Pelaburan Bantu Wanita Boleh Wujud Kesan Beriak Bawa Pelbagai Manfaat

KOTA KINABALU, 31 Ogos (Bernama) — Pelaburan dalam pembangunan wanita boleh mewujudkan kesan beriak yang membawa kepada pelbagai manfaat bukan sahaja bagi individu tetapi juga keluarga, masyarakat dan negara, kata pengarah University of California bagi pengembangan kepelbagaian dan kesaksamaan jantina dalam teknologi, Jill Finlayson.

Beliau berkata pelaburan dalam memperkasakan keusahawanan wanita akan memberikan pulangan yang bermakna kerana mereka akan melabur semula kepada keluarga mereka, anak-anak dan pembangunan masyarakat menerusi sumbangan perniagaan. 

“Ada banyak data yang menunjukkan apabila anda melabur membantu golongan wanita, mereka akan melabur semula kepada anak-anak mereka dan juga masyarakat. Mereka akan menggunakan wang itu untuk memberi pendidikan kepada anak-anak mereka, membantu masyarakat dan generasi seterusnya. 

“Tanpa akses kepada teknologi, pendidikan, maklumat dan literasi kewangan, mereka tidak dapat menonjolkan keupayaan mereka untuk melakukan apa yang mereka boleh lakukan untuk menambah baik kehidupan dan mengembangkan perniagaan mereka,” katanya kepada Bernama baru-baru ini. 

Finlayson berkata demikian semasa ditemui selepas menjadi penceramah pada forum bertajuk “Women, Technology and Entrepreneurship Scaling Up!” anjuran Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kuala Lumpur, di sini.

Program itu yang diadakan pada 27 Ogos, 2022 dianjurkan secara kerjasama dengan Persatuan Usahawan dan Iktisas Wanita Sabah (SWEPA).

Menurutnya, bantuan kewangan menerusi pinjaman mikro juga boleh menjadi pembawa perubahan dalam perniagaan selain usahawan wanita juga mahir dalam menguruskan syarikat serta meningkatkan keuntungan. 

“Suatu yang mengujakan melihat wanita menggunakan pengetahuan, kepakaran dan kefahaman mereka untuk memulakan dan mengembangkan perniagaan mereka sendiri,” katanya.

Finlayson juga melihat persatuan keusahawan wanita memainkan peranan penting dalam menarik lebih ramai peserta termasuk golongan muda untuk meneroka dalam bidang keusahawanan dengan membantu mereka memulakan perniagaan dan memberi peluang kedua untuk mengembangkan portfolio mereka. 

Beliau berkata dalam usaha memacu perniagaan dan ekonomi digital, teknologi akan membantu usahawan menjadi lebih cekap dan produktif. 

Oleh itu, usahawan wanita perlu belajar kemahiran berkaitan teknologi dan internet untuk digunakan dengan lebih selesa dan berkesan dalam perniagaan mereka masing-masing, katanya. 

Bagaimanapun, Finlayson menegaskan bahawa prasarana mampan amat diperlukan untuk memastikan teknologi dan kemudahan internet disediakan dan boleh diakses secara sama rata kepada setiap orang.  

Sementara itu, Presiden SWEPA Sitti Bahaya Damsal berkata program itu memberikan kefahaman kepada ahlinya untuk mengetahui dan menerima pakai idea-idea baharu menerusi perkongsian pengalaman dan perspektif berkaitan dengan keusahawanan. 

“Sesi ini membantu ahli-ahli SWEPA mengubah perspektif mereka berdasarkan kepada situasi semasa kerana pendekatan perniagaan pada hari ini adalah berbeza, terutamanya selepas pandemik COVID-19. 

“Program itu juga membolehkan ahli-ahli SWEPA bertukar-tukar pandangan dan menanyakan soalan secara terus kepada penceramah berkaitan dengan teknologi dalam keusahawan dan perniagaan,” katanya. 

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pelaburan-bantu-wanita-boleh-wujud-kesan-beriak-bawa-pelbagai-manfaat/

Previous ArticleNext Article

Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Sejak awal tahun 2022, Bank Negara telah mula menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sejak setelah berada pada paras terendah sejak pandemik mula melanda. Tujuan Bank Negara menaikkan kadar OPR adalah untuk memastikan kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang baik dalam jangka masa yang panjang. Gabenor Bank Negara Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata demi usaha untuk mengawal naik turun harga barang yang tidak stabil ketika ini. Kadar Dasar Semalaman perlu dinaikkan secara perlahan.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kenaikan OPR mempunyai kesan positif dan negatif pada ekonomi dan juga pasaran saham. Wujudnya OPR adalah untuk menjaga keseimbangan dalam ekonomi kapitalis. Suka atau tidak, kita sudah lama berada dalam sistem kapitalis sejak nilai matawang dunia disandarkan pada nilai USD. Pada penulisan kali ini, kita akan ceritakan kesan positif dan negatif kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) pada ekonomi dan pasaran saham.

Kesan-Kesan Positif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Mengawal kenaikan harga barang

Apabila kadar OPR dinaikkan, kilang-kilang pengeluar terpaksa untuk memperlahankan aktiviti industri mereka demi untuk menampung peningkatan dalam pinjaman mereka dengan bank-bank dalam negara. Selain itu, negara Malaysia bergantung pada import makanan dari luar negara. Pada tahun lepas, import makanan Malaysia mencecah RM63 billion berbanding RM50 billion pada tahun 2020. Apabila OPR dinaikkan, nilai ringgit menjadi kukuh dan kita boleh membeli makanan dari luar dengan nilai yang lebih rendah. Oleh itu, kerajaan dapat mengawal harga makanan untuk kekal pada paras yang mampu milik untuk rakyat bawahan.

  • Mengukuhkan nilai ringgit

Pada waktu ini, nilai ringgit telah melemah berbanding nilai USD yang mana menjadi penanda aras dalam ekonomi. Nilai ringgit telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun 2022. Dengan peningkatan OPR secara berperingkat, Bank Negara dapat mengawal dan menstabilkan nilai ringgit kerana rizab Bank Negara Malaysia akan meningkat dan menjadikan petanda ekonomi Malaysia semakin baik.

  • Membantu golongan bawah

Peningkatan OPR hanya akan memberi kesan pada 30% golongan yang mempunyai pinjaman dengan bank yang mana mereka ini merupakan antara golongan M40 dan T20. Manakala golongan B40 adalah golongan 70% yang tidak terkesan pada peningkatan OPR kerana tidak mempunyai apa-apa pinjaman dengan bank. Namun begitu, OPR memberi kesan pada nilai ringgit. Apabila ringgit semakin kukuh, Malaysia dapat mempunyai buying power yang lebih untuk membeli dengan lebih banyak dan murah. Apabila barang banyak, harga dapat dikawal dan diturunkan. Oleh itu, golongan bawah dapat menikmati harga barangan yang rendah.

Kesan-Kesan Negatif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Kejatuhan pasaran saham

Pasaran saham bertindak negatif dengan peningkatan kadar OPR kerana syarikat-syarikat akan terkesan dengan pengurangan pendapatan. Pengurangan ini berlaku kerana kos operasi syarikat meningkat dengan peningkatan pinjaman bulanan bagi syarikat yang mempunyai pinjaman dengan bank.

Apabila pendapatan syarikat dijangka meleset, pasaran saham akan berada dalam bearish cycle. Semua industri dalam pasaran akan terkesan dengan peningkatan OPR. Fasa ini akan menjadi stabil apabila kadar OPR distabilkan oleh Bank Negara. Industri akan menyerap kadar OPR semasa dan mula menyesuaikan diri. Oleh itu, apabila syarikat-syarikat mula menyesuaikan diri dengan kadar OPR semasa, mereka akan mula dapat mengawal kos operasi syarikat dan membuat keuntungan. Ekonomi akan mula memasuki fasa bullish cycle apabila pelabur yakin syarikat-syarikat mula mencipta keuntungan dalam keadaan OPR semasa.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing