5 Tumpuan Utama Pasaran Global Pada Awal Tahun Baru 2019

Memasuki tahun 2019, ekonomi global berhadapan dengan beberapa cabaran besar yang mesti ditempuhi. Bermula dengan isu perdagangan, pasaran saham, sehinggalah hubungan politik antarabangsa. Beberapa isu besar masih belum terungkai dan menjadikan pasaran secara keseluruhannya memasuki tahun baru dengan perasaan yang kurang meyakinkan.

Adakah pelabur dan pedagang global dapat berdepan dengan cabaran pada tahun 2019? Semuanya bergantung kepada jangkaan mereka terhadap ekonomi di masa hadapan berbekalkan perkembangan semasa isu-isu perdagangan dan politik global.

Bagi memberikan gambaran besar tentang ekonomi dan pasaran global pada awal tahun 2019, berikut adalah lima tumpuan utama pasaran ketika ini.

1. Pasaran Saham Global Yang Merudum (Bear-Market)

Beruang sedang menguasai pasaran saham global, dari Wall Street sehinggalah ke Asia dan Eropah dalam dagangan volatile bulan Disember. Walaupun ada pantulan semula oleh pasaran, tetapi keadaan masih lagi goyah memasuki tahun baru 2019.

Wall Street dan Nikkei khasnya telah merekodkan kejatuhan sehingga 20% yang mengesahkan indeks tersebut kini berada dalam zon Bear Market. Tambahan lagi keadaan pertumbuhan ekonomi global diragui dan secara beransur-ansur mencatat kemerosotan.

Keadaan ekonomi tidaklah jatuh dengan drastik, di mana ekonomi Amerika Syarikat masih merekodkan pertumbuhan positif, tetapi kejatuhan dalam kaunter-kaunter teknologi di Wall Street telah mengurangkan keyakinan dalam pasaran.

Untuk pengetahuan anda, pasaran Eropah awal-awal lagi telah jatuh ke zon Bear Market yang dicatatkan oleh indeks DAX di Jerman pada awal Disember 2018. Hal ini barulah diikuti oleh Wall Street minggu lalu dan seterusnya oleh indeks Nikkei di Jepun.

Walaupun ada lonjakan pada sesi dagangan Rabu (27 Disember 2018), namun ia masih belum cukup untuk menutupi kejatuhan sebelum itu.

Nak tahu lebih lanjut berkenaal Bear Market ni, jemput baca Pasaran Saham Merudum (Bear Market), Apa Maksudnya Dan Berapa Lama Tempohnya?

2. Data Ekonomi Amerika Syarikat Menjadi Tumpuan Pasaran Dunia

Satu perkara yang selalu dibanggakan oleh Presiden Donald Trump dalam tempoh pentadbirannya, adalah brekenaan pasaran pekerjaan. Walaupun negara ‘Uncle Sam’ itu merekodkan kejatuhan saham terbesar pada Disember 2018, namun petunjuk ekonomi utama ‘Pasaran Pekerjaan’ masih lagi di paras yang kukuh.

Data ekonomi yang menjadi perhatian utama pasaran global akan dikeluarkan oleh Jabatan Buruh AS pada Jumaat (4 Januari) dan akan menjadi pemangkin utama kepada pasaran pada awal tahun 2019. Data pekerjaan Non-Farm Payroll itu akan dikeluarkan pada pukul 8.30 malam yang merangkumi data jumlah tambahan pekerjaan bukan perladangan (NFP), data purata gaji per jam dan data kadar pengangguran.

Sejak pentadbiran Trump, lebih daripada empat juta pekerjaan dihasilkan di Amerika Syarikat yang mana disokong oleh dasar fiskal pengembangan (expansionary fiscal policy) terutamanya dengan pemotongan cukai korporat bermula pada awal tahun 2018.

3. Peralihan Pelabur Kepada Aset Yang Selamat (Safe-Haven)

Dua aset safe-haven yang menjadi perhatian ketika ini adalah mata wang Yen dan Emas. Walaupun mata wang Swiss Franc juga adalah salah satu aset safe-haven, tetapi kenaikannya kurang jelas berbanding dengan Yen dan Emas.

Matawang Yen ketika ini berada di paras tertinggi lapan bulan lalu berbanding dollar AS, manakala Emas pula berada di paras tertinggi berbanding tujuh bulan yang lalu. Faktor utama kenaikan kedua-dua instrumen ini adalah ketidaktentuan (uncertainty) dalam pasaran global, kejatuhan pasaran saham dan juga pertumbuhan global yang semakin perlahan memaksa pelabur beralih ke aset yang lebih selamat bagi mengekalkan nilai aset pelaburan mereka.

Jepun dengan keadaan ekonomi stabil dan jumlah aset pelaburan asing yang besar telah menyokong kenaikan Yen itu berikutan pelaburan yang dibawa masuk semula ke Jepun.

Emas pula mendapat permintaan kerana sifatnya sebagai penyimpan nilai dan harganya yang stabil sejak dahulu.

Minggu ini, kedua-dua aset tersebut akan terus menjadi perhatian untuk menjadi petunjuk tahap risiko dalam pasaran. Jika keadaan pasaran semakin pulih, kita berkemungkinan akan melihat kejatuhan Emas dan Yen. Manakala sebaliknya kedua-dua aset akan meneruskan kenaikan jika pelabur berpendapat keadaan pasaran kekal lemah atau semakin buruk.

4. Raja Dolar Amerika Syarikat (Greenback)

Ya benar, pasaran saham Amerika Syarikat mengalami kejatuhan sehingga memasuki zon Bear-Market, tetapi ia tidak pula membawa Dolar Amerika turut sama ke bawah. Malah Dolar AS berada dalam tren menaik sejak kejatuhan Wall Street pada bulan Oktober.

Tiada apa yang menghairankan, kerana Dolar AS juga dikategorikan sebagai salah satu daripada aset safe-haven. Selain daripada itu, apa yang menambah kepada permintaan greenback adalah kadar faedah yang tinggi dalam pasaran bon kerajaan Amerika Syarikat itu sendiri yang menjadikan pasaran bon di negara ini lebih menarik berbanding negara-negara lain.

Namun, adakah greenback akan terus kukuh di paras tinggi memasuki tahun 2019? Sama-sama kita perhatikan pergerakannya pada tahun baru, lebih-lebih lagi beberapa isu besar seperti perdagangan dan penutupan kerajaan Amerika yang masih belum selesai.

5. Apa Sudah Jadi Dengan Brexit?

Lama sebelum isu perang perdagangan di antara Amerika Syarikat  dan China tercetus, pasaran Eropah telah lama berhadapan dengan isu Brexit yang masih belum terungkai sejak referendum tahun 2016. Walaupun telah lebih daripada dua tahun sejak undian Brexit, isu ini masih lagi bercelaru hingga ke hari ini dan semakin tidak menentu sejak dua tahun lalu.

Walaupun rakyat Britain memilih untuk keluar daripada Kesatuan Eropah, tetapi ia bukanlah satu perkara mudah kerana ada isu besar yang gagal disepakati oleh UK-EU terutamanya dalam isu sempadan Ireland.

Untuk pengetahuan anda, dua orang Menteri Britain telah meletak jawatan pada tahun ini kerana tidak bersetuju dengan kepimpinan Perdana Menteri, Theresa May. Sejak rundingan berjalan dengan Kesatuan Eropah, pasaran UK juga banyak terjejas kerana kebimbangan peniaga khasnya dalam isu akses perdagangan ke pasaran tunggal EU.

Paling banyak terjejas adalah nilai Pound Sterling itu sendiri yang telah merekodkan kejatuhan 11% sejak bulan April 2018.

Tumpuan pasaran ketika ini adalah kepada undian Parlimen UK terhadap pendirian kerajaan dalam perjanjian Brexit dengan UK dijangka meninggalkan Kesatuan Eropah pada 29 Mac 2019.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini menjadi seorang penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Buatlah Persiapan Menjelang 2019

Orang kata, dunia bakal berdepan dengan kegawatan ekonomi tidak lama lagi. 1998 dulu kita ada Krisis Ekonomi Asia, 2008 pula kita ada Krisis Sub-Prime Amerika Syarikat. Kita mungkin ‘terlepas’ pada tahun 2018, tetapi hanya menunggu masa saja sejarah untuk berulang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laxman Narasimhan Mula Memegang Jawatan Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks

SEATTLE, 21 Mac (Bernama) — Berkuat kuasa hari ini, Starbucks (NASDAQ: SBUX) mengumumkan Laxman Narasimhan telah mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif dan akan menyertai lembaga pengarah syarikat tersebut. Narasimhan dinamakan sebagai ceo baru pada 1 September 1, 2022, menggantikan pengasas syarikat dan kini bekas ceo, Howard Schultz.

Selepas carian di seluruh dunia untuk pemimpin baharu Starbucks, Narasimhan telah menyertai syarikat sebagai ceo baru pada 1 Oktober, 2022. Beliau membawa hampir 30 tahun pengalaman menerajui perniagaan barang pengguna global dan sebagai pemaklum terhadap syarikat-syarikat runcit, barang runcit, restoran dan e-dagang. Sepanjang lima bulan yang lalu, beliau telah memulakan suatu pengalaman keasyikan yang unik, mengembara ke tempat kerja dengan rakan kongsi (para pekerja) di lebih daripada 30 kedai, loji perkilangan dan pusat sokongan di seluruh dunia, di sepanjang jalan, beliau memperoleh pengesahan baristanya. Beliau menjadi asyik dalam rancangan penciptaan semula untuk syarikat yang dipimpin oleh Schultz yang kembali sebagai ceo sementara berkuat kuasa pada 4 April, 2022.

Sejak Schultz kembali tahun lepas, Starbucks mendedahkan strategi penciptaan semula seluruh syarikat dan terus menyampaikan lebih daripada $1 bilion dari segi pelaburan dalam rakan kongsi runcit dan kedai untuk hal yang diutamakan seperti kenaikan gaji dan keakruan cuti sakit, faedah kesejahteraan kewangan, kerjasama dan latihan yang dimodenkan, pembaharuan kedai dan peralatan serta meraikan kopi. Syarikat tersebut melihat kenaikan harga saham sebanyak 47 peratus sejak pengumuman pendapatan Suku Kedua Tahun Fiskal 2022 hingga pengumuman pendapatan Suku Pertama Tahun Fiskal 2023, dan pertumbuhan had pasaran kira-kira $40 bilion pada masa yang sama itu. Syarikat tersebut juga menyampaikan 50 peratus dalam Jumlah Pulangan Pemegang Saham dalam tempoh masa ini, jauh mengatasi S&P 500. Baru-baru ini, Starbucks juga dinamakan sebagai jenama restoran yang paling berharga untuk kali ke-7 tahun berturut-turut oleh Brand Finance.

Schultz berkongsi surat kepada pasukan kepimpinan kanan syarikat pada hari sebelum pengumuman tersebut – boleh dilihat di sini.

“Lembaga tersebut ingin menyatakan terima kasih yang tulus ikhlas kami kepada pengasas kami, Howard Schultz, yang mengambil alih tanggungjawab pucuk pimpinan secara tidak mementingkan diri sendiri apabila diminta— melepaskan peluang untuk ganjaran dan meninggalkan hidupnya sendiri —demi cinta syarikat kami dan rakan kongsinya,” kata Mellody Hobson, pengerusi Lembaga Pengarah Starbucks Bebas. “Kami tidak akan mencapai kejayaan seperti hari ini tanpa usaha beliau.”

Narasimhan telah secara rasminya mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif pada hari ini dan akan mengetuai Mesyuarat Pemegang Saham Tahunan Starbucks pada hari Khamis ini, 23 Mac. Semasa beliau mula melaksanakan tugas rasmi tersebut, Narasimhan akan terus melibatkan pasukan kepimpinan, berkongsi ilmu awalnya serta wawasan dan menilai peluang untuk syarikat semasa mereka membuka jalan ke depan.

“Keasyikan yang intensif ke dalam perniagaan Laxman berganding dengan pengalaman yang luasnya sebagai pembina jenama terbukti, pereka baru dan operator telah menyediakan beliau secara unik untuk memimpin Starbucks ke arah fasa pertumbuhan seterusnya,” kata Hobson. “Keasyikan ini telah mendalami pemahaman Laxman dari segi budaya dan nilai-nilai Starbucks. Pada masa pembelajaran dan mendengar ini, beliau sudah menawan hati rakan kongsi kami di seluruh dunia.”

“Saya berasa rendah hati, telah secara rasminya mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif Starbucks, memimpin pasukan yang luar biasa kami yang terdiri daripada lebih daripada 450,000 orang rakan kongsi memakai apron hijau di seluruh dunia. Asas yang telah disediakan oleh Howard – membina jenama global yang ikonik ini tanpa sebarang asas disemarakkan oleh keghairahan yang abadi untuk meningkatkan kemanusiaan – adalah betul-betul mengagumkan, dan saya berasa dihormati untuk berpeluang membina pada warisan dalam ini,” kata Narasimhan. “Sebagai perniagaan hubungan manusia, kami mempunyai kemungkinan tanpa had untuk menyampaikan bagi rakan kongsi kami, pelanggan kami, pelabur kami dan komuniti kami melalui setiap cawan dan setiap hubungan. Saya berasa ghairah untuk bekerja di samping rakan kongsi kami di seluruh dunia untuk mendedahkan masa depan tanpa had Starbucks.”

Tentang Starbucks

Sejak tahun 1971, Starbucks Coffee Company komited terhadap penyumberan secara beretika dan memanggang kopi arabica bermutu tinggi. Hari ini, dengan lebih daripada 36,000 kedai di seluruh dunia, syarikat tersebut adalah pemanggang ulung dan peruncit kopi istimewa di dunia. Melalui komitmen yang teguh kami dan prinsip yang menjadi pedoman kami, kita memeriahkan Starbucks Experience atau setiap pelanggan melalui setiap cawan. Untuk berkongsi pengalaman ini, sila lawati kami di kedai kami atau secara dalam talian di stories.starbucks.com atau www.starbucks.com.

Kenyataan Yang Memandang Ke Hadapan

Sesetengah kenyataan di dalam ini terkandung adalah kenyataan yang “memandang ke hadapan” dalam maksud undang-undang dan peraturan sekuriti yang berkenaan. Secara amnya, kenyataan ini boleh dikenal pasti oleh penggunaan perkataan seperti “tujuan,” “menjangka,” “mempercayai,” “sambung,” “boleh,” “menganggar,” “mengharapkan,” “rasa,” “meramalkan,” “dimaksudkan,” “mungkin,” “pandangan” “rancangan,” “berpotensi,” “menjangkakan,” “projek,” “cari,” “harus,” “akan,” “mungkin akan,” dan penyataan yang serupa yang bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan yang memandang ke hadapan, walaupun bukan semua kenyataan yang memandang ke hadapan mengandungi perkataan mengenal pasti ini. Kenyataan ini mungkin termasuk kenyataan yang berkaitan dengan arah aliran atau jangkaan berkaitan dengan kesan inisiatif yang ada dan mana-mana masa depan kami, strategi, pelaburan dan rancangan, termasuk rancangan Penciptaan Semula kami, dan juga arah aliran di atau jangkaan berhubung dengan hasil kewangan kami dan model pertumbuhan jangka panjang dan pemacu; operasi kami di A.S. dan China; usaha alam sekitar, sosial dan tadbir urus kami; rakan kongsi kami; arah aliran ekonomi dan pengguna, termasuk kesan tekanan inflasi; kesan penterjemahan mata wang asing; tindakan penentuan harga strategik; pertukaran pengendalian pasaran tertentu kepada model berlesen sepenuhnya; rancangan kami untuk memperkemas operasi kami, termasuk pembukaan kedai, penutupan dan perubahan dalam format dan model kedai; kejayaan hubungan pelesenan kami dengan Nestlé, daripada barangan bungkusan pengguna dan perniagaan perkhidmatan makanan kami dan kesannya terhadap hasil segmen Pembangunan Saluran kami; kadar cukai; peluang perniagaan, pengembangan dan inisiatif baharu, termasuk Starbucks Odyssey; pemerolehan strategik; program dividen kami; kos komoditi dan strategi mitigasi kami; kecairan kami, aliran tunai daripada operasi, pelaburan, keupayaan meminjam dan penggunaan perolehan; meneruskan pematuhan dengan kovenan kami di bawah kemudahan kredit dan program surat perdagangan kami; pemindahan keluar wang tunai ke A.S.; besar kemungkinan pengeluaran hutang tambahan dan kadar faedah yang terpakai; kesan berterusan pandemik COVID-19 terhadap penyata kewangan kami dan ketersediaan masa depan subsidi kerajaan untuk COVID-19 atau peristiwa kesihatan awam yang lain; peralihan ceo kami; program belian balik saham kami; penggunaan wang tunai dan keperluan wang tunai; kesan yang dijangka pengumuman perakaunan baharu dan kesan teranggar perubahan dalam undang-undang cukai A.S., termasuk pada kadar cukai, pelaburan yang dibiayai oleh perubahan ini dan hasil yang berpotensi; dan kesan prosiding undang-undang. Kenyataan sedemikian adalah berdasarkan maklumat operasi, kewangan dan bersaing yang tersedia pada masa ini dan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian. Hasil masa depan sebenar dan arah aliran mungkin banyak bergantung pada pelbagai faktor, termasuk, tetapi tidak terhad kepada: kesan berterusan COVID-19 terhadap perniagaan kami; langkah-langkah kawal selia atau tindakan sukarela yang boleh ditetapkan untuk mengehadkan sebaran COVID-19, termasuk sekatan pada operasi perniagaan atau keperluan penjarakan sosial dan jangka masa dan keberkesanan sekatan sedemikian; kebangkitan semula jangkitan COVID-19 dan penyebaran varian COVID-19 yang baru; naik turun dalam ekonomi dan mata wang U.S. dan antarabangsa; kebolehan kami untuk memelihara, membesarkan dan mengumpilkan jenama kami; kebolehan rakan kongsi perniagaan dan penyedia pihak ketiga kami untuk memenuhi tanggungjawab dan komitmen mereka; kesan negatif yang berpotensi yang melibatkan penyakit bawaan makanan atau minuman, pengacauan, pengadukan makanan, pencemaran atau pelabelan yang salah; kesan negatif yang berpotensi pelanggaran material sistem teknologi maklumat kami ke takat kami mengalami pelanggaran material; kegagalan material sistem teknologi maklumat kami; kod berkaitan dengan, dan pelaksanaan, inisiatif dan rancangan Syarikat; inisiatif dan rancangan baharu atau penyemakan terhadap inisiatif atau rancangan yang ada; kebolehan kami untuk memperoleh pembiayaan mengikut syarat-syarat yang boleh diterima; penerimaan produk Syarikat oleh pelanggan kami, mengembangkan keutamaan pengguna dan citarasa dan perubahan dalam tingkah laku perbelanjaan pengguna; pelaburan rakan kongsi, perubahan dalam ketersediaan dan kos buruh termasuk sebarang kesatuan yang mengatur usaha dan tindak balas kami terhadap usaha sedemikian; kegagalan untuk menarik atau mengekalkan eksekutif penting atau bakat pekerja atau peralihan eksekutif yang berjaya; kos logistik yang meningkat secara ketara; tekanan inflasi; kesan persaingan; risiko yang wujud mengendalikan perniagaan global termasuk sebarang kesan negatif yang berpotensi berpunca daripada serangan Ukraine oleh Rusia; harga dan ketersediaan kopi, tenusu dan bahan mentah lain; kesan prosiding undang-undang; dan kesan perubahan dalam undang-undang cukai dan garis panduan dan peraturan yang berkaitan yang mungkin dilaksanakan, termasuk Akta Pengurangan Inflasi 2022 dan risiko lain yang terperinci dalam pemfailan kami dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, termasuk dalam bahagian “Faktor Risiko” dan “Perbincangan Pengurusan dan Keadaan Kewangan dan Hasil Operasi” laporan berkala yang difailkan kali terakhir syarikat di Borang 10-K dan Borang 10-Q dan pemfailan berikutan.

Kenyataan yang memandang ke hadapan adalah baik ramalan mahupun jaminan peristiwa atau keadaan masa depan, dan peristiwa atau keadaan masa depan itu mungkin tidak berlaku. Anda tidak harus mengharapkan pada kenyataan yang memandang ke hadapan secara tidak wajar, yang hanya digambarkan tarikh keluaran ini. Kami tidak wajib untuk mengemas kini atau mengubah sebarang kenyataan yang memandang ke hadapan tersebut, sama ada akibat maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Individu untuk Dihubungi

Individu untuk Dihubungi Starbucks, Media:

Reggie Borges [email protected] 206-240-2953

Sumber: Starbucks –BERNAMA