Proton Catat Jualan Terkumpul Terbaik Pada Separuh Pertama 2023

KUALA LUMPUR, 5 Julai (Bernama) — Pengeluar kereta nasional Proton mencatat kejayaan separuh pertama tahun 2023 dengan mencapai jumlah jualan terkumpul terbaik sejak tahun 2012, mengatasi pertumbuhan jualan untuk industri automotif dalam tempoh itu lebih daripada tiga kali ganda. 

Dengan 14,351 unit dijual pada bulan Jun untuk kedua-dua pasaran domestik dan eksport,  jumlah jualan pada separuh pertama 2023 kini berjumlah 77,321 unit.

Ini bersamaan dengan peningkatan 28.6 peratus tahun ke tahun, lebih daripada tiga kali ganda pertumbuhan pasaran automotif pada separuh pertama 2023 sebanyak 9.4 peratus.

Dalam satu kenyataan hari ini, Proton berkata ini adalah angka pertumbuhan tertinggi dalam kalangan lima jenama teratas di pasaran automotif Malaysia.

Jumlah volum industri (TIV) bagi bulan Jun dianggarkan 61,900 unit dan pegangan pasaran Proton dalam 23.2 peratus manakala pegangan pasarannya setakat tahun ini telah meningkat  kepada 21.3 peratus, peningkatan sebanyak 3.2 peratus tahun ke tahun.

Menurutnya, lima model menerajui jualan dalam segmen pasaran masing-masing dengan Proton Saga mendahului semula sedan segmen-A pada Jun dengan melepasi ambang 6,000 unit buat kali ketiga tahun ini dengan jualan 6,111 unit.

Sementara itu, 1,082 unit Proton X90 telah diserahkan pada Jun, meletakkan model itu terus di tangga teratas kategori SUV segmen-D.

Proton Persona turut mendahului segmen pasarannya pada Jun dengan sejumlah 2,254 unit dijual.

“Model ini mendahului semula sedan segmen-B sambil mengekalkan kedudukannya sebagai peneraju segmen keseluruhan,” katanya.

Selain itu, Proton Persona juga mencatatkan prestasi terbaik dari segi pertumbuhan jualan individu dengan peningkatan yang memberangsangkan sebanyak 79.4 peratus  walaupun terdapat saingan yang lebih baharu dan lebih mahal daripada jenama lain

Pada masa yang sama, Proton X50 mengekalkan kedudukannya bukan sahaja sebagai pendahulu keseluruhan untuk SUV segmen-B, tetapi juga kedudukannya sebagai SUV paling popular di Malaysia dengan sejumlah 2,449 unit dijual pada Jun.

Secara kumulatif, 17,562 unit telah diserahkan tahun ini, meningkat 9.9 peratus berbanding tahun ke tahun.

Peneraju segmen keseluruhan kelima Proton ialah Proton Exora, yang kekal tidak dicabar dalam pasaran MPV segmen-C dengan 368 unit telah dijual pada bulan Jun.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Tempahan EV smart #1 Kini Dibuka Secara Rasmi

KUALA LUMPUR, 22 Sept (Bernama) — Proton Holdings Bhd dan smart Malaysia menandatangani memorandum perjanjian (MoA) yang dipertingkatkan di Nanning, China hari ini dan sehubungan itu akan menerima tempahan untuk kenderaan elektrik (EV), smart #1.

Smart Malaysia ialah rakan kongsi strategik serantau bagi jenama smart, satu jenama teknologi dan automobil premium berkuasa elektrik sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zhang Qiang berkata syarikat itu berbangga berada di Asean, dengan smart Automobile bakal membuat penghantaran pertamanya bagi smart #1 di Malaysia.

“Pencapaian ini bermakna smart Malaysia kini bersedia untuk bermula dengan penghantaran kenderaan kepada pelanggan pada suku keempat 2023 dengan sembilan pengedar kami yang sudah bersiap sedia untuk menyambut mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pembeli kini boleh menempah smart #1 melalui aplikasi Hello smart dengan bayaran tempahan RM1,000 yang boleh dikembalikan semula.

Barisan model smart #1 yang akan dijual di Malaysia terdiri daripada model Pro, Premium dan BRABUS yang telah disesuaikan khusus untuk pasaran Malaysia.

Varian Pro dan Premium mempunyai reka bentuk yang bergaya dan menawarkan pengalaman pemanduan yang mengujakan sebagai kenderaan elektrik pintar.

Bagi model smart #1 BRABUS pula, ia adalah kereta super berprestasi tinggi yang menampilkan reka bentuk luaran menarik dan dalaman yang terang serta prestasi yang dipertingkatkan bagi melancarkan nadi elektrik jentera itu.

Harga di atas jalan tanpa insurans untuk smart #1 Pro, Premium dan BRABUS ialah di antara RM200,000 hingga RM250,000 seunit.

Bagi 501 pelanggan pertama yang membuat tempahan akan menerima pakej #1 ‘Early Bird’ berharga RM1,001 dalam bentuk kredit pengecasan melalui aplikasi Hello smart.

— BERNAMA