Nak Tahu Hukum Urusniaga Saham Guna Kontra? Ada Harus, Dan Ada Juga Haram

Dalam pasaran Bursa Malaysia, setiap kali anda membuat pembelian saham, bayaran perlu dilunaskan dalam tempoh 3 hari bekerja. Jika pihak broker tidak menerima sebarang bayaran maka pada hari ke-4 (juga dikenali dengan T-4), akan berlaku jualan secara paksa atau juga dikenali sebagai ‘force sell’.

Urusniaga telah termeterai pada hari pembelian berlaku, cuma proses pertukaran dan pembayaran sahaja yang belum dibuat. Peraturan settlement ini dikenali sebagai T+3. Bagi para trader, mereka akan mengambil kesempatan ke atas kelebihan settlement ini untuk membuat keuntungan berlipat kali ganda melalui transaksi kontra.

Namun begitu bagi yang tidak cekap, transaksi kontra ini juga boleh mendatangkan kerugian dalam masa yang singkat. Ini berlaku apabila harga saham semasa jatuh lebih rendah daripada harga belian yang telah berlaku.

Mengikut pandangan Dr Zaharuddin Abd Rahman yang merupakan pakar dalam bidang kewangan Islam, terdapat dua hukum transaksi kontra bergantung kepada keadaan.

Harus Jika Pembeli Punya Wang Secukupnya Dari Awal

Apabila pembeli membeli sebuah saham patuh syariah dengan kontra dengan cara pembayaran T-3, dan beliau sememangnya telah mempunyai wang yang cukup dalam akaunnya sebanyak nilai pembelian sahamnya dari hari pertama lagi. Namun sebelum tiba tempoh penyelesaian pembayaran tiba, harga sahamnya melonjak naik, menyebabkan dia dengan segera menjualnya agar dapat peroleh keuntungan, urusniaga seperti ini adalah halal.

Keharusan ini dikuatkan lagi apabila keterangan di laman web bursa Malaysia menjelaskan setiap individu yang ingin membeli saham, mestilah mempunyai wang yang mencukupi untuk menampung harga saham yang dibeli dan juga semua kos transaksi yang terlibat.

Jika demikian peraturannya, saya berpandangan bahawa hak milik sekuriti yang dibeli telah sempurna. Beliau juga memang mempunyai wang yang mencukupi bagi tujuan pembelian itu walaupun belum sampai hari wajib bayar.

Haram Jika Tidak Mempunyai Wang Yang Cukup

Sebaliknya, jika pembeli tidak mempunyai wang yang cukup di dalam akaunnya pada waktu pembelian, tetapi hanya meminjam daripada wang broker dengan kadar faedah tertentu dengan harapan harga akan menjadi lebih tinggi daripada apa yang dibeli, ia adalah haram.

Ini dilakukan bagi membolehkannya menjual sekuriti yang dibelinya sebelum sampai masa perlu bayar dan membuat keuntungan atas angin kerana membeli tanpa modal sebenar.

Bagi saya urusniaga seperti ini (jika berlaku) ia tidak syak lagi mempunyai unsur riba (jika modal yang dipinjam mempunyai faedah).

Sekiranya tiada sebarang faedah pun, ia masih mempunyai elemen perjudian kerana ia benar-benar bergantung kepada nasib dan harapan agar harga akan naik. Pembeli pula tiada sebarang wang yang mencukupi, dan hanya bergantung kepada wang broker. Tatkala itu berlaku, transaksi tetap tidak halal.

Sumber rujukan: zaharuddin.net

Nasihat Kami: Hanya Labur Wang Yang Sanggup Anda Rugi

Sifu kami ada pesan, jangan melabur dalam pasaran saham dengan hutang. Sebaliknya, melaburlah dengan wang yang sanggup anda rugi, tanpa menjejaskan cash flow anda. Kita taknak nanti instalment rumah tak bayar, kereta kena tarik, dan mula hidup tak tenang disebabkan berhutang. Ini semua gara-gara beli saham dengan cara berhutang, tapi harga saham jatuh. Kena bayar hutang dan kena tanggung kerugian saham pula.

Oleh itu, pastikan hutang dibayar terlebih dahulu terutamanya hutang jahat seperti kad kredit yang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Ini juga bagi memupuk disiplin dalam kewangan yang sangat penting apabila anda mula melabur.

Kalau ada duit lebih walaupun hanya seribu ringgit, gunakan dulu duit tersebut. Sebab kalau dengan duit seribu pun anda tak mampu buat untung, takut-takut dengan modal sepuluh ribu ke seratus ribu ke, lagi teruk anda rugi. Dan bila anda mula dengan kerugian yang besar, terus hilang keyakinan dan minat anda untuk melabur.

Kerana dalam pelaburan saham, “Rugi itu pasti, untung itu wajib”.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Untuk Pelabur Saham Baru

Nak melabur, semua orang boleh melabur. Tapi, untuk kekal relevan dalam pelaburan khususnya pelaburan saham memerlukan seseorang itu untuk mempunyai perancangan dan struktur yang betul.

Banyak pelabur baru terciduk dan serik dengan pelaburan disebabkan oleh kesilapan mereka sendiri. Jadi, apa yang perlu pelabur-pelabur baru lakukan untuk konsisten dan relevan dalam pelaburan?

Jom kita lihat tips untuk pelabur saham baru seperti di bawah ini.

1. Buat Game Plan

Nak buat apa sekalipun perlu ada perancangan. Gagal merancang bermakna anda merancang untuk gagal. Pernah dengar kan?

Betul lah tu. Jika anda tidak merancang dan mempunyai strategi dalam pelaburan saham, anda boleh ‘sesat’ ibarat masuk ke dalam gua yang gelap tanpa bawa torchlight. Jadi, rancang dan pilih strategi yang terbaik!

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Ya! Diversify modal pelaburan anda. Jangan hanya longgokkan di satu tempat sahaja. Jika berlaku apa-apa pada satu saham yang dilaburkan, masih ada beberapa backup lain yang mungkin dapat membantu anda mengurangkan kadar kerugian yang dialami.

3. Belajar Untuk Tidak Panik

Ada satu penyakit terutama dalam kalangan pelabur baru iaitu FOMO, Fear Of Missing Out. Jangan panik, tenang dan disiplin mengikut kepada perancangan yang telah anda lakukan.

Sebagai pelabur, kita perlu bijak untuk mengawal emosi dan kekal tenang.

4. Elakkan Penny Stock

Ini paling banyak dilakukan oleh pelabur baru lagi-lagi mereka yang tidak mempunyai modal yang banyak. Beli saham-saham murah. Awas! Saham-saham sebegini berisiko tinggi. Sifirnya mudah, saham penny memang boleh jana keuntungan yang besar namun kadar kerugian juga sangat besar.

5. Left Group

Jangan ikut buy call orang! Tetapkan hati, tambahkan ilmu pelaburan dan buat kajian sendiri. Tak semua orang buy call yang anda dapat adalah betul dan menguntungkan.

Diharap dengan beberapa tips ini dapat membantu pelabur baru untuk sedar dan ambil tindakan proaktif. Bukannya apa, kalau boleh biarlah kita melabur dengan keringat kita sendiri.

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.