Perbandingan Sistem Perdagangan: Discretionary vs Mechanical

Terlalu banyak sistem perdagangan di luar sana, terdapat pelbagai kaedah, nama gelaran, strategi dan sebagainya. Namun sistem perdagangan yang paling asas dikenali sebagai Discretionary dan Mechanical Trader.

Mesti ramai yang pertama kali dengar istilah ni kan?

Discretionary

Sistem perdagangan ini menggunakan semua faktor input yang sepadan dengan falsafah perdagangan Discretionary. Data seperti analisa fundamental, analisa teknikal, berita ekonomi, berita pasaran, sentimen semasa dan sebagainya di masukkan semua dalam falsafah perdagangan mereka.

Pengguna bagi sistem perdagangan ini mempunyai imaginasi pemikiran yang luas.

Discretionary mempunyai kelebihan ketika mengumpul maklumat pasaran, ekonomi dan sebagainya. Mereka terlalu bijak dan lebih ke depan.

Keistimewaan mereka adalah mampu mengubah konsep perdagangan mereka secara fleksibel, dengan mengetahui terlebih dahulu pemboleh-ubah utama (catalyst) dalam pasaran. Mereka boleh menukar kepentingan relatif pemboleh-ubah perdagangan serta merta, supaya mereka dapat beralih antara mod mengikut arah(trend) pasaran kepada anti arah(trend) pasaran.

Namun kelemahan terbesar bagi sistem perdagangan ini adalah emosi dan psikologi. Dua perkara ini sering mengganggu sistem perdagangan discretionary.

Bila emosi terlibat dalam pelaburan saham, maka buruk padahnya.

Contoh:

Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Target Price kita sebanyak 10%, iaitu kita akan jual dengan keuntungan 10%. Namun bila harga saham naik RM1.10, kita tak juga jual dengan harapan ianya akan naik lagi. Kesudahannya, harga saham pun turun ke paras RM1 semula.

Sebaliknya yang berlaku apabila harga saham menurun. Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Cut Loss sebanyak 10%, iaitu jika harga saham turun sebanyak 10% kita akan menjualnya. Namun bila harga saham turun menjadi RM0.90, kita masih tak jual dengan harapan ianya akan rebound dan naik semula. Kesudahannya, harga saham turun ke paras RM0.80 dan kita terpaksa menanggung kerugian yang lebih besar lagi.

Sebab itulah pentingnya kita mempunyai Trading Plan, dan ikut betul-betul trading plan tersebut.

Jemput baca Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham dan 5 Sebab Kenapa Perlu Ada Trading Plan.

Mechanical Trader

Sistem perdagangan ini berpandukan sepenuhnya kepada analisa teknikal. Mechanical trader mempunyai peraturan ketat dan mengikuti sepenuhnya parameter yang mereka bangunkan berdasarkan  analisa teknikal berkesesuaian dengan diri mereka.

Keseluruhan tumpuan mereka adalah melaksanakan sistem peraturan perdagangan yang telah ditetapkan dengan penuh disiplin. Mereka mengabaikan variasi analisa, seperti yang terdapat di dalam sistem perdagangan discretionary.

Kelebihan terbesar bagi sistem perdagangan mechanical trader ialah menyingkirkan penglibatan emosi dan perasaan ketika melaksanakan aktiviti perdagangan. Ianya sekaligus dapat memaksimakan peluang untuk merangkul kejayaan dalam perdagangan. Mechanical trader boleh dikelaskan melalui penggunaan konsep time-frame yang mereka gunakan.

Matlamat utama mereka berdagang ialah untuk mengikuti trend analisa teknikal yang mereka gunakan. Pada masa yang sama, mereka akan sedaya-upaya untuk mengawal nilai kerugian dan mencipta keuntungan.

Peraturan perdagangan mereka mestilah sentiasa jelas dan sudah ditetapkan. Mechanical trader boleh dan sesuai berdagang dalam apa jua instrumen perdagangan, kerana tumpuan utama mereka hanyalah aspek analisa teknikal.

Namun kelemahan utama mereka ialah kekurangan maklumat berkenaan pasaran sekaligus boleh menjerumuskan perdagangan mereka ke arah bias.

Kesimpulan

Tidak ada yang boleh kata discretionary trader lebih power daripada mechanical trader, dan begitu juga sebaliknya. Setiap sistem perdagangan yang dibangunkan adalah untuk meningkatkan potensi kejayaan dalam perdagangan dan pelaburan.

Setiap sistem mempunyai kekurangan dan kelebihan masing-masing. Kita boleh pilih samada nak guna Discretionary atau Mechanical. Atau menggabungkan kedua-duanya sekali.

Selagi ia berkesesuaian dengan kita, maka itulah yang baik untuk kita. Tak perlu ikut orang lain. Carilah satu sistem yang boleh mendatangkan keuntungan kepada kita secara konsisten.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur