Perbandingan Sistem Perdagangan: Discretionary vs Mechanical

Terlalu banyak sistem perdagangan di luar sana, terdapat pelbagai kaedah, nama gelaran, strategi dan sebagainya. Namun sistem perdagangan yang paling asas dikenali sebagai Discretionary dan Mechanical Trader.

Mesti ramai yang pertama kali dengar istilah ni kan?

Discretionary

Sistem perdagangan ini menggunakan semua faktor input yang sepadan dengan falsafah perdagangan Discretionary. Data seperti analisa fundamental, analisa teknikal, berita ekonomi, berita pasaran, sentimen semasa dan sebagainya di masukkan semua dalam falsafah perdagangan mereka.

Pengguna bagi sistem perdagangan ini mempunyai imaginasi pemikiran yang luas.

Discretionary mempunyai kelebihan ketika mengumpul maklumat pasaran, ekonomi dan sebagainya. Mereka terlalu bijak dan lebih ke depan.

Keistimewaan mereka adalah mampu mengubah konsep perdagangan mereka secara fleksibel, dengan mengetahui terlebih dahulu pemboleh-ubah utama (catalyst) dalam pasaran. Mereka boleh menukar kepentingan relatif pemboleh-ubah perdagangan serta merta, supaya mereka dapat beralih antara mod mengikut arah(trend) pasaran kepada anti arah(trend) pasaran.

Namun kelemahan terbesar bagi sistem perdagangan ini adalah emosi dan psikologi. Dua perkara ini sering mengganggu sistem perdagangan discretionary.

Bila emosi terlibat dalam pelaburan saham, maka buruk padahnya.

Contoh:

Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Target Price kita sebanyak 10%, iaitu kita akan jual dengan keuntungan 10%. Namun bila harga saham naik RM1.10, kita tak juga jual dengan harapan ianya akan naik lagi. Kesudahannya, harga saham pun turun ke paras RM1 semula.

Sebaliknya yang berlaku apabila harga saham menurun. Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Cut Loss sebanyak 10%, iaitu jika harga saham turun sebanyak 10% kita akan menjualnya. Namun bila harga saham turun menjadi RM0.90, kita masih tak jual dengan harapan ianya akan rebound dan naik semula. Kesudahannya, harga saham turun ke paras RM0.80 dan kita terpaksa menanggung kerugian yang lebih besar lagi.

Sebab itulah pentingnya kita mempunyai Trading Plan, dan ikut betul-betul trading plan tersebut.

Jemput baca Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham dan 5 Sebab Kenapa Perlu Ada Trading Plan.

Mechanical Trader

Sistem perdagangan ini berpandukan sepenuhnya kepada analisa teknikal. Mechanical trader mempunyai peraturan ketat dan mengikuti sepenuhnya parameter yang mereka bangunkan berdasarkan  analisa teknikal berkesesuaian dengan diri mereka.

Keseluruhan tumpuan mereka adalah melaksanakan sistem peraturan perdagangan yang telah ditetapkan dengan penuh disiplin. Mereka mengabaikan variasi analisa, seperti yang terdapat di dalam sistem perdagangan discretionary.

Kelebihan terbesar bagi sistem perdagangan mechanical trader ialah menyingkirkan penglibatan emosi dan perasaan ketika melaksanakan aktiviti perdagangan. Ianya sekaligus dapat memaksimakan peluang untuk merangkul kejayaan dalam perdagangan. Mechanical trader boleh dikelaskan melalui penggunaan konsep time-frame yang mereka gunakan.

Matlamat utama mereka berdagang ialah untuk mengikuti trend analisa teknikal yang mereka gunakan. Pada masa yang sama, mereka akan sedaya-upaya untuk mengawal nilai kerugian dan mencipta keuntungan.

Peraturan perdagangan mereka mestilah sentiasa jelas dan sudah ditetapkan. Mechanical trader boleh dan sesuai berdagang dalam apa jua instrumen perdagangan, kerana tumpuan utama mereka hanyalah aspek analisa teknikal.

Namun kelemahan utama mereka ialah kekurangan maklumat berkenaan pasaran sekaligus boleh menjerumuskan perdagangan mereka ke arah bias.

Kesimpulan

Tidak ada yang boleh kata discretionary trader lebih power daripada mechanical trader, dan begitu juga sebaliknya. Setiap sistem perdagangan yang dibangunkan adalah untuk meningkatkan potensi kejayaan dalam perdagangan dan pelaburan.

Setiap sistem mempunyai kekurangan dan kelebihan masing-masing. Kita boleh pilih samada nak guna Discretionary atau Mechanical. Atau menggabungkan kedua-duanya sekali.

Selagi ia berkesesuaian dengan kita, maka itulah yang baik untuk kita. Tak perlu ikut orang lain. Carilah satu sistem yang boleh mendatangkan keuntungan kepada kita secara konsisten.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa itu Real Estate Investment Trust (REIT)?

REIT merupakan singkatan kepada Real Estate Investment Trust atau dalam Bahasa Melayu bermaksud Amanah Pelaburan Hartanah.

Instrumen yang membolehkan anda melabur dalam hartanah dengan mudah.

Ia merupakan dana atau sebuah tabung amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial untuk menghasilkan pendapatan.

REIT ini lebih kurang sama macam Amanah Hartanah Bumiputera yang ada gambar Neelofa tu. Cuma bezanya REIT ini diapungkan di pasaran saham, jadi pelabur berpeluang mendapat dua jenis keuntungan; dari segi kenaikan harga dan juga dividen.

Secara ringkasnya, dalam portfolio sesebuah REIT mengandungi beberapa aset hartanah sama ada hartanah komersial, runcit, perindustrian, hospitaliti, penjagaan kesihatan atau pun ladang. Pendapatan utama REIT ini adalah dari segi sewa kedai, lot atau tapak; dan juga segala pendapatan lain yang boleh dijana seperti iklan dan lain-lain di dalam aset hartanah mereka.

Pelaburan dalam bidang hartanah umumnya memerlukan modal yang besar jadi tidak semua orang mampu untuk melabur dalam bidang ini. REIT memberikan pilihan kepada pelabur untuk melabur dalam harta tanah komersial berskala besar yang berkualiti tanpa perlu membeli harta tersebut secara langsung, menawarkan aliran pendapatan yang stabil dan hasil pengagihan pendapatan yang menarik.

4 Kelebihan Melabur di dalam REIT

1. Mampu Milik

Kos untuk melabur di dalam REIT adalah lebih rendah berbanding kos pelaburan secara langsung dalam hartanah. Anda boleh mulakan pelaburan dengan perbelanjaan yang minimum.

2. Kecairan / Mudah Tunai

Unit REIT yang tersenarai di pasaran Bursa lebih cair dan mudah ditukarkan kepada wang tunai berbanding harta fizikal kerana REIT didagangkan di pasaran saham.

3. Aliran Pendapatan Yang Stabil

Kadar kenaikan dan penurunan harga (volatility) lebih rendah berbanding saham lain. Pelabur REIT kebiasaannya akan menerima bayaran dividen yang konsisten dan stabil hasil yang diperolehi daripada sewa yang dibayar oleh penyewa harta REIT.

4. Pengurusan Profesional

Segala hal berkaitan hartanah REIT akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Jadi anda tak perlu pening kepala untuk berdepan dengan karenah penyewa dan segala jenis paperwork seperti dalam pelaburan real estate.

Macam Mana Nak Beli REIT?

Pelaburan REIT adalah sama seperti pelaburan saham biasa. REIT tertakluk kepada peraturan perdagangan, pembayaran, penjelasan dan penyelesaian yang sama (T+3). Anda perlu membuka akaun CDS dan mempunyai trading akaun terlebih dahulu.

Jenis-Jenis REIT

Seperti saham yang lain, REIT juga ada yang patuh Syariah dan tidak patuh Syariah. Melalui trading platform, terdapat 18 REIT yang tersenerai tetapi hanya 4 sahaja yang patuh Syariah iaitu Axis Reits (Axreit), AL- Salam Real Estate Investment Trust (Alsreit), Al-Aqar Healthcare REIT (Alaqar) dan KLCC Prop & Reits – Stapled Sec (KLCC).

Sebelum anda membeli saham REITs, pastikan bahawa anda telah membuat penyelidikan terlebih dahulu. Yang mana satu kita pilih, berdasarkan apa, apa risikonya, itu bergantung kepada penilaian sendiri.

Sumber Rujukan:

Bursa Malaysia Ada Saham, REIT, Indeks, ETF Dan ETBS

Selain daripada saham dan REIT ni, kita juga ada instrumen pelaburan lain yang patuh Syariah seperti Indeks, ETF dan ETBS. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Kenali Produk Patuh Syariah Dalam Bursa Malaysia.

Iklan

Nak Tahu Dekat Mana ASB Laburkan Duit Kita?

Kredit Gambar: Harian Metro

Kalau masih belum tahu duit kita dalam ASB tu sejumlah besarnya dilaburkan dalam saham-saham syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Apabila jerung seperti ASB mempunyai pegangan yang besar dalam sesebuah syarikat, biasanya ada sebab mereka melabur ke dalam syarikat tersebut. Kalau mereka jual atau tambah saham mereka dalam syarikat tu mesti ada sebab juga kan?

Ada sesetengah guru pelaburan kata, takde modal macam jerung, kita ‘berenang’ bersama-sama dengan jerung pun dah OK dah.

Untuk itu, kita gunakan screener yang dibangunkan oleh iSaham yang bernama Shareholder Analysis – Amanahraya Trustees Berhad – Amanah Saham Bumiputera.

Data yang dikemaskini setakat 1 Mac 2018 di atas, kita dapat lihat bagaimana ASB menambah pegangan ke dalam Maybank sebanyak 1.6% dalam tempoh 30 hari sebelumnya. Atau erti kata lain, ASB beli saham Maybank yang bernilai sebanyak RM632.8 juta. Tapi saham Maybank tak patuh syariah, sebab itu ada simbol [NS].

Kalau perasan ada simbol asterisk (*), itu maknanya saham tersebut tergolong dalam kategori Small Cap dan Mid Cap. Jadi dapatlah jimat setem duti sepertimana yang PM Umum Berita Baik Untuk Pelabur Saham di Bursa Malaysia.

Saham syarikat Tenaga Nasional Berhad pula, ASB tambah pegangan sebanyak 6.9% atau RM510.3 juta dalam tempoh 30 hari sebelumnya.

Mesti ada sebab kan ASB menambah pegangan dan pump-in duit ke dalam syarikat-syarikat ini?

Selain daripada itu, kita juga boleh tengok kat mana jerung-jerung lain seperti KWSP, Tabung Haji, KWAP dan banyak lagi melabur berbilion-bilion wang yang diuruskan mereka. Hanya dengan dua langkah sahaja.

1. Layari laman web iSaham, klik pada Screeners -> List All Screeners

2. Scroll bawah dan pada column belah kiri, ada Institutional Screeners. Klik pada ASB.

Kalau nak tengok jerung-jerung lain seperti Vincent Tan, Tony Fernandes, Kamarudin Meranun dan banyak lagi, klik Other Shareholders.

Tapi kalau keluar pula akses hanya tersedia untuk Premium Client, syaratnya cukup mudah. Cuma hadir seminar yang iSaham anjurkan (sila rujuk FB iSaham untuk tarikh dan tajuk yang sesuai), dan dapat tawaran untuk buka akaun CDS dengan M+ secara percuma.

Lepas tu boleh lah tengok kat mana semua jerung-jerung institusi dan jerung-jerung individu melabur, dan follow mereka.

Ingat, apabila melabur dalam ASB, pelabur tidak akan rugi kerana ASB ditawarkan pada harga tetap RM1. Ini bermakna pelabur tidak berdepan risiko kehilangan modal.

Berbeza kalau kita melabur sendiri di pasaran saham Bursa Malaysia, risiko rugi itu pasti disebabkan turun naik harga saham. Tetapi kalau ada ilmu, memang boleh buat duit lebat dan kuranglah risiko untuk rugi.

Iklan

Bursa Malaysia-i dan Pelaburan Patuh Syariah

Eh tahu ke tak bahawasanya Bursa Malaysia-i merupakan platform pelaburan patuh Syariah sepenuhnya yang pertama di dunia? Malaysia kan sebuah negara contoh bagi sistem kewangan yang berlandaskan Islam, jadi mesti nak jadi #1 dalam kebanyakan aspek.

Jom kita kenali Bursa Malaysia-i dan peluang untuk meraih keuntungan dalam pelaburan patuh Syariah dengan lebih mendalam.

Apakah Perbezaan Bursa Malaysia vs Bursa Malaysia-i?

Bursa Malaysia adalah sebuah syarikat pemegang bursa yang ditubuhkan pada 1973 dan disenaraikan pada 2005. Hari ini, ia adalah antara bursa terbesar di ASEAN, yang menempatkan lebih daripada 900 syarikat marangkumi 20 sektor dan merentasi 49 aktiviti ekonomi. Bursa Malaysia dilengkapi dengan rangkaian perkhidmatan bursa saham yang meliputi penyenaraian (‘listing’), dagangan (‘trading’), penjelasan (‘clearing’), penyelesaian (‘settlement’) dan depositori (‘depository’).

Bursa Malaysia menawarkan pelbagai instrumen pelaburan yang tersenarai di tiga (3) papan dagangan saham iaitu Pasaran Utama (“Main Market”) untuk syarikat terkemuka dengan modal besar, Pasaran ACE (“ACE Market”) untuk syarikat baru yang terdiri daripada pelbagai saiz, dan Pasaran LEAP (“LEAP Market”) untuk syarikat perusahaan kecil dan sederhana.

Bursa Malaysia sebagai sebuah pasaran modal dan destinasi penjanaan dana, dagangan dan pelaburan menawarkan pelbagai jenis produk yang komprehensif untuk para pelabur sama ada institusi dan runcit. Jenis-jenis produk dagangan dan pelaburan termasuklah saham, dana dagangan bursa (‘Exchange Traded Fund’ atau “ETF”), amanah pelaburan hartanah (‘Real Estate Investment Trust’ atau “REIT”), indeks, waran, bon dan sukuk dagangan bursa (‘Exchange Traded Bonds and Sukuk’ atau “ETBS”), produk patuh Syariah, produk pasaran derivatif, bon dan juga luar pesisir serta menyediakan pelbagai jenis pilihan pelaburan global.

Dalam membangunkan Pasaran Modal Islam, Bursa Malaysia turut menawarkan pelbagai instrumen pelaburan patuh Syariah yang tersenarai di dua papan dagangan saham iaitu Pasaran Utama (“Main Market”) dan Pasaran ACE (“ACE Market”).

Bursa Malaysia-i pula merupakan platform pelaburan patuh Syariah sepenuhnya yang pertama di dunia yang telah dilancarkan oleh Bursa Malaysia pada 5 September 2016. Platform ini menggabungkan keseluruhan rangkaian perkhidmatan bursa saham berlandaskan Syariah meliputi penyenaraian (‘listing’), dagangan (‘trading’), penjelasan (‘clearing’), penyelesaian (‘settlement’) dan depositori (‘depository’). Pelancaran platform Bursa Malaysia-i ini bertujuan menawarkan perkhidmatan kepada pelabur yang ingin berurus niaga dalam produk patuh Syariah menerusi perkhidmatan berlandaskan Syariah sepenuhnya.

Dengan adanya platform Bursa Malaysia-i ini, ia menyediakan landskap baru bagi pelabur patuh Syariah di mana para pelabur tidak hanya melabur dalam instrumen pelaburan patuh Syariah tetapi juga dengan cara yang patuh Syariah. Melalui lanskap baru ini, para pelabur yang membuka akaun ‘Central Depository System’ (“CDS”) dan akaun dagangan patuh Syariah menerusi Organisasi Peserta (‘Participating Organisation’ atau “PO”) atau broker saham yang menawarkan perkhidmatan pembrokeran secara patuh Syariah, segala aktiviti dagangan dan pelaburan mereka akan melalui platform Bursa Malaysia-i, iaitu satu saluran baharu yang telah diasingkan dari saluran konvensional bagi memastikan transaksi yang dijalankan adalah patuh Syariah secara sepenuhnya.

Apakah Peranan Bursa Malaysia-i?

Langkah Bursa Malaysia memperkenalkan platform Bursa Malaysia-i ini adalah komitmen untuk menjadikan Bursa Malaysia sebagai sebuah hab pelaburan patuh Syariah di dunia yang menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan pasaran modal Islam, sekaligus mencerminkan kedudukan Malaysia sebagai hab kewangan Islam antarabangsa. Ini dapat memperkukuhkan lagi kedudukan Bursa Malaysia sebagai peneraju pasaran global bagi penyenaraian dan pelaburan Syariah, terutamanya dalam pembangunan pasaran ekuiti Syariah.

Kecenderungan pemilihan pelaburan patuh Syariah dan urus niaga dalam produk dan perkhidmatan yang patuh Syariah oleh segelintir masyarakat telah mewujudkan permintaan yang semakin meningkat untuk produk pasaran modal Islam. Platform Bursa Malaysia-i ini menjadi pelengkap kepada platform pelaburan konvensional yang sedia ada, dan dapat memenuhi permintaan pelabur yang hanya ingin berurus niaga dalam produk dan perkhidmatan pelaburan yang berlandaskan Syariah sepenuhnya.

Dari segi pengurusan aset Islam, sehingga bulan Mei 2018, saiz AUM patuh Syariah adalah sebanyak RM162.8 bilion iaitu 21.3 peratus dari keseluruhan saiz pengurusan aset di Malaysia yang berjumlah RM762.9 bilion. Ini membuktikan terdapat permintaan dalam pelaburan patuh Syariah dan ini menjadi satu penanda aras kepada pasaran modal Islam yang semakin diterima ramai, bukan sahaja di peringkat domestik tetapi juga di peringkat antarabangsa.

Oleh itu, peluang untuk Bursa Malaysia dan syarikat-syarikat yang disenaraikan untuk memanfaatkan dana patuh Syariah juga meningkat. Ini menunjukkan prospek pasaran modal Islam yang sihat dan cerah, di mana syarikat yang disenaraikan boleh merebut peluang dalam mencari pelabur yang lebih luas, terutamanya pelabur Syariah, termasuklah pelabur institusi dan pelabur runcit.

Platform Bursa Malaysia-i juga membolehkan data, transaksi dan prestasi keseluruhan pasaran Syariah dijejaki dan diawasi dengan lebih terperinci. Ini dapat mengukuhkan sumbangan keseluruhan aktiviti dan prestasi perkhidmatan pembrokeran patuh Syariah, meningkatkan pembangunan syarikat pembrokeran saham yang menawarkan perkhidmatan pembrokeran secara patuh Syariah, dan seterusnya, memberikan kesan positif kepada pengukuhan ekosistem industri pembrokeran saham negara.

Inisiatif platform Bursa Malaysia-i ini akan diperluaskan dengan menarik lebih banyak penyertaan di peringkat serantau dan global bagi meningkatkan pasaran modal Islam seperti:

(i) Menarik dana etika dan patuh Syariah di peringkat serantau dan global untuk melabur dalam produk yang disenaraikan di Bursa Malaysia;
(ii) Menarik lebih banyak penyenaraian produk patuh Syariah baru di Bursa Malaysia; dan
(iii) Meningkatkan hubungan dengan bursa saham lain di peringkat serantau dan global, serta menggalakkan dagangan rentas sempadan (‘cross broder trades’).

Sehingga Kini, Ada Berapa Saham Yang Disenaraikan Di Bursa Malaysia Dan Berapa Jumlah Saham Yang Patuh Syariah?

Pelaburan ekuiti patuh Syariah telah banyak menyumbang kepada pembangunan kewangan Islam.

Sehingga kini, Bursa Malaysia mempunyai pasaran modal kira-kira RM1.86 trilion, di mana RM1.16 trilion atau 62.4% daripadanya adalah patuh Syariah. Sehingga akhir bulan Julai 2018, 694 atau 76.2% daripada 911 syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia adalah patuh Syariah.

Tahniah Kepada Bursa Malaysia-i Kerana Menyediakan Platform Pelaburan Syariah

Ada ke yang masih ragu-ragu nak melabur dalam Bursa Malaysia? Dah ada peluang nak buat duit dengan pelaburan patuh Syariah, masih nak cari yang lain?

Tahukah anda pada tahun 2017, Kerugian Dianggar RM3.8 bilion. PDRM Dedahkan 30 Syarikat Tawar Skim Tidak Sah? Itu yang dilaporkan, yang tak dilaporkan mesti lebih tinggi kan?

Kalau dah tak sabar dan nak mula melabur dalam Bursa Malaysia-i ni, kena ada akaun CDS dulu. Kalau nak tahu caranya, silakan baca Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10 sahaja.

Iklan

Tingkatkan Keuntungan Saham Melalui Strategi FUNPIT

Bila melibatkan diri dalam saham, semua orang pasti ingin dapatkan keuntungan. Tapi kita perlu sedar pelaburan pasti untung tanpa rugi itu hanya janji manis di mulut para scammers yang nak membaham duit anda. Untuk membuat untung dalam saham tak susah sebab cabaran yang lebih besar ialah bagaimana untuk kekal konsisten dalam membuat keuntungan.

Anda beruntung kerana admin Empayar Saham sudi berkongsi ilmu melalui video berdurasi selama 1 jam lebih. Kami kupaskan kandungan video ini kepada beberapa poin penting. Mengikut beliau, para traders sukar untuk kekalkan keuntungan secara konsisten kerana terlalu bergantung kepada teknik.

Melalui pengalaman dan bacaan, beliau telah memformulasikan proses atau strategi yang boleh digunakan untuk anda tingkatkan winning rate (kebarangkalian anda untuk membuat keuntungan) dalam trading. Stategi yang dinamakan sebagai Funnel Of Profitable Trade (FUNPIT) adalah merupakan susun atur aktiviti yang anda kena lalui untuk anda dapatkan profit.

Market

Sebelum anda decide untuk masuk dalam market pada hari tersebut, pastikan market tak ‘demam’. Sebagai pelabur runcit modal kita tak banyak, tetapi  nilai pasaran harian berbillion ringgit. Kalau market jatuh pada hari tersebut, sebagus mana pun trading set up anda kebarangkalian harga saham untuk jatuh sangat tinggi kerana sentiment buruk akan menarik harga kebawah.

Sektor / Tema

Pastikan kaunter yang anda pilih dalam kategori sektor/ tema yang tengah bullish.  Ketika video ini dirakamkan (Ogos 2017)  sektor teknologi dan industry masih lagi menjadi pilihan. Jadi pelabur runcit akan kejar dimana kebanyakan lubuk  duit berada.

Elakkan masuk dalam sektor yang tak popular sebab kalau anda masuk dalam sektor yang lembap, modal anda untuk berkembang juga akan lembap nak naik. Sebagai contoh sektor property sedang mengalami kelembapan disebabkan oleh lambakan rumah ‘mampu tengok’ dan bukannya rumah mampu milik.

Bagi yang malas membaca, cara paling mudah untuk anda tahu sektor yang hot adalah melalui trading platform.  Pilih untuk ‘filter by sector’, mana sektor yang paling banyak hijau, itulah sektor yang bullish.

Uptrend

Sebaik-baiknya pilih kaunter yang uptrend sebab keberangkalain untuk membuat keuntungan  jauh lebih tinggi berbanding  trade dalam kaunter downtrend dan sideways.  Penta, sentiasa mecipta new high.

Tak dinafikan memang ada orang yang boleh membuat keuntungan walaupun kaunter sedang downtrend. Tapi jika anda masih setahun jagung dan belum betul-betul faham turun naik market, ada banyak lagi kaunter uptrend yang anda boleh pilih. Kenapa nak perjudikan nasib trade dalam kaunter yang sedang downtrend atau sideway?.

Syarikat

Bagi traders, tidak perlu tekankan sangat dari sudut fundamental seperti gearing ratio, price to earning, dan sebagainya. Cukup sekadar mengetahui kaunter yang anda pilih itu sedang mencatatkan keuntungan. Cara paling mudah anda boleh semak di laman web malaysiastockbiz. Performance company dinilai melalui keuntungan yang terhasil. Bila profit meningkat, harga saham akan turut menaik.

Contoh kaunter mengalami kerugian :  HB Global Limited (HBGLOB) sebaliknya sedang mengalami kerugian akibat penyakit SARS. Akibatnya, ternakan terpaksa dihapuskan dan syarikat sedang mengalami kerugian.

Catalyst / Pemangkin

Catalyst adalah merupakan penggerak. Untuk sesuatu harga saham bergerak keatas ia mesti bersebab.  Some body must have pushing the price. Persoalannya, siapa yang menggerakkan harga dan bagaimana mereka membuat demikian? Dalam pasaran saham terdapat market mover yang terdiri daripada para pelabur institusi, sindiket, atau jerung. Mereka adalah yang pertama akan masuk dalam pasaran dan mula membeli ketika harga saham masih rendah.

Contoh catalyst yang akan menggerakkan harga pasaran ialah aktiviti corporate exercise seperti share buyback, right issue, stock split, bonus issue. Sesuatu syarikat menjalankan corporate exercise untuk menjana wang dari pasaran dan aktiviti sebegini selalunya akan menggerakkan harga saham terbabit.

Selain itu, news juga merupakan salah satu catalyst yang akan meggerakkan harga saham.

Price

  • Price Range: Sebaik-baiknya, pedagang dinasihatkan untuk membeli kaunter yang berharga 20 sen dan keatas. Ini kerana bagi syarikat yang harganya dibawah 20 sen, rata-rata kaunter berikut bermasalah dari sudut fundamental.
  • Price Movement: Seeloknya juga pilih kaunter yang pergerakannya senang diramal. Contoh seperti IQ Group

Price movement yang sekata dan senang diramal pergerakannya

Pergerakan naik turun yang todak sekata dan sukar diramal

  • Candle shape: Pilik bentuk candle yang dinamik, dimana ia berubah-ubah. Ini kerana kebarangkalian untuk teknikal analisis menjadi jika candle tersebut bersifat dinamik. Candle yang berubah-ubah ini menunjukkan wujudnya buy sell ataupun minat pembelian dan penjualan.

Contoh kaunter yang mempunyai candle yang perlu dielakkan: Kamdar, Bornoil

Volume

Sebelum anda mula trade, jika lihat kenaikan harga saham pastikan juga volume turut aktif. Selalunya volume bergerak mengikut trend, jika trend menaik volume juga akan turut meningkat. ini menunjukkan semakin tinggi harga semakin menarik minat orang ingin membeli. Terdapat juga kes dimana harga saham menaik tapi tak disertai dengan volume. Jika ini berlaku, elakkan daripada membeli kaunter tersebut.

Support

Support menunjukkan harga sokongan sesuatu saham apabila ia tidak akan jatuh ke bawah lagi. Digalakkan untuk membeli saham ketika signal buy at support kerana harga pada ketika itu lebih murah berbanding jika anda beli ketika breakout.

Confirmation

Menggunakan indicator yang bersesuaian untuk pengesahan sama ada harga saham akan menaik atau menurun.

Contoh penggunaan indicator RSI yang akan menunjukkan buy signal ketika menceceah 30 atau 50 dan sell signal ketika mencecah 70.

Money Management

Merujuk kepada berapa banyak wang yang anda perlu allocate untuk pelaburan atau perdagangan dalam saham. Jangan masukkan semua wang yang anda ada dalam satu kaunter. Amalkan diversification untuk mengawal risiko.

Money management juga menitik beratkan risk reward ratio atau nisbah risiko yang menunjukkan nisbah kerugian yang ditetapkan kepada nisbah keuntungan yang diharapkan. Kebanyakan trader menggunapakai nisbah 1:2 atau 1:3

Kesimpulannya disini, teknik semata-mata tidak akan menjamin konsistensi dalam menjana keuntungan saham. Jadi anda  perlu menguasai psychology, mempunyai trading plan dan money management untuk berjaya.

Kredit Video: Empayar Saham

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!