Peminat Kereta Mazda, Tahu Tak Saham Pengedar Mazda Tersenarai di Bursa Malaysia

Kereta Jenama Mazda buatan Jepun ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Presiden syarikat, Jujiro Matsuda memulakan perniagaan dengan menjual motosikal  pada tahun 1931. Mazda kemudian mengeluarkan motosikal beroda tiga seterusnya beralih kepada pengeluaran kereta sehingga sekarang.

Di Malaysia, operasi pengedaran dan perkhidmatan selepas jualan kereta Mazda dibawah seliaan Bermaz Auto Berhad (Bermaz) bermula 1 April 2008 setelah Bermaz dan Mazda Motor Corporation (Mazda Japan) memeterai perjanjian pengedaran pada 28 Februari 2008. Melalui perjanjian ini, Mazda Japan telah melantik Bermaz sebagai pengedar sah kereta keluaran mereka.

Bermaz adalah pengedar kenderaan dan alat ganti kenderaaan yang berpangkalan di Malaysia. Selain pasaran tempatan, Bermaz juga mengedarkan kereta Mazda di Filipina. Syarikat ini adalah adalah syarikat bersekutu Berjaya Corporate Berhad dan dahulunya dikenali sebagai Berjaya Auto Berhad.

Setakat 30 April 2017, Bermaz mempunyai 10 cawangan di Malaysia, kesemuanya adalah 3S (sales, spare parts and after-sales services) manakala 77 cawangan lain dikendalikan oleh third party dealer. Bermaz disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 18 November 2013.

Informasi Yang Anda Perlu Tahu Tentang Bermaz

Nama SyarikatBermaz Auto Berhad
Simbol dan KodBAUTO (5248)
PapanUtama
Patuh SyariahYa
SektorProduk & Perkhidmatan Pengguna
Sub-sektorAutomotif

Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Bermaz

Dato’ Sri Yeoh Choon San ( Executive Chairman / Executive Director)

Dato’ Lee Kok Chuan (Chief Executive Officer/Executive Director)

Dato’ Syed Ariff Fadzillah Bin Syed Awalluddin (Independent Non-Executive Director)

Dato’ Abdul Manap Bin Abd Wahab (Independent Non- Executive Director)

Dato’ Kalsom Binti Abd Rahman (Independent Non-Executive Director)

Datuk Syed Hisham Bin Syed Wazir (Independent Non-Executive Director)

Loh Chen Peng

(Independent Non-Executive Director)

Ahli Pengurusan Syarikat

Dato’ Sri Yeoh Choon San (Executive Chairman)

Dato’ Lee Kok Chuan (Chief Executive Officer)

Chong Boon Kian (Chief Financial Officer)

Hiew Hock Ngan (Head of Business Development / CKD)

Lee Ai Hoon (Head of Marketing / Customer Service)

Chua Vin Teck (Head of Sales)

Yoon Chooi Liang (Head of P & D / Logistic / CBU Business)

Foo Chuen Wah (Head of IT & Development)

Siapa Pemegang Saham Utama Bermaz?

Prestasi Kewangan Syarikat

Rekod Pemberian Dividen

Harga Saham Bermaz Bagi Tempoh 5 Tahun Kebelakangan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA