Saham-Saham Glove Terus Terbang

Alhamdulillah, keadaan semasa pandemik Covid-19 kelihatan semakin reda. Di Malaysia sendiri, kita sekarang di dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Berperingkat (PKPB) di mana keadaan tidak begitu ketat seperti sebelum ini.

Tetapi kes kluster terbaru di China menguatkan jangkaan untuk gelombang kedua.

Saham Defensif Di Kala Pandemik

Disebabkan ketidaktentuan inilah, permintaan terhadap sarung tangan getah meningkat naik. Bila permintaan meningkat, sudah pastinya syarikat-syarikat yang terlibat di dalam pembuatan sarung tangan getah akan menerima tempahan yang bertambah.

Bila permintaan bertambah, jualan bertambah, pendapatan bertambah, keuntungan pun bertambah.

Harga saham? Naiklah jawabnya!

Untuk pengatahuan, pengeluaran sarung tangan getah termasuk dalam industri Penjagaan Kesihatan. Sehingga November 2019, terdapat 16 saham patuh syariah dalam kategori ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-01-700x700.png

Jom tengok pulangan saham-saham sarung tangan getah ini di Bursa Malaysia:

Top Glove Corporation

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-02-1-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Tapi itu cerita bulan Mac yang lalu, bagaimana pula yang terkini?

Sumber: TradingView

Setakat tengahari 12 Mei 2020, harga saham Top Glove dah RM7.97 seunit. Dalam masa tak sampai 2 bulan telah naik lebih dari dua Ringgit seunit.

Harga saham 19 Mac 2020: RM5.85
Harga saham 12 Mei 2020: RM7.97
Kenaikan: RM2.12 atau +36.24%

Gambar yang dikongsikan ini adalah contoh real pegangan saham Top Glove dengan untung kasar 60%. Modal masa beli hanya RM9,930.

𝗤𝘁𝘆 𝗢𝗻 𝗛𝗮𝗻𝗱 – kuantiti saham yang kita beli
𝗔𝘃𝗴 𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 – harga saham masa dibeli
𝗟𝗮𝘀𝘁 – harga 𝘀𝗲𝗺𝗮𝘀𝗮 saham
𝗖𝗼𝘀𝘁 – kos membeli saham
𝗠𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁 – nilai semasa pegangan saham

Kossan Rubber Industries

Photo by Gustavo Fring from Pexels
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Seterusnya, kita ada Kossan yang juga cukup popular di dalam industri sarung tangan getah ini.

Sumber: Trading View

Pada tengahari 12 Mei 2020, harganya meningkat kepada RM6.25 seunit.

Harga saham 19 Mac 2020: RM4.57
Harga saham 12 Mei 2020: RM6.25
Kenaikan: RM1.68 atau +36.76%

Lagi satu saham sarung tangan getah yang naik sebanyak 36% dalam masa tak sampai dua bulan.

Takut dengan harga kayangan saham Top Glove dan Kossan?

Bagaimana dengan saham-saham lain yang lebih mampu milik?

Supermax Corporation

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-06-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Dua bulan lepas, harga seunit Supermax Corporation ni baru RM1.46. Kira mampu milik lah juga kan?

Sumber: Trading View

Wow, sekarang harga saham Supermax dah cecah RM3.25 pula.

Harga saham 19 Mac 2020: RM1.46
Harga saham 12 Mei 2020: RM3.25
Kenaikan: RM1.79 atau +122.60%

Gambar ini pula contoh real pegangan saham dalam Supermax. Modal tak sampai RM5 ribu. Nah, siapa kata kena ada modal besar baru boleh buat duit dalam saham?

Saham harga RM1 pun ada yang kata mahal. Ada tak contoh saham yang ‘mur mur’, yang harga bersen-sen, bagaimana pula dengan prestasi mereka?

Comfort Gloves

This image has an empty alt attribute; its file name is 200320-Gloves-03-700x700.png
Sumber gambar : Facebook Tuan Hj Mohd Asri

Dua bulan lepas, harga saham di bawah RM1 iaitu RM0.62 seunit. Memang mampu milik sangat ni, maklumlah ‘penny stock’ seperti ini yang dicari-cari pelabur runcit.

Sumber: Trading View

Pada 12 Mei 2020, harga seunit Comfort Gloves ini telah mencecah RM2.12 seunit!!!! Berapa peratus pulangan tu?

Harga saham 19 Mac 2020: RM0.62
Harga saham 12 Mei 2020: RM2.12
Kenaikan: RM1.50 atau +241.94%

Apakah kegilaan ini yang menyebabkan harga saham Comfort Gloves telah meningkat sebanyak 241% dalam masa tak sampai dua bulan?

Boleh Beli Lagi Ke Saham-Saham Sarung Tangan Getah?

Soalan popular yang sering kami terima, boleh beli lagi ke saham-saham sarung tangan getah ni? Boleh naik lagi ke? Boleh buat untung lagi ke?

Baca lagi Saham Mahal Boleh Naik Lagi Ke Harganya?

Kajian kami melihatkan ianya akan bertahan selagi pandemik belum berakhir, tetapi boleh jadi kami silap. Tiada apa yang pasti.

Untuk lebih yakin, kenalah cari ilmu. Kenalah buat Analisa Fundamental dan Analisa Teknikal. Paling penting, sebelum beli mana-mana saham, kena ada Trading Plan.

Jangan ikut-ikut orang. Orang lain beli, kita pun beli. Buat kajian sendiri.

Di kala orang lain berkata pasaran saham sebab boleh melingkup, tetapi mereka yang sudah memiliki ilmunya meraih keuntungan luar biasa.

Tahniah kepada anda yang telah melibatkan diri dan meraih pulangan yang baik, jangan lupa lunaskan zakat saham. Semoga dapat disampaikan ilmu ini kepada orang lain.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Faedah Guna A.I Dalam Pelaburan Saham?

Kita selalu dengar pasal Artificial Intelligence atau AI (kecerdasan buatan), tapi tahukah kita apa maksudnya?

Kalau perasan, dah ada pun smartphone yang boleh belajar detect muka, itu guna teknologi AI. Kalau pernah dengar kereta Tesla boleh drive autopilot, itu juga guna AI.

Alah, Jarvis dalam movie Ironman tu pun contoh AI.

Jadi bagaimana AI dapat membantu kita dalam dunia pelaburan saham?

Merujuk kepada Wikipedia:

In computer science, artificial intelligence (AI), sometimes called machine intelligence, is intelligence demonstrated by machines, in contrast to the natural intelligence displayed by humans. Colloquially, the term “artificial intelligence” is used to describe machines/computers that mimic “cognitive” functions that humans associate with other human minds, such as “learning” and “problem solving”.

Dalam industri kewangan dan pelaburan pula, AI digunakan sebagai:

Pembantu Kewangan Automatik

Perancang kewangan automatik membantu pengguna di dalam membuat keputusan kewangan. Sistem ini dinamakan “Robo-Advisors” dan semakin aktif ditawarkan oleh institusi kewangan tradisional dan startup FinTech.

Emosi Adalah Musuh Utama Dalam Dunia Saham!

Masalah utama yang dihadapi pedagang atau pelabur saham adalah emosi. (Ini bukan rasa emosi masa tengok drama sebelum Maghrib tu)

Kita dah buat Trading Plan cantik-cantik, ada Entry Price, ada Target Price, ada Cut Loss – tapi semuanya akan ke laut apabila emosi mempengaruhi keputusan kita.

Saham naik mencecah Target Price taknak jual, dengan harapan harga dia boleh naik lagi. Akhirnya, harga saham tu kembali turun ke paras Entry Price. Lebih teruk kalau ia terus turun, elok-elok untung terus jadi rugi.

Bila saham turun paras Cut Loss pun taknak jual, dengan harapan boleh membuat reversal. Akhirnya harga makin turun dan semakin besar pula kerugian yang kita alami.

Teori 90/90/90 Yang Ditakuti

Pernah dengar Teori 90/90/90 yang dipopularkan oleh Anton Kreil?

Daripada 100 orang trader saham, 90 orang akan kehilangan 90% duit pelaburan dalam tempoh 90 hari. Rasanya ramai newbie atau mereka yang baru menceburi bidang pasaran saham akan alami masalah ini.

Fundamental Analysis dah belajar, Technical Analysis pun dah belajar, namun segala-galanya hancur disebabkan emosi.

Pedih kan?

Jadi Bagaimana A.I Boleh Bantu Kita Sebagai Pedagang & Pelabur?

  1. Dengan mengeluarkan emosi daripada diri kita semasa membuat keputusan

    A.I ni tak tidur, tak rasa penat dan tak ada emosi. Apabila kita biarkan ‘robot’ membuat keputusan bagi pihak kita, sekurang-kurangnya ia dapat membantu kita daripada melakukan kesilapan yang tidak sepatutnya.
  2. Analisa data yang berselerak sana sini!

    AI mampu menganalisis data yang sangat besar pada kelajuan luar biasa yang mustahil untuk manusia macam kita ni. Dunia saham ni tahu sajalah sarat dengan segala laporan, berita, kajian dan sentimen pasaran. Laporan tahunan setiap syarikat pun dah beratus muka surat!

    Di Bursa Malaysia ada lebih 900 kaunter saham (689 adalah patuh Syariah), larat ke kau nak kaji semua?

    Jadi AI ni akan analisa semua tu dan boleh bagitahu samaada sesuatu syarikat tu akan terus berdesup (baca berkembang baik) atau sebaliknya. Logiknya senang sangat nak pilih saham apa bakal meletup kan?

Teknologi A.I Dah Sampai Malaysia!

Cerita banyak-banyak nanti tak saspen pula.

Benda ni sebenarnya satu revolusi. Bukan kecik anak.

Jom beramai-ramai ke Seminar Berani Melabur : Artificial Intelligence (AI) pada 21 Julai @ SACC, Shah Alam bersama dengan ikon pelaburan saham, Tuan Haji Mohd Asri dan pakar kewangan Islam, Datuk Dr Mohd Daud Bakar.

Dah tiba masanya untuk kita melabur saham dengan trend terbaru iaitu teknologi AI. Sampai bila nak guna cara manual? Pelabur lama dan newbies sesuai untuk datang.

Boleh klik sini untuk mendaftar -> http://bit.ly/SeminarBeraniMelaburAI-2019


Kami di Majalah Labur juga akan buat special launching aplikasi SPEEDSAHAM dalam seminar itu nanti. Ia adalah sejenis algoritma-trading yang dapat membantu memilih saham-saham yang berpotensi, sesuai untuk para pedagang dan pelabur (rasanya tak sesuai untuk newbie).

Nak tahu saham apa untuk Buy Today Sell Tomorrow (BTST)? Sesuai untuk para traders yang nak buat untung dalam masa sehari atau 2-3 hari.

Atau nak tahu saham mana yang sesuai untuk Swing? Sesuai untuk mereka yang nak meraih keuntungan dalam masa beberapa minggu.

Bagaimana pula dengan mereka yang nak simpan dan peram? Jangan risau, kami juga ada pilihan saham yang boleh anda beli dan tunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk meraih pulangan.

Amacam, best tak? Klik link ini dan masukkan nama dan emel, nanti kami hantar details > http://bit.ly/speedsaham

Iklan

InvestSmart® Fest tahunan SC Kembali untuk Pertingkat Literasi Pelaburan Rakyat Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) akan menganjurkan pesta pendidikan pelabur utamanya, InvestSmart® Fest 2019 bertemakan “Invest Smart” atau “Bijak Labur” pada 18-20 Oktober 2019 di Dewan 1 Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur.

Bertujuan untuk melengkapkan pelabur dengan asas-asas dalam membuat keputusan pelaburan yang kukuh, InvestSmart® Fest tahunan selama tiga hari tersebut akan memberi peluang orang ramai mempelajari tentang pelbagai peluang pelaburan dan memahami cara untuk melindungi diri daripada penipuan pelaburan atau skim pelaburan haram. Masuk adalah percuma.

Bursa Malaysia Berhad, Persekutuan Pengurus Pelaburan Malaysia (FIMM), Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (FPAM) dan Majlis Perancangan Kewangan Malaysia (MFPC) merupakan rakan kongsi acara bagi InvestSmart® Fest pada tahun ini.

InvestSmart® Fest 2019 mengetengahkan gerai pameran lebih 50 institusi pasaran modal, pengantara, agensi-agensi berkaitan, peserta industri dan persatuan di bawah satu bumbung serta ceramah dan seminar oleh para pakar industri. Pengunjung juga boleh memperoleh pendedahan kepada pembiayaan berasaskan pasaran alternatif seperti pendanaan ekuiti ramai, pembiayaan rakan setara, syarikat pengurusan pelaburan digital dan bursa aset digital di dalam “Digital Pavilion” yang khusus.

Seperti pada tahun-tahun sebelumnya, orang ramai boleh mendaftar untuk penilaian perancangan kewangan secara percuma oleh para perancang kewangan berlesen di gerai pameran “#FinPlan4u” ketika InvestSmart® Fest 2019. Tahun ini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) juga akan menyertai #FinPlan4U dan menyediakan kaunter khidmat nasihat persaraan. Memandangkan permintaan yang tinggi dan ruang yang terhad, orang ramai digalakkan untuk mendaftar minat mereka di www.investsmartsc.my.

Bersempena dengan InvestSmart® Fest 2019 ini, SC akan menganjurkan ScamBuster Walk Hunt, pada 20 Oktober 2019, berikutan kejayaan ScamBuster Run yang diadakan dua tahun lalu. ScamBuster Walk Hunt bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia mengenai skim pelaburan haram melalui aktiviti pendidikan yang menyeronokkan. Semua kutipan daripada acara ini akan disalurkan kepada SC Heart, iaitu inisiatif tanggungjawab sosial korporat pengawal selia tersebut.

ScamBuster Walk Hunt, akan bermula di MaTiC Amphitheatre, Jalan Ampang, Kuala Lumpur dan tamat di Dewan 1 di Pusat Pameran Mid Valley, Kuala Lumpur, menawarkan hadiah wang tunai yang menarik. Penyertaan terbuka kepada rakyat Malaysia berumur 12 tahun ke atas. Pendaftaran kini dibuka sehingga 14 Oktober 2019 di https://www.sc.com.my/scambusterwalkhunt.

Untuk maklumat lanjut mengenai InvestSmart® Fest, sila layari www.investsmartsc.my atau Facebook.com/InvestSmartSC.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993.  Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal.  SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Iklan

Sejarah Penubuhan Hedge Fund Terbesar Di Dunia Oleh Ray Dalio

Hedge fund merupakan salah satu institusi kewangan yang melaburkan duit pelabur dengan menggunakan teknik yang sukar dijangka oleh pelabur biasa. Kebiasaanya pelabur yang melabur dalam hedge fund ini adalah golongan pertengahan dan atasan yang mempunyai modal besar. Yuran pelaburan untuk melabur dalam hedge fund ini kebiasanya sangat tinggi berbanding dengan pelaburan mutual fund.

Dunia hedge fund tidak akan lengkap jika kita tidak menyebut pelabur lagenda yang terkenal dengan kehebatan mengurus hedge fund dengan keuntungan yang kosisten setiap tahun. Beliau yang dimaksudkan adalah Raymond Dalio.

Raymond Dalio merupakan salah seorang pengurus hedge fund yang terkenal di dunia dan terbesar dunia dengan nilai aset sebanyak USD160 bilion dollar pada tahun 2014. Beliau dilahirkan di New York pada tahun 1949 dan merupakan anak tunggal kepada pemain muzik jazz. Susur galur keturunannya adalah dari negara Itali dan keluarganya tidak mempunyai latar belakang dalam bidang perniagaan mahu pun bidang ekonomi.

Mula Melabur Saham Ketika Umur 12 Tahun

Beliau mula melabur di Wall Street ketika berusia 12 tahun, di mana beliau telah membeli saham syarikat penerbangan yang bernama Northeast Airlines. Nasib beliau begitu baik kerana mendapat keuntungan sebanyak tiga kali ganda daripada nilai asal apabila syarikat penerbangan itu bergabung dengan syarikat yang lain.

Beliau banyak mendapat tips untuk membeli saham tersebut ketika bekerja sebagai kedi di sebuah resort golf yang terletak di pinggir bandar New York. Peristiwa tersebut membuatkan beliau bersemangat untuk terus menceburi bidang saham dan pelaburan di Wall Street.

Beliau menamatkan pengajian dalam jurusan ekonomi di Universiti Long Island dan menyambung pengajian di peringkat master di Universiti Harvard yang merupakan salah satu universiti terbaik dunia. Pada tahun 1971 semasa masih belajar di Harvard, beliau bekerja secara sambilan sebagai seorang kerani di New York Stock Exchange. Di sinilah beliau diperkenalkan dengan perdagangan mata wang dunia dan ini telah menarik minat beliau lebih mendalam dalam dunia pelaburan.

Setelah tamat pengajian di peringkat master pada tahun 1973 ,beliau kemudiannya berkerja sebagai pengarah penganalisis komuditi di firma Dominick & Dominick LLC.

Setahun kemudian, beliau telah berpindah ke Shearson Hayden Stone sebagai futures trader dan broker. Jodoh beliau dengan firma kewangan ini tidak lama apabila dipecat setahun kemudian kerana telah menumbuk bekas majikannya itu.

Lokasi Headquarters yang terletak di pinggir bandar New York dan dikelilingi dengan alam semula jadi membuatkan Bridgewater begitu unik berbanding hedge fund yang  lain

Menubuhkan Bridgewater Association Pada Tahun 1975

Pada tahun 1975, beliau telah menubuhkan syarikat hedge fundnya yang diberi nama Bridgewater Association dari apartment kediamannya. Pada permulaan penubuhan syarikatnya itu, wang pelaburan yang diperolehinya adalah daripada pelanggan dan kenalan di tempat kerjanya yang lama. Ramai kenalan lamanya percaya bahawa beliau mampu untuk menguruskan wang pelaburan mereka dengan baik, serta dapat memberi pulangan yang lumayan.

Pada awalnya, beliau bermula dengan perdagangan komoditi di pasaran saham. Bagi beliau, untuk berdagang dalam bidang komoditi, ianyaa memerlukan pengetahuan yang luas dan tidak hanya bergantung kepada analisa pasaran harga saham sahaja.

Ray mempelajari selok-belok tentang komoditi seperti penanaman jagung, soya serta perternakan ayam dan lembu di Texas pada akhir dekad 1970-an dengan petani di sana. Beliau cuba untuk memahami bagaimana proses perternakan binatang ternakan daripada awal sehingga ianya dijual di pasaran.

Produk McChicken Nugget adalah salah satu produk McDonalds yang mendapat khidmat nasihat Bridgewater Association sebelum dipasarkan ke pasaran Amerika Syarikat

Daripada pemerhatian yang dilakukanya, Ray menyedari bahawa perternakan binatang ternakan mempunyai kaitan rapat dengan penghasilan makanan untuk binatang tersebut. Komoditi yang penting bagi binatang ternakan adalah seperti jagung, soya dan gandum. Pasaran harga bergantung kepada turun naiknya komoditi makanan mereka.

Jika komoditi itu dapat dikawal, harga bagi binatang ternakan juga turut dapat dikawal. McDonalds merupakan salah sebuah syarikat yang menggunakan khidmat nasihat daripada syarikat Bridgewater Association milik beliau.

Hampir Muflis Suatu Ketika Dulu

Langit tidak selalunya cerah dalam kehidupan semua orang. Pada awal tahun 1980-an, Ray telah membuat satu kesilapan yang besar di dalam hidupnya. Beliau telah meramal bahawa  ekonomi  Amerika Syarikat akan mengalami kegawatan yang besar pada awal 1980-an. Beliau dengan begitu yakin bahawa kegawatan akan melanda pasaran saham Amerika Syarikat tetapi malangnya pada tahun 1982, ekonomi Amerika Syarikat tidak pun mengalami kegawatan malah telah menunjukkan prestasi terbaik.

Akibat daripada kesilapan ramalan yang dibuat ini,  Bridgewater Association berada di ambang muflis dan kehilangan wang pelaburan beliau dan juga pelanggannya. Ramai pelanggan yang berurusan dengan syarikatnya itu, mula menarik balik wang pelaburan mereka. Pada masa ini, disebabkan kesempitan wang, Ray terpaksa meminjam duit daripada bapanya sebanyak $4000 USD untuk meneruskan kehidupan.

Kini beliau mempunyai dua pilihan sahaja, samada ingin meneruskan matlamatnya bersama Bridgewater atau pun menutup terus syarikat tersebut dan mencari pekerjaan dengan syarikat yang lain. Pada masa ini, Ray telah membuat pilihan yang tepat iaitu meneruskan misinya bersama syarikat dan akan membangunkan semula syarikatnya Bridgewater yang hampir lumpuh itu.

Pilih Untuk Bangunkan Semula Syarikat

Ternyata pilihan yang dilakukan olehnya amatlah tepat kerana melalui syarikat Bridgewater, dia mendapat gelaran bilionaire pada masa kini.

Dengan trek rekod yang begitu baik selepas tahun kejatuhan tersebut, beliau kembali mendapat kepercayaan orang ramai untuk menguruskan wang pelaburan mereka. Bridgewater kembali mendapat kepercayaan Bank Dunia untuk menguruskan wang pencen pekerja mereka yang bernilai sebanyak $5 juta USD.

Selepas mendapat kepercayaan Bank Dunia dalam menguruskan wang pencen, pada tahun 1989 syarikat Kodak yang mana pada masa itu merupakan sebuah syarikat bluechip di Wall Street, telah menggunakan perkhidmatan syarikatnya bagi menguruskan wang pencen para pekerja mereka.

Semua pekerja di Bridgewater Association wajib membaca dan mengikuti prinsip yang telah ditetapkan oleh Ray Dalio yang ditulisnya, iaitu sebanyak 214 prinsip

Di antara pencapaian yang paling membanggakan pernah dicapai oleh syarikat ini, adalah pada tahun 2008. Tahun tersebut merupakan tahun kemelesetan ekonomi Amerika Syarikat yang menyaksikan institusi kewangan gergasi seperti Lehman Brothers diisytiharkan muflis.

Apa yang menarik mengenai Bridgewater, mereka telah dapat menjangkakan dengan tepat bahawa pasaran saham dan ekonomi Amerika akan ditimpa kegawatan setahun sebelum itu iaitu pada tahun 2007. Jadi langkah berjaga-jaga telah diambil oleh syarikat hedge fund beliau.

Apabila tiba tahun kemelesetan ekonomi iaitu tahun 2008, syarikat ini masih membuat keuntungan yang baik berbanding dengan syarikat hedge fund yang lain dan ini telah membuat Ray Dalio semakin terkenal di kalangan masyarakat dunia, khususnya dikalangan pelabur di Amerika.

Buku Principles oleh Ray Dalio

Selain daripada hedge fund, Ray Dalio juga merupakan seorang penulis buku yang terkenal. Buku yang bertajuk Principles telah diterbitkan pada tahun 2017. Buku ini menjadi best-seller untuk New York Times pada tahun tersebut. Buku ini mengumpulkan prinsip-prinsip yang diamalkan oleh Ray Dalio bersama dengan Bridgewater Association sepanjang 4 dekad dalam dunia pelaburan.

Prinsip-prinsip yang terdapat dalam buku ini secara asasnya mengajar cara-cara membuat keputusan yang tepat, terutama dalam kerja seharian kita dan juga di dalam kehidupan. Ray menggunakan prinsip yang terdapat dalam buku ini ketika syarikat mereka berhadapan dengan krisis ekonomi pada tahun 2008.

Sehingga kini syarikat Bridgewater Association telah memenangi pelbagai anugerah di atas kecermerlangan dan kejayaan yang dikecapi oleh syarikat tersebut.

Buku bertajuk Principles yang merupakan salah satu buku yang mencapai taraf New York best-seller

Kini beliau mempunyai kekayaan sebanyak $18.1 billion dan merupakan seorang yang dermawan. Pada tahun 2011, Ray telah berikrar untuk memberikan lebih daripada separuh harta yang dimiliki ketika beliau masih hidup kepada badan kebajikan yang diasaskan oleh Bill Gates dan isterinya, Melinda Gates.

Rujukan Major:

  1. https://www.investopedia.com/articles/investing/030516/ray-dalios-success-story-net-worth-education-top-quotes.asp
  2. https://www.youtube.com/watch?v=HSWASqeXuK4&t=475s
  3. https://www.valuewalk.com/ray-dalio-bridgewater/
  4. https://upclosed.com/people/ray-dalio/

Rujukan Minor:

  1. https://www.cnbc.com/2017/09/15/ray-dalio-went-broke-and-nearly-shut-bridgewater-hedge-fund.html
  2. https://www.businessinsider.my/bridgewater-ray-dalio-lesson-from-going-broke-2017-4/?r=US&IR=T
  3. https://fs.blog/ray-dalio/
  4. https://dealbook.nytimes.com/2011/04/28/bridgewaters-dalio-joins-giving-pledge/

Iklan

Seminar Berani Melabur Artificial Intelligence, Melabur Saham Cara Bijak Pandai

Buat pertama kalinya, dunia pelaburan saham di Malaysia bakal dihiasi dengan teknologi Artificial Intelligence (AI) untuk membantu kita menjadi pelabur yang lebih bijak.

Zaman orang nak mudah, buat apa nak susah-susah.

Gabungan 2 ikon yang dicemburui.

Mentor pelaburan saham #1 Malaysia, Tuan Haji Mohd Asri telah melahirkan ribuan pelabur bijak di Bursa Malaysia yang SAH dan PATUH SYARIAH.

Kita juga bertuah kerana adanya Datuk Dr Mohd Daud Bakar, tokoh kewangan Islam terkemuka yang juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia (BNM) dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Dua ikon terbesar tanahair dalam dunia pelaburan dan kewangan Islam kini sekali lagi bergabung!

Kejap, Apa Itu Artificial Intelligence Dan Kenapa Ianya Penting Dalam Pelaburan Saham?

Artificial Intelligence mengikut Wikipedia bermaksud:

In computer science, artificial intelligence (AI), sometimes called machine intelligence, is intelligence demonstrated by machines, in contrast to the natural intelligence displayed by humans. Colloquially, the term “artificial intelligence” is used to describe machines/computers that mimic “cognitive” functions that humans associate with other human minds, such as “learning” and “problem solving”.

Memang power AI ni, dia boleh belajar dan menyelesaikan masalah macam manusia.

Jadi mengapa kita perlu guna AI sebelum nak beli saham?

Emosi Manusia Sangat Merbahaya

Eh, kenapa pula merbahaya? Jom kita ambil contoh seorang pelabur dan situasi biasa apabila beli sesuatu saham.

Sebelum nak beli mana-mana saham, kita disarankan untuk mempunyai Trading Plan. Kita ada:

  • Entry Price, harga kita beli
  • Target Price, harga kita jual dengan keuntungan
  • Cut Loss, harga kita jual saham untuk mengelakkan kerugian yang lebih besar

Tapi semuanya tak menjadi apabila kita biarkan emosi mempengaruhi keputusan kita.

Bila harga saham naik mencecah Target Price, kita taknak jual. Kita berharap yang harga saham akan naik lagi. Akhirnya, saham kembali turun ke paras Entry Price kita. Lebih teruk kalau ia turun lagi, elok-elok untung terus jadi rugi.

Bila saham turun ke paras Cut Loss pula, taknak jual dengan harapan ianya boleh membuat reversal. Akhirnya semakin besar pula kerugian yang kita alami, itu pun taknak jual juga lagi.

Dengan mengeluarkan faktor emosi dalam pelaburan saham, bila sampai Target Price kita jual. Bila sampai masa untuk Cut Loss, kita jual. Tetap dengan Trading Plan yang kita dah tentukan.

Bro, AI Dah Sampai Di Malaysia!

Jom beramai-ramai ke Seminar Berani Melabur Artificial Intelligence pada 21 Julai @ SACC, Shah Alam bersama dengan mentor saham Tuan Haji Mohd Asri dan Datuk Dr Mohd Daud Bakar. Dah tiba masanya untuk kita melabur menggunakan AI untuk membantu kita berjaya. Boleh ke sini untuk mendaftar -> http://bit.ly/SeminarBeraniMelaburAI-2019

Kami di Majalah Labur juga akan buat special launching aplikasi SPEEDSAHAM dalam seminar ini. InshaAllah aplikasi ini dapat membantu memilih saham-saham yang berpotensi “meletup”, sesuai untuk para pedagang dan pelabur.

Nak kaunter Buy Today Sell Tomorrow (BTST)? Sesuai untuk para traders yang nak buat keuntungan dalam masa berjam-jam atau sehari dua.

Atau anda nak tahu kaunter-kaunter mana yang sesuai untuk Swing? Sesuai untuk mereka yang nak meraih keuntungan dalam masa beberapa minggu.

Bagaimana pula dengan pelabur yang nak amalkan teknik simpan dan peram? Jangan risau, kami pun ada pilihan kaunter yang boleh anda beli dan tunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk meraih keuntungan.

Klik link ini dan masukkan nama dan emel, nanti kami hantar details > http://bit.ly/speedsaham

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!