Fuh, Terbeliak Mata Lihat Prestasi Saham Syarikat Semikonduktor

Jangan memandang rendah saham-saham di Malaysia ya, kerana prestasi yang cukup mengagumkan telah ditunjukkan oleh banyak saham-saham semikonduktor sepanjang tahun 2017.

Setakat tahun ini, Indeks Teknologi Bursa Malaysia telah meningkat 84% kepada 40.63 mata iaitu paras tertinggi sejak tahun 2005.  Kebanyakan saham-saham yang berkaitan dengan semikondutor telah naik sekurang-kurangnya 50%, dan ada juga yang naik sehingga 247%.

Permintaan Tinggi Semikonduktor Penyebabnya

Biasa dengar istilah kereta berhubung (connected cars) dan rumah pintar (smart homes)? Ya, itulah masa hadapan di mana kebanyakan benda berhubung di antara satu sama lain. Ia juga lebih dikenali dengan nama IoT atau Internet of things, di mana peranti fizikal, kenderaan, perkakasan rumah dan lain-lain; yang terdapat di dalam elektronik, perisian, sensor dan bermacam-macam lagi yang membolehkan objek-objek ini berhubung dan bertukar data di antara satu sama lain.

Contoh lain produk semikonduktor ini adalah RAM untuk komputer dan smartphone.

Apabila permintaan yang tinggi terhadap produk semikonduktor, agak-agak apa yang akan terjadi kepada syarikat-syarikat yang terlibat di dalam industri ini? Sudah pastinya jualan syarikat meningkat, keuntungan meningkat, dan para pelabur berminat untuk membeli saham-saham ini.

Prestasi Syarikat-syarikat Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT)

Prestasi Syarikat-syarikat Automatic Test Equipment (ATE)

Prestasi Syarikat-syarikat Pembekal Lain

Harga-harga saham ni pada kebiasaannya naik atau turun secara berjemaah. Maksudnya jika sektor tersebut berkembang maju dan mempunyai permintaan yang tinggi, secara lumrahnya majoriti saham syarikat lain dalam industri tersebut akan terkena tempiasnya.

Jika baca betul-betul senarai pemegang saham syarikat-syarikat ini, anda akan dapat melihat antara jerung yang turut melabur adalah KWSP & PNB.

Maklumat lanjut tentang industri semikonduktor secara global, boleh dapatkan info di laman web World Semiconductor Trade Statistics (WSTS).

Persoalannya sekarang, nak mulakan langkah untuk membeli saham atau tunggu tahun depan dan tengok dulu prestasi syarikat-syarikat ini bagi 2018 pula?

Previous ArticleNext Article

Dumb Money Vs Smart Money Dalam Pelaburan Saham

“Nak melabur saham mestilah tunggu Buy Call, baru boleh untung!”

Anda yang sedang melabur saham secara individu atau runcit, apa anda rasa jika anda sebenarnya dilabel sebagai ‘bodoh’ dalam dunia pelaburan saham ini? 

Jika anda ‘bodoh’, jadi siapa yang pandai sangat dalam pelaburan saham ini? Yang ‘cerdik’ ini ialah mereka yang datangnya dari industri atau lebih dikenali sebagai pelabur institusi. 

Marah dengan label yang diberikan? Bertenang, kerana label ini diberikan oleh pihak media kewangan di Wall Street yang menggambarkan perbezaan aliran tunai kedalam pasaran saham daripada pelabur individu dan aliran tunai daripada pelabur institusi. 

Kenapa Pelabur Runcit Dilabel ‘Dumb‘?

Jangan kecil hati, istilah ini diberikan hanya kerana pelabur runcit tidak mempunyai masa, akses kepada maklumat pasaran yang terhad dan juga kurang kesungguhan mengkaji laporan kewangan syarikat ketika membuat keputusan pelaburan.  

Pelabur runcit juga membuat kajian tentang saham syarikat secara individu dan tidak memiliki kumpulan penyelidik yang dedikasi memuat kajian dan mendapatkan maklumat. 

Oleh sebab ini, aliran tunai daripada pelabur runcit ke dalam pelaburan saham dilabel sebagai aliran tunai ‘bodoh’.

Tetapi mari kita semak semula, sampai hari ini kita masih jumpa pelabur-pelabur runcit yang membeli dan menjual saham dengan mengharapkan ‘buy call’. Malah ‘group‘ yang menawarkan perkhidmatan ‘buy call’ ini laris dilanggan. 

Banyak juga kisah pelabur rugi besar sebab beli saham yang naik ketika di puncak dan akhirnya menangis di bucu katil akibat kerugian. 

Belum cerita mereka yang ditipu (scam) dengan pelaburan yang tidak wujud. 

Jumlahnya bukan sedikit, ramai sebenarnya. Jadi cuba jawab soalan ini, adakah pelaburan seperti ini bijak? 

Pelabur Institusi Pula Bijak Sangat Ke?

Sumber: Investopedia

Pelabur institusi yang dilabel ‘Smart Money’ bijak sangat ke? Boleh buat keuntungan beratus peratus ke?

Jawapannya tidak juga, pernah sahaja pelabur institusi dan pengurus dana membuat keputusan yang salah yang mengakibatkan kerugian kepada organisasi mereka. Yang sampai melingkup pun ada!

Tetapi apa yang mereka ada dan pelabur runcit tiada, ialah mereka ada kelebihan (unfair advantage) untuk mendapatkan maklumat pasaran, kumpulan penganalisis pasaran berdedikasi dan berpengalaman yang cakna tentang apa yang terjadi dalam pasaran. Ini menjadikan mereka membuat keputusan pelaburan yang maklum.

Pelabur Runcit Hari Ini Semakin Bijak

Dengan usaha yang berterusan daripada pihak yang terlibat, banyak kelas dan sesi pembelajaran saham yang diadakan khas untuk pelabur runcit supaya melabur dengan ilmu

Walaupun mungkin pelabur runcit tidak mendapat maklumat sehebat pelabur institusi, tetapi kajian yang dibuat memadai untuk mereka meraih keuntungan dalam pasaran saham ini.

Nak berjaya dalam pelaburan saham ini tiada jalan mudah. Pengalaman dan usaha yang tidak putus di samping ketekunan menuntut serta menambah ilmu pelaburan akan menjadikan anda pelabur yang berjaya. 

Semoga berjaya!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!