Saham-Saham Glove Terus Terbang

Alhamdulillah, keadaan semasa pandemik Covid-19 kelihatan semakin reda. Di Malaysia sendiri, kita sekarang di dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Berperingkat (PKPB) di mana keadaan tidak begitu ketat seperti sebelum ini.

Tetapi kes kluster terbaru di China menguatkan jangkaan untuk gelombang kedua.

Saham Defensif Di Kala Pandemik

Disebabkan ketidaktentuan inilah, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat naik. Bila permintaan meningkat, sudah pastinya syarikat-syarikat yang terlibat di dalam pembuatan sarung tangan getah akan menerima tempahan yang bertambah.

Bila permintaan bertambah, jualan bertambah, pendapatan bertambah, keuntungan pun bertambah.

Harga saham? Naiklah jawabnya!

Untuk pengatahuan, pengeluaran sarung tangan getah termasuk dalam industri Penjagaan Kesihatan. Sehingga November 2019, terdapat 16 saham patuh syariah dalam kategori ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-01-700x700.png

Jom tengok pulangan saham-saham sarung tangan getah ini di Bursa Malaysia:

Top Glove Corporation

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-02-1-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Tapi itu cerita bulan Mac yang lalu, bagaimana pula yang terkini?

Sumber: TradingView

Setakat tengahari 12 Mei 2020, harga saham Top Glove dah RM7.97 seunit. Dalam masa tak sampai 2 bulan telah naik lebih dari dua Ringgit seunit.

Harga saham 19 Mac 2020: RM5.85
Harga saham 12 Mei 2020: RM7.97
Kenaikan: RM2.12 atau +36.24%

Gambar yang dikongsikan ini adalah contoh real pegangan saham Top Glove dengan untung kasar 60%. Modal masa beli hanya RM9,930.

𝗤𝘁𝘆 𝗢𝗻 𝗛𝗮𝗻𝗱 – kuantiti saham yang kita beli
𝗔𝘃𝗴 𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 – harga saham masa dibeli
𝗟𝗮𝘀𝘁 – harga 𝘀𝗲𝗺𝗮𝘀𝗮 saham
𝗖𝗼𝘀𝘁 – kos membeli saham
𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁 – nilai semasa pegangan saham

Kossan Rubber Industries

Photo by Gustavo Fring from Pexels
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Seterusnya, kita ada Kossan yang juga cukup popular di dalam industri sarung tangan getah ini.

Sumber: Trading View

Pada tengahari 12 Mei 2020, harganya meningkat kepada RM6.25 seunit.

Harga saham 19 Mac 2020: RM4.57
Harga saham 12 Mei 2020: RM6.25
Kenaikan: RM1.68 atau +36.76%

Lagi satu saham sarung tangan getah yang naik sebanyak 36% dalam masa tak sampai dua bulan.

Takut dengan harga kayangan saham Top Glove dan Kossan?

Bagaimana dengan saham-saham lain yang lebih mampu milik?

Supermax Corporation

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-06-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Dua bulan lepas, harga seunit Supermax Corporation ni baru RM1.46. Kira mampu milik lah juga kan?

Sumber: Trading View

Wow, sekarang harga saham Supermax dah cecah RM3.25 pula.

Harga saham 19 Mac 2020: RM1.46
Harga saham 12 Mei 2020: RM3.25
Kenaikan: RM1.79 atau +122.60%

Gambar ini pula contoh real pegangan saham dalam Supermax. Modal tak sampai RM5 ribu. Nah, siapa kata kena ada modal besar baru boleh buat duit dalam saham?

Saham harga RM1 pun ada yang kata mahal. Ada tak contoh saham yang ‘mur mur’, yang harga bersen-sen, bagaimana pula dengan prestasi mereka?

Comfort Gloves

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-03-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Dua bulan lepas, harga saham di bawah RM1 iaitu RM0.62 seunit. Memang mampu milik sangat ni, maklumlah ‘penny stock’ seperti ini yang dicari-cari pelabur runcit.

Sumber: Trading View

Pada 12 Mei 2020, harga seunit Comfort Gloves ini telah mencecah RM2.12 seunit!!!! Berapa peratus pulangan tu?

Harga saham 19 Mac 2020: RM0.62
Harga saham 12 Mei 2020: RM2.12
Kenaikan: RM1.50 atau +241.94%

Apakah kegilaan ini yang menyebabkan harga saham Comfort Gloves telah meningkat sebanyak 241% dalam masa tak sampai dua bulan?

Boleh Beli Lagi Ke Saham-Saham Sarung Tangan Getah?

Soalan popular yang sering kami terima, boleh beli lagi ke saham-saham sarung tangan getah ni? Boleh naik lagi ke? Boleh buat untung lagi ke?

Baca lagi Saham Mahal Boleh Naik Lagi Ke Harganya?

Kajian kami melihatkan ianya akan bertahan selagi pandemik belum berakhir, tetapi boleh jadi kami silap. Tiada apa yang pasti.

Untuk lebih yakin, kenalah cari ilmu. Kenalah buat Analisa Fundamental dan Analisa Teknikal. Paling penting, sebelum beli mana-mana saham, kena ada Trading Plan.

Jangan ikut-ikut orang. Orang lain beli, kita pun beli. Buat kajian sendiri.

Di kala orang lain berkata pasaran saham sebab boleh melingkup, tetapi mereka yang sudah memiliki ilmunya meraih keuntungan luar biasa.

Tahniah kepada anda yang telah melibatkan diri dan meraih pulangan yang baik, jangan lupa lunaskan zakat saham. Semoga dapat disampaikan ilmu ini kepada orang lain.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.