Perbandingan Sistem Perdagangan: Discretionary vs Mechanical

Terlalu banyak sistem perdagangan di luar sana, terdapat pelbagai kaedah, nama gelaran, strategi dan sebagainya. Namun sistem perdagangan yang paling asas dikenali sebagai Discretionary dan Mechanical Trader.

Mesti ramai yang pertama kali dengar istilah ni kan?

Discretionary

Sistem perdagangan ini menggunakan semua faktor input yang sepadan dengan falsafah perdagangan Discretionary. Data seperti analisa fundamental, analisa teknikal, berita ekonomi, berita pasaran, sentimen semasa dan sebagainya di masukkan semua dalam falsafah perdagangan mereka.

Pengguna bagi sistem perdagangan ini mempunyai imaginasi pemikiran yang luas.

Discretionary mempunyai kelebihan ketika mengumpul maklumat pasaran, ekonomi dan sebagainya. Mereka terlalu bijak dan lebih ke depan.

Keistimewaan mereka adalah mampu mengubah konsep perdagangan mereka secara fleksibel, dengan mengetahui terlebih dahulu pemboleh-ubah utama (catalyst) dalam pasaran. Mereka boleh menukar kepentingan relatif pemboleh-ubah perdagangan serta merta, supaya mereka dapat beralih antara mod mengikut arah(trend) pasaran kepada anti arah(trend) pasaran.

Namun kelemahan terbesar bagi sistem perdagangan ini adalah emosi dan psikologi. Dua perkara ini sering mengganggu sistem perdagangan discretionary.

Bila emosi terlibat dalam pelaburan saham, maka buruk padahnya.

Contoh:

Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Target Price kita sebanyak 10%, iaitu kita akan jual dengan keuntungan 10%. Namun bila harga saham naik RM1.10, kita tak juga jual dengan harapan ianya akan naik lagi. Kesudahannya, harga saham pun turun ke paras RM1 semula.

Sebaliknya yang berlaku apabila harga saham menurun. Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Cut Loss sebanyak 10%, iaitu jika harga saham turun sebanyak 10% kita akan menjualnya. Namun bila harga saham turun menjadi RM0.90, kita masih tak jual dengan harapan ianya akan rebound dan naik semula. Kesudahannya, harga saham turun ke paras RM0.80 dan kita terpaksa menanggung kerugian yang lebih besar lagi.

Sebab itulah pentingnya kita mempunyai Trading Plan, dan ikut betul-betul trading plan tersebut.

Jemput baca Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham dan 5 Sebab Kenapa Perlu Ada Trading Plan.

Mechanical Trader

Sistem perdagangan ini berpandukan sepenuhnya kepada analisa teknikal. Mechanical trader mempunyai peraturan ketat dan mengikuti sepenuhnya parameter yang mereka bangunkan berdasarkan  analisa teknikal berkesesuaian dengan diri mereka.

Keseluruhan tumpuan mereka adalah melaksanakan sistem peraturan perdagangan yang telah ditetapkan dengan penuh disiplin. Mereka mengabaikan variasi analisa, seperti yang terdapat di dalam sistem perdagangan discretionary.

Kelebihan terbesar bagi sistem perdagangan mechanical trader ialah menyingkirkan penglibatan emosi dan perasaan ketika melaksanakan aktiviti perdagangan. Ianya sekaligus dapat memaksimakan peluang untuk merangkul kejayaan dalam perdagangan. Mechanical trader boleh dikelaskan melalui penggunaan konsep time-frame yang mereka gunakan.

Matlamat utama mereka berdagang ialah untuk mengikuti trend analisa teknikal yang mereka gunakan. Pada masa yang sama, mereka akan sedaya-upaya untuk mengawal nilai kerugian dan mencipta keuntungan.

Peraturan perdagangan mereka mestilah sentiasa jelas dan sudah ditetapkan. Mechanical trader boleh dan sesuai berdagang dalam apa jua instrumen perdagangan, kerana tumpuan utama mereka hanyalah aspek analisa teknikal.

Namun kelemahan utama mereka ialah kekurangan maklumat berkenaan pasaran sekaligus boleh menjerumuskan perdagangan mereka ke arah bias.

Kesimpulan

Tidak ada yang boleh kata discretionary trader lebih power daripada mechanical trader, dan begitu juga sebaliknya. Setiap sistem perdagangan yang dibangunkan adalah untuk meningkatkan potensi kejayaan dalam perdagangan dan pelaburan.

Setiap sistem mempunyai kekurangan dan kelebihan masing-masing. Kita boleh pilih samada nak guna Discretionary atau Mechanical. Atau menggabungkan kedua-duanya sekali.

Selagi ia berkesesuaian dengan kita, maka itulah yang baik untuk kita. Tak perlu ikut orang lain. Carilah satu sistem yang boleh mendatangkan keuntungan kepada kita secara konsisten.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Penting Dalam Trading Plan

Dalam pelaburan saham, persoalan yang selalu timbul dalam kalangan pelabur adalah saham apa yang boleh dibeli dan bilakah masa terbaik untuk membuat pembelian. Bagi menjawab persoalan itu, sudah pasti para pelabur akan menggunakan ilmu Analisis Fundamental dan juga Analisis Teknikal.

Namun begitu, dua jenis analisis tersebut sememangnya penting dan terbukti membantu para pelabur dan terdapat satu lagi perkara yang sering pelabur alpa, trading plan.

Dengarnya remeh, tapi apa kata jika anda buat dahulu trading plan anda dan lihat kesannya.

Tak tahu apa fungsi trading plan dan tak tahu apa yang perlu ada dalam trading plan anda?

Jom tonton 3 perkara penting dalam trading plan. Semoga bermanfaat.

Trading plan merupakan satu rekod pembelian saham anda. Maklumat-maklumat penting berkenaan pelaburan anda perlu direkodkan. Cuba bayangkan jika dalam tempoh masa 6 bulan, berapa jual beli saham yang berlaku.

Ada yang untung, ada yang rugi. Tapi adakah anda ingat dan yakin teknik belian mana yang membuat keuntungan dan kerugian tanpa melihat semula kepada rekod?

3 perkara ini merupakan perkara asas dan penting perlu ada dalam trading plan anda.

  1. Harga belian
  2. Harga sasaran
  3. Stop loss

Harga belian adalah harga ketika anda membuat pembelian saham tersebut. Untuk membantu anda pada masa hadapan, anda boleh meletakkan juga sebab kenapa anda membeli saham tersebut dan kenapa pada harga tersebut.

Harga sasaran merupakan harga jualan yang anda sasarkan selepas mendapat keuntungan. Harga ini boleh ditentukan melalui beberapa perkara seperti yang ditunjukkan dalam video di atas.

Stop loss pula merupakan satu harga yang ditentukan oleh pelabur untuk meminimumkan kerugian. Ini boleh dilakukan menggunakan kadar peratusan kerugian yang anda sanggup rugi dan juga berdasarkan analisis teknikal.

Itulah 3 perkara penting dalam trading plan yang perlu ada. Seringkali para pelabur alpa akan perkara ini dan betapa pentingnya rekod ini untuk membantu anda menganalisis keuntungan dan kerugian pelaburan saham anda.

Semoga ilmu kali ini bermanfaat dan dapat membantu anda berjaya dalam dunia pelaburan!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.