Harga Bitcoin Menjunam Sehingga 40%, Apa Dah Jadi?

Pertama sekali, kita perlu faham bahawa Bitcoin HARUS Untuk Melawan Inflasi Dan Jual Beli Barangan Sebenar – Tapi Ramai Yang Beli Bitcoin Sebagai Medium Pelaburan. Kupasan yang menarik ini telah dibuat oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, seorang pakar kewangan Islam melalui siaran langsung di kaca TV. Boleh juga rujuk di FB Dr Zaharuddin Abd Rahman.

Maka berhati-hatilah kalau masih ada di kalangan kita yang menggunakan Bitcoin sebagai medium pelaburan, iaitu beli pada harga rendah dan jual pada harga tinggi; kerana ianya adalah spekulasi semata-mata. Lagi ramai orang beli, semakin meningkat harga Bitcoin.

Jadi Kenapa Boleh Jatuh Sehingga 40%?

Kalau kita berpakat dengan membeli sesuatu barang secara beramai-ramai, ini akan mengakibatkan permintaan tinggi dan secara logiknya harga barang tersebut akan naik. Tetapi apabila permintaan menjadi rendah, orang akan lakukan apa sahaja untuk melepaskan barang tadi; termasuk menjualnya pada harga rendah walaupun terpaksa menanggung kerugian yang besar.

Hal yang sama berlaku dengan Bitcoin, apabila pemilik Bitcoin mula menjual Bitcoin secara beramai-ramai bagi mengaut keuntungan. Apabila harga semakin turun akibat jualan besar-besaran, maka terjadilah situasi yang dikenali sebagai panic selling. Lagi ramai orang menjual, lagi tinggi tahap kejatuhannya – itu yang boleh jatuh sehingga 40%. Daripada harga Bitcoin di sekitar $20,000 US Dolar pada kemuncaknya turun ke paras $12,000 US Dolar.

Pengasas Bersama Bitcoin.com Pun Dah Jual Kesemua Bitcoin Beliau

Baru-baru ini juga, kita dikejutkan dengan khabar bahawa pengasas bersama laman web Bitcoin.com yang telah menjual kesemua Bitcoin yang dimilikinya. Emil Oldenburg adalah merupakan Chief Technology Officer (CTO) adalah orang tersebut. Eh buang tebiat ke apa?

Ini adalah kerana beliau merasakan bahawa pelaburan dalam mata wang digital ini merupakan sejenis pelaburan yang paling berisiko tinggi buat masa ini. Beliau turut berkata kos untuk menjalankan transaksi pemindahan Bitcoin pada masa ini adalah sangat tinggi. Setiap transaksi akan dikenakan caj sebanyak $50 USD dan terpaksa pula menunggu selama 12 jam bagi melihat transaksi ini berjaya.

Tanya diri sendiri beberapa soalan berikut:

  • Pernahkah anda menjual Bitcoin?
  • Adakah anda alami sebarang isu teknikal untuk menjual, terutama sekali apabila ianya di dalam tempoh yang sangat volatile, seperti kejatuhan harga yang mendadak?
  • Pernahkah anda cuba untuk mengeluarkan wang daripada wallet digital anda?
  • Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk mengeluarkannya dan adakah ianya konsisten?
  • Adakah laman web tersebut sentiasa crash?
  • Selamatkah pengendali wallet anda?
  • Adakah pengendali wallet anda telus tentang siapa mereka dan bagaimana mereka beroperasi?

Jika anda tidak dapat menjawab soalan-soalan tersebut dengan penuh yakin, cuba baca artikel berikut pula:

Semoga kita beroleh sesuatu daripada maklumat yang diberikan.

Sumber Rujukan: Fifth Person

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA