Pelaburan Bantu Wanita Boleh Wujud Kesan Beriak Bawa Pelbagai Manfaat

KOTA KINABALU, 31 Ogos (Bernama) — Pelaburan dalam pembangunan wanita boleh mewujudkan kesan beriak yang membawa kepada pelbagai manfaat bukan sahaja bagi individu tetapi juga keluarga, masyarakat dan negara, kata pengarah University of California bagi pengembangan kepelbagaian dan kesaksamaan jantina dalam teknologi, Jill Finlayson.

Beliau berkata pelaburan dalam memperkasakan keusahawanan wanita akan memberikan pulangan yang bermakna kerana mereka akan melabur semula kepada keluarga mereka, anak-anak dan pembangunan masyarakat menerusi sumbangan perniagaan. 

“Ada banyak data yang menunjukkan apabila anda melabur membantu golongan wanita, mereka akan melabur semula kepada anak-anak mereka dan juga masyarakat. Mereka akan menggunakan wang itu untuk memberi pendidikan kepada anak-anak mereka, membantu masyarakat dan generasi seterusnya. 

“Tanpa akses kepada teknologi, pendidikan, maklumat dan literasi kewangan, mereka tidak dapat menonjolkan keupayaan mereka untuk melakukan apa yang mereka boleh lakukan untuk menambah baik kehidupan dan mengembangkan perniagaan mereka,” katanya kepada Bernama baru-baru ini. 

Finlayson berkata demikian semasa ditemui selepas menjadi penceramah pada forum bertajuk “Women, Technology and Entrepreneurship Scaling Up!” anjuran Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kuala Lumpur, di sini.

Program itu yang diadakan pada 27 Ogos, 2022 dianjurkan secara kerjasama dengan Persatuan Usahawan dan Iktisas Wanita Sabah (SWEPA).

Menurutnya, bantuan kewangan menerusi pinjaman mikro juga boleh menjadi pembawa perubahan dalam perniagaan selain usahawan wanita juga mahir dalam menguruskan syarikat serta meningkatkan keuntungan. 

“Suatu yang mengujakan melihat wanita menggunakan pengetahuan, kepakaran dan kefahaman mereka untuk memulakan dan mengembangkan perniagaan mereka sendiri,” katanya.

Finlayson juga melihat persatuan keusahawan wanita memainkan peranan penting dalam menarik lebih ramai peserta termasuk golongan muda untuk meneroka dalam bidang keusahawanan dengan membantu mereka memulakan perniagaan dan memberi peluang kedua untuk mengembangkan portfolio mereka. 

Beliau berkata dalam usaha memacu perniagaan dan ekonomi digital, teknologi akan membantu usahawan menjadi lebih cekap dan produktif. 

Oleh itu, usahawan wanita perlu belajar kemahiran berkaitan teknologi dan internet untuk digunakan dengan lebih selesa dan berkesan dalam perniagaan mereka masing-masing, katanya. 

Bagaimanapun, Finlayson menegaskan bahawa prasarana mampan amat diperlukan untuk memastikan teknologi dan kemudahan internet disediakan dan boleh diakses secara sama rata kepada setiap orang.  

Sementara itu, Presiden SWEPA Sitti Bahaya Damsal berkata program itu memberikan kefahaman kepada ahlinya untuk mengetahui dan menerima pakai idea-idea baharu menerusi perkongsian pengalaman dan perspektif berkaitan dengan keusahawanan. 

“Sesi ini membantu ahli-ahli SWEPA mengubah perspektif mereka berdasarkan kepada situasi semasa kerana pendekatan perniagaan pada hari ini adalah berbeza, terutamanya selepas pandemik COVID-19. 

“Program itu juga membolehkan ahli-ahli SWEPA bertukar-tukar pandangan dan menanyakan soalan secara terus kepada penceramah berkaitan dengan teknologi dalam keusahawan dan perniagaan,” katanya. 

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/pelaburan-bantu-wanita-boleh-wujud-kesan-beriak-bawa-pelbagai-manfaat/

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……