Senarai Saham Yang Perlu Dilihat Selepas Kemenangan Pakatan Harapan

Tahniah kepada Pakatan Harapan kerana telah memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14. Tapi apakah kesannya kepada pasaran saham? Secara khususnya kepada saham-saham yang dipegang oleh anak-anak Tun Dr Mahathir Mohamad, kawan-kawan baiknya dan mereka yang mempunyai kepentingan dalam Pakatan Harapan secara tidak langsung.

Yang bakal terkena pukulan teruk pula, adalah saham-saham yang berkaitan dengan Barisan Nasional, ahli keluarga Datuk Seri Najib Razak dan yang berkepentingan dalam projek-projek terdahulu yang telah pun diluluskan.

Saham-Saham Dalam Watchlist

OPCOM Holdings – Dimiliki oleh Mokhzani Mahathir, anak Tun Dr Mahathir

Sumber: Bursa Marketplace

Thriven Global – Dimiliki oleh Fakhri Yassin, anak Tan Sri Muhyiddin Yassin

Sumber: Bursa Marketplace

Eden (Tak Syariah) – Dimiliki oleh Fakhri Yassin, anak Tan Sri Muhyiddin Yassin

Sumber: Bursa Marketplace

Sapura Energy – Menjadi pilihan saham Public Bank dan Alliance DBS. Memang daripada dulu lagi merupakan saham yang sangat aktif

Sumber: Bursa Marketplace

Hibiscus Petroleum – Menjadi pilihan saham Alliance DBS. Memang daripada dulu lagi merupakan saham yang sangat aktif

Sumber: Bursa Marketplace

CIMB Group (Tak Syariah) – Dimiliki oleh Datuk Seri Nazir Razak, adik kepada Datuk Seri Najib

Sumber: Bursa Marketplace

My E.G. Services – Pembekal perkhidmatan kerajaan

Sumber: Bursa Marketplace

Datasonic Group – Pembekal perkhidmatan kerajaan

Sumber: Bursa Marketplace

Utusan Melayu – Media milik UMNO

Sumber: Bursa Marketplace

Media Prima (Tak Syariah) – Dilihat pro-Barisan Nasional dan Datuk Kamal Khalid merupakan bekas pegawai kanan Datuk Seri Najib di bahagian komunikasi

Sumber: Bursa Marketplace

Star Media Group – Media milik MCA

Sumber: Bursa Marketplace

Destini – Dimiliki oleh Dato’ Rozabil Abdul Rahman, Bendahari UMNO

Sumber: Bursa Marketplace

George Kent – Syarikat pembinaan yang ada kaitan dengan projek ECRL dengan kerajaan China yang bakal disemak semula

Sumber: Bursa Marketplace

Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) – Syarikat pembinaan yang ada kaitan dengan projek ECRL dengan kerajaan China yang bakal disemak semula

Sumber: Bursa Marketplace

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Senjata Nuklear Mendapat Tempat Di Kalangan Pelabur?

Senjata nuklear merupakan senjata pemusnah paling bahaya yang pernah wujud dalam dunia pada masa kini. Kita boleh melihat sendiri bagaimana senjata nuklear meledak di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 yang mana berjaya menamatkan perang dunia kedua dan menjadikan negara Jepun sebagai sekutu kuat kepada negara barat.

Sumber: NDTV

Disebabkan senjata ini membawa kemusnahan yang besar kepada tamadun dunia pada era moden, hanya beberapa negara di dunia sahaja yang memiliki kemampuan untuk mengawal penggunaan senjata berbahaya ini. Hanya 9 negara dalam dunia ini yang mempunyai senjata berkuasa nuklear mereka sendiri di mana Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang paling banyak mempunyai bilangan stok peledak berkuasa nuklear.

Sumber: Milwaukee Independent

Walaupun senjata ini memberi kesan negatif kepada umat manusia, ini tidak menghalang negara-negara kuasa nuklear melakukan pelaburan yang tinggi ke dalam sektor ini. Negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan India membenarkan pihak swasta membangunkan teknologi senjata nuklear bagi negara tersebut manakala Rusia, Korea Utara, Israel, Pakistan dan China hanya dimiliki oleh pihak kerajaan.

Bagi negara besar yang mempunyai pengaruh seperti Amerika Syarikat dan Rusia, mereka berlumba-lumba membangunkan teknologi senjata. Di Amerika Syarikat mempunyai beberapa buah syarikat pertahanan yang popular seperti Lockheed Martin, Northrop Grumman ,Raytheon, General Dynamics, dan Honeywell International membangunkan senjata nuklear dan syarikat ini mengapungkan saham mereka di Wall Street.

Bagi syarikat pertahanan swasta di Amerika Syarikat, mereka mendapat kontrak yang lumayan dari kerajaan dalam membangunkan teknologi senjata nuklear era moden dan syarikat Northrop Grumman pada tahun lepas merupakan syarikat yang paling banyak mendapat keuntungan disebabkan memperolehi kontrak pertahanan bernilai $ 13.3 billion dari kerajaan Amerika Syarikat untuk pembagunan senjata nuklear.

Kebayakan syarikat pertahanan swasta yang popular di Amerika Syarikat telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kerajaan Amerika Syarikat dalam membangunkan senjata nuklear era baru yang dikenali sebagai hypersonic weapon. Di mana senjata ini merupakan senjata yang sama dibangunkan oleh persaing Amerika Syarikat iaitu Rusia dan China.

Mengikut pandangan CEO Raytheon, Amerika Syarikat telah ketinggalan ke belakang dalam perlumbaan membangunkan tekonologi hypersonic weapon berbanding China dan Rusia. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat dikatakan sangat terdesak untuk membangunkan teknologi ini bagi menyaingi kedua-dua negara kuasa nuklear.

Kuasa nuklear selain membawa kemudaratan, ia juga memberi manafaat kepada umat manusia. Tenaga nuklear yang boleh dikawal memberi manafaat melalui penjanaan tenaga elektrik. Selain itu juga, tenaga nuklear adalah tenaga yang paling bersih di mana tidak membebaskan sebarang kesan karbon ke alam sekitar. Walaupun begitutidak banyak negara maju menjadikan tenaga ini sebagai satu altenatif untuk menghasilkan tenaga elektrik memandangkan risiko yang tinggi jika berlaku kemalangan ke atas loji nuklear seperti yang pernah berlaku di Chernobyl.

Sumber: The Lancet

Antara negara yang menolak penggunaan tenaga nuklear ini adalah negara Jerman. Walaupun negara tersebut mempunyai reaktor nuklear mereka yang tersendiri dan mempunyai kepakaran yang tinggi dalam membangunkan kuasa nuklear, penduduk Jerman sebulat suara menentang penggunaaan tenaga nuklear untuk kegunaan domestik di dalam  negara tersebut secra berterusan untuk masa depan. Ini kerana bagi rakyat Jerman, mereka melihat lebih banyak keburukan yang bakal mereka perolehi pada masa hadapan bila berdepan dengan sisa nuklear. Oleh yang demikian, Jerman menggunakan tenaga gas asli dan petroleum yang dibekalkan dari Rusia untuk kegunaan industri dan harian rakyat mereka.

Industri tenaga nuklear dapat menjana pendapatan yang tinggi bagi syarikat yang terlibat dalam bidang ini. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak $100 billion untuk mana-mana syarikat negara mereka bagi membangunkan peluru berpandu berkuasa nuklear. Syarikat yang menyediakan teknologi ini turut menjadi pilihan para pelabur yang berdagang di Wall Street semenjak krisis perang di Ukraine melanda pada bulan Februari tahun ini.

Sumber: Forbes

Banyak syarikat yang mendapat durian runtuh hasil dari peperangan Rusia menakluk Ukraine. Kontrak persenjataan yang melibatkan teknologi nuklear ini dilihat memberi peluang yang cerah kepada mana-mana pelabur yang melabur dalam industri ini walaupun ia memberi sedikit kontroversi. 

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing