Senarai Saham Yang Perlu Dilihat Selepas Kemenangan Pakatan Harapan

Tahniah kepada Pakatan Harapan kerana telah memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14. Tapi apakah kesannya kepada pasaran saham? Secara khususnya kepada saham-saham yang dipegang oleh anak-anak Tun Dr Mahathir Mohamad, kawan-kawan baiknya dan mereka yang mempunyai kepentingan dalam Pakatan Harapan secara tidak langsung.

Yang bakal terkena pukulan teruk pula, adalah saham-saham yang berkaitan dengan Barisan Nasional, ahli keluarga Datuk Seri Najib Razak dan yang berkepentingan dalam projek-projek terdahulu yang telah pun diluluskan.

Saham-Saham Dalam Watchlist

OPCOM Holdings – Dimiliki oleh Mokhzani Mahathir, anak Tun Dr Mahathir

Sumber: Bursa Marketplace

Thriven Global – Dimiliki oleh Fakhri Yassin, anak Tan Sri Muhyiddin Yassin

Sumber: Bursa Marketplace

Eden (Tak Syariah) – Dimiliki oleh Fakhri Yassin, anak Tan Sri Muhyiddin Yassin

Sumber: Bursa Marketplace

Sapura Energy – Menjadi pilihan saham Public Bank dan Alliance DBS. Memang daripada dulu lagi merupakan saham yang sangat aktif

Sumber: Bursa Marketplace

Hibiscus Petroleum – Menjadi pilihan saham Alliance DBS. Memang daripada dulu lagi merupakan saham yang sangat aktif

Sumber: Bursa Marketplace

CIMB Group (Tak Syariah) – Dimiliki oleh Datuk Seri Nazir Razak, adik kepada Datuk Seri Najib

Sumber: Bursa Marketplace

My E.G. Services – Pembekal perkhidmatan kerajaan

Sumber: Bursa Marketplace

Datasonic Group – Pembekal perkhidmatan kerajaan

Sumber: Bursa Marketplace

Utusan Melayu – Media milik UMNO

Sumber: Bursa Marketplace

Media Prima (Tak Syariah) – Dilihat pro-Barisan Nasional dan Datuk Kamal Khalid merupakan bekas pegawai kanan Datuk Seri Najib di bahagian komunikasi

Sumber: Bursa Marketplace

Star Media Group – Media milik MCA

Sumber: Bursa Marketplace

Destini – Dimiliki oleh Dato’ Rozabil Abdul Rahman, Bendahari UMNO

Sumber: Bursa Marketplace

George Kent – Syarikat pembinaan yang ada kaitan dengan projek ECRL dengan kerajaan China yang bakal disemak semula

Sumber: Bursa Marketplace

Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) – Syarikat pembinaan yang ada kaitan dengan projek ECRL dengan kerajaan China yang bakal disemak semula

Sumber: Bursa Marketplace

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA