Saham syarikat paling untung tahun 2015

“Saham Genting, Carlsberg mesti untung gila-gila kan?”

Eh, dah kenapa pula cakap macam tu? Mereka ingat saham syarikat-syarikat yang patuh syariah dekat Bursa Malaysia tu tak bagus ke?

Zoom betul-betul gambar bawah ini (baris warna hijau), majoriti syarikat ini mencatat keuntungan lebih 6% pada tahun 2015

  1. Top Glove untung 206%
  2. Petronas Dagangan untung 40%
  3. Dutch Lady untung 12%
  4. Malaysian Pacific Industries untung 112%
  5. Kossan Rubber untung 113%

Ini bukan data rekaan. Info ini datangnya dari Islamic Capital Market, Bursa Malaysia

Saham kan perniagaan. ada masa untung ada masa rugi.

Jika ada masa, tuan puan boleh buat research sendiri tentang harga saham semasa syarikat-syarikat ini.

 

saham-paling-untung-2015

Tahun 2016 pun sudah hampir ke penghujung, saham syarikat mana agaknya yang paling memberikan keuntungan?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Saham MTAG Group Boleh Dipohon di MITI Pada Harga RM0.53 Seunit

Musim IPO kembali rancak nampaknya, dan terbaru syarikat MTAG Group Berhad bakal disenaraikan di Bursa Malaysia.

Golongan Bumiputera bertuah kerana saham MTAG Group ini boleh dipohon di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dengan harga RM0.53 seunit. Ada sebanyak 68,161,500 unit diperuntukkan untuk golongan Bumiputera, boleh tahan banyak jugalah.

Saham Khas Bumiputera bagi syarikat MTAG Group dibuka bermula 24 Jun 2019 (Isnin) sehingga 28 Jun 2019 (Jumaat) jam 12.00 tengahari.

Minima pembelian 1000 unit, jadi modal minima adalah RM530 untuk beli di MITI ni.

Siapa MTAG Group Berhad ni?

MTAG merupakan syarikat pegangan pelaburan yang terlibat dalam percetakan label dan pelekat serta turut terlibat dalam pengedaran pita industri dan produk pelekat di bawah jenama 3M dan Henkel.

Sumber: https://mtaggroup.com/

Langkah-Langkah Nak Beli IPO MTAG Group Melalui MITI

1. Klik Laman Web Saham Online MITI

2. Log Masuk Dengan Menggunakan ID Pengguna (Nombor Kad Pengenalan) Dan Kata Laluan Bagi Pengguna Yang Telah Berdaftar

3a. Bagi Yang Belum Berdaftar, Pilih Jenis Pelabur (Individu) Dan Klik Daftar

3b. Lengkapkan Borang Pendaftaran

3c. Pendaftaran Dah Selesai, Semak Emel

3d. Log Masuk Menggunakan ID Pengguna (Nombor Kad Pengenalan) Dan Kata Laluan

4. Klik Pohon IPO MTAG Group Berhad

5. Masukkan Jumlah Unit Yang Hendak Dipohon (Minima 1000 Unit)

Sediakan Dokumen Penting

*Salinan Penyata Akaun Sistem Depositori Pusat (CDS) boleh diambil dari aplikasi Bursa Anywhere yang baru dilancarkan. Boleh baca lagi di sini.

Bila dah submit online, sila rujuk kepada senarai semak dan pastikan semua dokumen lengkap. Penyata Kewangan adalah penting, begitu juga Penyata ASB dan Tabung Haji.

Sebab menerusi penyata kewangan inilah, MITI boleh tahu berapa jumlah unit yang kita layak untuk beli. Kalau letak bilangan unit tinggi, tapi tiada dokumen sokongan yang cantik, kalau dapat nanti akan ikut kita punya kemampuan.

Bagi Pegawai Kerajaan pula, perlu disertakan surat kebenaran rasmi oleh Ketua Jabatan, Ketua Bahagian atau Ketua Seksyen.

Kelebihan Memohon IPO Melalui MITI

Senang cerita, permohonan IPO melalui MITI adalah sedikit leceh kerana perlu isi borang, sertakan penyata kewangan, minta bos sign (bagi pegawai kerajaan), kemudian perlu pos atau hantar sendiri ke pejabat MITI di Kuala Lumpur. Tetapi cuba tanya mereka yang dah pernah memohon melalui MITI, mesti berpeluang cerah untuk dapat IPO tersebut.

Sebaliknya bagi IPO yang dipohon melalui bank pelaburan atau broker pula, proses sangat mudah dan semuanya dibuat secara online, tetapi peluang tipis nak dapat IPO tersebut. Ini kerana persaingan sangat tinggi, ramai orang yang apply IPO online, dan terpaksa pula bersaing dengan golongan Bukan-Bumiputera.

Rahsia Nak Lulus IPO Dengan Mudah

Tunggu dulu, sebelum nak apply IPO ni pastikan anda tahu rahsia nak senang lulus. Patutlah ada orang asal mohon IPO je konfem dapat, kita yang tak tahu mungkin susah sikit nak dapat.

Cerita banyak tak guna, jemput baca Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia.

Iklan

30 Alasan Tak Nak Melabur Saham

Ini merupakan alasan-alasan popular kenapa Bumiputera (terutamanya Gen X, Y & Z) kurang terlibat dengan pasaran saham di Bursa Malaysia

  1. Saham akhirat lagi bagus
  2. Susah
  3. Modal besar
  4. Takut rugi
  5. Tak ada masa
  6. Haram
  7. Riba
  8. Leceh buka akaun saham
  9. Tak pandai guna komputer
  10. Penyata bank tak cantik
  11. Tak percaya broker
  12. Luar kawasan untuk buka akaun
  13. Belajar level SPM je
  14. Tak pernah dengar, hanya tahu ASBC dengan Tabung Raya Haji
  15. Simpan dalam bank tak pening kepala
  16. Skim cepat kaya ke ni?
  17. Tak pandai matematik
  18. Tak ada laptop
  19. Tak terror English
  20. Tak ada impian hidup
  21. Hidup sekarang dah ok
  22. Rilekslah, bapa saya jutawan
  23. Tak ada kawan nak pergi seminar saham
  24. Tak ada duit
  25. Untuk orang pandai je kan?
  26. Orang kata rugi
  27. Masih muda lagi, tunggu umur 40
  28. Pasaran terlalu volatile, baik main forex
  29. Takde benda boleh pegang
  30. Tak kerja, nak kena ada payslip kan?
  31. Saya dah selesa makan gaji RM4,000 sebulan
  32. Tak tau saham apa nak beli
  33. Tunggu harga saham naik dulu
  34. Harga saham tengah teruk
  35. Ekonomi tengah meleset

Ini adalah antara alasan-alasan yang diberikan untuk bertangguh dalam memulakan pelaburan.

Kadangkala mungkin alasan-alasan sebegini boleh diterima, tetapi selalunya tidak boleh diterima kerana ia hanyalah alasan yang sering diberikan untuk bertangguh dalam memulakan pelaburan.

Apabila menyentuh mengenai pelaburan, lebih awal anda bermula, lebih tinggi peluang anda untuk mendapat pulangan yang baik.

Iklan

Anda Peminat Sushi King? Rupanya Saham Syarikat Mereka Tersenarai di Bursa Malaysia

Jenama Sushi King sudah tidak asing lagi dalam kalangan peminat sushi tempatan. Setiap kali mereka mengadakan Promosi Sushi King Bonanza, pastinya outlet berkenaan sesak dipenuhi orang ramai.

Tahukah anda Sushi King sebenarnya merupakan jenama buatan Malaysia?

Ia diasaskan oleh Tan Sri Dr. Fumihiko Konishi seorang usahawan yang berasal dari Nanao, Jepun. Beliau telah jatuh cinta dengan Malaysia dan membuat keputusan untuk membina empayar bisnesnya di sini.

Tan Sri Dr. Fumihiko Konishi, founder Sushi King

Sushi King membuka outlet pertama mereka di Kuala Lumpur pada 1995. Idea untuk memperkenalkan sushi kepada rakyat Malaysia sebenarnya diusulkan oleh pemilik pasaraya Yaohan Malaysia yang terletak di The Mall (kini dikenali sebagai Sunway Putra Mall). Beliau mencabar Dr Konishi pada ketika itu kerana Konishi seorang yang mempunyai semangat juang yang tinggi dan tidak pernah mengatakan tidak.

Dr Konishi berjaya meyakinkan Ahli Lembaga Pengarah syarikatnya, Texchem dan berjanji untuk menutup operasi bisnes dalam masa 9 bulan jika bisnes ini tidak mendapat sambutan. Agak mengejutkan, ketika hari pertama outlet Sushi King dibuka, orang ramai beratur sepanjang 50 meter!

Menyedari akan potensi makanan halal, Sushi King berusaha untuk mendapatkan sijil halal sejak tahun 2000 dan pada tahun 2016, mereka berjaya memperolehi status halal. Bermula dengan sebuah outlet dan kini mereka sudah berkembang melebihi 100 cawangan di sekitar Lembah Klang dan kebanyakan bandar-bandar utama seluruh Malaysia.

Texchem Resources Yang Disenaraikan Di Bursa Malaysia, Tak Patuh Syariah

Parent company kepada Sushi King Sdn Bhd ialah Texchem Resources Berhad. Texchem merupakan syarikat dalam sektor Industrial Products dan Services. Mula tersenarai di Papan Kedua (Second Board) KLSE pada tahun 1993 dan pada Jun 2001 ia ditukar penyeneraian ke Papan Utama (Main Board) Bursa Malaysia.

Texchem diasaskan oleh Dr Konishi sendiri pada 1973 yang juga merupakan Group Executive Chairman. Syarikat ini bermula dengan menjalankan perniagaan berasaskan textile chemical dan kemudian berkembang kepada pebagai perniagaan lain. Empat teras perniagaan utama mereka dalam kategori Restoran, Perindustrian , Pemakanan & Kejuruteraan Polymer.

Penerangan lanjut mengenai setiap division seperti berikut:

  1. Industrial division – This division is involved in the marketing, sales and distribution of industrial raw materials, manufacturing of textile auxiliaries and chemicals and provision of analysis solutions on laboratory services.
  2. Food division – This division is involved in integrated seafood operations and exports seafood products including frozen seafood, fresh seafood, value-added seafood, Sashimi grade seafood, Surimi, Surimi-based products, fishmeal and dried seafood to international market.
  3. Restaurant division – This division is involved in the operation of a range of restaurant brands catering for diverse market segments including, Sushi King, Miraku, , Goku Raku Ramen, Tim Ho Wan, Yoshinoya, Hanamaru Udon, and Doutor Coffee.
  4. Polymer engineering division – This division is involved in design, tooling, production and sale of thermoforming packaging products, extruded plastic sheets, polymer compounds, precision injection moulded trays/parts and mould.

Seperti yang kami beritahu awal tadi, saham Texchem tak patuh Syariah. Walaupun tak boleh beli, tapi anda masih boleh jadikan syarikat ini untuk tujuan kajian saham. Sejak tahun 2015, keuntungan tahunan syarikat semakin berkurang tapi mereka tetap memberikan pulangan dividen yang stabil pada kadar 10 sen kepada pemegang saham syarikat.

Sumber Rujukan: Forbes Asia

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

Jeff Bezos Berjaya Menambah Kekayaan $13 Bilion Dalam Masa 15 Minit

Hanya dalam 15 minit sahaja, pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos telah menambah kekayaan beliau sebanyak $13 bilion. Semuanya gara-gara beliau memiliki sebanyak 12% saham di dalam Amazon.

Dengan penambahan kekayaan tersebut, beliau menduduki tahkta orang terkaya di dunia selepas ianya kerap berubah di antara dirinya, Bill Gates dan juga Bernard Arnault.

Faktor utama yang menyumbang kepada penambahan kekayaan Jeff Bezos adalah peningkatan harga saham Amazon yang naik secara mendadak minggu lepas. Amazon yang berjaya membuat jualan luarbiasa pada cuti sempena sambutan tahun baru dan juga perayaan hari Krismas.

Amazon yang mengeluarkan penyata suku tahun akhir pada minggu lepas dan syarikat tersebut berjaya membuat jualan sebanyak $87 billion pada suku tahun keempat. Saham Amazon telah naik sebanyak 12% hanya dalam masa 15 minit sahaja.

Industri peruncitan Amerika Syarikat berkembang dengan pesat sejak akhir-akhir ini. Jika sebelum ini, gergasi peruncitan dunia seperti Walmart dan juga peruncitan lain bersaing sesama sendiri bagi menyediakan pengalaman pembelian yang menarik kepada pelanggan mereka; kini mereka telah mendapat persaingan yang luar biasa daripada Amazon.

Amazon telah mengubah cara tradisional membeli belah kepada era baru menggunakan e-commerce yang lebih mudah, murah dan menjimatkan masa pelanggan.

Amazon berjaya menguasai pasaran peruncitan e-commerce di Amerika Syarikat sejak akhir ini dengan penguasaan sebanyak 50%. Jualan sempena dengan cuti akhir tahun dan Krismas telah memihak kepada Amazon.

Syarikat ini telah mengambil market share yang banyak dari gergasi peruncitan seperti Walmart dan juga Target.

Jualan tahunan itu dibantu oleh strategi yang dilakukan oleh Amazon dengan memberi perhatian yang lebih terperinci terhadap Amazon Prime. Di antara langkah yang dilakukan oleh Amazon dalam menjaga pengalaman pembelian untuk Prime Member mereka adalah berjanji akan memberi penghantaran percuma kepada Prime Member jika penghantaran mengambil masa lebih daripada 24 jam dari tempoh pembelian.

Selain itu juga, Amazon telah memperbanyakkan pusat pengumpulan barang di seluruh Amerika Syarikat. Prime member Amazon yang dipercayai seramai 150 juta seluruh dunia sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang mereka terima.

Amazon juga sedang bersaing hebat di dalam teknologi simpanan awam. Hala tuju syarikat tersebut sedikit terganggu tahun lalu akibat persaingan dengan Microsoft dalam merebut kontrak ketenteraan  yang bernilai $10 bilion yang menyaksikan Amazon tewas dalam penganugerahan kontrak tersebut kepada Microsoft.

Simpanan Awan Amazon yang lebih dikenali sebagai Amazon Web Servis (AWS) merupakan tulang belakang Amazon kerana ia merupakan punca keuntungan utama syarikat  berbanding dengan sektor perniagaan yang lain.

Amazon yang tidak berpuas hati dengan kepuusan tersebut telah membuat rayuan kepada Makahamah Perseketuan Amerika Syarikat bagi mengangguhkan kerjasama di antara Microsoft  dengan pihak Pentagon.

Selain Jeff Bezos, turut mendapat habuan dari kenaikan saham Amazon adalah bekas isteri beliau. MacKenzie yang memiliki sebanyak 4% saham saham Amazon telah menjadi wanita ke-4 terkaya di dunia dengan nilai kekayaan sebanyak $37 bilion. Sebelum ini, MacKenzie telah menjual sebanyak 200,000 unit yang bernilai $ 400 juta pada awal tahun.

Selain saham Amazon, pesaing terdekatnya di dalam sektor simpanan awam iaitu Microsoft juga mendapat kesan yang positif apabila membentangkan laporan tahunan dan menyebabkan harga saham syarikat itu meningkat. Bill Gates dan Steve Ballmer turut menambah kekayaan mereka ekoran kenaikan harga saham Microsoft.

Lain pula yang menimpa nasib pengasas Facebook iaitu Mark Zukenberg. Laporan kewangan yang dibentangkan oleh syarikat tersebut tidak menyebelahi dirinya yang menyaksikan beliau kehilangan $4 bilion apabila harga saham Facebook jatuh sebanyak 8%. Walaubagaimanpun, Mark masih lagi memegang tempat keenam orang terkaya dunia menurut perkiraan Forbes.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!