Kadar Pinjaman Rumah Lulus Menurun, Ini 4 Puncanya

Tahukah anda, Bank Negara Malaysia (BNM) mendedahkan bahawa kadar pinjaman perumahan yang diluluskan di Malaysia setakat Jun 2019 yang lalu telah menurun.

Kadar tersebut adalah lebih rendah berbanding purata pinjaman yang diluluskan sepanjang tahun 2014 hingga tahun 2018.

Baca : Pinjaman Rumah Tak Lulus Sebab Kau Terlalu Muda? Ini Penjelasannya

Sepanjang Januari 2019 hingga Jun 2019 yang lalu, jumlah permohonan bagi pembiayaan pinjaman hartanah adalah berjumlah RM107.2 bilion.

Akan tetapi, hanya 180,000 peminjam yang berjaya mendapat kelulusan pinjaman pembiayaan hartanah dengan jumlah pinjaman RM78.5 bilion.

Dari sudut lain, 44% daripada pemohon adalah pembeli rumah pertama.

Angka ini adalah lebih tinggi berbanding tahun 2018 dengan 43.5%, 43% pada tahun 2017, 39% pada tahun 2016 dan 38% pada tahun 2015.

Trend peningkatan pinjaman pembiayaan hartanah yang diluluskan dari kalangan pembeli rumah pertama ini menunjukkan kesedaran tentang membeli hartanah telah meningkat di kalangan rakyat Malaysia.

Baca : 5 Jenis Pembiayaan Dan Pinjaman Rumah Di Malaysia

Ini merupakan satu pencapaian yang baik memandangkan jumlah pembeli rumah pertama di Malaysia sepanjang tempoh Januari hingga Jun 2019 adalah 79,200 orang!

Peratus Pinjaman Lulus Dan Kurungan Harga Rumah

Menurut sumber BNM, sepanjang Januari hingga Jun 2019, hartanah pada kurungan harga RM500,000 hingga RM1 juta mewakili 33% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang lulus.

Baca : 5 Mitos Pinjaman Peribadi Yang Terungkai: Apa Yang Benar dan Palsu

Manakala hartanah pada kurungan harga RM300,000 hingga RM500,000 mewakili 30%.

Hartanah dalam kurungan harga di bawah RM300,000 juga menyumbang 30% daripada permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang berjaya.

Akhir sekali adalah hartanah dalam kurungan harga melebihi RM1 juta menyumbang 7%.

4 Punca Kadar Pinjaman Rumah Lulus Turun

1. Kadar Debt Service Ratio (DSR)

1 daripada 2 permohonan pembiayaan pinjaman hartanah tidak lulus di Malaysia kerana kadar DSR pemohon adalah melebihi paras yang membolehkan mereka mendapat pinjaman daripada pihak bank.

Baca : Ketahui Debt Service Ratio (DSR) Anda Untuk Harga Rumah Yang Mampu DiMiliki Berdasarkan Gaji

Kadar DSR setiap bank adalah berbeza mengikut gaji dan keperluan bank.

Sebagai contoh, Maybank menetapkan kadar DSR untuk pinjaman hartanah bagi gaji bersih RM3,500 ke atas adalah 70%.

Manakala kadar DSR bagi gaji bersih di bawah RM3,500 adalah 40%.

Ini berbeza dengan Ambank yang menetapkan kadar DSR bagi gaji bersih di bawah RM10,000 adalah 70% dan bagi gaji bersih di atas RM10,000 adalah 75%.

2. Baki Pendapatan Terlalu Sedikit

Disebabkan komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi dan pinjaman kenderaan, kebanyakan pemohon mempunyai baki pendapatan yang terlalu sedikit.

Perkara ini mungkin biasa berlaku di kalangan golongan pekerja di mana selepas ditolak perbelanjaan bulanan dan kewajipan lain, baki wang hanya tinggal dua angka di dalam bank.

Baca : 5 Sebab Permohonan Pinjaman Ditolak Pihak Bank

Kesannya, bank melihat pemohon sebagai peminjam berisiko untuk pinjaman hartanah yang berjumlah ratusan ribu ringgit.

3. Skor Kredit Yang Lemah

Ramai yang beranggapan skor kredit adalah tidak penting sama sekali.

Sebaliknya, skor kredit adalah salah satu kriteria wajib yang digunakan bank sebagai indikator kebolehan kita (peminjam) membuat bayaran balik pinjaman.

Baca : eCCRIS – Laporan Kredit di Hujung Jari

Rata-rata pemohon mempunyai rekod skor kredit yang lemah kerana gagal menjalankan tanggungjawab sebagai peminjam dalam membuat bayaran balik kepada bank.

Semakin tinggi skor kredit kita, semakin cerah peluang untuk permohonan pinjaman kita diluluskan.

4. Dokumen Tidak Lengkap

Lagi satu kesilapan terbesar pemohon pembiayaan pinjaman hartanah adalah tidak memberikan penyata gaji bulan yang terkini.

Sebagai persediaan, kita sebagai peminjam perlu memberikan semua dokumen yang relevan bagi membolehkan bank melihat kita sebagai peminjam yang layak dan mampu membuat bayaran balik pinjaman hartanah tersebut.

Lain bank, lain kriterianya. Semak dokumen yang diperlukan dengan peguam dan pegawai bank yang menguruskan pinjaman hartanah kita.

Data dan input yang dikongsikan Bank Negara Malaysia ini jelas menunjukkan peningkatan kesedaran dalam pengurusan kewangan dan hartanah semakin meningkat di kalangan pembeli rumah pertama.

Baca : 9 Bajet Yang Perlu Disediakan Sebelum dan Selepas Membeli Rumah

Dan trend permohonan pembiayaan pinjaman hartanah yang gagal juga hanya menunjukkan masalah yang sama seperti sebelumnya.

Solusi buat mereka yang turut mengalami masalah ini adalah dengan mengurangkan kadar Debt Service Ratio, menambah pengetahuan tentang kewangan dan membeli rumah mengikut kelayakan gaji kita.

Sumber Rujukan:

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Boleh Tawar Pilihan Sewa Kepada Mereka Tidak Mampu Beli Rumah – Institut REHDA

PETALING JAYA, 14 Mei (Bernama) — Kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menawarkan pilihan rumah sewa di samping pemilikan rumah untuk menangani kenaikan kos pembinaan dan bahan mentah, menurut Institut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata menyewa boleh menjadi pilihan yang lebih mampan berikutan tanah adalah sumber yang terhad.

“Jika kerajaan terus membina rumah, akan sentiasa ada tekanan untuk mencari lebih banyak tanah dan membina lebih banyak rumah. Dari aspek produktiviti, kerajaan menjual rumah ini pada harga dengan subsidi yang tinggi.

“Selain itu, segmen kumpulan pendapatan B40 tidak akan mampu untuk membeli rumah. Kita tidak mahu mereka menghadapi situasi tersebut. Justeru, menyewa adalah cadangan yang realistik,” katanya kepada pemberita pada Persidangan Perumahan Serantau Institut REHDA 2024 di sini hari ini.

Ng turut mencadangkan kerajaan perlu meningkatkan unit rumah sewa dan mengekalkan aset negara ini untuk memenuhi keperluan orang ramai yang memilih untuk tidak memiliki rumah.

Pada acara itu, Institut REHDA melancarkan laporannya ‘Affordable Housing II – Closing the Gap: A Strategic Approach to Balancing Supply & Demand,’ lanjutan daripada laporan pertama dari 2018.

Ng menjelaskan versi kedua laporan itu memberi tumpuan kepada isu-isu mendesak seperti permintaan dan penawaran untuk perumahan serta rumah mampu milik, yang telah menjadi kebimbangan kerajaan selama bertahun-tahun.

Beliau berkata kerajaan dan penggubal dasar perlu menangani isu struktur teras dan mewujudkan dasar untuk menyelesaikan krisis perumahan, sekali gus menggalakkan pasaran perumahan yang kondusif yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Terdapat banyak cadangan dalam laporan itu yang perlu kami bincangkan dengan pihak berkepentingan dalam industri, terutamanya pihak berkuasa. Perubahan dasar perlu berdasarkan analisis yang menyeluruh dan justifikasi data.

“Pihak berkepentingan mungkin bersetuju atau tidak bersetuju dengan rumusan kami tetapi ideanya untuk berbincang (secara dialog), menerima kritikan membina dan mewajarkan pendirian itu,” katanya.

— BERNAMA