Bursa Malaysia Ambil Alih Peranan Persatuan Perhubungan Pelabur Malaysia

KUALA LUMPUR, 5 Julai (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd hari ini mengumumkan ia mengambil alih peranan Persatuan Perhubungan Pelabur Malaysia (Mira).

Bursa Malaysia dalam satu kenyataan berkata operasi Mira telah dihentikan berkuat kuasa 1 Julai, 2023.

Ditubuhkan pada 2007 oleh Bursa Malaysia, objektif utama Mira adalah untuk membangunkan dan meningkatkan keupayaan perhubungan pelabur (IR) syarikat senaraian awam (PLC) melalui komunikasi yang berkesan dan memupuk hubungan yang lebih kukuh antara PLC dan komuniti pelabur.

“Selama bertahun-tahun, Bursa Malaysia telah meningkatkan peranan advokasinya, melangkaui peranan pengawal selia pasaran dan pempengaruh. Ini termasuk, antara lainnya, membimbing dan menambah baik cara PLC menyediakan maklumat, berkomunikasi dan berinteraksi dengan komuniti pelaburan dan pemegang kepentingan, serta meningkatkan profil dan kebolehlaburan PLC,” kata Bursa Malaysia.

Untuk mengelakkan pertindihan fungsi, bursa berkata ia akan memanfaatkan keupayaan meluasnya untuk berfungsi sebagai titik rujukan tunggal bagi urusan perhubungan pelabur.

Sementara itu, lembaga pengarah Mira berkata ia menyokong Bursa Malaysia mengambil alih peranannya dan yakin peralihan itu akan menyediakan penyampaian perkhidmatan yang lebih baik kepada semua pihak berkepentingan dalam pasaran modal.

Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Datuk Muhamad Umar Swift berkata bursa berbesar hati untuk mengambil alih peranan yang pernah dipegang oleh Mira dan berharap dapat mengembangkan usahanya dalam memajukan keupayaan dan proaktif perhubungan pelabur PLC, untuk meningkatkan kedudukan dan daya tarikan PLC kepada pelabur di seluruh dunia

Beliau berkata bursa komited untuk terus menyediakan PLC dan pengamal IR dengan pengetahuan, latihan atau bengkel yang diperlukan dan sumber penting lain untuk melibatkan diri secara berkesan dengan pemegang saham dan pemegang kepentingan yang lebih meluas.

Mulai Julai 2023 dan seterusnya, pengamal perhubungan pelabur atau profesional di PLC yang disenaraikan di Bursa Malaysia termasuk bekas ahli Mira, boleh menerima sokongan dan bimbingan pembinaan kapasiti selanjutnya daripada bursa untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan mereka.

Sebarang pertanyaan boleh didapatkan di [email protected].

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Peluang Terbesar Dalam Kerjaya Sebagai Trader Profesional Menanti Anda! Mohon Sekarang

Kini makin ramai yang dah mula berjinak-jinak dalam pelaburan dan perdagangan saham dan derivatif. Pasti ada juga yang berminat untuk jadikan ia sebagai kerjaya sepenuh masa. Jika sebelum ini anda kurang yakin dan tidak tahu bagaimana nak mula, kami ada jawapannya. Jika anda berminat dengan pasaran derivatif dan produk niaga hadapan (futures), program ini sesuai untuk anda!

Bursa Malaysia Derivatives kini telah melancarkan program latihan yang dikenali sebagai Futures Trading Apprenticeship Programme (FTAP). Yang lagi menarik, program ini disokong sebahagian oleh Dana Pembangunan Pasaran Modal yang dikenali sebagai Capital Market Development Fund (CMDF). Confirm boleh dipercayai!

FTAP adalah program pembelajaran yang mendalam bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas dan pengalaman praktikal dalam dagangan produk derivatif Malaysia sepenuh masa. Keseluruhan kursus akan dikendalikan oleh pedagang profesional berpengalaman dari Synergy Link Capital Sdn Bhd, yang juga merupakan Peserta Bersekutu berdaftar (Associate Participant) di Bursa Malaysia Derivatives. Program ini juga berhasrat membentuk generasi baru dalam pasaran derivatif profesional.

Jangan risau, tidak perlu ada pengalaman. First time nak cuba juga tiada masalah. 

Permohonan terbuka untuk semua rakyat Malaysia yang sekurang-kurangnya ada diploma dan minat untuk belajar. Asalkan ada minat dan kesungguhan untuk belajar!

Graduan yang baru habis belajar (fresh graduates) atau sedang mencari peluang pekerjaan pun digalakkan untuk memohon!

Apa Yang Anda Akan Belajar Daripada Program FTAP?

Program selama dua minggu nanti akan dijalankan oleh pedagang profesional berpengalaman. Program ini dirancang dengan teliti untuk memberikan pengetahuan asas kepada perantis FTAP tentang cara berdagang sepenuh masa dalam pasaran derivatif Malaysia yang dinamik.

1. Classroom Training

Tarikh: 4 dan 5 November 2023

Perantis FTAP akan mempelajari konsep perdagangan derivatif dalam dua hari sesi latihan kelas ini.

2. Bursa Trading Arcade

Tarikh: 6 hingga 17 November 2023

Bursa Trading Arcade dilengkapi dengan teknologi perdagangan yang canggih dan kemudahan yang membolehkan perantis FTAP berlatih dan berdagang di platform simulasi selama 10 hari.

Cara Mohon dan Yuran Penyertaan

Untuk memohon pun mudah sahaja, cuma perlu ikut langkah-langkah di bawah:

Langkah 1: Anda perlu mengikuti dan menyelesaikan siri SIDC Derivatives E-Learning Series (DEL) 

  • Setelah berjaya menyelesaikan DEL, sila e-melkan screenshot penyelesaian DEL kepada penganjur di [email protected], nyatakan nama penuh seperti pada kad pengenalan (NRIC) sebagai bukti penyelesaian DEL. 

Langkah 2: Klik untuk memohon FTAP disini 

Langkah 3: Isi borang permohonan dan jawab penilaian

Langkah 4: Hantar permohonan selewat-lewatnya pada 6 Oktober

Tempat terhad kepada 30 individu sahaja.

Yuran Kursus: RM610 sahaja.

Yuran yang dikenakan adalah yuran yang telah disubsidi. Bayaran biasa untuk program latihan dengan struktur yang serupa yang dijalankan oleh penyedia latihan yang diiktiraf biasanya bermula dari RM20,000. Memang jimat dan berbaloi untuk anda yang nak mulakan perjalanan sebagai pedagang profesional.

Sekiranya permohonan anda untuk FTAP berjaya, penganjur akan menghantar emel pengesahan kepada anda untuk melengkapkan pembayaran yuran.

Setelah menyelesaikan FTAP dengan jayanya, perantis akan diberi pilihan untuk menjadi pedagang profesional secara bebas atau boleh memohon untuk menyertai firma perdagangan propietari.

Jika anda berminat untuk menyertai program ini, sila mohon melalui laman web rasmi FTAP sebelum 6 Oktober 2023:

Klik sini: Nak Sertai FTAP

Semoga berjaya!

Program ini disokong sebahagian oleh Capital Market Development Fund (CMDF) dari tahun 2023 hingga 2026.

Tertakluk kepada terma dan syarat.