Fuh, Terbeliak Mata Lihat Prestasi Saham Syarikat Semikonduktor

Jangan memandang rendah saham-saham di Malaysia ya, kerana prestasi yang cukup mengagumkan telah ditunjukkan oleh banyak saham-saham semikonduktor sepanjang tahun 2017.

Setakat tahun ini, Indeks Teknologi Bursa Malaysia telah meningkat 84% kepada 40.63 mata iaitu paras tertinggi sejak tahun 2005.  Kebanyakan saham-saham yang berkaitan dengan semikondutor telah naik sekurang-kurangnya 50%, dan ada juga yang naik sehingga 247%.

Permintaan Tinggi Semikonduktor Penyebabnya

Biasa dengar istilah kereta berhubung (connected cars) dan rumah pintar (smart homes)? Ya, itulah masa hadapan di mana kebanyakan benda berhubung di antara satu sama lain. Ia juga lebih dikenali dengan nama IoT atau Internet of things, di mana peranti fizikal, kenderaan, perkakasan rumah dan lain-lain; yang terdapat di dalam elektronik, perisian, sensor dan bermacam-macam lagi yang membolehkan objek-objek ini berhubung dan bertukar data di antara satu sama lain.

Contoh lain produk semikonduktor ini adalah RAM untuk komputer dan smartphone.

Apabila permintaan yang tinggi terhadap produk semikonduktor, agak-agak apa yang akan terjadi kepada syarikat-syarikat yang terlibat di dalam industri ini? Sudah pastinya jualan syarikat meningkat, keuntungan meningkat, dan para pelabur berminat untuk membeli saham-saham ini.

Prestasi Syarikat-syarikat Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT)

Prestasi Syarikat-syarikat Automatic Test Equipment (ATE)

Prestasi Syarikat-syarikat Pembekal Lain

Harga-harga saham ni pada kebiasaannya naik atau turun secara berjemaah. Maksudnya jika sektor tersebut berkembang maju dan mempunyai permintaan yang tinggi, secara lumrahnya majoriti saham syarikat lain dalam industri tersebut akan terkena tempiasnya.

Jika baca betul-betul senarai pemegang saham syarikat-syarikat ini, anda akan dapat melihat antara jerung yang turut melabur adalah KWSP & PNB.

Maklumat lanjut tentang industri semikonduktor secara global, boleh dapatkan info di laman web World Semiconductor Trade Statistics (WSTS).

Persoalannya sekarang, nak mulakan langkah untuk membeli saham atau tunggu tahun depan dan tengok dulu prestasi syarikat-syarikat ini bagi 2018 pula?

Komen

komen

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend