Cara Nak Gandakan Duit Dalam Pasaran Saham Menggunakan Rule of 72

Tujuan kita melabur dalam pasaran saham adalah untuk menggandakan wang daripada modal yang kita gunakan. Setiap orang mempunyai modal yang berbeza, jadi tak kiralah jika anda ada RM1,000, RM10,000 atau RM100,000; pasti kita nak lihat duit kita berkembang.

Tapi sebelum kita mula bicara, pernah tak dengar pasal Rule of 72 ni?

Menurut Investopedia, Rule of 72 adalah cara paling mudah untuk kita tahu berapa lama sesuatu pelaburan akan berganda berdasarkan kadar faedah tahunan yang tetap. Dengan membahagikan 72 dengan kadar pulangan/dividen tahunan, pelabur boleh menjangkakan bilangan tahun yang diperlukan untuk menggandakan pelaburan asal.

Dalam erti kata lain, kalau kita ada modal RM1,000 – berapa lama masa yang diperlukan untuk menggandakan wang tersebut menjadi RM2,000? Kalau ada RM10,000, berapa tahun yang diperlukan untuk ia berganda menjadi RM20,000?

1. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 6% Setahun

72 / 6 = 12 tahun

Ia akan mengambil masa 12 tahun untuk menggandakan wang anda jika kadar faedah/dividen adalah 6% setahun secara konsisten.

2. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 10% Setahun

72 / 10 = 7.2 tahun

Ia akan mengambil masa 7.2 tahun untuk menggandakan wang anda

3. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 15% Setahun

72 / 15 = 4.8 tahun

Ia akan mengambil masa 4.8 tahun untuk menggandakan wang anda

4. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 20% Setahun

72 / 20 = 3.6 tahun

Ia akan mengambil masa 3.6 tahun untuk menggandakan wang anda

5. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 30% Setahun

72 / 30 = 2.4 tahun

Ia akan mengambil masa 2.4 tahun untuk menggandakan wang anda

6. Instrumen Pelaburan Dengan Pulangan Sebanyak 50% Setahun

72 / 50 = 1.44 tahun

Ia akan mengambil masa 1.44 tahun untuk menggandakan wang anda.

Itulah Dia Konsep Rule Of 72

Nampak menarik bukan?

Tapi apakah instrumen pelaburan yang mampu memberikan pulangan yang menarik setiap tahun?

Bagi pulangan 6% setahun, kita mungkin boleh lihat kepada Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan juga dividen daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Tabung Haji (TH) pun mampu memberi pulangan sebanyak itu, kecuali tahun lepas apabila hibah TH jatuh kepada paras 1.25%. Tahun-tahun sebelum ini, TH memang konsisten juga.

Bagaimana pula dengan pulangan 10%-15% setahun? Di antara instrumen pelaburan yang popular adalah unit trust dan hartanah.

Nak pulangan lebih besar? Warren Buffett amat berpuas hati dengan pulangan sebanyak 20% yang mampu dijana melalui pelaburan di pasaran saham.

Tapi kalau nak pulangan 30%, 50% atau lebih – pasaran saham adalah merupakan tempatnya. Ianya sesuai dengan istilah ‘High Risk High Return’. Tapi bukan semudah itu untuk meraih keuntungan yang tinggi, kita kena pastikan ilmu penuh di dada terlebih dahulu.

Pengalaman juga memainkan peranan yang penting. Emosi juga tersangatlah penting. Kena follow Trading Plan ketat-ketat, barulah kerugian diminimakan dan keuntungan dimaksimakan.

Sekarang dah tahu berapa lama masa yang diperlukan untuk menggandakan duit anda? Adakah pasaran saham tempat yang sesuai untuk anda?

“Zero” Dalam Pelaburan Saham?

Kalau dah pernah belajar pasal saham sendiri tapi masih blur, boleh cuba belajar dengan Asri Ahmad Academy, jenama dipercayai yang menawarkan kelas-kelas saham online secara percuma. Nanti dapat peluang belajar dari 29 tahun pengalaman mentor pelaburan saham, Datuk Hj Mohd Asri Ahmad.

*Hati-hati, scammer sekarang suka betul menyalahgunakan muka beliau untuk menipu orang ramai.

Anak muda, usah takut untuk bermula. Kesilapan itu perkara biasa. Selamat mencuba!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sukuk Murabahah Senior RM1.0 Bilion Bank Islam Raih Minat Kukuh Pelabur

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Sukuk Murabahah Senior RM1.0 bilion Bank Islam Malaysia Bhd yang diterbitkan hari ini meraih sambutan yang menggalakkan daripada para pelabur, dengan nisbah bidaan kepada terbitan melebihi 3.2 kali ganda saiz terbitan selepas peningkatan daripada RM500.0 juta.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bank Islam berkata penerbitan sukuk itu adalah sebahagian daripada program murabahah sukuk bernilai RM10.0 bilion dalam nilai nominal.

“Hasil daripada terbitan ini akan membiayai aktiviti perbankan Bank Islam, keperluan modal kerja dan tujuan korporat lain.

“Penggunaan hasil di bawah program sukuk murabahah juga hendaklah patuh Syariah,” katanya.

Bank itu berkata sukuk senior murabahah itu yang masing-masing mempunyai tempoh lima tahun (siri pertama) dan tujuh tahun (siri dua), diberi penarafan “AA3/stabil” oleh RAM Ratings Services Bhd.

“Ia menawarkan kadar keuntungan tetap sebanyak 4.01 peratus dan 4.13 peratus setahun,” katanya.

Bank Islam ialah penasihat utama, pengatur utama, pengurus utama dan penasihat syariah untuk program sukuk murabahah itu.

— BERNAMA