktu kemuncak kejayaan syarikatnya.imej dari www.telegraph.co.uk

Syarikat pelaburanya berkembang dengan pesat berbanding dengan pesaingnya kerana berjaya membawa perubahan dalam industri saham dengan mengaplikasi penggunaan komputer semasa urusan jual beli saham yang mana pada ketika itu masih popular beli saham secara manual.

Dia juga merupakan salah seorang arkitek yang memperkenalkan kepada Nasdaq (pasaran saham kedua terbesar di dunia) yang membawa kepada penggunaan sistem elektronik pada sepenuhnya pada dekad 70-an untuk transaksi jual beli saham.

Madof juga pernah menjadi pengerusi Nasdaq pada tahun 1990,1991 dan 1993. Pada zaman kemuncak kegemilangan syarikat pelaburanya, beliau pernah berdagang sebanyak 9% nilai saham NYSE pada dekad 90-an. Satu nilai yang sangat besar dalam industri pelaburan.

Beliau juga terkenal sebagai pelobi ahli politik yang bertanding dalam pilihan raya sejak tahun 1991 dan cenderung untuk menyokong parti Demokrat. Ini adalah bertujuan untuk mengugukuhkan kedudukan dan pengaruhnya di kalangan ahli politik.

Tembelang Madoff Pecah Akhirnya

Bak kata pepatah Melayu,sepandai-pandai tumpai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Pada tahun 2008, segala penipuan dan tembelang Madoff selama hampir 50 tahun telah pun terkantoi. Pada tahun tersebut, ekonomi Negara Amerika telah mengalami kegawatan ekonomi yang sangat teruk selepas tahun 1929.

Perkara ini terbongkar apabila Madoff mengumumkan akan memberi bonus kepada pelaburnya lebih awal dari jangkaan dan terdapat pelabur yang panik ingin mengeluarkan duit dari firma pelaburannya sebanyak USD 7 billion dolar. Perbuatan ini mengejutkan anaknya kerana pada kedudukan ekonomi yang semakin tenat, bagaimana bapanya mampu untuk memberi jaminan bonus kepada pelabur.

Akhirnya pada 11 Disember 2008, Madoff telah ditahan diatas pertuduhan menjalankan skim Ponzi yang paling besar dalam sejarah Wall Street iaitu sebanyak USD65 billion. Tangkapan ini dibuat selepas anak bongsunya sendiri yang menghubungi pihak FBI untuk melaporkan tentang jenayah yang dilakukan oleh bapanya.

Madoff mengaku bersalah diatas pertuduhan yang dibaca ke atasnya iatu sebanyak 11 kesalahan. Madoff telah dijatuhkan hukuman penjara selama 150 tahun ketika dia berusia 70 tahun.

Harry Markopolos,orang pertama menyedari tembelang Madoff. Imej dari alchetron.com

Sebelum peristiwa penangkapanya dibuat, terdapat seorang penyiasat telah membongkarkan kegiatan yang dilakukan oleh Madoff ini. Penyiasat tersebut bernama Harry Markopolos. Dia telah mendedahkan penipuan Madoff sebanyak tiga kali dari tahun 2000,2001 dan 2005 kepada pihak berkuasa Amerika, tetapi tetap tidak diendahkan oleh pihak terbabit.

Dia mendapat arahan untuk menyiasat kes ini apabila bos di syarikatnya mengarahkannya untuk menyiasat pelaburan syarikat Madoff kerana keuntungan daripada pelaburan Madoff sangat luar biasa berbanding dengan syarikat pelaburan yang lain

Dia mengambil masa selama empat jam untuk menilai data pelaburan dari syarikat pelaburan Madoff dan mengambil masa lima minit untuk membuat kesimpulan bahawa itu hanyalah sebuah skim Ponzi, bukan pelaburan ke atas syarikat di Wall Street.

Mangsa Penipuan Madoff

Imej dari www.bankrate.com

Mangsa penipuan Madoff adalah terdiri daripada selebriti, pihak bank, dan orang persendirian. Sukar untuk mengatakan tidak kepada Madoff kerana mengikut track rekod palsu yang dicipta oleh beliau menunjukan bahawa beliau adalah seorang pelabur yang sangat hebat di Wall Street

Maka tidak hairanlah orang kenamaan turut serta dalam pelaburan yang dijalankan oleh Madoff. Di antara golongan kenamaan yang terlibat dalam pelaburan ini adalah Steven Spielberg, Kevin Bacon, Kyra Sedgwick, Elie Wiesel, Sandy Koufax, Eric Roth, Larry King, Zsa Zsa Gabor, Jeffrey Katzenberg, John Malkovich dan Eliot Spitzer. Selain itu juga, golongan bilionaire juga tidak terlepas daripada melabur bersama Madoff.

Di antara bilionaire yang telah melabur bersama Madoff adalah Norman Braman, Mort Zuckerman, Liliane Bettencourt, Alicia Koplowitz, David Gottesman dan kesemuanya mengalami nasib yang malang kerana kehilangan semua wang pelaburan setelah melaburkannya ke dalam syarikat Madoff.

Ada di antara mangsa pelaburanya yang telah membunuh diri kerana tidak sanggup menerima hakikat yang mereka telah kehilangan sejumlah wang yang sangat besar ditangan Madoff. Di antaranya adalah Charles W. Murphy, Rene-Thierry Magon de la Villehuchet dan William Foxton.

Kebanyakan mangsa penipuan Madoff ini adalah di kalangan orang berketurunan Yahudi sendiri. Menurut isterinya pula, mereka pernah cuba untuk membunuh diri selepas mengetahui kes jenayah yang dilakukan oleh Madoff dengan menelan pil tidur secara berlebihan, tetapi takdir menetukan bahawa ajal mereka belum sampai lagi untuk meninggal.

Kenapa Penipuan Madoff Sukar Dikesan?

Disebabkan Madoff ini seorang yang sangat licik,segala penipuan yang dilakukan olehnya tidak dapat dihidu oleh pihak berkuasa. Ini kerana Madoff yang merupakan seorang yang sangat berpengaruh di Wall Street dan merupakan perintis dalam gerak kerja pelaburan di dalam pasaran Wall Street. Jadi segala gerak kerja yang dijalan oleh pihak berkuasa dapat dibaca oleh Madoff dengan jelas.

Investigating Dale Cooper GIF by Twin Peaks on Showtime - Find & Share on GIPHY

Imej dari giphy

Susah betol cari temberang Madoff ni

Selain daripada itu, beliau memperkenalkan syarikat pelaburannya kepada pelangan baru melalui mulut ke mulut dan juga mempunyai ramai kenalan di kalangan pihak berkuasa dan salah seorang anak saudaranya telah berkahwin dengan pegawai tinggi yang bekerja dengan pihak berkuasa.

Pembalasan Yang Diterima Oleh Madoff

Selain daripada dihukum penjara selama 150 tahun, Madoff terpaksa berperang dengan jiwanya sendiri. Jiwanya tidak tenang bila mana mengetahui bahawa anak sulung telah membunuh diri dengan cara menggantungkan diri pada tahun kedua ulang tahun penangkapannya.

Sad This Is Too Much GIF - Find & Share on GIPHY

Imej dari giphy

aku dah tak tahannn…

Tindakan itu dibuat kerana tidak sangup menerima tekanan bekas pelabur yang meminta bayaran balik dari apa yang dilaburkan dalam firma pelaburan ayahnya itu, dan namanya masih lagi dalam pemerhatian pihak berkuasa.

Anak bongsunya pula meninggal disebabkan oleh penyakit kanser. Di dalam penjara, dia bangun seawal 4.30 pagi kerana tidak dapat lelapkan mata kerana memikirkan nasib yang menimpa anaknya kerana tindakan yang dilakukanya. Tekanan menghantui hidupnya memikirkan anaknya yang tidak dapat memaafkan perbuatanya itu.

“Kehilangan dua anak kesayangan adalah sesuatu yang sangat pedih bagi saya berbanding dengan hukuman kesalahan menipu orang ramai”-Bernie Madoff dipetik dari dailymail.co.uk

Selain itu juga, dia mendapat balasan dengan serangan jantung dan kegagalan buah pinggang dan dia mendakwa tidak mendapat rawatan dialisis yang sepatunya diperlukan oleh beliau. Dia juga mendapat bayaran sebanyak USD 40 sebulan hasil dari kerja yang dilakukanya di penjara.

Penubuhan Yayasan Pembayaran Balik

Setelah temberang Madoff berjaya dibongkar, pihak kerajaan Amerika telah menubuhkan satu yayasan untuk memulangkan balik duit yang diambil oleh Madoff. Yayasan ini ditubuhkan oleh pihak berkuasa yang diketuai oleh peguam yang berpengalaman sebagai pengerusi yayasan tersebut.

Yayasan ini akan megambil masa yang lama untuk memulangkan jumlah duit yang telah ditipu oleh Madoff memandangkan jumlah duit yang ditipu itu terlalu besar. Setakat ini jumlah dari yayasan terkumpul adalah sebanyak USD 12 bilion dan wang yang telah dikembalikan kepada mangsa adalah sebanyak USD 9 billion.

Kehidupan Ahli Keluarga Madoff Selepas Hampir Satu Dekad Beliau Dipenjarakan

Tahun hadapan genaplah satu dekad Madoff berada didalam penjara.Memandangkan Madoff hanya mempunyai dua orang anak dan seorang isteri, dia telah pun kehilangan 50% ahli keluarganya kerana kedua-dua anak lelakinya telah pun meninggal dunia.

“Segala penipuan yang dilakukan oleh bapa saya telah membunuh anaknya secara pantas, iaitu abang saya yang mati membunuh diri dan membunuh saya secara perlahan memandangkan kanser saya semakin merebak”-Andrew Madoff petikan dari dailymail.co.uk

Ruth Madoff isteri kepada Bernie Madoff. Imej dari www.slate.com

Isterinya pula dilihat hidup seperti kebanyakan wanita Amerika dengan memandu kereta Toyota prius dan hanya membeli perabut di gedung Ikea yang mana sebelum ini dia hidup dalam kemewahan hasil dari penipuan yang dilakukan oleh suaminya.

Pesanan Bernie Madoff Kepada Para Pelabur

Madoff yang kini meringkuk didalam penjara dan dijadualkan bebas pada 4 November 2139 sempat berpesan kepada semua pelabur di luar sana supaya tidak melabur dalam mana skim yang mereka sendiri tidak faham akan perniagaan yang dijalankan oleh syarikat terbabit.

Selain itu juga, nasihatnya lagi jika kita tidak berasa selamat atau ragu dengan duit pelaburan kita, segeralah keluarkan duit itu dari syarikat pelaburan dan untuk lebih selamat lagi, setiap dua tahun sekali, kita perlu keluarkan duit dari syarikat pelaburan yang kita labur untuk memastikan syarikat itu adalah sah di sisi undang-undang.

The Wizard of Lies, kisah perjalanan hidup Madoff. imej dari www.imdb.com

Kisah perjalanan hidupnya juga telah diabadikan dalam drama oleh saluran telivisyen berbayar HBO di mana wataknya dilakonkan oleh Robert De Niro. Kalau korang ada masa bolehlah layan cerita ni untuk mengetahui taktik penipuan yang dilakukannya selama hampir 50 tahun dalam industri pelaburan di Wall Street.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM