Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Tahukah anda, Bank Negara Malaysia (BNM) mendedahkan bahawa kadar pinjaman perumahan yang diluluskan di Malaysia setakat Jun 2019 yang lalu telah menurun.

Kadar tersebut adalah lebih rendah berbanding purata pinjaman yang diluluskan sepanjang tahun 2014 hingga tahun 2018.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Sepanjang Januari 2019 hingga Jun 2019 yang lalu, jumlah permohonan bagi pembiayaan pinjaman hartanah adalah berjumlah RM107.2 bilion.

Akan tetapi, hanya 180,000 peminjam yang berjaya mendapat kelulusan pinjaman pembiayaan hartanah dengan jumlah pinjaman RM78.5 bilion.

Dari sudut lain, 44% daripada pemohon adalah pembeli rumah pertama.

Angka ini adalah lebih tinggi berbanding tahun 2018 dengan 43.5%, 43% pada tahun 2017, 39% pada tahun 2016 dan 38% pada tahun 2015.

Trend peningkatan pinjaman pembiayaan hartanah yang diluluskan dari kalangan pembeli rumah pertama ini menunjukkan kesedaran tentang membeli hartanah telah meningkat di kalangan rakyat Malaysia.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Ini merupakan satu pencapaian yang baik memandangkan jumlah pembeli rumah pertama di Malaysia sepanjang tempoh Januari hingga Jun 2019 adalah 79,200 orang!

Peratus Pinjaman Lulus Dan Kurungan Harga Rumah

Menurut sumber BNM, sepanjang Januari hingga Jun 2019, hartanah pada kurungan harga RM500,000 hingga RM1 juta mewakili 33% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang lulus.

Baca : 5 Mitos Pinjaman Peribadi Yang Terungkai: Apa Yang Benar dan Palsu

Manakala hartanah pada kurungan harga RM300,000 hingga RM500,000 mewakili 30%.

Hartanah dalam kurungan harga di bawah RM300,000 juga menyumbang 30% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang berjaya.

Akhir sekali adalah hartanah dalam kurungan harga melebihi RM1 juta menyumbang 7%.

4 Punca Kadar Pinjaman Rumah Lulus Turun

1. Kadar Debt Service Ratio (DSR)

1 daripada 2 permohonan pembiayaan pinjaman hartanah tidak lulus di Malaysia kerana kadar DSR pemohon adalah melebihi paras yang membolehkan mereka mendapat pinjaman daripada pihak bank.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Kadar DSR setiap bank adalah berbeza mengikut gaji dan keperluan bank.

Sebagai contoh, Maybank menetapkan kadar DSR untuk pinjaman hartanah bagi gaji bersih RM3,500 ke atas adalah 70%.

Manakala kadar DSR bagi gaji bersih di bawah RM3,500 adalah 40%.

Ini berbeza dengan Ambank yang menetapkan kadar DSR bagi gaji bersih di bawah RM10,000 adalah 70% dan bagi gaji bersih di atas RM10,000 adalah 75%.

2. Baki Pendapatan Terlalu Sedikit

Disebabkan komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi dan pinjaman kenderaan, kebanyakan pemohon mempunyai baki pendapatan yang terlalu sedikit.

Perkara ini mungkin biasa berlaku di kalangan golongan pekerja di mana selepas ditolak perbelanjaan bulanan dan kewajipan lain, baki wang hanya tinggal dua angka di dalam bank.

Baca : 5 Sebab Permohonan Pinjaman Ditolak Pihak Bank

Kesannya, bank melihat pemohon sebagai peminjam berisiko untuk pinjaman hartanah yang berjumlah ratusan ribu ringgit.

3. Skor Kredit Yang Lemah

Ramai yang beranggapan skor kredit adalah tidak penting sama sekali.

Sebaliknya, skor kredit adalah salah satu kriteria wajib yang digunakan bank sebagai indikator kebolehan kita (peminjam) membuat bayaran balik pinjaman.

Baca : eCCRIS – Laporan Kredit di Hujung Jari

Rata-rata pemohon mempunyai rekod skor kredit yang lemah kerana gagal menjalankan tanggungjawab sebagai peminjam dalam membuat bayaran balik kepada bank.

Semakin tinggi skor kredit kita, semakin cerah peluang untuk permohonan pinjaman kita diluluskan.

4. Dokumen Tidak Lengkap

Lagi satu kesilapan terbesar pemohon pembiayaan pinjaman hartanah adalah tidak memberikan penyata gaji bulan yang terkini.

Sebagai persediaan, kita sebagai peminjam perlu memberikan semua dokumen yang relevan bagi membolehkan bank melihat kita sebagai peminjam yang layak dan mampu membuat bayaran balik pinjaman hartanah tersebut.

Lain bank, lain kriterianya. Semak dokumen yang diperlukan dengan peguam dan pegawai bank yang menguruskan pinjaman hartanah kita.

Data dan input yang dikongsikan Bank Negara Malaysia ini jelas menunjukkan peningkatan kesedaran dalam pengurusan kewangan dan hartanah semakin meningkat di kalangan pembeli rumah pertama.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

Dan trend permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang gagal juga hanya menunjukkan masalah yang sama seperti sebelumnya.

Solusi buat mereka yang turut mengalami masalah ini adalah dengan mengurangkan kadar Debt Service Ratio, menambah pengetahuan tentang kewangan dan membeli rumah mengikut kelayakan gaji kita.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Di Mana Pemiliknya Telah Meninggal Dunia

Proses jual rumah pemilik yang meninggal dunia biasanya akan menimbulkan masalah bagi individu yang tidak berpengalaman. Ini kerana prosedurnya agak rumit sekiranya kita tak cara yang betul.

Masalah ini bakal berlarutan sehingga akhirnya proses jual rumah tersebut tertangguh begitu sahaja. Dalam perkongsian kali ini, jom kita tengok cara untuk jual rumah apabila pemiliknya meninggal dunia.

Dapatkan Perintah Mahkamah Untuk Mentadbir Dan Menjual Rumah Tersebut

Sekiranya pemilik rumah telah meninggal dunia, kita kena dapatkan perintah mahkamah untuk mentadbir dan menjual hartanah tersebut.

Untuk harta tidak alih seperti tanah dan rumah, ia terbahagi kepada dua bahagian. Nilai kurang daripada RM2 juta dan nilai yang melebihi RM2 juta.

Harta Tidak Alih Yang Kurang Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tak alih kurang daripada RM2 juta, pemindahan hak milik boleh dilakukan di Pejabat Tanah di bahagian Pusaka Kecil. Untuk pengetahuan anda, kosnya tidak begitu tinggi.

Untuk membuat semakan, anda boleh menghubungi pejabat tanah daerah atau negeri di mana terletaknya hartanah atau rumah tersebut.

Harta Tidak Alih Yang Melebihi Daripada RM2 Juta

Bagi nilai harta tidak alih yang melebihi RM2 juta, pentadbiran dan penjualan tersebut haruslah dilakukan di Mahkamah Tinggi. Kosnya boleh dikatakan agak tinggi namun bersesuaian dengan nilai hartanah tersebut.

Setelah mengenalpasti jenis harta tersebut, ambil tahu pula dokumen penting yang diperlukan dalam menguruskan proses jual rumah tersebut. Dengan info yang tepat, urusan ini pasti akan berjalan dengan mudah dan lancar.

Ada dua dokumen yang diperlukan dalam urusan mentadbir dan menjual rumah pemilik yang meninggal dunia iaitu:

1. Surat Dari Pentadbir dan Surat Wakil Kuasa

Dalam urusan penjualan rumah milik individu yang telah meninggal dunia, dokumen yang diperlukan adalah BORANG F yang merupakan Surat Dari Pentadbir.  Surat ini merupakan surat kuasa untuk menjual rumah atau harta tanah yang pemiliknya telah meninggal dunia.

Jadi, pastikan segala maklumat yang diisi adalah tepat agar tidak mengalami sebarang masalah yang tidak diingini. Jika tidak, anda terpaksa mengambil sedikit masa untuk memperbetulkannya, maka proses akan tertangguh.

Pastikan juga penama yang diberi kuasa dalam surat dari pentadbir tersebut bersetuju untuk menjual rumah tersebut, seterusnya Surat Wakil Kuasa akan diperolehi dalam masa1 hingga 2 tahun.

Tanpa surat ini, rumah tersebut belum layak untuk dijual.

2. Borang MOS dan Surat LOA

Borang MOS (Memorandum of Sales) atau ATP (Agreement to Purchase) perlu ditandatangani bersama dengan pembeli baru beserta dengan duit deposit.

Selepas itu, barulah ianya akan diproses bagi memenuhi syarat rumah tersebut boleh dijual kepada pembeli dengan memohon Surat LOA (Letter of Administration).

Namun perlu diketahui bahawa kes ini akan memakan masa lebih sedikit sekiranya ia melibatkan prosiding tuntutan insurans hartanah.

Kesimpulannya, proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia boleh memakan masa sehingga bertahun-tahun lamanya jika mengalami sebarang masalah yang melibatkan waris yang lain.

Oleh itu, dalam melakukan proses penjualan rumah pemilik yang meninggal dunia ini, haruslah anda mendapat persetujuan sebulat suara daripada waris-waris arwah terlebih dahulu.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is faizu-ridzuan-webinar-6.6.2021-700x394.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 1 Ogos 2021, jam 9 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Majalah Labur