
KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) – Classita Holdings Bhd telah melantik bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif berkuat kuasa serta-merta.
Menurut kenyataan Classita, pelantikan ini menandakan langkah penting dalam komitmen syarikat untuk terus membangunkan projek yang selari dengan kepentingan awam serta mengutamakan tadbir urus yang lebih kukuh, bertepatan dengan fasa pertumbuhan baharu syarikat.
Peralihan kepimpinan ini berlaku seiring dengan kemunculan NexG Bhd sebagai pemegang saham utama Classita, selepas mengambil alih sebanyak 32.61 peratus ekuiti dalam syarikat tersebut.
Berbekalkan pengalaman berdekad dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM), Razarudin mempunyai pemahaman mendalam terhadap cabaran yang dihadapi oleh rakyat, khususnya berkaitan akses kepada perumahan yang mampu milik dan berpatutan.
Classita merancang untuk mencadangkan pembinaan perumahan khas bagi Koperasi Polis Diraja Malaysia (KPDRM) di tanah miliknya di Ulu Kelang. Projek ini bertujuan memenuhi keperluan kebajikan dan perumahan anggota polis serta keluarga mereka.
Langkah ini selaras dengan prinsip MADANI, yang mengutamakan pembangunan bertanggungjawab secara sosial. Razarudin menjelaskan bahawa inisiatif ini bukan sekadar melibatkan hartanah, tetapi juga matlamat meningkatkan taraf hidup anggota polis sambil menyelaras pelaksanaan projek dan pembangunan syarikat yang berasaskan nilai sosial.
Dalam penstrukturan semula dalaman, Ng Keok Chai, bekas Pengerusi Eksekutif Classita, telah dilantik semula sebagai Pengarah Eksekutif. Beliau akan terus memainkan peranan penting dalam memacu projek dan perniagaan syarikat mengikut hala tuju baharu. – BERNAMA










