Perbandingan Sistem Perdagangan: Discretionary vs Mechanical

Terlalu banyak sistem perdagangan di luar sana, terdapat pelbagai kaedah, nama gelaran, strategi dan sebagainya. Namun sistem perdagangan yang paling asas dikenali sebagai Discretionary dan Mechanical Trader.

Mesti ramai yang pertama kali dengar istilah ni kan?

Discretionary

Sistem perdagangan ini menggunakan semua faktor input yang sepadan dengan falsafah perdagangan Discretionary. Data seperti analisa fundamental, analisa teknikal, berita ekonomi, berita pasaran, sentimen semasa dan sebagainya di masukkan semua dalam falsafah perdagangan mereka.

Pengguna bagi sistem perdagangan ini mempunyai imaginasi pemikiran yang luas.

Discretionary mempunyai kelebihan ketika mengumpul maklumat pasaran, ekonomi dan sebagainya. Mereka terlalu bijak dan lebih ke depan.

Keistimewaan mereka adalah mampu mengubah konsep perdagangan mereka secara fleksibel, dengan mengetahui terlebih dahulu pemboleh-ubah utama (catalyst) dalam pasaran. Mereka boleh menukar kepentingan relatif pemboleh-ubah perdagangan serta merta, supaya mereka dapat beralih antara mod mengikut arah(trend) pasaran kepada anti arah(trend) pasaran.

Namun kelemahan terbesar bagi sistem perdagangan ini adalah emosi dan psikologi. Dua perkara ini sering mengganggu sistem perdagangan discretionary.

Bila emosi terlibat dalam pelaburan saham, maka buruk padahnya.

Contoh:

Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Target Price kita sebanyak 10%, iaitu kita akan jual dengan keuntungan 10%. Namun bila harga saham naik RM1.10, kita tak juga jual dengan harapan ianya akan naik lagi. Kesudahannya, harga saham pun turun ke paras RM1 semula.

Sebaliknya yang berlaku apabila harga saham menurun. Kita beli saham pada harga RM1 dan menetapkan Cut Loss sebanyak 10%, iaitu jika harga saham turun sebanyak 10% kita akan menjualnya. Namun bila harga saham turun menjadi RM0.90, kita masih tak jual dengan harapan ianya akan rebound dan naik semula. Kesudahannya, harga saham turun ke paras RM0.80 dan kita terpaksa menanggung kerugian yang lebih besar lagi.

Sebab itulah pentingnya kita mempunyai Trading Plan, dan ikut betul-betul trading plan tersebut.

Jemput baca Anda Wajib Ada Trading Plan Sebelum Membeli Apa-Apa Pun Saham dan 5 Sebab Kenapa Perlu Ada Trading Plan.

Mechanical Trader

Sistem perdagangan ini berpandukan sepenuhnya kepada analisa teknikal. Mechanical trader mempunyai peraturan ketat dan mengikuti sepenuhnya parameter yang mereka bangunkan berdasarkan  analisa teknikal berkesesuaian dengan diri mereka.

Keseluruhan tumpuan mereka adalah melaksanakan sistem peraturan perdagangan yang telah ditetapkan dengan penuh disiplin. Mereka mengabaikan variasi analisa, seperti yang terdapat di dalam sistem perdagangan discretionary.

Kelebihan terbesar bagi sistem perdagangan mechanical trader ialah menyingkirkan penglibatan emosi dan perasaan ketika melaksanakan aktiviti perdagangan. Ianya sekaligus dapat memaksimakan peluang untuk merangkul kejayaan dalam perdagangan. Mechanical trader boleh dikelaskan melalui penggunaan konsep time-frame yang mereka gunakan.

Matlamat utama mereka berdagang ialah untuk mengikuti trend analisa teknikal yang mereka gunakan. Pada masa yang sama, mereka akan sedaya-upaya untuk mengawal nilai kerugian dan mencipta keuntungan.

Peraturan perdagangan mereka mestilah sentiasa jelas dan sudah ditetapkan. Mechanical trader boleh dan sesuai berdagang dalam apa jua instrumen perdagangan, kerana tumpuan utama mereka hanyalah aspek analisa teknikal.

Namun kelemahan utama mereka ialah kekurangan maklumat berkenaan pasaran sekaligus boleh menjerumuskan perdagangan mereka ke arah bias.

Kesimpulan

Tidak ada yang boleh kata discretionary trader lebih power daripada mechanical trader, dan begitu juga sebaliknya. Setiap sistem perdagangan yang dibangunkan adalah untuk meningkatkan potensi kejayaan dalam perdagangan dan pelaburan.

Setiap sistem mempunyai kekurangan dan kelebihan masing-masing. Kita boleh pilih samada nak guna Discretionary atau Mechanical. Atau menggabungkan kedua-duanya sekali.

Selagi ia berkesesuaian dengan kita, maka itulah yang baik untuk kita. Tak perlu ikut orang lain. Carilah satu sistem yang boleh mendatangkan keuntungan kepada kita secara konsisten.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!